Ο Σταύρος Θεοδωράκης συνάντησε τη Φεντερίκα Μογκερίνι

25 Ιουνίου 2018 / TAGS:

Οι εξελίξεις στο ανατολικό μέτωπο της Ευρώπης, στην Τουρκία, αλλά και οι πολυαναμενόμενες αποφάσεις για το μεταναστευτικό ήταν τα δύο κύρια θέματα της συνάντησης του Σταύρου Θεοδωράκη με τη Φεντερίκα Μογκερίνι. Η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε. εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία, μετά τον προεκλογικό πυρετό, θα «επιστρέψει» με συναινετική διάθεση προς την Ευρώπη, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού υπενθύμισε ότι ο όποιος ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας περνάει υποχρεωτικά από την Ελλάδα.

Για το μεταναστευτικό, συμφώνησαν ότι καμία χώρα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της τα βάρη των αυξημένων ροών, αλλά και καμία χώρα της Ε.Ε. δεν δικαιούται να απέχει των ευθυνών της. Επιπλέον, πρέπει η Ευρώπη να συνεργαστεί στενά με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, έτσι ώστε να μειωθούν σταδιακά οι λόγοι που ωθούν τους πολίτες τους στη μετανάστευση.

Μογκερίνι και Θεοδωράκης συμφώνησαν ότι η διεύρυνση της Ευρώπης στα δυτικά Βαλκάνια – γεγονός που συζητάται αυτές τις μέρες στο Λουξεμβούργο – είναι προς όφελος της ασφάλειας στην περιοχή και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη, τόσο της Ελλάδας, όσο και των χωρών που θέλουν να ενταχθούν στην Ε.Ε.

Μετά τη συνάντηση ο Σταύρος δήλωσε στους Έλληνες δημοσιογράφους:

«Είμαστε σε μια κρίσιμη εθνικά συγκυρία με νέα τετελεσμένα στην Τουρκία και είναι υποχρέωσή μας να έχουμε μια συνεχή επαφή και συζήτηση με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για να προωθούμε τα πατριωτικά μας δίκαια. Τόνισα στην κ. Μογκερίνι ότι η ασφάλεια στην περιοχή, στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στην Κύπρο πρέπει να είναι πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση:

 

brussels mogherini

brussels mogherini

brussels mogherini

brussels mogherini

brussels mogherini

brussels mogherini

brussels mogherini

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Επιστροφή