Οι πολίτες δε θέλουν μερεμέτια και πανωσηκώματα αλλά έναν εντελώς νέο φορέα
Συνέντευξη του Σταύρου στην εφημερίδα Έθνος και στη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη.
Κύριε Θεοδωράκη, από την την έναρξη κιόλας της πολιτικής σεζόν είχατε μια σφοδρή σύγκρουση με την κυβέρνηση για τον κ.Καμμένο. Έτσι θα συνεχίσετε ή θα συμβάλετε στη δημιουργία κλίματος συνεννόησης για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα;
Τη συνεννόηση την επιζητούμε, αλλά αυτό απαιτεί ένα μίνιμουμ σοβαρότητας από όλες τις πλευρές. Όταν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σιγοντάρουν αυτούς που ξαφνικά βρήκαν αρχαία κάτω από διαδρόμους προσγείωσης, αφήνουν στο έλεος των χουλιγκάνων τα πανεπιστήμια και θέλουν να απαγορεύσουν το taxibeat, τότε πώς μπορούμε να συνεννοηθούμε;
Με τον κ. Μητσοτάκη δηλαδή θα ήταν πιο εύκολη η συνεννόηση;
Μου ζητάτε να προβλέψω πόσο καλός ή κακός κυβερνήτης θα είναι ο κ. Μητσοτάκης; Ο κόσμος, κυρία Γιωτάκη, κρίνει τις κυβερνήσεις. Αυτό είναι και το δικό μου χρέος. Όχι σχέδια επί χάρτου, αλλά συζήτηση επί των πεπραγμένων. Έτσι είσαι ωφέλιμος.
Ρωτάω γιατί πολλοί αναρωτιούνται ποια θα είναι η γραμμή του νέου φορέα της κεντροαριστεράς – εσείς το λέτε «προοδευτικό κέντρο» – αν και εφόσον εκλεγείτε εσείς αρχηγός.
Γερό τιμόνι που θα αποφεύγει και τις λαϊκίστικες ξέρες και τους συντηρητικούς ύφαλους. Έτσι πρέπει να πορευθούμε. Το έχω πει από την πρώτη μέρα που μπήκα στην πολιτική. Η ιδεολογία δεν μπορεί να προηγείται της πραγματικότητας. Τα σημερινά προβλήματα δεν έχουν πρόσημο. Ρωτήστε και τους πολίτες που υποφέρουν. Όλους αυτούς που εξαπατήθηκαν γιατί πίστεψαν στις ταμπέλες και δεν είδαν την παγίδα.
Επιμένετε δηλαδή ότι είναι ξεπερασμένη η αντίθεση Αριστεράς – Δεξιάς;
Με ενδιαφέρουν οι γάτες που κάνουν την δουλειά και όχι το χρώμα τους – για να θυμηθώ και τους Κινέζους. Ένας στους δύο νέους είναι άνεργος ή σε μαύρη εργασία. Tο να θέλεις λοιπόν δουλειές, επενδύσεις, ανάπτυξη δεν είναι αριστερό ή δεξιό. Είναι απλά η μόνη λύση που έχεις.
Είχατε πει ότι αν εκλεγείτε θα ονομάσετε τον νέο φορέα «Αχελώο». Γιατί;
Γιατί αυτό θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που είναι κοντά στην παράταξη. Αυτό μου λένε οι κεντροαριστεροί, οι φιλελεύθεροι, οι σοσιαλδημοκράτες, οι οικολόγοι… Όλοι! Δεν θέλουν μερεμέτια και πανωσηκώματα. Θέλουν έναν εντελώς νέο φορέα. Και στα συμβολικά και στα σημαντικά. Και στο όνομα και στις λύσεις για την πατρίδα.
ΔΗΣΥ και Ποτάμι θα πάψουν να υπάρχουν;
Η συμφωνία που έχουμε κάνει είναι ότι στις εκλογές δεν θα κατέβει ούτε η ΔΗΣΥ, ούτε το Ποτάμι. Ο χώρος θα εκφραστεί από το νέο φορέα που θα σχηματισθεί αμέσως μετά την εκλογή του νέου αρχηγού.
Καταθέσατε πρόταση για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία. Κάποιοι σας κατηγορούν ότι έτσι προωθείτε την πολιτική του καναπέ.
Είδα τις λίγες αντιδράσεις στην πρόταση μου, αλλά αυτό που λέτε δεν το έχω ακούσει. Ποιοι είναι οι αραχτοί στον καναπέ; Τα παιδιά μας που σπουδάζουν στο Εδιμβούργο; Οι γιατροί μας που δουλεύουν στο Βερολίνο; Οι νησιώτες που είναι τον χειμώνα απομονωμένοι στα νησιά μας; Οι ανάπηροι που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στην Αθήνα; Η πρόταση μας δίνει λύσεις σε όλους αυτούς. Διευρύνει την εκλογική βάση της παράταξης μας. Και όπως είπε και ο καθηγητής Αλιβιζάτος,πρόκειται για μια τεκμηριωμένη και εφαρμόσιμη πρόταση. Δεν απαιτεί πρόσθετες δαπάνες, ούτε επηρεάζει έστω και για μέρα το χρονοδιάγραμμα.
Και αφού είναι εφαρμόσιμη γιατί δεν προχωράει;
Γιατί κάποιοι από τους υποψήφιους αρχηγούς – όχι οι περισσότεροι – δειλιάζουν. Φοβούνται να ανοιχθούν στην κοινωνία. Προτιμούν λίγους και δικούς τους παρά πολλούς και ανεξάρτητους. Όμως το νέο προοδευτικό Κίνημα για να είναι μεγάλο, για να είναι δυνατό, πρέπει να ψηφιστεί από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Και να είστε σίγουρη ότι αυτό τελικά θα συμβεί. Οι πολίτες θα βρουν τρόπο να φτάσουν στην κάλπη.
Δεν πιστεύετε όμως ότι όλη αυτή η συζήτηση για την διαδικασία έχει κουράσει τον κόσμο του κέντρου;
Η συμμετοχή των πολιτών δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα. Πριν 60 χρόνια ψήφισαν για πρώτη φορά οι γυναίκες, μετά από συνεχείς αναβολές, με τους άντρες βουλευτές να έχουν συνεχώς ενστάσεις επί της διαδικασίας. Ε, δεν ήταν διαδικασία. Ήταν πολιτική ουσία. Αυτό συμβαίνει και σήμερα.
Οι νεότερες γενιές είναι εξοικειωμένες με τις ηλεκτρονικές διαδικασίες, ενώ κρατούν αποστάσεις από τις κομματικές οργανώσεις. Εσείς όμως πώς εκλεγήκατε στην ηγεσία του Ποταμιού;
Στο Ποτάμι κάνουμε μόνο ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Και στο συνέδριό μας είχαμε μόνο ηλεκτρονικές κάλπες. Και για τον αρχηγό και για τα όργανα. Και ουδείς βέβαια αμφισβήτησε το αποτέλεσμα. Είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι είναι δυνατό να υπάρξουν λαθροχειρίες στο λογισμικό και τους κώδικες μιας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Αν δεν εκλεγείτε, θα σεβαστείτε το αποτέλεσμα; Και πόσο σίγουρος είστε ότι το ίδιο θα κάνουν και οι συνυποψήφιοί σας;
Σίγουρος μπορεί να είναι κανείς μόνο για τον εαυτό του. Και εγώ ποτέ δεν κάνω άλλα από αυτά που λέω και έχω δεσμευτεί. Αλλά όλοι οι υποψήφιοι πιστεύω ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα. Άλλωστε ποιος θα τολμήσει να διασπάσει τον νέο φορέα αν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν δώσει στο νέο αρχηγό το πράσινο φως;