Το φιάσκο της προανακριτικής και η εικόνα της Βουλής ωθούν τους πολίτες στα άκρα

18 Μαΐου 2018 / TAGS:

Διαβάστε την ομιλία του Σταύρου για την υπόθεση Novartis:

Θα είμαι σύντομος γιατί πλέον είναι φανερό ότι αυτή η προανακριτική είναι μια προανακριτική ντεκόρ.​ ​Σκηνικό,για να βγάλουν κάποιοι βουλευτές​ φωτογραφίες για τα προεκλογικά τους φυλλάδια.
Με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η προανακριτική Επιτροπή ΔΕΝ προέβη, σε καμία ανακριτική πράξη​ για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Δεν θέλησε να ψάξει​ έστω και στο ελάχιστο, αν τα δέκα πολιτικά πρόσωπα,​ ​δύο πρώην Πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην Υπουργοί,

διέπραξαν όσα λένε οι τρεις «προστατευόμενοι μάρτυρες» και όσα διασπείρουν όλους αυτούς τους μήνες υπουργοί και τα παπαγαλάκια τους. Κρύψατε τους τρεις μάρτυρες. Αρνηθήκατε κάθε είδους εξέτασής​ ​τους.​ Δεν καλέσατε καν το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, τον κ.Φρουζή…

Ζητήσαμε:

Ανοιχτό κατάλογο μαρτύρων

Ζητήσαμε:

Οι Βουλευτές να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία που έχουν προκύψει από την έρευνα του FBI.

Είναι πολύ άγαρμπη η προσπάθεια σας να απαλλάξετε τους φίλους σας και να καταδικάσετε εκ προοιμίου τους αντιπάλους σας.

Διώκετε ακόμη και τον – υπηρεσιακό για 30 ημέρες-πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο που επι δεκαετίες υπηρέτησε υποδειγματικά τη Δικαιοσύνη!​ ​Και θέσατε στο απυρόβλητο χωρίς δεύτερη κουβέντα​ τον δικό σας υπουργό που περιλαμβάνεται στην δικογραφία.

Οι πολίτες θέλουν – και θα ήθελαν- στοιχεία, αποδείξεις και τεκμήρια. Με βάση αυτά να κρίνουν. Και όχι με αφορισμούς και ηθικές διακηρύξεις.​ ​Γιατί εκτός των άλλων το αφήγημα ηθικοί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και ανήθικοι όλοι οι άλλοι είναι αστείο​.

Και εδώ θα επαναλάβω το ερώτημα​: Πότε ως κόμμα της αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τα κυκλώματα στο χώρο της υγείας;

Τότε που τα πρωτοσέλιδα βοούσαν για σπατάλες – και λοβιτούρες εκατομμυρίων των εκατομμυρίων, εσείς δεν βλέπατε δεν ακούγατε.​ ​Υποστηρίξατε ποτέ, έστω και φραστικά τη μείωση της σπατάλης και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης;

Ακόμη και όταν ήρθαν οι θεσμοί και είπαν «ως εδώ, δεν μπορεί η Ελλάδα να καταναλώνει όσα φάρμακα καταναλώνουν χώρες 50 εκατομμυρίων κατοίκων»,εσείς επιμένατε: «Κανένας έλεγχος» – καμία προστασία δηλαδή του δημόσιου χρήματος!​ Δεν ψηφίσατε καν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση!​ Σας βόλευε το καθεστώς, γιατί όλοι κέρδιζαν,​ κάποιοι χρήματα, κάποιοι ψήφους και κάποιοι και τα δύο.
Όπως σας βολεύει, το σύστημα εξάρτησης της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση.​ Δικαστές που ήταν αρεστοί σε υπουργούς και συγκυβερνήτες εκτοξεύονται στην επετηρίδα και άλλοι που είναι ανεξάρτητοι, περιθωριοποιούνται.

Έτσι προσπαθείτε να μετατρέψετε τη Δικαιοσύνη​ σε πολιτικό όπλο.

Εμείς θα επιμείνουμε: Να κόψουμε τους δεσμούς της πολιτικής εξουσίας με τη Δικαιοσύνη.

Και σε ότι αφορά τα αδικήματα πολιτικών προσώπων:

– Πρέπει να μην έχουμε σύντομη παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών.

– Πρέπει να σταματήσει η ασυλία των πολιτικών.

Πρέπει, δηλαδή, να αλλάξουμε το Σύνταγμα για να μην αποφαίνονται οι ίδιοι οι πολιτικοί για την αθωότητα τους ή για την ενοχή των αντιπάλων τους.

Το Ποτάμι προτείνει τη θεσμοθέτηση Δικαστικού Συμβουλίου με πλειοψηφία ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων που θα έχει την αρμοδιότητα για τη δίωξη πολιτικών προσώπων.​ ​Επίσης, προτείνουμε η άρση ασυλίας των Βουλευτών​ να μην είναι πλέον αρμοδιότητα της Βουλής, αλλά να αποφασίζει γι’ αυτήν Δικαστικό Συμβούλιο με πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων του Εφετείου.

Η στάση σας προσθέτει συνεχώς νέες σκιές στην πολιτική. Αυτές που αποπροσανατολίζουν την κοινωνία, αυτές που ωθούν τους πολίτες στα άκρακαι στην αποχή.

Σκιές στα εθνικά, σκιές στην οικονομία, σκιές στη Δικαιοσύνη, σκιές στις τράπεζες,σκιές στο Δημόσιο,​ σκιές στο ποδόσφαιρο, ​παντού σκιές και υποψίες.

Το έργο λοιπόν της προανακριτικής ήταν εξαρχής υπονομευμένο. Και θα καταγραφεί ως το χρονικό ενός προαναγγελθέντος φιάσκου.

Βέβαια, η προβληματική νομοθεσία περί ευθύνης υπουργών, δεν αφήνει πολλές ελπίδες για Δικαιοσύνη. Ούτε χαραμάδες δεν αφήνει.

Παρεμπιπτόντως, προτείναμε στην κυβέρνηση να διεκδικήσει αποζημίωση από τη Novartis. Να προσφέρουμε, ένα καθαρό τοπίο ανταγωνισμού.​ Να διεκδικήσουμε τα χρήματα που χάθηκαν​ από τα κρατικά ταμεία και τις τσέπες των ασφαλισμένων.

Ο κ.Τσίπρας είπε ότι θα το κάνει. Το κάνατε;
Για να μας εμπιστευθεί η κοινωνία απαιτούνται τομές​.

Αυτές τις ημέρες ξεκινήσατε ξανά μια κουβέντα για τον εκλογικό νόμο. Αποσπασματικά και χωρίς διάθεση να διορθωθούν τα στραβά.

Γιατί δεν αποφασίζουμε να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού; Ακόμη και η Τουρκία το έχει κάνει. Εμείς όχι.

Γιατί δεν θέλετε ένα αναλογικότερο μπόνους. Ισχυρές κυβερνήσεις, αλλά και δικαιότερη κατανομή εδρών.

Και βέβαια σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών

Και όχι μόνο της Β Αθήνας. Να πάψουν οι υποψήφιοι να έχουν την ανάγκη των ισχυρών του χρήματος και των MEDIA.

Και μετά έχουμε τα Εθνικά. Περιμένουμε αύριο την ενημέρωση από τον κ.Τσίπρα για ένα μείζον θέμα που λιμνάζει 27 χρόνια!

Ήμουν στην Κύπρο στην αρχή της εβδομάδας. Είδα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη .Και εκεί είναι απαραίτητο να υπάρξει μια αποφασιστική στάση για να ενωθεί ξανά το νησί.

Δεν θα έπρεπε λοιπόν- και θα επιμένουμε- να συσταθεί ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας; Στα λόγια ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει την αναγκαιότητα του, αλλά μόνο στα λόγια!

Παραμένουμε λοιπόν σε μια εποχή χαμηλών προσδοκιώ​ν​, με μια κυβέρνηση χαμηλών δυνατοτήτων. Αντί να τρέξετε, πηγαίνετε σημειωτόν και κάποιες φορές με την όπισθεν.​ Οι περισσότερες μάχες είναι μικροπολιτικές και επικοινωνιακές. Μακριά από τις ανάγκες των πολιτών.
Ποιος πολίτης σήμερα θα ανοίξει την τηλεόρασή του και θα πει: «Επιτέλους, δόθηκαν απαντήσεις για τη Novartis».

Όλοι θα μιλήσουν για μια καλοπαιγμένη παράσταση, για μια διαδικασία παρωδία. Eίναι μια προσβλητική διαλυτική διαδικασία που δημιουργεί πρόβλημα στις ρίζες του κοινοβουλευτισμού μας. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν όλοι για την εικόνα σήμερα της Βουλής και ας αναρωτηθούμε πού οδηγούμαστε. Εμείς πάντως σ αυτή την πορεία δεν θα είμαστε παρόντες.

Δείτε το βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Επιστροφή