Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα φορολογήσουν και τις αναμνήσεις, αφού τα όνειρα τα έχουν ήδη μετατρέψει σε εφιάλτες

19 Δεκεμβρίου 2017 / TAGS:

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φέρνουν στη Βουλή έναν πολύ βαρύ προϋπολογισμό. Φόροι, φόροι, φόροι. Φόροι για αυτούς που ξεκινούν. Φόροι για αυτούς που επιχειρούν. Φόροι για αυτούς που προσπαθούν. Και για όλους τους άλλους, ανεργους, φτωχούς και συνταξιούχους, μια γερή δόση από έμμεσους φόρους. Πέντε δισεκατομμύρια περισσότερους φόρους από τους φόρους το 2015!

Στόχος σας τα μεγάλα πλεονάσματα, ενώ η οικονομία και η χώρα σέρνονται, οι ευκαιρίες χάνονται, οι νέοι φεύγουν…

Κυρίες και Κύριοι,
Ο στόχος κάθε κυβέρνησης και κάθε κοινωνίας είναι το μεγάλωμα της πίτας, η αύξηση του πλούτου και το μοίρασμά του σε όλους τους πολίτες. Εσείς αναλάβατε τη χώρα σε μια ευνοϊκή διεθνή συγκυρία, με χαμηλή τιμή πετρελαίου, χαμηλό ευρώ, χαμηλά επιτόκια, άφθονη ρευστότητα στις χρηματαγορές, ισχυρή ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία για τον τουρισμό μας. Και τρία χρόνια μας σέρνετε από μιζέρια σε μιζέρια, με μεγάλους χαμένους τους φτωχούς και τους ανέργους.

Λέτε «μειώσαμε την ανεργία». Η μείωση της ανεργίας προέκυψε από το σπάσιμο των θέσεων εργασίας των 700€ σε θέσεις των 350€.
Λέτε «δίνουμε χρήματα στους φτωχούς». Χρήματα που θα πάρετε πίσω διπλά και τριπλά με τους υπέρογκους, έμμεσους φόρους.
Λέτε «μειώνονται τα spreads». Μειώνονται επειδή σταματήσατε να φλερτάρετε με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σας χτυπάνε στην πλάτη, αλλά οι ευρωπαϊκές εταιρείες μας κουνάνε το μαντήλι! Τα μπρος-πίσω στις Σκουριές, η προστασία αόρατων δασών στο Ελληνικό, ο ψηφιακός μεσαίωνας του κ. Σπίρτζη και του κ. Λυμπερόπουλου, δεν είναι μάχες εναντίον κάποιων εταιρειών. Πρόκειται για έναν πόλεμο χαρακωμάτων προς όλους τους υποψήφιους επενδυτές. Έχετε δεσμευτεί ότι μέχρι τον Αύγουστο θα ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση του Ελληνικού, των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ, της Εγνατίας οδού, του ΟΛΘ και της ΔΕΗ. Εσείς όμως διώχνετε τις επενδύσεις, μειώνετε έτσι την ανάπτυξη και για να καλύψετε τα κενά βάζετε πρόσθετους φόρους. Έτσι προκύπτει το κυνήγι της μεσαίας τάξης. Με φόρους με εισφορές. Ένας ταξικός πόλεμος -για να χρησιμοποιήσω έναν παλιότερα προσφιλή σας όρο- απέναντι στη μεσαία τάξη, τους μικρομεσαίους, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Αλλά εσείς έχετε άλλη άποψη: «Οι δικοί μας ψηφοφόροι δεν έχουν καταθέσεις», λέτε. «Οι δικοί μας ψηφοφόροι δεν έχουν μπλοκάκια». Βαράμε λοιπόν τους άλλους -τη μεσαία τάξη δηλαδή- στο κεφάλι και όποιος επιζήσει, επέζησε.

Το σωτήριον έτος 2018 η κυβέρνηση προϋπολογίζει να αντλήσει από την οικονομία φόρους 48 δισ. Πού θα σταματήσετε; Στον επόμενο προϋπολογισμό θα φορολογήσετε και τις αναμνήσεις, γιατί τα όνειρα τα έχετε ήδη φορολογήσει. Και τα κάνατε εφιάλτες! Τα όνειρα για μια κανονική ζωή. Η ελπίδα για τη σωτηρία του οικογενειακού μαγαζιού, την επιχειρηματικότητα και την προσδοκία για μια νέα αρχή, το δικαίωμα στο μεροκάματο, τη δουλειά, την ασφάλιση, έχει καεί για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Και κυρίως για τους νέους που μοιράζονται ανάμεσα στην ανεργία, τη μαύρη εργασία και την υποαπασχόληση των 300 ευρώ.

Κοιτώντας, βέβαια, πίσω θα δούμε ότι και πριν από δέκα χρόνια, το ελληνικό κράτος εισέπραξε από φόρους 48 δισ!
48 δισ. τότε – 48 δισ. σήμερα θα μπορούσε να σκεφθεί κάποιος: Τι αλλάζει; Τα 48 δισ. αντλήθηκαν τότε από μια οικονομία 230 δισ. ενώ σήμερα 48 δισ. φόροι, αντλούνται από μια οικονομία 180 δισ. Χάσαμε 50 δισ. ΑΕΠ και ζητάμε τους ίδιους φόρους. Το μικρό ΑΕΠ και η σπατάλη του πελατειακού κράτους είναι σήμερα τα προβλήματα της χώρας. Η σπατάλη του κομματικού κράτους έρχεται από παλιά. Την κληρονομήσατε και τη συνεχίζετε. Και τρία χρόνια τώρα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να κρατήσετε το ΑΕΠ καθηλωμένο. Με τους ολέθριους πειραματισμούς σας και τις ιδεοληψίες σας.

Το ΑΕΠ της χώρας μας θα ήταν σήμερα πολύ μεγαλύτερο αν είχαμε αποφύγει:

• το κλείσιμο των τραπεζών
• τα capital controls
• την απώλεια 40 δισ. καταθέσεων
• τις εγκληματικές συμπεριφορές σας το 2015

Δεν βάλατε μυαλό όμως από τις καταστροφές του 2015. Η άρνηση της πραγματικότητας, η πολιτική των «καθυστερήσεων», συνεχίστηκε και το ΄16 συνεχίστηκε και το ΄17!

«Καήκαμε» φώναζε ο κ. Τσακαλώτος τον Φλεβάρη του 2016 «αν καθυστερήσει η 1η αξιολόγηση μέχρι τον Μάιο». Και η αξιολόγηση έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2016. «Καλύτερα μια καλή συμφωνία τώρα, παρά μια καλύτερη συμφωνία αργότερα» έλεγε ο κ. Χουλιαράκης τον Φεβρουάριο. Αλλά η συμφωνία ήρθε τον Ιούνιο! Κάθε μήνας καθυστέρησης κόβει από το ΑΕΠ της χώρας και προσθέτει φόρους στην πλάτη των φορολογουμένων. Ο τέλειος φαύλος κύκλος!

Κυρίες και κύριοι,
χωρίς εμπιστοσύνη, δεν υπάρχει ανάπτυξη. Και χωρίς ανάπτυξη τα πλεονάσματα χτίζοντα μόνο με φόρους! Αναρωτήθηκε τις προάλλες, ρητορικά, ο κ. Τσακαλώτος πώς θα μάζευε τα πλεονάσματα, αν δεν έβαζε φόρους. Μα με την ανάπτυξη! Οι ίδιοι φορολογικοί συντελεστές σε υψηλότερο ΑΕΠ φέρνουν περισσότερα έσοδα. Ισπανία και Πορτογαλία είχαν φέτος περισσότερα έσοδα, και πέτυχαν πλεονάσματα, χωρίς να χρειαστεί να αυξήσουν τη φορολογία.

173 δισ. ήταν το ΑΕΠ της Πορτογαλίας το 2014, θα κλείσει στα 192 δισ. το 2017, 11% υψηλότερα. Αντιστοίχως 12% υψηλότερα θα είναι το ΑΕΠ της Ισπανίας. Εμείς; 178 δισ. το 2014, 178 δισ. το 2017! Και σήμερα η Λισαβόνα πλήρωσε το τελευταίο 1 δισ. ευρώ που ήταν να καταβληθεί στο ΔΝΤ το 2021.

Ανάπτυξη λοιπόν! Αυτός είναι ο δίκαιος τρόπος για να αυξήσουμε τα έσοδα χωρίς να εξοντώσουμε φορολογικά τους πολίτες. Μοιράζετε αυτές τις μέρες κάτι «υπόλοιπα», αλλά τα ‘χετε πάρει στο πολλαπλάσιο από τους φόρους που βάλατε στον καφέ, στη μπύρα, στο τηλέφωνο, στην τηλεόραση, στη βενζίνη, στο πετρέλαιο θέρμανσης και σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης μέσω της αύξησης του ΦΠΑ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
στον στόχο της ανάπτυξης υστερήσαμε δραματικά το ‘17. Ήταν 2,7%, θυμίζω, και θα πιάσουμε το μισό. Φοβούμαι πως αντίστοιχη υστέρηση θα καταγραφεί και το ‘18. Η κυβέρνηση, ανίκανη να εργαστεί για την ανάπτυξη, θα συνεχίσει να αναδιανέμει φτώχεια, μιζέρια και φόρους. Και βόλεμα σε ένα σπάταλο κομματικό κράτος! Οι Γενικές Γραμματείες του Πρωθυπουργού και οι υπουργοί του Μαξίμου -που δόξα να έχει ο Θεός και ο Μαρξ!- είναι πλέον ΤΕΣΣΕΡΙΣ! Μας στοιχίζουν 9 εκατομμύρια. Ελέγχονται οι φορείς που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα; Από την έκθεση της γενικής διεύθυνσης δημοσιονομικών ελέγχων προκύπτει ότι ένας στους δύο φορείς που ελέγχθησαν το ’17 παρουσιάζουν κενά στην οικονομική τους διαχείριση. Ξέρετε ποιο είναι το εντυπωσιακότερο; Ότι, ακόμη και όταν διαπιστώθηκαν οι παρατυπίες και έγιναν οι υποδείξεις, μόνο ο ένας στους τρεις φορείς συμμορφώθηκε. Και έρχεται, μόλις προχθές, ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και μας λέει ότι το κράτος χάνει 15 δισ. κάθε χρόνο από λαθρεμπόριο καπνού, καυσίμων, ποτών, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Και πέρα από το προφανές ερώτημα «εσείς τι κάνατε κύριε Αλεξιάδη που ήσασταν αρμόδιος υπουργός για όλα αυτά;», υπάρχει ένα μεγαλύτερο ερώτημα για όλους εσάς: «Ποιος προστατεύει τους λαθρέμπορους του πετρελαίου, του καπνού και τους μεγάλους φοροφυγάδες;».

Μας ρωτάτε συχνά, αθώα δήθεν, από πού μπορεί να κόψει δαπάνες το κράτος. Στη Θηβών εξακολουθεί το κράτος να πληρώνει 6 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για 80.000 τετραγωνικά μέτρα και 80 υπαλλήλους. Ένα στρέμμα ανά υπάλληλο! Ο προϋπολογισμός σας το ’17 εμφανίζεται αυξημένος κατά μισό δισ. σε έξοδα που αφορούν κυρίως καταναλωτικές δαπάνες και δαπάνες μετακίνησης του προσωπικού.

Φαντάζομαι είναι οι πρόσθετες ανάγκες ορισμένων εκ των υπουργών σας στα πολυτελή ξενοδοχεία και τα καζίνο του εξωτερικού. Ας έρθουμε τώρα και στην περιβόητη «καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018». Το νέο μεγάλο fake news των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Αφού δεχθήκατε: Την απαίτηση των δανειστών για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, αφού δεσμεύσατε την κρατική περιουσία για 99 χρόνια, αφού οι τράπεζες τορπιλίστηκαν- στα μέσα της κρίσης, η συνολική κεφαλαιοποίηση των τραπεζών ξεπερνούσε τα €30 δισ-τώρα είναι χαμηλότερη από €8 δισ.! Αφού δεχθήκατε πρόσθετα μέτρα 2% του ΑΕΠ, 1% από μείωση συντάξεων το 2019 και άλλο 1% από μείωση του αφορολόγητου το 2020. Αφού υπογράψατε για τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2023 και τουλάχιστον 2% μέχρι το 2060, τώρα λέτε: «βγαίνουμε από τα μνημόνια!», αποσιωπώντας ότι θα δίνουμε λόγο στους δανειστές μας μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% των ευρωπαϊκών δανείων. Αλήθεια, πού θα πάνε αυτά τα 7 δισ πρωτογενές πλεόνασμα, που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2018; Για να το πω με την παλιά σας γλώσσα: Τα 7 δισ θα πάνε για την εξυπηρέτηση ενός παράνομου, μη νόμιμου, -γιατί λέγατε και παράνομου και μη νόμιμου!!!-, ενός παράνομου, μη νόμιμου, επαχθούς, επονείδιστου, μη βιώσιμου χρέους.

Και όλα αυτά δεν τα επιβάλλουν σήμερα οι γερμανοτσολιάδες, αλλά ο κ. Τσακαλώτος, που εκτός των άλλων χάρηκε πολύ που τον κάλεσαν να χτυπήσει το σφυρί στη Wall Street! Δε νομίζω ότι έχουμε δει πιο χαμογελαστό, πιο χαρούμενο, πιο εντυπωσιασμένο και τελικά πιο ευτυχισμένο, τον συνήθως βλοσυρό στη Βουλή κ. Τσακαλώτο. Αν το ξέραμε κύριε υπουργέ θα είχαμε προσπαθήσει να οργανώσουμε νωρίτερα μια εκδρομή στον ναό του καπιταλισμού, να σας είχε φύγει το απωθημένο που ακριβά πληρώσαμε και πληρώνουμε σε πολλούς τομείς.

Είναι προφανές ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να έχει την έγκριση του Κινήματός μας. Tο Ποτάμι θα επιμείνει να μελετά και να προωθεί σύγχρονες λύσεις. Όχι τις λύσεις που έχουν την έγκριση των συντεχνιών. Όχι τις λύσεις που επιβάλλουν οι κομματικοί μηχανισμοί. Όχι τις λύσεις που στηρίζουν τα συμφέροντα των κολλητών. Το Ποτάμι και το Κίνημα Αλλαγής, που αυτές τις μέρες χτίζουμε, θέλει να απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, θέλει να στηρίξει όλους αυτούς που σπρώχνονται στο περιθώριο, θέλει να λύσει τα χέρια αυτών που ποτέ δεν τους χαρίστηκε τίποτα.Η Ελλάδα μπορεί να έχει ένα σπουδαίο μέλλον αρκεί να φύγει από τα χέρια των λαϊκιστών,των συντηρητικών,των ιδεοληπτικών και των αμοραλιστών της πολιτικής και της εξουσίας. Αυτός είναι ο στόχος και αυτή είναι η ευθύνη των προοδευτικών πολιτών, που βλέπουν πια την αλήθεια μπροστά τους, και των πραγματικά προοδευτικών πολιτικών.

Παρακολουθήστε το βίντεο της ομιλίας:

Δείτε φωτογραφίες από την ομιλία του Σταύρου:

 

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Επιστροφή