Ξεκάθαρες προτάσεις απέναντι στην αφωνία της ΝΔ και τον λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

3 Ιουνίου 2018 / TAGS:

«Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να ανοίγει δρόμους και όχι να ακολουθεί τους δρόμους των άλλων. Η θέση μας για το Μακεδονικό, η διεύρυνση των δικαιωμάτων, το νέο Σύνταγμα, ο νέος εκλογικός νόμος, η δυναμική Αυτοδιοίκηση είναι ο δικός μας δρόμος, δεν είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα των αντιπάλων μας». Αυτό επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στη 2η Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής.

Όπως είπε, «η αφωνία της ΝΔ και ο συντηρητικός λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκαλύπτονται κάθε μέρα» και ο στόχος να παραμένει μια μεγάλη πολιτική αλλαγή και όχι απλώς μια κυβερνητική εναλλαγή. «Πολιτική αλλαγή, όμως, δεν σημαίνει μία νέα κυβέρνηση από αυτήν τη Βουλή», επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού. «Πολιτική αλλαγή σημαίνει ότι ετοιμάσαμε τις συνθήκες, ώστε να υπάρξει μεγάλη ανανέωση της επόμενης Βουλής και η επόμενη κυβέρνηση να μην είναι μια από τα ίδια».

«Το Κίνημα Αλλαγής θα πετύχει αν καταθέσει συνοπτικές, ξεκάθαρες προτάσεις για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν. Να νιώσουν οι Έλληνες ότι έχουμε το σχέδιο για μια Ελλάδα ανταγωνιστική και δίκαιη. Μια χώρα που οι πολίτες της θα δημιουργούν και όχι απλώς θα επιβιώνουν».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ανανέωσης του Κινήματος Αλλαγής με σεβασμό και όχι ενοχοποίηση των διαφορετικών απόψεων. Και επέμεινε στην ανάγκη στους συνδυασμούς του Κινήματος Αλλαγής να υπάρχουν υποψήφιοι βουλευτές που θα εκπροσωπούν τη δυναμική Ελλάδα και όχι απλώς τους κομματικούς μηχανισμούς.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία

Υπάρχει μια αδυναμία που θα πρέπει να την παραδεχθούμε. Να βρούμε και να εντάξουμε σε θέσεις ευθύνης τις γυναίκες που πρέπει, τις γυναίκες που αναλογεί στην ποιότητα του Κινήματός μας. Αυτό που είπαμε είναι ότι πρέπει καθημερινά με βάση τη στελέχωση που δημιουργείται, είτε σε κεντρικό, είτε σε περιφερειακό επίπεδο, θα αλλάζουμε τα νούμερα, θα τα μετασχηματίζουμε προς όφελος αυτής της αναλογίας που έχουμε πει από την αρχή. Αντί λοιπόν να κάνουμε βιτρίνα αυτή τη στιγμή λέγοντας κάποια ονόματα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν η δέσμευση και του Γραμματέα και όλων ημών είναι ότι θα αλλάζουμε τα όργανα με βάση την ένταξη στο Κίνημα στελεχών γυναικών και νεών ανθρώπων.

Υπάρχει κάτι χειρότερο από το να μας θεωρούν συμμάχους της συντηρητικής ΝΔ. Υπάρχει κάτι χειρότερο από το να μας θεωρούν συμμάχους του λαϊκίστικου ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό το χειρότερο είναι, να μας θεωρούν συμμάχους ενός συντηρητικού παρελθόντος.

Θα πρέπει να κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στο κυνήγι το αναγκαστικό που κάνουμε για το σίγουρο ακροατήριο, να μην αμελήσουμε το μεγάλο ακροατήριο που είναι έτοιμο να ακούσει το Κίνημα Αλλαγής. Να υπερασπιστούμε με προσοχή όλα τα μεγάλα που έχουν συμβεί στο παρελθόν. Αλλά ο λόγος μας θα πρέπει να αναφέρεται κυρίως στο μέλλον. Αν θέλουμε να γίνουμε δηλαδή πρωταγωνιστές των εξελίξεων, πρέπει να έχουμε μαζί μας τα δυναμικά κοινά. Επαφή με τους πολίτες που είναι σήμερα από 20  έως 40 ετών και αυτό πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας και στα ψηφοδέλτια που θα συγκροτήσουμε σε όλη τη χώρα.

Ξεκινώντας αυτή την προσπάθεια πριν σχεδόν ένα χρόνο αποφασίσαμε-ποιοι αποφασίσαμε;- το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΔΗΣΟ, οι Κινήσεις, οι Μεταρρυθμιστές, οι Οικολογικές Κινήσεις, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο Κίνημα.

Οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες που έχουμε και η συγκρότηση της ΚΕ, αλλά και της Εκτελεστικής Γραμματείας με εκπροσώπους όλων των δυνάμεων ήταν και είναι η σωστή επιλογή. Αυτός ο πλούτος είναι για κάποιους λίγους στην τάξη μας, βραχνάς. Δεν αντιλαμβάνονται κάποιοι ότι, όλοι εμείς απευθυνόμαστε σε διαφορετικές δυνάμεις της κοινωνίας. Και η αγωνία μας θα πρέπει να είναι να συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε αυτές τις διαφορετικές δυνάμεις και να τις αθροίζουμε όλοι μαζί στο Κίνημα Αλλαγής. Η πολυσυλλεκτικότητα δηλαδή, δεν είναι αδυναμία, είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Ακούω συχνά και τον Γραμματέα, το νεότερο στέλεχος που έχουμε αναδείξει, να επαναλαμβάνει: δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ δεν είμαστε Ποτάμι, δεν είμαστε ΔΗΜΑΡ, δεν είμαστε ΚΙΔΗΣΟ, είμαστε Κίνημα Αλλαγής. Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να είναι το σύνθημα όλων. Για να ξεπεράσουμε το 10% που προφανώς είναι ο πρώτος στόχος, δεν είναι ο τελικός, πρέπει να σεβαστούμε τις αντιθέσεις και να μην ενοχοποιούμε την διαφορετικότητα. Κανείς δεν θα βγει κερδισμένος, αν συνεχίσουμε μια παραπολιτική συζήτηση για τις διαφορές.

Τα μηνύματα που παίρνουμε από την περιφέρεια  δεν είναι όλα αισιόδοξα. Συναντάς πολλούς παλιούς γνωστούς, αλλά δεν συναντάς πάντα και σε όλες τις περιοχές όλους αυτούς  για τους οποίους έγινε το Κίνημα Αλλαγής.Και αυτή θα πρέπει να είναι η συνεχής μας προσπάθεια. Να μην νιώσουμε ικανοποιημένοι από το πρώτο αποτέλεσμα, αλλά να προσπαθούμε κάθε μέρα να φέρουμε στις τάξεις μας και να δημιουργούμε στελεχιακό δυναμικό με καινούργιους. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε τους εκλογικούς μας στόχους.

Να επιμείνουμε στην ανανέωση του λόγου και τελικά και στην ανανέωση και της ΚΟ. Αυτός είναι ο τελικός στόχος. Γι’ αυτό, όπως προείπα, θα πρέπει πολλοί υποψήφιοι να είναι για πρώτη φορά υποψήφιοι και να εκπροσωπούν  νέες ηλικιακές ομάδες, να εκπροσωπούν γυναίκες, να εκπροσωπούν τα δημιουργικά στρώματα της κοινωνίας που αυτή τη στιγμή υπο -εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Το Κίνημα πρέπει να ανοίγει νέους δρόμους και όχι να ακολουθεί τους δρόμους των παλιών κομμάτων δηλαδή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η θέση μου ότι πρέπει να λύσουμε το Μακεδονικό δεν είναι απάντηση στο ερώτημα του Τσίπρα. Είναι η δική μας θέση.Όπως και η θέση μας για τα δικαιώματα, για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων, για το νέο Σύνταγμα, για το νέο εκλογικό νόμο, για μία δυναμική Αυτοδιοίκηση- με διορθώσεις στους σημερινούς ανορθολογισμούς- είναι ο δικός μας δρόμος.
Δεν είναι η απάντηση στα δικά τους αιτήματα. Είναι ο δικός μας δρόμος και αυτόν θα πρέπει  τολμηρά να περπατήσουμε.

Η αφωνία της ΝΔ σε πάρα πολλά ζητήματα και ο συντηρητικός λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκαλύπτονται κάθε μέρα.
Με καλύπτει λοιπόν στο μεγαλύτερο μέρος η εισήγηση της Προέδρου.
Δεν συμφωνώ – και δεν μου είναι ευχάριστο να το επαναλαμβάνω – με το σύνθημα «εδώ και τώρα εκλογές».
Όπως είπα και στο ΠΣ- που καθυστερημένα συνεδρίασε- όπως είπα και στην Εκτελεστική Γραμματεία, αυτά τα μεγάλα ζητήματα που καθορίζουν τη δράση μας δεν μπορούν απλώς να εκφωνούνται, πρέπει να συζητούνται, να κατανοούνται από τα στελέχη.

Μίλησα στη Βουλή για πολιτική αλλαγή. Αυτό που όλοι πιστεύουμε ότι έχει ανάγκη ο τόπος! Θέλω να κάνω δύο διευκρυνίσεις. Πολιτική αλλαγή δε σημαίνει μια νέα κυβέρνηση από αυτή την Βουλή. Πολιτική αλλαγή δε σημαίνει συνεργασία με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πολιτική αλλαγή σημαίνει ότι ετοιμάζουμε τις συνθήκες, ώστε η επόμενη Βουλή, άρα και η επόμενη κυβέρνηση να μην είναι μια από τα ίδια.

Εμείς είμαστε και πρέπει να είμαστε αυτοί που θα υπερασπιστούμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος:
–        Νέα αντιγραφειοκρατική και ακομμάτιστη Διοίκηση
–        Επένδυση στην παιδεία και σε μία νέα εκπαιδευτική διαδικασία
–        Αποκέντρωση
–        Εκσυγχρονισμός:- στη Δικαιοσύνη, στο ασφαλιστικό, στην αγροτική παραγωγή
Και θα πρέπει ταυτόχρονα να μπούμε στα χωράφια που αδυνατούν να μπουν οι λαϊκιστές και οι συντηρητικοί της πολιτικής. Να διευρύνουμε την οπτική μας, να συζητήσουμε
–        Για τον Ψηφιακό μετασχηματισμό
–        Για την Κυκλική οικονομία
–        Για το θέμα που απασχολεί την Ευρώπη και είναι η Κλιματική αλλαγή
Όλα αυτά αφορούν στην Ελλάδα. Και αυτή η ατζέντα πρέπει να γραφτεί και από Έλληνες.

Το Κίνημα μας θα πετύχει αν καταθέσει συνοπτικές, ξεκάθαρες προτάσεις για όλα αυτά που ζούμε και όλα αυτά που έρχονται. Να νιώσουν δηλαδή οι Έλληνες ότι μιλώντας με το Κίνημα Αλλαγής, μιλούν με ένα Κίνημα που έχει σχέδιο για μια Ελλάδα ανταγωνιστική, για μία Ελλάδα δίκαιη. Για μία Ελλάδα που έχει λύσει τους λογαριασμούς της με το παρελθόν και κοιτάει στο μέλλον. Μια χώρα δηλαδή που οι πολίτες της θα δημιουργούν και όχι απλώς θα επιβιώνουν.

Η δουλειά λοιπόν είναι μπροστά. Χρειαζόμαστε μία συνεχή προσπάθεια για απαντήσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα της χώρας, για όλα αυτά που πρέπει να πετύχουμε, θα το πω ξανά, για να πετύχουμε μια πολιτική αλλαγή και όχι απλώς μια κυβερνητική εναλλαγή.

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Επιστροφή