Πρέπει η κοινωνία να δώσει το πράσινο φως στο νέο αρχηγό να τα αλλάξει όλα

2 Νοεμβρίου 2017 / TAGS:

«Η χώρα χρειάζεται ανανέωση του πολιτικού δυναμικού. Χρειάζεται να πάρουμε την εμπειρία του παλιού, αλλά κυρίως πρέπει να βάλουμε μπροστά νέους ανθρώπους που έχουν δουλέψει πολύ στη ζωή τους, έχουν βασανιστεί και έχουν δείξει ότι μπορούν να τα καταφέρουν». Αυτό ήταν το μήνυμα του Σταύρου από την Καβάλα, όπου πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή.

Ο Σταύρος επανέλαβε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η μαζική προσέλευση των πολιτών στις κάλπες στις 12 και στις 19 Νοεμβρίου για να ψηφίσουν τον αρχηγό ενός εντελώς καινούργιου κόμματος. Όπως είπε, «σε μια εκλογή πάντα θα υπάρχουν και κάποιοι δυσαρεστημένοι, σημασία έχει εάν η κοινωνία δώσει το πράσινο φως σε έναν αρχηγό να τα αλλάξει όλα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «θα ήταν καλό σε αυτή τη νέα πορεία να ξεκινήσουμε όλοι με ανοιχτούς τους ορίζοντές μας, να δούνε οι πολίτες ποιος τους ταιριάζει πραγματικά και να μην ψηφίσουν με κομματικά κριτήρια».

Εξηγώντας το δικό του όραμα για το νέο προοδευτικό φορέα επεσήμανε ότι αφορά κάτι το πραγματικά καινούργιο, ένα κόμμα που δεν έχει γεννηθεί ακόμα, αλλά έχει κάποιες ρίζες και πρέπει να συμπεριλαμβάνει μεταρρυθμιστές, κεντροαριστερούς, προοδευτικούς, φιλελεύθερους, κεντρώους, οικολόγους. «Μιλάμε για ένα προοδευτικό κίνημα στο χώρο του κέντρου που έχει μέσα και τους κεντροαριστερούς. Αυτός είναι ο στόχος μου και γι αυτό προσπαθώ να πείσω και τους πολίτες. Εγώ καλώ σε αυτές τις εκλογές να ψηφίσουν και οι πολίτες που φλερτάρουν με την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους πολίτες που απογοητεύθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η παράταξη πρέπει να γίνει πάλι μεγάλη και δε θα τα καταφέρει αν είμαστε εμείς και εμείς -δηλαδή οι σύντροφοι του ΠΑΣΟΚ και τα παιδιά του Ποταμιού. Πρέπει να έρθουν και άλλοι και να κάνουμε μια μεγάλη παράταξη που θέλουμε να είναι κυβερνώσα σε κάποιο διάστημα».

Ως προς τη δομή του νέου Κινήματος, ο Σταύρος ξεκαθάρισε ότι θα είναι ένα πολυτασικό κόμμα –και όχι ομόσπονδο- όπου θα υπάρχουν διαφωνίες αλλά δεν θα υπάρχουν υπαρχηγοί που να ηγούνται τάσεων, ούτε ξεχωριστοί μηχανισμοί. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «εγώ π.χ. πρότεινα το νέο κόμμα να μην έχει κομματικές και συνδικαλιστικές παρατάξεις καθώς δεν είμαστε στο 1980 αλλά στο 2017 όπου τα κόμματα επηρεάζουν πολιτικά τις εξελίξεις, δρουν μέσα στα κινήματα, αλλά δεν πρέπει να έχουν «στρατιώτες» ούτε μέσα στους συνδικαλιστές, ούτε μέσα στα πανεπιστήμια».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο νέος αρχηγός είπε τα εξής: «Το ένα είναι ότι ο αρχηγός πρέπει να ενώνει, πρέπει να είναι δηλαδή ένας άνθρωπος που βλέπει πέρα από τις μικροαντιθέσεις, δημιουργεί ένα πλαίσιο ασφαλείας και συνεννοείται. Το δεύτερο είναι να είναι τολμηρός καθώς είμαστε σε μία εποχή που χρειαζόμαστε μεγάλες κινήσεις. Το τρίτο είναι να αγαπάει πολύ τη δουλειά και να το έχει αποδείξει στη ζωή του, γιατί ο κόπος της πολιτικής είναι μεγάλος. Χρειάζονται μελέτες, χρειάζονται σχέδια, χρειάζονται αποφάσεις. Και το τελευταίο, να είναι καθαρός και τίμιος ως προς τις απόψεις του στη κοινωνία». Κλείνοντας ο Σταύρος υπογράμμισε ότι «παρά τις αντιθέσεις που μπορεί να έχει ένα τμήμα της κοινωνίας μαζί μου, δεν υπάρχουν πολίτες που να πιστεύουν ότι δε λέω καθαρές κουβέντες καθώς έχω αποδείξει ότι είμαι σταθερός στις απόψεις μου και δεν ελίσσομαι ανάλογα με την ημέρα ή ανάλογα με το ποιον έχω απέναντί μου».

Επιστροφή