Να σπάσουμε το εκκρεμές λαϊκισμός- συντηρητισμός. Αυτόνομο Ποτάμι

13 Σεπτεμβρίου 2018 / TAGS:

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομο στην επόμενη εκλογική μάχη έστειλε από το βήμα της 83ης ΔΕΘ ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Είναι το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα, είναι το χρέος μας απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους που μας υποστηρίζουν», είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης. Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να «σπάσουμε το εκκρεμές: «Συντηρητικοί – λαϊκιστές, λαϊκιστές – συντηρητικοί. Υπάρχει μια συνωμοσία σε αυτή τη χώρα εναντίον της λογικής και των λογικών. Μια συμμαχία οπισθοδρομικών και βολεμένων, αριστερών και δεξιών. Είναι το τέλμα του πολιτικού και οικονομικού αναλφαβητισμού. Η μάχη θα κερδηθεί μόνο αν οι πολίτες πάψουν να είναι παρατηρητές. Μόνο αν όλοι μας σκεφθούμε διαφορετικά και έξω από το κουτί».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ με το σύνθημα «Ποτάμι για να αλλάξει η ζωή μας», λέγοντας ότι μπορούμε να «σπάσουμε» τη ρουτίνα, τη διαφθορά και την ανικανότητα και προχωρώντας στη μείωση του δημοσίου, στον έλεχο στις σπατάλες, στις κρατικές προμήθειες και με παρεμβάσεις στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της παιδείας, της δικαιοσύνης, του δημοσίου, της ενίσχυσης των επενδύσεων. Έκανε αναφορά μάλιστα στο απόσπασμα ενός βιβλίου της Ελένης Αρβελέρ, όπου η συγγραφέας γράφει: «Τι ανάγκη να φυτεύεις τριαντάφυλλα σε γλάστρες, όταν έχεις αγριολούλουδα και στο βουνό θυμάρι». Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέληξε λέγοντας «ας πάψουμε λοιπόν να κοιτάμε μόνο μέχρι τις γλάστρες μας. Υπάρχουν λύσεις και στις πλαγιές της πολιτικής».

Για τη ΔΕΘ τόνισε την ανάγκη η παρουσία των πολιτικών αρχηγών να αποκτήσει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, χωρίς μονολόγους, χωρίς έωλες υποσχέσεις, χωρίς συγκρούσεις στους δρόμους. Να έρχονται την ίδια μέρα οι αρχηγοί στην πόλη. Να αντιπαρατίθενται για την ανάπτυξη – για την παραγωγή νέου πλούτου – για την οικονομία, όπως συμβαίνει σε μεγάλα φόρουμ του εξωτερικού, επεσήμανε, λέγοντας πως «η Θεσσαλονίκη και η Διεθνής Έκθεση πρέπει να είναι ένα πολύ μεγάλο διεθνές γεγονός, που δεν μπορεί να συνδυάζεται με συγκρούσεις στους δρόμους, με διχαστικές επιλογές και με μονολόγους. Συμπλήρωσε δε πως «αυτό πρέπει να κάνουμε, γιατί όπως γίνεται τώρα είναι παρελθόν, είναι μία θηλιά που μας κρατά κάτω».

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες ο επικεφαλής του Ποταμιού, αφού τόνισε ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί, καθώς τα προβλήματα που έχουμε σήμερα είναι πολύ μεγάλα, έκανε λόγο για τις προτάσεις του Ποταμιού σε 7 τομείς (δημόσιο, παιδεία, παραγωγή, ελευθερίες, περιβάλλον, τεχνολογίες, γεωστρατηγικά) που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης για συνεργασία με τον νικητή των εκλογών. « Εάν υπάρχει διάθεση από τον νικητή των εκλογών να στηρίξει αυτές τις θέσεις του κινήματος που είναι πατριωτικές θέσεις και όχι κομματικές, εμείς θα είμαστε εκεί. Θα είμαστε εκεί, είτε για ψήφο εμπιστοσύνης, είτε για ανοχή, είτε και για συμμετοχή ανάλογα με την ανταπόκριση που θα έχει ο νικητής των εκλογών στις θέσεις που θα παρουσιάσουμε», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, πρόσθεσε: «Εμείς λέμε ότι η πρότασή μας αφορά μία νέα διακυβέρνηση, με ανθρώπους που δεν έχουν ευθύνες για τα τωρινά και τα προηγούμενα λάθη, και με τολμηρές επιλογές που θα δώσουν απάντηση στα καθημερινά αδιέξοδα του πολίτη, στα καθημερινά αδιέξοδα της νέας κυρίως γενιάς».

Για τη συζήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας των μικρών βαλκανικών χωρών να συναντήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση». Και ξεκαθάρισε πως «δεν ταυτίζουμε την πατριωτική πολιτική με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά κάνουμε αυτό που είναι πατριωτικά σωστό. Εάν ο κύριος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ δεν στηρίξουν αυτήν την απόφαση της Κυβέρνησης για το Μακεδονικό, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει Κυβέρνηση, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, και πρέπει να οδηγηθούμε σε εκλογές».

Για τους βουλευτές του Ποταμιού που προτείνουν συνεργασία, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τη ΝΔ, ο Σταυρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «αυτά είναι τα προβλήματα του κέντρου. Όταν είσαι στο κέντρο, κάποιοι κοιτάνε πιο εύκολα δεξιά, κάποιοι κοιτάνε πιο εύκολα αριστερά». Και πρόσθεσε πως «η κοινή μας απόφαση, την οποία ανανεώνουμε συνεχώς με τις απόφασεις μας είναι ότι το Ποτάμι θα είναι δυνατό και αυτόνομο στην επόμενη εκλογική μάχη. Και τελικά –τελικά αν κάποιος διαφωνεί με αυτό δεν έχει παρά να το θέσει στο Συνέδριο μας που θα γίνει το Νοέμβριο και να πάρει την απάντησή του. Ελπίζω ότι προφανώς οι αποφάσεις του Συνεδρίου θα είναι σεβαστές απ’ όλους». Ενώ, ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του Σπύρου Λυκούδη ότι «το Ποτάμι έκλεισε τον κύκλο του», ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι προφανώς «ο Σπύρος εννοούσε ότι το Ποτάμι έκλεισε τον πρώτο κύκλο του, γιατί ακολουθούν άλλοι κύκλοι και τώρα τουλάχιστον ανοίγει ένας κύκλος ωριμότητας, είμαστε πιο γνωστικοί, αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και νομίζω θα πάμε πολύ καλά. Αλλά όταν μιλάς για την Ελλάδα, όταν μιλάς για γερασμένα κόμματα που έκλεισαν τον κύκλο τους, σου έρχεται στο μυαλό το Ποτάμι; Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο. Ο κόσμος θέλει να υπάρχουμε και θα το αποδείξει», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την αξιολόγηση των Δημοσίων υπαλλήλων, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή, είναι η απόδοση του Δημοσίου. «Ρουτίνα, διαφθορά, ανικανότητα. Από εδώ περνάει και ο δρόμος της μείωσης της φορολογίας. Να κόψουμε δηλαδή, τα άχρηστα τμήματα του δημοσίου, να ελέγξουμε τις σπατάλες στην προμήθεια. Να προστατεύσουμε τον έντιμο και ικανό δημόσιο υπάλληλο κόντρα στους υπαλλήλους που στέλνουν τα κόμματα και προστατεύουν οι συντεχνίες». Επανέλαβε δε, την πρότασή του «όταν ένας δημόσιος υπάλληλος αποτυγχάνει σε δύο αξιολογήσεις, θα πρέπει να απομακρύνεται» καθώς, όπως είπε «δεν περισσεύουν λεφτά για ανίκανους, δεν περισσεύουν λεφτά για κομματικούς εγκάθετους. Αυτοί που ιδρώνουν, αυτοί που πασχίζουν, θα πρέπει να έχουν καλύτερους μισθούς, bonus αποδοτικότητας, γιατί αυτοί είναι που θέλουν την αξιολόγηση». Ως παράδειγμα κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος έφερε το γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι πρόκειται στην ουσία για ένα γραφείο φάντασμα και πως «όταν έγινε κάναμε έναν υπολογισμό ότι τα έξοδα του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη αρκούσαν για να βρουν άλλα 200 παιδιά μία θέση σε μία προσχολική μονάδα». «Εμείς, λέμε, όχι άλλες σπατάλες κυβερνητικές, όχι άλλες χάντρες. Δεν υπάρχουν ιθαγενείς στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει, η πρωτεύουσα μίας ευρύτερης βαλκανικής περιοχής» κατέληξε.

Μιλώντας για τη δικαιοσύνη, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και στο πόρισμα του καθηγητή Συνολάκη. Όπως είπε, το πόρισμα «λέει δύο πράγματα που από την πρώτη στιγμή είπαμε στους Έλληνες πολίτες. Έπρεπε να δοθεί η μάχη στη Μαραθώνος, δεν δόθηκε. Τώρα τα ερωτήματα δεν είναι πολιτικά, θα πρέπει να τα απαντήσει η δικαιοσύνη και αυτοί που επέδειξαν ατολμία, αυτοί που φέρθηκαν ανεύθυνα, πρέπει να τιμωρηθούν, και οι πολιτικές ευθύνες προφανώς στις εκλογές». Αναφορά έκανε και στην υπόθεση Φλώρου, που από την πρώτη στιγμή αντέδρασε το Ποτάμι. «Γιατί αντέδρασε πρώτο το Ποτάμι; Γιατί το Ποτάμι παραμένει ένα κίνημα με πολύ καλά πολιτικά reflex. Δεν έχουμε βαρίδια, δεν έχουμε δεύτερες σκέψεις και δεν έχουμε παρωπίδες και ιδεοληψίες» είπε χαρακτηριστικά. Ενώ ως παράδειγμα για την αναγκαιότητα αλλαγών στη δικαιοσύνη αναφέρθηκε στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα λέγοντας: «για πόσα χρόνια ακόμα θα περιμένει η Μάγδα, ο Παναγιώτης, η Ειρήνη και οι φίλοι του Παύλου, δικαίωση και απόφαση;»

Για την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «ο Γιάννης Μπουτάρης είναι φίλος, έχει προωθήσει πολλά πράγματα που ήταν και πολιτικές του Ποταμιού, έχει ανοίξει την πόλη. Δικαιούται, λοιπόν, να αποφασίσει αυτός τι θα κάνει με το Δήμο. Θα είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί του, θα συζητήσουμε και, προφανώς, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε έναν φίλο εάν πει ότι θα δώσω άλλη μία μάχη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση».

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι η προσφορά μίας σύγχρονης πολιτικής πρέπει να είναι ένα δίχτυ ασφαλείας για αυτούς που κινδυνεύουν να πέσουν, αλλά και το άνοιγμα της οροφής για αυτούς που θέλουν και μπορούν να πετάξουν.

Η εισαγωγή του Σταύρου Θεοδωράκη στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ: 

Ποτάμι για να αλλάξει η ζωή μας.
Τι μπορούμε να αλλάξουμε όμως;
Να αρχίσουμε από τα εύκολα:
-Μια άλλη ΔΕΘ. Χωρίς μονολόγους, έωλες υποσχέσεις, συγκρούσεις στους δρόμους.
Έχουμε προτείνει: να έρχονται την ίδια μέρα οι αρχηγοί στην πόλη. Να αντιπαρατίθενται για την ανάπτυξη – για την παραγωγή νέου πλούτου – για την οικονομία… όπως συμβαίνει σε μεγάλα φόρουμ του εξωτερικού.
Συμφωνεί με την πρότασή μας ο Δήμος, συμφωνούν τα πανεπιστήμια. Στην Ελλάδα όμως το παρελθόν είναι λαβή που σε κρατάει χαμηλά.

Τι μπορούμε να αλλάξουμε;
-Χρειαζόμαστε μια πατριωτική πολιτική. Όχι «δική μου» και «δική σου», αλλά χαραγμένη από κοινού ή τουλάχιστον μετά από μια στοιχειώδη συνεννόηση.
Το brand name Μακεδονία, -στον πολιτισμό, στα προϊόντα, στον τουρισμό- οφείλεται στην ελληνική Μακεδονία. Να βγούμε λοιπόν μπροστά, χωρίς φοβίες! Η Ελλάδα που αγαπάμε είναι αετός δεν είναι στρουθοκάμηλος.

Τι μπορούμε να αλλάξουμε;
-Μια άλλη παιδεία.Είναι ο μήνας των αποχαιρετισμών. Εξάγουμε φοιτητές ακόμη και στα Τίρανα. Και δεν εισάγουμε. Κλασικές – ελληνικές σπουδές μπορεί να κάνει κάποιος ξένος σε όλο σχεδόν τον κόσμο -ακόμη και στην Άγκυρα- εκτός από την Ελλάδα. Τρεις στους 4 κάτω των 35 ετών συζητούν να φύγουν.
Η Ελλάδα καταντάει μια χώρα συνταξιούχων χωρίς μάλιστα να μπορεί να θρέψει τους συνταξιούχους της. Ένα ζευγάρι μια γέννηση. Ο μέσος όροςανά ζευγάρι είναι 1,3 γεννήσεις! Οι νέοι δεν μπορούν να κάνουν όνειρα. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.
Ο πρωθυπουργός όμως έχει γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Τοίχους δηλαδή, υπαλλήλους και φρουρούς.

Τι μπορούμε να αλλάξουμε;
-Μια άλλη πολιτική ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος.
Γραφειοκρατία – συντεχνίες – κόμματα – σε αγαστή συνεργασία. Ρουτίνα – διαφθορά –ανικανότητα.
Από εδώ περνάει και ο δρόμος της μείωσης της φορολογίας. Να κόψουμε τα άχρηστα τμήματα του δημοσίου.Να ελέγξουμε τις σπατάλες στις κρατικές προμήθειες. Έργα που προϋπολογίζονται για ένα δισ, στοιχίζουν τελικά 3 δισ!
Να προστατεύουμε τον έντιμο και ικανό δημόσιο υπάλληλο, κόντρα στους κομματικούς εγκάθετους και την αναξιοκρατία.
Είδατε το πόρισμα του καθηγητή Συνολάκη για το Μάτι. Λέει δύο πράγματα που από την αρχή επεσήμανε το Ποτάμι: Έπρεπε να δοθεί η μάχη στη Μαραθώνος και δεν δόθηκε. Γιατί; Έπρεπε να δοθεί εντολή εκκένωσης της περιοχής και δεν δόθηκε. Γιατί; Και τώρα τα ερωτήματα δεν είναι πολιτικά. Η δικαιοσύνη είναι αυτή που πρέπει τώρα να απαντήσει. Αυτοί που δεν επέδειξαν τόλμη και ευθύνη πρέπει να τιμωρηθούν.

Τι μπορούμε να αλλάξουμε;
-Με ποια Δικαιοσύνη; Η δίκη για τη δολοφονία Φύσσα συνεχίζεται. Το μαχαίρωμα συνεχίζεται! Πόσα χρόνια θα αντέξουν να περιμένουν ακόμα η Μάγδα, ο Παναγιώτης, η Ειρήνη.
Τα διδάγματα της αποφυλάκισης Φλώρου είναι πολλά. Το Ποτάμι επεσήμανε αμέσως ότι «κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ». Οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων ήρθαν με μια μέρα καθυστέρηση όπως και της κυβέρνησης. Γιατί αντέδρασε πρώτο το Ποτάμι; Γιατί το Ποτάμι παραμένει ένα Κίνημα με πολύ καλά πολιτικά ρεφλέξ;
Δεν έχει βαρίδια
Δεν έχει δεύτερες σκέψεις
Δεν έχει παρωπίδες και ιδεοληψίες.
Γι’ αυτό επιμένουμε! Γι’ αυτό θεωρούμε χρέος μας την αυτόνομη πορεία μας. Να σπάσουμε το εκκρεμές: Συντηρητικοί – λαϊκιστές, λαϊκιστές – συντηρητικοί.
Υπάρχει μια συνωμοσία σε αυτή τη χώρα εναντίον της λογικής και των λογικών. Μια συμμαχία οπισθοδρομικών και βολεμένων, αριστερών και δεξιών.Το τέλμα του πολιτικού και οικονομικού ανορθολογισμού. Η μάχη θα κερδηθεί αν οι πολίτες πάψουν να είναι παρατηρητές. Μόνο αν – όλοι μας- ή ένα μεγάλο προοοδευτικό κίνημα στην κοινωνία σκεφθούμε διαφορετικά και έξω από το κουτί.

Διάβαζα χθες στο αεροπλάνο ένα μικρό βιβλίο της Αρβελέρ. Το συνηθίζω: Ένα μικρό βιβλίο που να διαρκεί όσο η πτήση.

Γράφει λοιπόν η Ελένη Αρβελέρ ως συμβουλή σε Νεοέλληνες- το Ν με κεφαλαίο- «Τι ανάγκη να φυτεύεις τριαντάφυλλα σε γλάστρες όταν έχεις αγριολούλουδα και στο βουνό θυμάρι». Ας πάψουμε λοιπόν να κοιτάμε μόνο μέχρι τις γλάστρες μας. Υπάρχουν λύσεις και στις πλαγιές της πολιτικής.

Δείτε εδώ τη Συνέντευξη Τύπου:

Ακολουθούν οι σχετικές αναρτήσεις στο Twitter:


Δείτε φωτογραφίες:

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Επιστροφή