Πολίτες που δεν θα εξαρτώνται από τα ψίχουλα του ηγεμόνα

20 Νοεμβρίου 2017 / TAGS:

Με ονομαστικά παραδείγματα νέων ανθρώπων που εργάζονται χωρίς κανένα κέρδος, αφού τα εισοδήματά τους πηγαίνουν στο κράτος, κατήγγειλε την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο Σταύρος στην ομιλία του στη Βουλή για το μέρισμα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δημεύεται ο κόπος τους για να μπορούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να μοιράζουν μερίσματα. Κάθε εργαζόμενος και μια ιστορία φορολογικής τρέλας. Θύματα όλοι τους μιας φορομπηχτικής μηχανής ενός σπάταλου κομματικού κράτους».

Ο Σταύρος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαλύει με τις πρακτικές και τις πολιτικές της τη μεσαία τάξη και επιχειρεί να δημιουργήσει μόνο φτωχούς και προύχοντες. «Φτωχούς που θα απλώνουν το χέρι για βοήθεια και μια μικρή προνομιούχα κάστα που θα παζαρεύει με την κυβερνητική εξουσία».

Ο Σταύρος ξεκίνησε την ομιλία του με την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στη Δυτική Αττική με τους είκοσι νεκρούς αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Το κράτος και η περιφέρεια κοιμόνταν τις πρώτες κρίσιμες ώρες της καταιγίδας. Καμία συγκεκριμένη προειδοποίηση στους πολίτες, κανένα σχέδιο, καμία κινητοποίηση. Ξύπνησαν, αφού είδαν τον αριθμό των νεκρών στα σάιτ». Και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα νήμα που συνδέει την αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, για τη διακυβέρνηση, με τα τραγικά γεγονότα στη Μάνδρα. Η χώρα δεν έχει πλάνο, δεν έχει σχέδιο, δεν έχει πρόγραμμα».

Διαβάστε την ομιλία:

20 νεκροί στη Μάνδρα. Πρέπει να κάνουμε μια στάση εδώ, όχι μόνο γιατί η απώλεια των 20 ανθρώπων είναι αδύνατον να ξεπεραστεί, αλλά γιατί υπάρχει ένα νήμα που συνδέει την αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τη διακυβέρνηση με τα τραγικά γεγονότα στη Μάνδρα.

Η χώρα δεν έχει πλάνο. Δεν έχει σχέδιο. Δεν έχει πρόγραμμα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι μετά από τρία μνημόνια – που πολλά έγιναν με το ζόρι – ένα πράγμα αρνούμαστε να το κάνουμε: ένα «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο». Το ζητούσε το 1ο μνημόνιο, το 2ο μνημόνιο, το 3ο μνημόνιο και ακόμη δεν το έχουμε κάνει. Τσαλαβουτάμε λοιπόν στα προβλήματα. Μπαλώνουμε και δίνουμε συνεχώς έδαφος στους τσαρλατάνους των υποσχέσεων που, αντί για σχέδιο και πρόγραμμα, παίζουν χαρτοπόλεμο με τις υποσχέσεις. Μεγάλες υποθέσεις, όπως τα αντιπλημμυρικά και η προστασία του περιβάλλοντος, είναι εκτός της δημόσιας ατζέντας. Και όταν μπαίνουν, μπαίνουν με όρους εντυπωσιασμού. Η κυρία Δούρου στην προσπάθειά της να κερδίσει την Περιφέρεια είχε υποσχεθεί ότι μέσα σε έξι μήνες θα είχε έναν πλήρη αντιπλημμυρικό σχεδιασμό! Και ως γνήσιο τέκνο του εμφύλιο-πολεμικού λαϊκισμού η κυρία Δούρου κατηγορούσε τον κ. Σγουρό για τον άνθρωπο που χάθηκε στις πλημμύρες του ΄13. Τώρα με τις 20 χαμένες ζωές ποιος έχει την ευθύνη;

Προφανώς Κυρίες και Κύριοι το κράτος και η περιφέρεια κοιμούνταν τις πρώτες κρίσιμες ώρες της καταιγίδας.
– Καμία συγκεκριμένη προειδοποίηση στους πολίτες
– Κανένα σχέδιο
– Καμία κινητοποίηση
Ξύπνησαν αφού είδαν τον αριθμό των νεκρών στα σάιτ.
Και βεβαίως οι αιτίες είναι παλιές. Μπαζώσαμε τα ρέματα, κάναμε τους χειμάρρους δρόμους, κλείσαμε τα ποτάμια και χτίσαμε αυθαίρετα παντού. Περιφρονήσαμε τη δύναμη της φύσης. Αλλά, αν οι πατεράδες μας μπορούσαν να επικαλεστούν –
πέρα από την παντελή τους φτώχεια – και την άγνοια, εμείς τι δικαιολογία έχουμε; Οι επιστήμονες, μας προειδοποιούν συστηματικά την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία:
– τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πολλαπλασιάζονται και θα γίνονται ολοένα και φονικότερα.

Επιβάλλεται λοιπόν να αποκτήσουμε πολιτική για το περιβάλλον. Από το αυθαίρετο στο ρέμα μέχρι την εκπομπή ρύπων που επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή. Η Περιφέρεια Αττικής είχε προϋπολογίσει για αντιπλημμυρικά έργα τουλάχιστον 31 εκατομμύρια ευρώ. Και στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 είχε δαπανήσει για τα έργα αυτά μόνο 5 εκατομμύρια!
Γιατί τόση ανικανότητα;
Γιατί τόση υπακοή στο τέρας της γραφειοκρατίας;
Μήπως επειδή πλέον είναι το δικό σας τέρας; Το τέρας που υιοθετήσατε, αυτό τρέφετε. Είναι φανερό ότι δεν έχετε καμία διάθεση να συγκρουσθείτε με τις παθογένειες του παρελθόντος. Τσαλαβουτάτε αριστερά, τσαλαβουτάτε δεξιά και αυτό το λέτε πολιτική. Οι ασύνδετες υπουργικές αποφάσεις, όμως, δεν είναι κυβερνητική πολιτική.

Πάμε λοιπόν και στο νομοσχέδιο. Αποφασίσατε να μοιράσετε μέρισμα. Ποιο όμως είναι το σχέδιο σας;
-Για την υποστήριξη των πραγματικά αδύναμων
-Για τη δημιουργία θέσεων εργασίας
-Για τη φορολογία
Γιατί αυτά τα τρία είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους
Φτώχεια – ανεργία – φορολογία!

Η Ματίνα είναι απόφοιτος Οικονομικού, με μεταπτυχιακό στην Ολλανδία. Γύρισε στην Ελλάδα και κρατάει λογιστικά βιβλία. Έχει κέρδη περίπου 10.000 ευρώ, αλλά το 60% θα το δώσει στο κράτος για φόρους και εισφορές, και θα της μείνουν τον μήνα 350 ευρώ. Λιγότερα δηλαδή από όσα θα έπαιρνε από το ταμείο… ανεργίας.

Η Άννα είναι φαρμακοποιός. Έχει κέρδη (έσοδα μείον έξοδα) κάτι παραπάνω από 60 χιλιάρικα. Ξέρετε πόσο θα της μείνει από αυτά τα 60 χιλιάρικα; Κάτι λιγότερο από 17 χιλιάρικα. Δηλαδή 1400 ευρώ τον μήνα! Όλα τα άλλα θα γίνουν φόροι και εισφορές.

Ο Γιώργος και η Ασπασία είναι βιοτέχνες. Η ομόρρυθμη εταιρεία τους έχει κέρδη γύρω στα 30 χιλιάδες ευρώ. Αν βγουν οι φόροι και οι εισφορές, τότε τα δύο νοικοκυριά τους θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα με κάτι λιγότερο από 500 ευρώ το μήνα.

Ο Σπύρος είναι δικηγόρος. Μαζεύει περίπου 15.000 ευρώ, πληρώνει φόρους και εισφορές σχεδόν 7.000 ευρώ, και του μένουν στην τσέπη γύρω στα 650 ευρώ το μήνα. Κι αν βγάλει άλλα πέντε χιλιάρικα, θα κερδίσει άλλα 70 ευρώ το μήνα!

Ο Αχιλλέας είναι μηχανικός, νέος επιχειρηματίας στον κλάδο της πληροφορικής, με εισόδημα 50.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 4.000 ευρώ το μήνα. Θα δώσει όμως 19.000 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές και 8.000 ευρώ φόρο εισοδήματος και τέλος επιτηδεύματος, δηλαδή του μένουν μόλις 23.000 ευρώ! Δηλαδή ούτε 2.000 ευρώ το μήνα από τα 4.100 που έβγαλε. Και αυτά χωρίς να συνυπολογίσουμε την προκαταβολή φόρου.

​Ο Βασίλης με τρεις εργαζομένους των 1000 ευρώ το μήνα δίνει 70 χιλιάδες τον χρόνο! 1.655 ευρώ τον μήνα ο εργαζόμενος των 1.000 ευρώ. Ο Γιώργος είναι νέος σερβιτόρος. Για να παίρνει 500 ευρώ τον μήνα, ο εργοδότης του τον δηλώνει για περίπου 10.000 ευρώ ετησίως και ο ίδιος θα δίνει σχεδόν 2.000 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές. Πώς να μην αυξάνεται η μαύρη εργασία;

Θα μπορούσα να συνεχίσω με πολλά ακόμη παραδείγματα ανθρώπων που «δημεύεται» ο κόπος τους για να μπορούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να μοιράζουν μερίσματα. Κάθε εργαζόμενος και μια ιστορία φορολογικής τρέλας. Θύματα όλοι τους μιας φορομπηχτικής μηχανής, ενός σπάταλου κομματικού κράτους. Οι υψηλοί φόροι, οι μεγάλες εισφορές, – ο δρόμος που έχετε διαλέξει δηλαδή – επιτρέπει πρόσκαιρες παροχές αλλά μειώνει τα κίνητρα για εργασία.

Αυτή η υπερφορολόγηση είναι μια συνειδητή απόφαση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το ομολογούν και οι ίδιοι οι υπουργοί σας: «Αντί για μείωση δαπανών, προχωρήσαμε σε υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης». Διαλύετε τη μεσαία τάξη. Σε λίγο θα έχουμε μόνο φτωχούς και προύχοντες. Φτωχούς που θα απλώνουν το χέρι για βοήθεια και μια μικρή προνομιούχα κάστα που θα παζαρεύει με την κυβερνητική εξουσία.

Και λίγο κοντά στις γιορτές η κυβέρνηση θα αναζητά τους ιδανικούς ψηφοφόρους για να τους μοιράσει έκτακτα επιδόματα. Κανένα σχέδιο για τη νέα γενιά. Κανένα σχέδιο για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Κανένα σχέδιο για να μειωθούν οι σπατάλες. Η χώρα μας έχει 156 πολιτικές γραμματείες – γενικές, ειδικές, τομεακές. Είχε ήδη 79 και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα δύο τελευταία χρόνια τις διπλασίασαν. Ιδού λοιπόν πεδίο για να μειώσετε τις σπατάλες και – ακολούθως – τους φόρους.

Το 2017 είχαμε πρόσθετα φορο-εισπρακτικά μέτρα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ για το 2018 τα νέα μέτρα θα φτάσουν τα 1,9 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά ενώ πληρώναμε ήδη 50 δισ. σε φόρους. Και όταν λέω «πληρώναμε» μιλώ κυρίως για αυτό το 20% των φορολογούμενων που πληρώνει πάνω από το 80% των φόρων.

Κυρίες και κύριοι,
Όσο δεν αυξάνεται ο πλούτος της χώρας, θα κυνηγάμε την ουρά μας. Θα ανακυκλώνουμε όλο και λιγότερο πλούτο μεταξύ μεσαίων, πτωχών, νεόπτωχων και απόρων πολιτών.

Θα σας διαβάσω τρεις φράσεις μόνο από την τελευταία έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή: «Οι υψηλοί συντελεστές λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσέλκυση επενδύσεων που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, και ενισχύουν την «έξοδο» των ελληνικών επιχειρήσεων προς άλλες χώρες με πιο φιλικό περιβάλλον για το «επιχειρείν».

Δεν είναι η δική μας φωνή. Θα μπορούσε να είναι, αλλά είναι το γραφείο προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή. Και συνεχίζω. Προσέξτε: «Πάση θυσία πρέπει να αποφευχθεί η ανάπτυξη του φαινομένου του “εργαζόμενου φτωχού” και μάλιστα του “νέου εργαζόμενου φτωχού”». Ο Πρωθυπουργός, βέβαια, λέει ότι το μέρισμα προέρχεται από ανάπτυξη, από μείωση της ανεργίας. Η πραγματικότητα τον διαψεύδει: Η ανεργία μειώνεται αλλά όχι με κανονικές θέσεις εργασίας. Το 2016, παρά τη μείωση της ανεργίας στα χαρτιά, τα έσοδα από εργασία, τόσο των μισθωτών όσο και των αυτοαπασχολούμενων, μειώθηκαν. Για να σας το πω απλά: Εκεί που είχαμε μια θέση απασχόλησης των 700 ευρώ, τώρα έχουμε δύο θέσεις των 350 ευρώ! Το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα που εφαρμόζετε λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη θα είναι φέτος κοντά στο 1,5%. Μόλις στο μισό από τον στόχο που είχατε.

Στην τριετία 2015-2017, η Ισπανία θα πετύχει σωρευτική ανάπτυξη 10%, η Κύπρος 9%, η Πορτογαλία 5,5% και η Ελλάδα 1%.

Κυρίες και κύριοι,
Στην Ελλάδα της κρίσης η προστασία και η υποστήριξη των πραγματικά αδύναμων είναι ο πρώτος στόχος. Τα περιστασιακά επιδόματα, όμως, δεν λύνουν το πρόβλημα. Και το πρόβλημα όλων αυτών των ανθρώπων είναι τα πολύ χαμηλά εισοδήματα και η ανεργία.

Εμείς θα επιμείνουμε λοιπόν: Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για την κοινωνική προστασία όσων δεν έχουν άλλη λύση ή έχουν πληγεί από πρόσκαιρες ατυχίες. Και δυναμικές πολιτικές για:
– συστηματική αύξηση της παραγωγής
– νέες θέσεις εργασίας
– δημιουργία ευκαιριών για αύξηση των εισοδημάτων

Ο Έλληνας, κυρίες και κύριοι, είναι έτοιμος να φουρνίσει και θέλει τα σύνεργα. Εσείς με αυτά που κάνετε 3 χρόνια τώρα του γκρεμίζετε και τον φούρνο. Και τώρα, για να του απαλύνετε τον πόνο, του δίνετε ένα καρβέλι ψωμί.

Εμείς δεν θα στερήσουμε από τον κόσμο αυτό το καρβέλι ψωμί, αλλά ο αγώνας μας ήταν και παραμένει ο ίδιος. Πολίτες που δεν θα εξαρτώνται από τα ψίχουλα του ηγεμόνα. Αυτός είναι ο αγώνας! Αυτή είναι η προσπάθεια!

Δείτε φωτογραφίες:

 

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Επιστροφή