Το ουδετερόθρησκο σχολείο είναι η εξέλιξη κι όχι παραχώρηση
Την ανάγκη να θεσμοθετηθούν διακριτοί ρόλοι στις σχέσεις κράτους- εκκλησίας τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας σε εκδήλωση «για τη θρησκευτική ελευθερία στο σχολείο» που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) το βράδυ της Τετάρτης, στη Στοά του Βιβλίου.
Στην παρέμβασή του επεσήμανε ότι «το Ποτάμι υποστήριζε από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να υπάρξουν διακριτοί ρόλοι ανάμεσα στην Εκκλησία και το Κράτος» ενώ τόνισε ότι το ουδετερόθρησκο σχολείο δεν είναι παραχώρηση στους μουσουλμάνους. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η ουδετερότητα την οποία υποστηρίζουμε δεν είναι παραχώρηση προς τους μουσουλμάνους, γιατί αυτό γράφεται ή λέγεται. Είναι η εξέλιξη, η Ευρώπη και ο σεβασμός στα σύγχρονα ατομικά δικαιώματα».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης επέκρινε τις παρεμβάσεις της εκκλησίας σε ζητήματα που είναι αρμοδιότητα του κράτους, λέγοντας ότι «τις αποφάσεις δεν τις καθορίζει η πολιτεία, λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή εξέλιξη, τα νέα δικαιώματα, τις συζητήσεις που γίνονται σε ολόκληρο τον σύγχρονο κόσμο, αλλά οι αποφάσεις σε τέτοια θέματα καθορίζονται εν πολλοίς μετά από παζάρια με την εκκλησιαστική ιεραρχία», προσθέτοντας ότι «μέχρι σήμερα, με μικρές διαφορές, οι κυβερνήσεις επέλεξαν τη συναλλαγή και τη στασιμότητα, απέναντι στην αναθεώρηση και την πρόοδο».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στην αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος τονίζοντας ότι θεωρεί οπισθοδρομική την αντίληψη να απαγορεύεται σε μια σύγχρονη χώρα η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. «Πρέπει να τελειώσει η γελοιότητα γονείς να αγωνίζονται στην Ελλάδα να μην έχουμε μη κρατικά πανεπιστήμια, και να στέλνουν τα παιδιά τους στην Αγγλία, στα Τίρανα και την Κωνσταντινούπολη να σπουδάσουν σε μη κρατικά πανεπιστήμια» κατέληξε.
Στη συζήτηση που συντόνιζε ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζατος συμμετείχαν επίσης ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης και ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Πρόεδρος ΑΠΔΠΧ, πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύντομες παρεμβάσεις για τον εκκλησιασμό και την προσευχή έγιναν από τον δικηγόρο, αντιπρόεδρο της ΕλΕΔΑ, Γιάννη Ιωαννίδη, και τον εκπαιδευτικό που συνυπογράφει την αίτηση ακύρωσης της ΕλΕΔΑ Κλεάνθη Βουλαλά.
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη