Οι προεκλογικού τύπου κραυγές στα ελληνοτουρκικά κάνουν ζημιά
Τον προβληματισμό του για τη νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε ο Σταύρος σε συνέντευξή του στην ενημερωτική ιστοσελίδα newsit.gr και τον Αιμίλιο Περδικάρη. «Με προβληματίζει, όπως με προβληματίζουν και οι δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ που δεν τις βρίσκω και πάρα πολύ ωφέλιμες πατριωτικά» είπε. Ενώ, σχολίασε τη στάση του κυβερνητικού εταίρου στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας πως «πιο πολύ με προβληματίζουν οι προεκλογικού τύπου κραυγές του κ. Καμμένου. Δεν μπορεί να λέει τι θα γίνει στο Καστελόριζο και να δεσμεύει την πολιτική ηγεσία. Δεν νομίζω πως είναι σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και, προφανώς, δεν είναι σε συνεννόηση και με το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , με τους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι πολύ μεγάλο θέμα αυτό για να το ανακοινώνεις ως προεκλογική φούσκα». Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναλογιστεί τις ευθύνες του «ειδικά για τον κ. Καμμένο». Καθώς όπως είπε «έχει παραδώσει την άμυνα της χώρας σε έναν άνθρωπο αλλοπρόσαλλο που κινείται πάρα πολύ ευκαιριακά χωρίς να ξέρεις τι σου ξημερώνει αύριο».
«Η θετική στάση του Ποταμιού στην επίλυση του προβλήματος με την πΓΔΜ δεν αλλάζει» τόνισε ο Σταύρος σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και πρόσθεσε πως «θεωρούμε ότι αυτή η εκκρεμότητα έχει στοιχίσει πολλά στη χώρα». Εξέφρασε επιπλέον την προτίμηση στην ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», ώστε όπως είπε «να προσδιορίζονται με ένα άλλο όνομα που σημαίνει ότι είναι τμήμα μιας μεγαλύτερης γεωγραφικής περιοχής που ονομάζεται “Μακεδονία”». Επισήμανε δε, ότι το Ποτάμι διατηρεί επιφυλάξεις μέχρι να γίνουν οι τελικές τροποποιήσεις του Συντάγματος. «Θέλουμε να δούμε εάν τα όσα γράφει η Συμφωνία των Πρεσπών καθρεφτίζονται στη συμφωνία του Συντάγματος» τόνισε.
Ερωτηθείς για την εξαρχής θετική στάση του Ποταμιού στη Συμφωνία των Πρεσπών ο Σταύρος σημείωσε πως «η ψήφιση μιας συμφωνίας εξαρτάται από όλα τα κόμματα» και συμπλήρωσε πως «πολλές φορές στο Ποτάμι πέφτει ένα μεγαλύτερο βάρος από αυτό που του αναλογεί, κυρίως λόγω της ατολμίας του πολιτικού συστήματος να πάρει θέση». Υπενθύμισε δε πως, χάρις στην καθοριστική ψήφο του Ποταμιού, στο παρελθόν έχουν ψηφιστεί σημαντικά νομοσχέδια, κυρίως για τα ανθρώπινα δικαιώματα «όπου η ΝΔ κρύφτηκε, το ΚΙΝΑΛ κρύφτηκε και έπρεπε το Ποτάμι να πάρει κάποιες αποφάσεις». «Παίρνουμε τις αποφάσεις με βάση τις αρχές μας κάθε φορά και με τόλμη και χωρίς τον φόβο ότι μπορεί κάποια από αυτά να είναι δυσάρεστα σε ένα τμήμα των ψηφοφόρων» είπε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, σχετικά, τόνισε πως «δεν επηρεαζόμαστε από τις προφορικές δηλώσεις, γιατί οι προφορικές δηλώσεις είναι συνήθως δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης. Δεν μας ενδιαφέρουν οι εσωτερικές δηλώσεις, μας ενδιαφέρουν τα κείμενα. Αυτά παρατηρούμε, αυτά προσέχουμε κι εκεί θα είναι η προσοχή μας».
Επανέλαβε επίσης πως δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας «πέραν του θέματος στηρίζω, δεν στηρίζω μία κυβέρνηση. Προφανώς εκεί είναι θέμα υπόστασης» είπε.
Μιλώντας για το ενδεχόμενο συνεργασίας του Ποταμιού, είτε με τη ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως «είναι δεδομένο πως το Ποτάμι θα έχει μία αυτόνομη πορεία και είναι βαρετό να επαναλαμβάνω πως θα ήταν ντροπή για έναν πολιτικό αρχηγό ενός κόμματος να κατέβει με ψηφοδέλτια άλλου κόμματος, είτε της Νέας Δημοκρατίας, είτε του ΣΥΡΙΖΑ». Σημείωσε επίσης πως «δεν επηρεάζεται η στάση του Ποταμιού απέναντι σε μικρά και μεγάλα θέματα από τη σχέση με άλλα κόμματα».
«Είμαστε απέναντι στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γιατί θεωρούμε ότι είναι μία κυβέρνηση που προσθέτει προβλήματα στη χώρα, δεν αφαιρεί. Μία κυβέρνηση γεμάτη με ιδεοληψίες. Όπως αντιστοίχως είμαστε και αντίθετοι στο συντηρητικό παρελθόν της ΝΔ. Άλλωστε αυτό που λέμε στους πολίτες είναι αυτό ακριβώς. Ότι προφανώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Πρέπει να προσέξει ο κόσμος με την ψήφο του να μην επιστρέψει σε συντηρητικές λύσεις του παρελθόντος» τόνισε συγκεκριμένα.
Ερωτηθείς σχετικά με τον χρόνο των εκλογών ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε πως «ο κ. Τσίπρας σε αυτό το θέμα θα αποφασίσει με βάση τον εαυτό του. Δεν θα ρωτήσει κανέναν , ούτε εμένα, ούτε εσάς, ούτε καν τους στενούς του συνεργάτες». Και εκτίμησε πως «ο κ.Τσίπρας σκέφτεται πολύ σοβαρά να γίνουν οι εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο παρά την ήττα που θα υποστεί στις ευρωεκλογές». «Δεν νομίζω πως σοβαρά σκέφτηκε ποτέ τα προηγούμενα χρόνια το θέμα των πρόωρων εκλογών. Το είπαμε και στην αρχή νομίζω πως έχει σκοπό να φτάσει μέχρι το τέλος» συμπλήρωσε.
Τέλος, μιλώντας για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς το Ποτάμι ανακοίνωσε τους πρώτους 31 Δημάρχους που στηρίζουν τα μέλη και τα στελέχη του, σημείωσε πως «από τότε που δημιουργήθηκε το Ποτάμι έχουμε πει ότι εμείς πιστεύουμε ότι τα κόμματα πρέπει να μην ορίζουν υποψηφίους. Εμείς λέμε ότι υπάρχουν καλοί, ικανοί άνθρωποι σε όλα τα κόμματα και αυτούς προτείνουμε. Και γι’ αυτό θα βρεις σε μια πόλη να στηρίζουμε κάποιον που είναι πιο δεξιός ή σε μια άλλη πόλη πιο αριστερός. Ελπίζω να μη γίνει πάλι αυτό που γίνεται στις εκλογές. Να χρησιμοποιηθεί δηλαδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να φτιάχνει κάποιος έναν πράσινο, έναν μπλε ή έναν κόκκινο χάρτη. Είναι ντροπή και είναι προσβολή των πολιτών» κατέληξε χαρακτηριστικά.
Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:
Πηγή: newsit.gr