Θέλω ένα πραγματικά νέο κόμμα με ανοιχτές πόρτες στην κοινωνία

3 Νοεμβρίου 2017 / TAGS:

Συνέντευξη του Σταύρου στο Banking News και το δημοσιογράφο Νίκο Θεοδωρόπουλο.

 

Γιατί μπήκατε στην κούρσα της εκλογής ηγέτη του ενιαίου προοδευτικού φορέα; Ποιος είναι ο στόχος σας;

Θέλω ένα πραγματικά νέο κόμμα που θα εκφράζει όλους τους ανήσυχους προοδευτικούς πολίτες: κεντρώους, κεντροαριστερούς, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθερους, οικολόγους. Ένα κόμμα που θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.
Που θα αθροίζει δυνάμεις και θα έχει ανοιχτές πόρτες στην κοινωνία. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει δίχως τη συμμετοχή του Ποταμιού. Ο μεγάλος μας στόχος είναι να ανατρέψουμε το σύστημα του λαϊκισμού, του κρατισμού, του παλαιοκομματισμού, το σύστημα των κολλητών. Να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας.
Η μεγάλη αποτυχία όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια είναι ότι δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Με αλλαγές που θα έχουν σχεδιαστεί εδώ, από ανθρώπους που γνωρίζουν τις… ανηφόρες, τις κατηφόρες, τις πλαγιές και τις χαράδρες αυτού του τόπου, αυτής της οικονομίας, αυτής της κοινωνίας.
Ο πρώτος μεγάλος στόχος του νέου κόμματος είναι να φτιάξει ένα τέτοιο σχέδιο.

Έχετε πει επανειλημμένα ότι το νέο κόμμα δεν θα είναι ούτε αναπαλαίωση, ούτε άθροισμα, ούτε συμμαχία των υπαρχόντων κομμάτων. Ποια χαρακτηριστικά θα έχει ο νέος φορέας, μετά την εκλογή του αρχηγού;

Όλα αυτά τα είπα αναλυτικά στη συνέντευξη τύπου που έδωσα την περασμένη Τρίτη. Είπα τι δεν θα είναι και κυρίως τι θα είναι ο νέος φορέας. Ο νέος προοδευτικός φορέας δεν θα είναι προθάλαμος για κρατικές θέσεις και για εξυπηρετήσεις ημετέρων. Δεν θα έχει φατρίες, αποκλεισμούς και κλειστές πόρτες. Το νέο κίνημα θα είναι ανοιχτό, σύγχρονο, πολυτασικό, διαφανές και συμμετοχικό. Και αυτό θα γίνει αν συνδυάσουμε την πείρα με την ανανέωση.
Το πολιτικό σύστημα πρέπει να ανανεωθεί, να αφήσουμε μερικές θέσεις άδειες στην πρώτη σειρά. Αν γεμίσουν οι πρώτες θέσεις μόνο με τους παλιούς και δεν υπάρξει νέο αίμα, η υπόθεση δεν πάει πουθενά.

Γιατί δεν θα ενοποιήσετε, εσείς και η κ. Γεννηματά, τις κοινοβουλευτικές σας ομάδες αμέσως μετά την εκλογή του αρχηγού;

Δεν βλέπω πώς μπορούμε να αγνοήσουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έστειλαν στη Βουλή δύο κόμματα, το Ποτάμι και τη ΔΗΣΥ για να τους εκπροσωπήσουν σε αυτή την κοινοβουλευτική θητεία.
Θα ήταν προσβολή στη μεγαλύτερη πολιτική πράξη κάθε πολίτη, την ψήφο. Είναι άλλωστε γνωστό αυτό, το έχουμε πει εδώ και δύο μήνες, ματαιοπονούν όσοι ψάχνουν για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Είναι αστείο να μιλούν κάποιοι για μυστικές συμφωνίες, όταν εγώ ο ίδιος σε όλες τις μεγάλες συνεντεύξεις μου από τις αρχές Σεπτεμβρίου μιλάω για την επόμενη μέρα της εκλογής και πως θα λειτουργούμε στη Βουλή. Βγάλαμε μάλιστα και ανακοίνωση με τίτλο «Προς Σέρλομ Χολμς υποψήφιους», στην οποία παραθέτουμε τις συνεντεύξεις στα ΝΕΑ, στο «Πρώτο Θέμα» και στο «Βήμα». Τόσο μυστικό λοιπόν! Επί της ουσίας τώρα, πέραν όλων των άλλων, αν διαλύσουμε τώρα τις κοινοβουλευτικές ομάδες, θα κάνουμε ένα ουρανοκατέβατο δώρο στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που θα έχει λιγότερες φωνές αντιπολίτευσης στη Βουλή. Αμέσως μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, θα κινήσω τις διαδικασίες για τη συγκρότηση του νέου φορέα. Οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες θα συντονίζονται στη δράση τους από τον νέο αρχηγό. Το συνέδριο θα γίνει την άνοιξη. Στις εθνικές εκλογές θα κατέβει ο νέος ενιαίος φορέας. Οι υποψήφιοι που δεν είναι βουλευτές, οφείλουν να πουν πώς βλέπουν να εκπροσωπείται το νέο κόμμα στη Βουλή.

Έχετε δηλώσει πως δεν θα αφήσετε την χώρα ακυβέρνητη. Αυτό ισχύει όποιο κόμμα και αν βγει πρώτο; Έχω την αίσθηση ότι προτιμάτε τη ΝΔ για κυβερνητικό εταίρο και αποκλείεται εντελώς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ενδεχόμενο συνεργασίας δεν θα προκύψει από προτιμήσεις αλλά από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο εκλογικός νόμος δίνει μεγάλο bonus στο πρώτο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να υπάρχει προ πολλού. Τώρα έχουμε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Είναι μια πολιτική τερατογένεση, με δύο κεφάλια, ένα αριστερό, υποτίθεται, και ένα ακροδεξιό. Δεν βλέπω πώς μπορεί να συνεργαστεί μαζί τους κάποιος, τουλάχιστον όσο παραμένουν έτσι. Για τις κυβερνητικές συνεργασίες ισχύει μια βασική αρχή. Δεν μας ενδιαφέρει η διανομή αξιωμάτων, μας ενδιαφέρει να καταγράψουμε τις προτεραιότητες της χώρας. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα πολιτικό συμβόλαιο, όπως κάνουν στη Γερμανία ή στην Ολλανδία. Και όσο μεγαλύτερο ποσοστό θα έχει ο νέος φορέας, τόσο περισσότερες αλλαγές θα βάλει στο συμβόλαιο.
Η διάλυση του κομματικού κράτους, η μείωση της φορολογίας, η ανοιχτή παιδεία είναι οι αυτονόητες προτεραιότητες.
Σε αυτή τη βάση θα συζητήσουμε το όποιο ενδεχόμενο συνεργασίας.

Σας έχουμε ακούσει να λέτε συχνά ότι στο νέο φορέα θα χωρούν πολλοί πολίτες, από τις παρυφές της αριστεράς μέχρι τις παρυφές της δεξιάς. Τελικά με ποιους είστε, από ποιους πολίτες ζητάτε στήριξη;

Θα χτίσουμε το νέο φορέα και θα αλλάξουμε τη χώρα με τους ανθρώπους που την – κράτησαν όρθια, τους σιωπηλούς ανθρώπους που δεν τους χαρίστηκε τίποτε. Με τον δάσκαλο του χωριού, τον εργαζόμενο που κάνει δύο και τρεις δουλειές για να πληρώνει το φροντιστήριο του παιδιού, τη μητέρα που μεγαλώνει μόνη το παιδί της και δεν έχει παιδικό σταθμό να το αφήσει γιατί πρέπει να δουλέψει, τον αθλητή που αρνήθηκε να πάρει αναβολικά. Ο αγώνας τους, ο καθημερινός τους αγώνας για ζωή και αξιοπρέπεια, προδόθηκε ξανά και ξανά από το πολιτικό σύστημα.
Και η διαφορά η δική μου είναι ότι αυτούς τους ανθρώπους δεν τους βλέπω σαν ψηφοφόρους, τους βλέπω σαν συνοδοιπόρους.

Επιμένετε ότι μπορεί να γίνει πολιτική μόνο με ανθρώπους που ναι μεν είναι οι άνθρωποι της δουλειάς αλλά δεν έχουν καθόλου πείρα;

Και ποιος είναι ο λόγος να εμπιστευθούμε όσους θα συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια τους με ένσημα που κολλήθηκαν μόνο σε κομματικά γραφεία; Δείτε τι έγινε στη Γαλλία. Ο Macron εμπιστεύθηκε για πρωθυπουργό έναν άνθρωπο που δεν προερχόταν από κόμμα, τον Édouard Charles Philippe, τον δήμαρχο της Χάβρης, μιας πόλης που έχει πληγεί από την ανεργία και από την αποβιομηχάνιση. Έναν άνθρωπο που έδειξε έργο στη δήμο του, όχι μόνο φιέστες.
Και από τους 14 υπουργούς που έχουν χαρτοφυλάκια, οι μισοί δεν είχαν προηγούμενη άμεση πολιτική εμπειρία.
Και είναι αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο νομοθετικό έργο. Γιατί όχι και εδώ; Θέλουμε στελέχη με θετικό αποτύπωμα σε θέσεις ευθύνης που πέρασαν, αλλά πρέπει στην πρώτη γραμμή να βγουν πολλά νέα στελέχη.

Και τι προσδοκάτε από τη διαδικασία. Τι θα σημαίνει αν έρθουν να ψηφίσουν μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες πολίτες;

Είμαι αισιόδοξος. Εγώ κάνω ότι μπορώ για να έρθει κόσμος. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να έρθουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Είχαμε κι άλλους δρόμους για να έρθουν ακόμα περισσότεροι. Πολέμησα για την ηλεκτρονική ψηφοφορία, όπως πολέμησα και για μία πιο σωστή ημερομηνία. Δεν ήθελαν. Οι περισσότεροι ήθελαν να πάμε σε μία γρήγορη εκλογή.
Νομίζω όμως ότι έτσι κι αλλιώς ο κόσμος τελικά θα έρθει, και έτσι κι αλλιώς θα είμαστε τελικά νικητές εμείς που πιστεύουμε στη νέα μεγάλη προσπάθεια και όχι σε ένα μικρό κόμμα που θα κυνηγά ισορροπίες.

Πηγή: Bankingnews.gr

Επιστροφή