Ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση

16 Ιανουαρίου 2019 / TAGS:

«Να δεσμευτούμε όλοι, ότι οι βουλευτές που εκλέγονται με ένα κόμμα να μην αλλάζουν κοινοβουλευτική ομάδα στη διάρκεια της θητείας τους» κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις, ο Σταύρος, στην δευτερολογία του στη Βουλή στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Αφού, λοιπόν, όλοι είμαστε πολέμιοι των μεταγραφών -ο ένας μιλάει για κουρέλια, ο άλλος μιλάει για υπολείμματα, ο άλλος μιλάει για αποστάτες- ας συμφωνήσουμε ότι δεν θα ζήσουμε ξανά αυτά τα φαινόμενα» είπε συγκεκριμένα.

Μιλώντας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση επεσήμανε ότι «μια ψήφος εμπιστοσύνης επιβραβεύει τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα και δίνει λευκή επιταγή για τη συνέχισή της» και ξεκαθάρισε «για να μην χάσουμε εντελώς την λογική μας» ότι «ΨΗΦΟΣ ΕΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ. Ενώ, αντιθέτως: ΘΕΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ».

Κάλεσε μάλιστα τους βουλευτές της νέας πλειοψηφίας να «ξεκαθαρίσουν σήμερα τι θα κάνουν». Όπως είπε χαρακτηριστικά «εκτός αν έχουν σκοπό να παραμείνουν ντεμέκ Μακεδονομάχοι, με υπουργικά κοστούμια και φορέματα».

Αναφερόμενος στους «μικρούς εμφυλίους» που «ταλαιπωρούν» την ελληνική κοινωνία με πρωταγωνιστές «κουκουλοφόρους», ο Σταύρος σημείωσε πως «ο διχασμός επανέρχεται με δρασκελιές. Τότε που ο πιο δημοφιλής κατηγορία -ακόμη και μεταξύ φίλων – ήταν το «γερμανοτσολιάς». Τους είχαν επικηρύξει οι αντιμνημονιακοί κουκουλοφόροι. Τώρα έχουμε τους εθνικιστές κουκουλοφόρους. Γενικά οι κουκουλοφόροι είναι ένα ωραίο επάγγελμα σε αυτή τη χώρα. Κάνουν την πλάκα τους, εκτονώνονται, ανώνυμοι είναι… κανένα ρίσκο δεν παίρνουν και μετά γυρνάνε στο σπίτι να δουν τα κατορθώματα τους στα δελτία ειδήσεων» είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «αξίζουμε μια Ελλάδα αλλιώς. Και όχι μια Ελλάδα της παρακμής και του πολιτικού αμοραλισμού. Το Ποτάμι επιμένει ότι ΘΕΛΕΙ την Ελλάδα ΑΛΛΙΩΣ. Και γι’ αυτό σήμερα καταψηφίζει μια αποτυχημένη κυβέρνηση» είπε.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία στη Βουλή:

Ξέρετε τι μου έχει κάνει μεγαλύτερη εντύπωση παρακολουθώντας όλες αυτές τις ώρες – από χθες το μεσημέρι – τη συζήτηση στη Βουλή;

Ότι 4 από τους 6 βουλευτές, που ξαφνικά είδαν το Συριζαϊκό φως και δηλώνουν ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κρύβονται και δεν μιλούν. Αρνούνται να εξηγήσουν στο κοινοβούλιο και τελικά στους ψηφοφόρους τους τι είναι αυτό που τους κάνει να συνταχθούν χωρίς όρους με αυτή την κυβέρνηση. Γιατί προφανώς μια ψήφος εμπιστοσύνης επιβραβεύει τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα και δίνει λευκή επιταγή για τη συνέχισή της.

Και θα ήθελα να ρωτήσω: Αυτοί οι βουλευτές που θα προστεθούν στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τις επιλογές της κυβέρνησης στα μεγάλα θέματα που έχουμε μπροστά μας- ας πούμε – για τη συνταγματική αναθεώρηση; Οι διακριτοί ρόλοι Εκκλησίας – κράτους θα στηριχθούν από τους ΑΝΕΛΙΤΕΣ που απέμειναν στην κυβέρνηση; Ο αφορισμός του ΣΥΡΙΖΑ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια βρίσκει σύμφωνο τον κ.Δανέλλη ή σε ένα-δύο μήνες θα ψάχνει ο κ.Τσίπρας για μια νέα πλειοψηφία;

Και έρχομαι και στο πιο επίμαχο. Ο κ.Κόκκαλης και ο κ.Ζουράρις, οι οποίοι έχουν κάνει καριέρα ως Μακεδονομάχοι στα τηλεοπτικά παράθυρα, θα ψηφίσουν την ερχόμενη εβδομάδα τη συμφωνία των Πρεσπών; Έχουν δεσμευτεί γι’ αυτό στον κ.Τσίπρα; Ή είναι ψήφος εμπιστοσύνης μιας χρήσης και άμεσης απόδοσης;

Γιατί – και θα πρέπει να το πω ξεκάθαρα- για να μην χάσουμε εντελώς την λογική μας: ΨΗΦΟΣ ΕΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ.

Ενώ, αντιθέτως: ΘΕΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

Είναι κάτι που σε ανύποπτο χρόνο έχει ξεκαθαρίσει το Ποτάμι. Είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση. Πολεμάμε τις ιδεοληψίες της. Χωρίς να γινόμαστε κι εμείς ιδεοληπτικοί. Κάθε βουλευτής, όμως, της νέας πλειοψηφίας οφείλει να ξεκαθαρίσει σήμερα τι θα κάνει. Εκτός αν έχουν σκοπό να παραμείνουν ντεμέκ Μακεδονομάχοι, με υπουργικά κοστούμια και φορέματα.

Χθες έκανα μια πρόταση για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα μετακινήσεων βουλευτών. Πρότεινα να δεσμευτούμε όλοι, ότι οι βουλευτές που εκλέγονται με ένα κόμμα δεν αλλάζουν κοινοβουλευτική ομάδα στη διάρκεια της θητείας τους. Περιμένω, λοιπόν, μια απάντηση από την κ. Γεννηματά που έχει πάρει 3 βουλευτές από άλλα κόμματα, από τον κ. Μητσοτάκη που έχει πάρει 4 βουλευτές από άλλα κόμματα και προφανώς από τον κ. Τσίπρα που κρατάει την κυβέρνησή του με βουλευτές κάθε λογής. Ανάμεσα σε αυτούς και με βουλευτές που έχουν δοθεί από τον κύριο Καμμένο με υποσχετική, όπως λένε και στο ποδόσφαιρο.

Αφού, λοιπόν, όλοι είμαστε πολέμιοι των μεταγραφών -ο ένας μιλάει για κουρέλια, ο άλλος μιλάει για υπολείμματα, ο άλλος μιλάει για αποστάτες- ας συμφωνήσουμε ότι δεν θα ζήσουμε ξανά αυτά τα φαινόμενα. Έχει κι αυτό μια αξία. Μπορεί να μη λύνει το πρόβλημα σήμερα, δίνει ένα στίγμα όμως ότι αντιλαμβανόμαστε τα λάθη μας.

Μια δεύτερη μικρότερη, αλλά όχι ασήμαντη διαπίστωση παρακολουθώντας τις ομιλίες στην Βουλή, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει μεγάλη σχολή με τις κωλοτούμπες του. Άκουσα βουλευτές της αντιπολίτευσης να διατρανώνουν την αντίθεση τους στην επικείμενη λύση στο Μακεδονικό. Σφόδρα αντίθετοι. Ποιοι! Αυτοί οι ίδιοι που έλεγαν στους δημοσιογράφους ότι «θα πρέπει να δούμε το διεθνές περιβάλλον και τη ζημιά που μπορεί να υποστεί η χώρα εάν ξαφνικά βρεθεί μόνη της». Υπάρχει ένα ερώτημα. Εάν όλα αλέθονται στο αντισυριζαϊκό μύλο.

Που πάμε λοιπόν, για να γυρίσω στη μεγάλη εικόνα; Ανησυχεί κανένας για τα ρήγματα που εμφανίζονται στην κοινωνία; Σκεφτόμαστε ότι εκτός από τις κομματικές γραμμές -τις κομματικές νίκες και ήττες- υπάρχει μια χώρα και μια οικονομία που δεν λέει να ορθοποδήσει; Μια οικονομία που χρειάζεται ηρεμία και σταθερότητα; Ο ΟΟΣΑ σήμερα μας προειδοποίησε- για άλλη μια φορά – ότι βλέπει πτωτικές τάσεις για την ελληνική οικονομία το επόμενο εννιάμηνο. Δεν μας φοβίζει ότι στις παρέες βλέπουν ξανά καχύποπτα ο ένας τον άλλον;

Το έχουμε ξαναζήσει αυτό… Τα χρόνια του αντιμνημονιακού αγώνα. Τότε που ο πιο δημοφιλής κατηγορία -ακόμη και μεταξύ φίλων – ήταν το «γερμανοτσολιάς». Και τώρα ο διχασμός επανέρχεται με δρασκελιές. Έκφρασή του, αν και στο επίπεδο της γελοιότητας, είναι οι αφίσες που εμφανίστηκαν στη Βόρεια Ελλάδα! Να μη νομίζουν πάντως ότι πρωτοτυπούν. Κάποτε και η Αθήνα είχε γεμίσει με αφίσες του Σαμαρά, του Βενιζέλου, του Στουρνάρα. Τους είχαν επικηρύξει οι αντιμνημονιακοί κουκουλοφόροι. Τώρα έχουμε τους εθνικιστές κουκουλοφόρους. Γενικά οι κουκουλοφόροι είναι ένα ωραίο επάγγελμα σε αυτή τη χώρα. Κάνουν την πλάκα τους, εκτονώνονται, ανώνυμοι είναι… κανένα ρίσκο δεν παίρνουν και μετά γυρνάνε στο σπίτι να δουν τα κατορθώματα τους στα δελτία ειδήσεων.

Πως θα διώξουμε όμως αυτή τη δυσοσμία; Την κύρια ευθύνη έχει η κυβέρνηση. Οι αποστασίες των ημερών έκαναν ακόμη πιο τοξική την ατμόσφαιρα. Στην επιφάνεια έχουν βγει όλες οι παθογένειες της πολιτικής ζωής. Και η λογική έχει στριμωχτεί στην άκρη. Ένα εθνικό θέμα, αντί να είναι αφορμή για συνεννόηση, έγινε όπλο στα χέρια των κομματικών επιτελείων. Η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα διαλύσει την αντιπολίτευση και η αντιπολίτευση οχυρώθηκε στις κομματικές της γραμμές.

Δεν ξέρω τι θα είχαμε πετύχει με ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας -που επίμονα είχε ζητήσει το Ποτάμι- αλλά αποκλείεται να ήμασταν σε χειρότερο σημείο από ότι είμαστε σήμερα. Αλλά, αυτά γίνονται σε κανονικές χώρες. Εδώ, όμως, το κύριο μέλημα αυτών που κυβερνούν και αυτών που συνωστίζονται στον προθάλαμο της εξουσίας είναι το μικροκομματικό συμφέρον, ο αφανισμός του αντιπάλου και η πάση θυσία επιβίωσή τους.

Οι Έλληνες μετά από 10 χρόνια κρίσης έχουν εξοντωθεί. Όλη η ενέργειά μας εξαντλείται σε μικρούς εμφυλίους.
Αξίζουμε όμως μια Ελλάδα αλλιώς. Και όχι μια Ελλάδα της παρακμής και του πολιτικού αμοραλισμού. Είπα και χθες ότι πρέπει να γράψουμε νέες σελίδες. Ο ελληνικός λαός πρέπει να κληθεί σύντομα να αποφασίσει γι’ αυτές τις νέες σελίδες.

Το Ποτάμι επιμένει ότι ΘΕΛΕΙ την Ελλάδα ΑΛΛΙΩΣ. Επιμένει ότι αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει με εκλογές. Και γι’ αυτό σήμερα καταψηφίζει μια αποτυχημένη κυβέρνηση. Ζητάει- και θα το κάνουν πράξη οι βουλευτές του Ποταμιού- το επόμενο διάστημα με κάθε τρόπο, με κάθε δύναμη να πολεμήσουν για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η κοινωνία.

Δείτε το βίντεο :

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτογράφος: Αφροδίτη Χουλάκη

Δείτε την πρωτολογία εδώ.

Επιστροφή