Στην Αθήνα με τους ακροδεξιούς, στα Παρίσια αριστεροί

18 Ιανουαρίου 2018 / TAGS:

Μια οφειλόμενη απάντηση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Παρεξηγήθηκε ο κ. Τσακαλώτος επειδή σχολίασα ότι είναι τουλάχιστον οξύμωρο να συγκυβερνάς με ακροδεξιούς και ταυτόχρονα να επικρίνεις τον Εμμανουέλ Μακρόν επειδή ενώνει κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς μεταρρυθμιστές. Και μου συνέστησε να διαβάσω πιο προσεκτικά το άρθρο του στην Monde. Για να δούμε λοιπόν τι γράφει ο κ. Τσακαλώτος; «Η Δημοκρατία τροφοδοτείται από πολιτικές, ιδεολογικές και κοινωνικές διαφορές. Παραδοσιακά, η Κεντροαριστερά και η Κεντροδεξιά διαφωνούν τόσο για τον βαθμό στον οποίο είναι αναγκαίος ο αναδιανεμητικός ρόλος του φορολογικού συστήματος όσο και για την αναγκαιότητα και το εύρος των δημόσιων επενδύσεων και των δημόσιων αγαθών. Ο φόβος είναι ότι οι συμμαχίες τύπου «ουράνιου τόξου», ειδικά εάν αποκτήσουν μόνιμα χαρακτηριστικά και δεν προκύπτουν μόνο ως αναγκαιότητα σε μια συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, αποκόπτουν το οξυγόνο τέτοιων πολιτικών συζητήσεων οι οποίες όμως είναι πολύ αναγκαίες για μια ζωντανή Δημοκρατία». Σύμφωνα λοιπόν με τον υπουργό, στην Γαλλία για να μείνει ζωντανή η Δημοκρατία οι κεντροαριστεροί δεν πρέπει να πλησιάζουν τους κεντροδεξιούς, στην Ελλάδα όμως οι αριστεροί μπορούν να συνεργάζονται με ακροδεξιούς.  Καθότι εκεί προέχει η «ζωντανή Δημοκρατία», εδώ η «ζωντανή εξουσία». Οπότε αφήνεις κατά μέρος τις συζητήσεις περί … οξυγόνου, κρατάς την μύτη σου και συνεργάζεσαι και με ψεκασμένους.

Ο κ. Τσακαλώτος όμως προχωράει και σε μια πρόσκληση – πρόκληση. Με καλεί να συμβάλλω με τις απόψεις μου («αν έχω», σημειώνει δηκτικά) στην συζήτηση που έχει ανοίξει για το μέλλον της Ευρώπης καθότι όπως λέει «τα tweets τα παίρνει το ποτάμι, η συζήτηση μένει». Ιδού λοιπόν επιγραμματικά δέκα θέσεις όπως τις έχω εκφράσει σε συνεντεύξεις, σε ομιλίες, στο Facebook, στο Twitter και στην Βουλή:

-Ομοσπονδιακή Ευρώπη με Υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης και με προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση μεγάλων πολιτικών και κοινών επενδύσεων.

-Ευρωπαϊκό φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και φορολογία των πολυεθνικών κολοσσών, για την ενίσχυση της ανάπτυξης με ηλικιακές και γεωγραφικές προτεραιότητες.

-Πολλαπλασιασμός των προγραμμάτων τύπου Erasmus – με δωρεάν μετακίνηση των νέων μέχρι 25 ετών – και επέκτασή τους και σε άλλες κατηγορίες πολιτών.

-Ευρωπαϊκή δύναμη επέμβασης, αμυντικό προϋπολογισμό και ευρωπαϊκή δύναμη πολιτικής προστασίας.

-Ευρωπαϊκή εισαγγελία κατά της τρομοκρατίας και ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών που θα συντονίζει τις εθνικές υπηρεσίες ασφάλειας.

-Ευρωπαϊκό κέντρο καινοτομίας για να μην ακολουθούμε τους άλλους σε τομείς όπως η ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων και η τεχνητή νοημοσύνη.

-Ενιαία πολιτική αειφόρου ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

-Δημιουργία μια σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει από άκρον σε άκρον τις… Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.

-Διευρωπαϊκές εκλογικές λίστες και δημιουργία μίας νέας ομάδας στο ευρωκοινοβούλιο που θα εκπροσωπεί ακριβώς αυτές τις συμμαχίες που ο κ. Τσακαλώτος με μπολσεβίκικη ευκολία επικρίνει.

-Και βέβαια με την έναρξη κιόλας της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης – τότε που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μιλάγανε για μετανάστες που λιάζονται και μετά εξαφανίζονται – είχα προτείνει τη δημιουργία ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου και ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, για να φυλάσσουμε τα σύνορα και να υποδεχόμαστε με αξιοπρέπεια τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Σταματάω εδώ. Και αναρωτιέμαι αν και ο κ. Τσακαλώτος μπορεί να παρουσιάσει και αυτός τις δικές του δέκα θέσεις για την Ευρώπη.

 

ΥΓ: Θα δεχτώ τις απαντήσεις του ακόμη και αν δεν έχουν την έγκριση του ακροδεξιού εταίρου του στην κυβέρνηση.

Δείτε τη σχετική ανάρτησή του στο Twitter:

Επιστροφή