Στόχος παραμένει μία ενωμένη Κύπρος

14 Μαΐου 2018 / TAGS:

Με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, συναντήθηκε ο Σταύρος στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

«Ο στόχος παραμένει μια ενωμένη Κύπρος με ίσα δικαιώματα για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, υπό την σκέπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι υπό την απειλή του τουρκικού στρατού», δήλωσε ο Σταύρος αμέσως μετά τη συζήτηση που είχε με τον κ. Αναστασιάδη.

Στη συνάντηση που κράτησε μια ώρα, ο Πρόεδρος της Κύπρου ενημέρωσε τον Σταύρο για τις τελευταίες του επαφές με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τις προσπάθειες που καταβάλλει για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση το πλαίσιο που έχει θέσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Πάντως, όπως εκτιμήθηκε, οι τουρκικές εκλογές που έχουν προσδιοριστεί για τις 24 Ιουνίου «φρενάρουν» οποιαδήποτε πρόοδο στις συνομιλίες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Σταύρο και για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και τις συζητήσεις που διεξάγονται με τους Ισραηλινούς για τη δημιουργία του αγωγού East Med που θα ενώσει ενεργειακά την Κύπρο με την Κρήτη και στη συνέχεια την Ελλάδα με την Ιταλία.

Νωρίτερα, ο Σταύρος είχε συναντηθεί και με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού. Οι δύο άνδρες επανέλαβαν την θέση τους για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο Γκουτέρες, ώστε να σταματήσει η κατοχή και να ενωθεί ξανά το νησί.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Άντρος Κυπριανού δήλωσαν πως δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αποδεχτούμε λύση δύο ξεχωριστών κρατών, γιατί αυτό θα ήταν ολέθριο για τα παιδιά μας και θα διαιώνιζε την ανασφάλεια και τελικά τις συγκρούσεις στην περιοχή.

Η πλήρης δήλωση του Θεοδωράκη μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, έχει ως εξής:

«Όπως κάθε φορά ήταν μια ενδιαφέρουσα συνάντηση. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης με ενημέρωσε για όλες τις πτυχές του Κυπριακού. Η θέση μας παραμένει στο πλευρό του. Υποστηρίζουμε μια Κύπρο ενωμένη με δικαιώματα, τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους. Μια χώρα υπό την σκέπη της Ευρώπης και όχι υπό την απειλή των τουρκικών στρατευμάτων. Είμαστε βέβαια σε μια δύσκολη περίοδο».

«Η Τουρκία πηγαίνει για εκλογές και προφανώς μέχρι τότε θα “παίζει” καθυστέρηση. Ελπίζουμε αμέσως μετά, οι Τουρκοκύπριοι με τον ηγέτη τους τον Ακιντζί και η Κυπριακή Δημοκρατία με τον κ.Αναστασιάδη να βρουν έναν δρόμο για να συνεχίσουν να συνομιλούν και να φέρουν άμεσα αποτελέσματα, για το καλό, όπως προανέφερα, τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων».

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Επιστροφή