Υπάρχουν δυνάμεις ειλικρίνειας και όχι μόνο υποκριτές πολιτικοί

9 Οκτωβρίου 2018 / TAGS:

Με πολίτες και στελέχη του Ποταμιού συναντήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης το απόγευμα της Κυριακής στο Ηράκλειο Κρήτης. Από εκεί, απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους προοδευτικούς Έλληνες πολίτες και τα στελέχη του Ποταμιού, να συμμετάσχουν στο ανοιχτό συνέδριο του Κινήματος που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Νοεμβρίου.

«Το Ποτάμι» είπε «καταβάλλει μία μεγάλη προσπάθεια να ξανασυναντήσει παλιούς και νέους φίλους, καθώς στο συνέδριο θα συμμετέχει το 60% μελών του κόμματος, 20% νέες εγγραφές και 20% δυνάμεις που προσχωρούν στο κόμμα. Προσπαθούμε να φέρουμε νέο νερό στο Ποτάμι. Και από την άποψη στελεχών και από την άποψη ιδεών. Θέλουμε να τους πούμε ότι το Ποτάμι είναι εδώ, είναι παρόν, θα κατέβει αυτόνομο στις εκλογές. Και ότι είναι καλό να σκέφτονται ότι υπάρχουν δυνάμεις ειλικρίνειας και όχι μόνο υποκριτές πολιτικοί που τους ξεγελούν στιγμιαία και μετά τα πράγματα δεν γίνονται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Για το αν θα πραγματοποιηθούν εκλογές τον ερχόμενο Μάιο, ο Σταύρος Θεοδωράκης εκτίμησε ότι δεν βλέπει στον ορίζοντα αυτό το ενδεχόμενο, χωρίς να αποκλείσει να γίνουν εν τέλει οι εκλογές τους τελευταίους μήνες του 2019. «Πολλοί δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν. Αυτοί δεν έχουν εξάρτηση από κανένα. Υπερεκπροσωπούμαστε σε αυτή την δεξαμενή και ποντάρουμε σε αυτή. Μας χαρίζει ένα προβάδισμα».

Αναφερόμενος στους Έλληνες του εξωτερικού, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι ποντάρει στην ψήφο τους, καθώς βγάζουν το Ποτάμι τρίτη δύναμη.

Αιχμές διατυπώθηκαν από φίλους και στελέχη του Ποταμιού όσον αφορά τη συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα έχασε δύναμη των ψηφοφόρων από αυτή τη συνεργασία και χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία “μέγα λάθος”. Στις αιχμές αυτές ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε ότι θα ασκήσει την αυτοκριτική του στο Συνέδριο.

Ερωτηθείς για το “διαζύγιο”, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπερασπίστηκε την επιλογή να κάνει το Ποτάμι αυτήν την προσπάθεια, λέγοντας ότι «έπρεπε να προσπαθήσουμε να ενώσουμε τις μη συντηρητικές και μη λαϊκίστικες δυνάμεις», αφήνοντας ωστόσο αιχμές για το γεγονός ότι «κάποιοι άλλοι έχουν κάποιες άλλες ατζέντες. Τους αρέσουν τα εικονίσματα του παρελθόντος», ξεκαθαρίζοντας ότι: «Εγώ δεν είμαι του παρελθόντος, είμαι του μέλλοντος. Και αντί να γκρινιάζω και να συγκρούομαι κάθε μέρα μαζί τους, προτίμησα έντιμα και καθαρά να πω ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε».

Όσον αφορά τη στάση των ΜΜΕ απέναντι στα κόμματα, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι αυτά έχουν επιλέξει στην πλειοψηφία τους στρατόπεδο. Άλλα είναι με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλα είναι με τη ΝΔ. Το Ποτάμι, είπε, έχει επιλέξει έναν αυτόνομο λόγο. «Κάνουμε μια τιτάνια προσπάθεια» τόνισε με νόημα.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, παρατήρησε ότι υπάρχει μια μεγάλη αναταραχή, τονίζοντας την ανάγκη να απαλλαγεί η χώρα από την “πολιτική αβεβαιότητα”, με την πρόταση που κατέθεσε το Ποτάμι να δεσμευτούν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης, οι δύο διεκδικητές της εξουσίας, ότι το 2020 και με αφορμή την Προεδρική εκλογή δεν θα έχουμε ξανά εκλογές. «Εκείνο που χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι να μετρήσει τις δυνάμεις της, να φέρει επενδυτές. Και μια πολιτική αστάθεια, όπως είναι οι συνεχείς εκλογές, δεν βοηθά στο να υπάρξει ανάπτυξη», εξήγησε.

Για το Σκοπιανό και όσα συμβαίνουν γύρω του, ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε ότι το θέμα με την πΓΔΜ αυτή τη στιγμή καθορίζεται από τις αποφάσεις της δικής τους Βουλής και τις αποφάσεις του Ζάεφ. «Εμείς όμως, οι Έλληνες» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης «πιστεύω να είμαστε όλοι σύμφωνοι – πέρα από κάποιες ακρότητες – ότι αυτές οι μικρές χώρες της νότιας Βαλκανικής πρέπει να οδηγηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να τους ανοίξουμε το δρόμο, πρέπει να τους βοηθήσουμε.Γιατί θέλουμε αυτή τη γειτονιά, μια γειτονιά ανάπτυξης. Μια γειτονιά που δεν θα υπάρχει ένταση, δεν θα υπάρχουν συμμορίες».

Απαντώντας με ποιες πολιτικές δυνάμεις θα συνεργαζόταν το Ποτάμι μετά τις εκλογές, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε ότι όλα τα στελέχη του κόμματος συμφωνούν ότι πρέπει το Ποτάμι να είναι αυτόνομο στην εκλογική μάχη του 2019. Αλλά και ότι, παράλληλα, όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε μια διαφορετική διακυβέρνηση της χώρας. «Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα συμμετοχή μας στα Υπουργεία. Σημαίνει, όμως, ότι το Ποτάμι πρέπει να είναι δυνατό, να πει τις απόψεις του και αυτές οι απόψεις να συμφωνηθούν με τον νικητή των εκλογών, ότι θα περιληφθούν σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα. Άρα η σκέψη μας είναι πολύ απλή: Δυνατό Ποτάμι, συγκεκριμένες λύσεις και συζήτηση πως αυτές οι λύσεις θα είναι κυβερνητική πολιτική την επόμενη των εκλογών» διευκρίνισε.

Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε και τις προσπάθειες ακύρωσης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, σημειώνοντας ότι «η Κρήτη πρέπει να είναι σε αναβρασμό μόνο για ένα θέμα: Πώς θα κατορθώσει να είναι ένας μεγάλος τουριστικός προορισμός -και χειμερινός- και πώς τα ευλογημένα προϊόντα της θα φθάνουν σε όλο τον κόσμο και βέβαια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα πρέπει να μας νοιάζει. Και θα πρέπει να οικοδομούμε σχέσεις φιλίας με όλες τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, κυρίως με αυτές που θα μπορούν να καθορίσουν τη ροή του χρήματος και προς το νησί μας».

Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, αλλά και ο ευρωβουλευτής Γιώργης Γραμματικάκης.

Ο κ. Γραμματικάκης, μιλώντας για το μέλλον του Κινήματος, τόνισε ότι είναι σε μεγάλο βαθμό και απόφαση των ιδίων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κοινή γνώμη που έχει συνηθίσει στις ταμπέλες και ότι το Ποτάμι δεν προσφέρεται εύκολα σε ταμπέλες. Στο ερώτημα με ποιον θα πάει το Ποτάμι, η απάντηση του ήταν ότι «το Ποτάμι είναι με τον εαυτό του».

Στην παρέμβασή του, ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης μίλησε για τον σημαντικό ρόλο που έχει παίξει το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, επισημαίνοντας ότι «ευτύχησε να ιδρυθεί σε μια συγκυρία πολιτική και κοινωνική, που ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας αναζητούσε να βρει πολιτική έκφραση με διαφορετικά χαρακτηριστικά για διαφορετικές κοινωνικές ομάδες που όμως δημιουργούσαν έναν συνεκτικό ιστό». Πρόσθεσε, επίσης, πως το Ποτάμι μπορούσε να εκφράσει ένα μεγάλο κοινό μέρος επιμέρους ζητημάτων που τέθηκαν εκείνη την περίοδο όπως «Ευρώπη ή ευρωπαϊσμός-ευρωσκεπτικισμός, μνημόνιο ή αντιμνημόνιο, μεταρρυθμισμός ή συντήρηση». Ακόμη, σημείωσε πως και στο μέλλον «αν το Ποτάμι καταφέρει να μείνει μακριά από τις τοξικότητες του δημόσιου λόγου, τότε θα καταφέρει να διαδραματίσει ένα χρήσιμο και ιστορικό ρόλο σε μια πορεία αποδομής του πολιτικού συστήματος». Πρόσθεσε, τέλος, πως «χρειάζεται επιθετική εξωστρέφεια στον μεσαίο χώρο» ενώ εκτίμησε πως η αναζήτησης κοινής πορείας των προοδευτικών δυνάμεων είναι μονόδρομος».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τα στελέχη του κινήματος Μιχάλης Μαραγκάκης, Κυριάκος Καραγιώργης, Μιχάλης Δελλάκης, Μαρία Δαμανάκη, Ελένη Μπρεδάκη, Γιώργος Πετράκης, Άρης Ξενικάκης, Χρήστος Γιακουμάκης, Μανώλης Παπαστεφανάκης, Μαρία Μίλκα και Χριστόφορος Αρβανίτης.

Επιστροφή