Η ομορφιά της χειμερινής Ελλάδας

27 Δεκεμβρίου 2017

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο νησιά, μπικίνι, καλοκαίρι και θάλασσα, λέει ο ΚΠ και το αποδεικνύει κάνοντας την ωραιότερη ταινία για τα χιονισμένα βουνά της Ελλάδας. Frozen Ambrosia – παγωμένη Αμβροσία. Την είδα τυχαία (στο Κρήτη TV) και έμεινα έκπληκτος. Ο Ελληνοαμερικανός Κωνσταντίνος Παπανικολάου είχε ένα όνειρο. Με την αγγλόφωνη ταινία του να στρέψει το βλέμμα όλων στη μαγεία της ελληνικής χιονισμένης φύσης και να προωθήσει, έτσι, την ιδέα του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα.

Η ταινία περιέχει φανταστικά πλάνα των πλαγιών του Ολύμπου, αλλά ο ΚΠ δεν σταματά εκεί. Ακολουθεί τους ανθρώπους που αγαπούν τα βουνά, ομάδες που τα περπατούν, που κάνουν καθημερινά αναβάσεις, που γλιστρούν με τα σκι ή τις σανίδες τους πάνω στο αφράτο χιόνι. Στην ταινία, φυσικά, αποτυπώνονται και οι ελλείψεις, η ανεπαρκής ασφάλεια, το ελάχιστο προσωπικό στα χιονοδρομικά… Όμως, όπως ο ίδιος λέει, το θέμα δεν είναι να αποκτήσουμε πόλεις στις κορυφές. «Θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με τη φύση, κι όχι να πηγαίνουμε για ψώνια σε μεγάλα εμπορικά κέντρα με τη δικαιολογία ότι πάμε για σκι»!

Υμνεί την Ελλάδα για την φιλοξενία της. «Κάνεις πεζοπορία 3 – 4 ώρες, ή σκι, και επιστρέφεις το βράδυ σε κάποιο χωριό ή πας σε καταφύγιο στα 2.000 μέτρα. Και τα καταφύγια στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα από τα καταφύγια στην Ελβετία, την Γαλλία και την Αυστρία. Έχουν καλό, φρέσκο, φτηνό φαγητό, χειροποίητο κι όχι κατεψυγμένο».

Αναζητήστε την. Δείτε την. Διαδώστε την σε φίλους σας στο εξωτερικό.
Δείτε το τρέιλερ όπως το υποτιτλίσαμε για σας στο Ποτάμι (η ταινία πάντως, να ξέρετε, είναι καλύτερη από το τρέιλερ).

Δείτε την ανάρτηση του Σταύρου στο Facebook εδώ:

https://www.facebook.com/TheodorakisStavros/videos/1754888484575951/

Επιστροφή