Η διγλωσσία της κυβέρνησης και η έλλειψη ενημέρωσης έδωσε έδαφος στις ακραίες φωνές

27 Ιανουαρίου 2018 / TAGS:

Την κρυστάλλινη θέση του Ποταμιού για σύνθετη ονομασία παράλληλα με δεσμευτικές  εγγυήσεις για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού, ανέπτυξε ο Σταύρος στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο συνάντησε το μεσημέρι του Σαββάτου.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια στους δημοσιογράφους, ο φανατισμός και οι ακραίες εκδηλώσεις που στήνουν ανά την Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της μη ενημέρωσης του κόσμου και της απουσίας ξεκάθαρων τοποθετήσεων από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και ιδιαίτερα από την κυβέρνηση που εδώ και μήνες εμφανίζεται με διπλή γλώσσα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη στους δημοσιογράφους:

Όπως γνωρίζετε το Ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη θέση επί του θέματος. Έχουμε τολμήσει να πούμε  πολύ νωρίς την άποψή μας για το Μακεδονικό και εάν και οι υπόλοιποι είχαν μια καθαρή θέση τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα. Αναφέρομαι κυρίως στη διγλωσσία που υπήρξε από πλευράς κυβέρνησης για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα για το θέμα.

Τώρα εδώ που φθάσαμε χρειάζεται η ενημέρωση του κόσμου να είναι πλήρης, να καταλάβει ο κόσμος τι κερδίζουν οι Έλληνες από μία σωστή λύση, από μια σύνθετη ονομασία, παράλληλα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη FYROM ότι εγκαταλείπουν τον αλυτρωτισμό. Αν αυτή η συμφωνία υπάρξει θα είναι κερδισμένη η περιοχή μας και θα είναι κερδισμένοι οι Έλληνες,  οι επόμενες γενιές.

-Από την ενημέρωση που είχατε βλέπετε λύση;

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα, κυρίαρχο είναι το θέμα των διατάξεων του Συντάγματος της FYROM.  Όπως γνωρίζετε υπάρχουν αλυτρωτικές διατάξεις, υπάρχει μια διάθεση, αλλά από το να περάσουμε από τη διάθεση σε συγκεκρμένες δεσμευτικές εγγυήσεις που θα μας επιτρέψουν να πούμε όλοι ότι «περασμένα, ξεχασμένα αυτά που είχατε πει πάμε σε νέα εποχή» νομίζω ότι θα χρειαστούμε ένα χρονικό διάστημα.

-Διάθεση συναίνεση υπάρχει με τον κ.Τσίπρα;

Ο κ. Τσίπρας φέρνει με μεγάλη καθυστέρηση αυτή τη συζήτηση. Όπως του επεσήμανα μπαίνοντας έπρεπε να τα είχαμε συζητήσει αυτά εξ αρχής έπρεπε να τα είχαμε συζητήσει το Σεπτέμβρη. Θυμάστε ότι τρεις φορές τον έχω προκαλέσει στη Βουλή να κάνουμε μια καθαρή κουβέντα και να απαντήσει, του είχα πει τότε, στη διγλωσσία που εμφανίζει η κυβέρνησή του . Γιατί ήταν πραγματικά επικίνδυνο εκτός από γελοίο να υπάρχει μια κυβερνητική γραμμή και μια άλλη γραμμή του υπουργού Αμύνης. Του είχα ζητήσει του Πρωθυπουργού να το ξεκαθαρίσει  από το Σεπτέμβρη δεν το έκανε και νομίζω ότι αυτό έδωσε  και έδαφος σε όλα αυτά που ζούμε τώρα με τις ακραίες εκδηλώσεις.

-Στη σύνθετη ονομασία βάζετε κάποιο φίλτρο;

Είναι μια δεύτερη κουβέντα.

Θα πρέπει να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία. Να σας πω μια παράμετρο που βάζουμε εμείς:  Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία που θα είναι μια λέξη και που θα είναι μια αμετάφραστη λέξη. Άρα μπορούμε να πάμε σε πολλές εκδοχές πολύ καλύτερες από το Βόρεια Μακεδονία ή το Άνω Μακεδονία. Να πάμε δηλαδή σε μια λέξη που δεν θα είναι αγγλική δεν θα είναι βέβαια  ελληνική θα είναι μια λέξη στη σλαβική διάλεκτο. Προφανώς είναι ένα σημαντικό ζήτημα αλλά σας είπα το ένα είναι η ονομασία το άλλο θέμα είναι οι δεσμευτικές εγγυήσεις που θα φανερώνουν και στους  έλληνες ότι οι αλυτρωτικές διαθέσεις έχουν εγκαταλειφθεί.

Από αυτά που σας είπε καταλαβαίνετε ότι πατάει πάνω στην εθνική γραμμή όπως έχει πει και ο ίδιος;

Ναι. Νομίζω ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υπεραμύνονται της εθνικής γραμμής. Το θέμα είναι τί γίνεται πέρα από τις επίσημες συναντήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε.

-Ο κ.Καμμένος πιστεύετε ότι πατάει πάνω στην εθνική γραμμή;

Το ερώτημα για τον κύριο Καμμένο πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα, γιατί σας είπα και πριν ότι είναι γελοίο και επικίνδυνο ο Υπουργός Αμύνης να διαφοροποιείται. Και αυτό δίνει έδαφος σε ακραία στοιχεία στην κοινωνία να διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα σπάζοντας την εθνική ενότητα που είναι τόσο απαραίτητη αυτή την εποχή. Είμαστε ξεκάθαροι. Το Ποτάμι είναι απέναντι σε αυτές τις  εκδηλώσεις, στις ακραίες φωνές, το φανατισμό που διχάζουν τους Έλληνες.

Τον επικεφαλής του Ποταμιού συνόδευαν ο πρέσβης επί Τιμή Γιώργος Κακλίκης, η Γιάννα Παναγοπούλου από τη Θεσσαλονίκη Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, η Οντίν Λιναρδάτου  επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων στο Ποτάμι και ο Δημήτρης Τσιόδρας εκπρόσωπος του Κινήματος.

Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση:

 

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Επιστροφή