Οι πολιτικοί αρχηγοί στο debate.

Όλοι έπαιξαν για την ισοπαλία

12 Μαΐου 2023 / TAGS:

Ποιος κέρδισε τελικά το ντιμπέιτ; Οι κομματικοί στρατοί φωνάζουν «ο αρχηγός μας», αλλά μάλλον η βραδιά δεν έβγαλε καθαρό νικητή. Διαβάστε όλο τον διάλογο του Αντώνη Σρόιτερ με τον Σταύρο Θεοδωράκη από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha Tv.

Ακολουθεί όλος ο διάλογος Σρόιτερ – Θεοδωράκη:

Α. Σρόιτερ: Λοιπόν, μένουμε στο debate καθώς έχουμε το προνόμιο να έχουμε μαζί μας τον μόνο άνθρωπο που έχει συμμετάσχει σε διαφορετικά debate με δύο ρόλους, ως δημοσιογράφος την πρώτη φορά, ως πολιτικός αρχηγός τη δεύτερη. Μαζί μου λοιπόν, ο Σταύρος Θεοδωράκης και θέλω πραγματικά να σε ρωτήσω ποια ήταν η πιο δύσκολη; Ως δημοσιογράφος ή ως πολιτικός;

Σταύρος:  Είναι πιο δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος σε αυτά τα debate, γιατί ξέρεις πολύ καλά και το ένιωσες και εσύ τώρα, ότι είναι τόσο αυστηροί οι κανόνες. Οι θεατές οι φίλοι σού, σου λένε «γίνε πιο σκληρός», σου λένε μια βλακεία «κάνε μια παρέμβαση» και εσύ ξέρεις ότι δεν μπορείς να παρέμβεις.

Α. Σρόιτερ: Ή «γιατί δεν ρώτησες αυτό;» ενώ δεν μπορείς να το ρωτήσεις.

Σταύρος: Και είναι υποκρισία να βγαίνουν οι πολιτικοί μετά και να λένε «θέλουμε διάλογο, πιο ελεύθερους κανόνες», ενώ οι ίδιοι και εδώ πρέπει να βάλουμε ένα μεγάλο τίτλο, οι ίδιοι προωθούν αυτόν τον ξύλινο λόγο.

Α. Σρόιτερ: Πώς το είδες αυτό το debate;

Σταύρος: Ήταν λιγότερο βαρετό από ό,τι περίμενα. Ίσως γιατί κάποιοι από τους πολιτικούς κάνανε μισά βήματα μπροστά. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει χαμένος. Δηλαδή δεν πιστεύω ότι κάποιος ηττήθηκε κατά κράτος σε αυτό το debate. Νομίζω ότι ήταν μια ισοπαλία για όλους. Αν θες να μιλήσουμε για ένα – ένα τα πρόσωπα, είμαι στη διάθεσή σου.

Α. Σρόιτερ: Ο κ. Μητσοτάκης;

Σταύρος: Ο κ. Μητσοτάκης προφανώς πήγε εκεί για να μη χάσει. Πίστεψε ότι θα είναι όλοι απέναντί του. Πολύ λογικό, έτσι θα έπρεπε να ήτανε. Αντιπολίτευση είναι. Δεν νομίζω όμως ότι δέχτηκε -ας το πω έτσι γιατί είχαμε και μια ποδοσφαιρική μέρα εχθές το βράδυ, μια ποδοσφαιρική νύχτα- δεν νομίζω ότι δέχτηκε κάποιο γκολ. Δηλαδή πήγε για την ισοπαλία και την πήρε.

Α. Σρόιτερ: Ο κ. Τσίπρας έβαλε γκολ;

Σταύρος: Ο κ. Τσίπρας έκανε φάσεις για γκολ. Πρέπει να προσέξουμε ότι ο κ. Τσίπρας ειδικά στο τέλος προσπάθησε να μιλήσει ως πρώην Πρωθυπουργός και μέλλον Πρωθυπουργός. Δηλαδή μίλησε -και είναι πρωτότυπο για έναν αρχηγό της Αριστεράς- απευθύνθηκε στους δεξιούς ψηφοφόρους, στους κεντρώους ψηφοφόρους. Νομίζω λοιπόν ότι ήταν πιο συστημικός από ό,τι περίμεναν οι ψηφοφόροι του. Στα μεγάλα θέματα, δεν έκανε επίθεση στην Κυβέρνηση, στο φράκτη του Έβρου, στις αμυντικές δαπάνες. Αλλά βέβαια ήταν πολύ σκληρός στα θέματα των παρακολουθήσεων, όπως και όφειλε βέβαια. Όμως ο κ. Τσίπρας είχε μια αμηχανία, γιατί δέχτηκε πολλά βέλη από τα αριστερά του. Δηλαδή και ο Βαρουφάκης και ο Ανδρουλάκης και ο…

Α. Σρόιτερ: …Και ο Κουτσούμπας.

Σταύρος: …Και ο Κουτσούμπας, μπορώ να πω ότι σχεδόν βάλανε το ίδιο εναντίον του Μητσοτάκη και εναντίον του κ. Τσίπρα.

Α. Σρόιτερ: Ο κ. Ανδρουλάκης.

Σταύρος: Ο κ. Ανδρουλάκης για πρώτη φορά μάλλον πήγε καλά. Αλλά ξέρεις τι; Ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να αποδείξει ότι είναι τρίτο κόμμα, τρίτη δύναμη και όχι ένας ισορροπιστής που πατάει σε δύο βάρκες, οι οποίες δύο βάρκες πάνε σε διαφορετική κατεύθυνση. Νομίζω δεν τα καταφέρνει πάντα.

Α. Σρόιτερ: Τώρα μου λένε έχουμε μια φωτογραφία. Να τη δούμε παρακαλώ. Είσαι στο debate… Τώρα εδώ είσαι δημοσιογράφος ή πολιτικός; Βοήθησέ με λίγο.

Σταύρος: Είμαι ως πολιτικός αρχηγός στο Ποτάμι.

Α. Σρόιτερ: Νεότερος είσαι τώρα!

Σταύρος: Άμα βγαίνεις από την πολιτική, ξέρεις, ξανανιώνεις.

Α. Σρόιτερ: Λοιπόν Σταύρο, είχαμε μείνει στον κ. Ανδρουλάκη. Ο κ. Κουτσούμπας;

Σταύρος: Παραδόξως ήταν έξω από τα νερά του. Συνήθως, όπως ξέρεις, ο Κουτσούμπας είναι και πάρα πολύ άνετος.

Α. Σρόιτερ: Χαλαρός ναι.

Σταύρος: Έχει χιούμορ κτλ. Δεν ξέρω γιατί, τον είχε αγχώσει πάρα πολύ. Αλλά αυτή η παραδοχή της αδυναμίας να παρακολουθήσει το ρολόι τον έκανε και γοητευτικό.

Α. Σρόιτερ: Ο κ. Βελόπουλος;

Σταύρος: Ο κ. Βελόπουλος νομίζω ότι κέρδισε τους ψηφοφόρους του. Φλερτάρει με τα ορφανά της Χρυσής Αυγής. Του δόθηκε η δυνατότητα να πει τη περισσότερη του ατζέντα. Ομοφοβικός και όλα τα άλλα που είπε. Και νομίζω ότι οι ψηφοφόροι του θα πανηγύριζαν χθες το βράδυ για την παρουσία του. Ο κ. Βαρουφάκης, αντιθέτως, νομίζω ότι δεν ικανοποίησε αυτούς που είναι μαζί του για τη ρήξη. Μοίρασε παντού αμήχανα χαμόγελα, τον στρίμωξες πολύ καλά και εσύ εκεί με τα αμάξια, με τα αυτοκίνητα, με τα σκάφη και όλα αυτά. Νομίζω ότι ήταν απροετοίμαστος για αυτό που συνέβη, πράγμα όμως που χαρακτηρίζει την πολιτική διαδρομή του κ. Βαρουφάκη. Δεν είναι πάντα προετοιμασμένος.

Α. Σρόιτερ: Σε γενικές γραμμές λοιπόν ένα πιο ενδιαφέρον, λες, debate από άλλα που έχουμε δει.

Σταύρος: Από αυτό που περιμέναμε. Αλλά δεν νομίζω ότι υπήρξανε χθες ψηφοφόροι οι οποίοι είπανε «αλλάζω αυτό που είχα αποφασίσει να ψηφίσω» ή τέλος πάντων «από αναποφάσιστος πάω για ψήφο».

Α. Σρόιτερ: Και στο Twitter αν δεις, ο κάθε οπαδός συγκεκριμένου κόμματος αποθεώνει το δικό του αρχηγό ότι τα πήγε καταπληκτικά. Έτσι; Απλά όλοι το είδαν υπό το δικό τους πρίσμα το debate και νομίζω αναμενόμενο αυτό.

Σταύρος: Πάντως πρέπει να σου δώσω συγχαρητήρια, νομίζω ότι είσαι ένας από τους δύο δημοσιογράφους που ξεχώρισαν καθαρά σε αυτό το debate.

Α. Σρόιτερ: Εντάξει. Ξέρεις καλά, οι δημοσιογράφοι δεν είναι οι πρωταγωνιστές της βραδιάς, οι πολιτικοί είναι. Οι δημοσιογράφοι προσπαθούν με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κανόνες να κάνουν ότι μπορούν από τη δουλειά τους σε αυτή την ιστορία.

Σταύρος: Είναι ωραίο να νιώθεις ότι ρώτησες τα σωστά… Και έπαιξες σκληρά όλους τους πολιτικούς. Αυτό είναι το σημαντικό.

Α. Σρόιτερ: Το καλό είναι την επόμενη μέρα να έχουν όλοι παράπονα. Σημαίνει ότι κάτι έχεις κάνει καλά.

Δείτε εδώ την συζήτηση: 

Επιστροφή