Ο ευτελισμός της πολιτικής μεγαλώνει και στο δωμάτιο υπάρχουν πολλοί ένοχοι

5 Φεβρουαρίου 2019

ΟΣταύρος Θεοδωράκης σε μια συνέντευξη «ποταμό» μίλησε στον ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Παπαδάκη για τον ευτελισμό της βουλής, τις μετακινήσεις βουλευτών, την πολιτική ανηθικότητα, αλλά και την προσπάθεια ισοπέδωσης του Ποταμιού.

Σχολιάζοντας μάλιστα το ενδεχόμενο αλλαγής κανονισμού της Βουλής, ο Σταύρος έκανε λόγο για «πραξικόπημα» εκ μέρους της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής. «Δεν με συμφέρει για άλλη μια φορά αυτό που λέω, αλλά δεν μπορεί να υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα με τρεις βουλευτές», σημείωσε και επανέλαβε την πρόταση που έχει απευθύνει προς τα κόμματα για αλλαγή του κανονισμού «αλλά όχι την ώρα του παιγνιδιού».

«Να δεσμευτούμε ότι εν μέσω κοινοβουλευτικής περιόδου δεν αλλάζουν κόμμα οι βουλευτές, δήλωσε. «Βέβαια, όταν το είπα στη Βουλή ο κ.Τσίπρας, ο κ.Μητσοτάκης και η κ.Γεννημάτα δεν απάντησαν. Έμειναν σκυμμένοι στα χαρτιά τους».

Χαρακτήρισε επίσης «στρατιωτάκια» τους 6 βουλευτές που προσχώρησαν στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι «διπλή η ανηθικότητα τους», τόνισε, «καθώς και δεν εκπροσωπούν τους πολίτες που τους ψήφισαν και δίνουν λευκή επιταγή στην κυβέρνηση».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Σταύρου στον ΑΝΤ1

Έχουμε σημαντικές εξελίξεις και πρωτόγνωρες διαδικασίες…

Για τη χώρα όχι, για τη μικροπολιτική. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην οικονομία και αυτό που βλέπουμε είναι μία συνεχής διαμάχη για τα μικρά. Η κυβέρνηση εξαντλεί όλη την ενέργεια της στο πώς θα κρατηθεί στην εξουσία και η αντιπολίτευση στο πώς θα ρίξει την κυβέρνηση. Αυτό δεν είναι πολιτική, αλλά μικροπολιτική. Θα μπορούσαμε να κάναμε κι άλλα πράγματα για την κοινωνία εκτός από ψηφοφορίες και συγκρούσεις που δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Δημιουργούν τίτλους, αλλά δεν φέρνουν πρακτικό αποτέλεσμα στην οικονομία, στην κοινωνία, στο αύριο των παιδιών…

Ίσως φέρνουν και την απαξίωση του πολιτικού συστήματος…

Σωστό.

Γιατί ο κόσμος δεν είναι συνηθισμένος με όλα αυτά, τα οποία συμβαίνουν, είτε βλέποντας τα από τα δεξιά προς τα αριστερά, είτε από τα αριστερά προς τα δεξιά, είτε από το Ποτάμι προς τα δεξιά, είτε από το Ποτάμι προς τα αριστερά…

Είναι χαμένοι όλοι. Όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Πήρε έξι βουλευτές ο κ. Τσίπρας που του δώσανε μία λευκή επιταγή και του είπαν ότι θα ψηφίσουν ό,τι και να φέρει στη Βουλή. Δηλαδή, διπλή – αν μου επιτραπεί ο όρος – ανηθικότητα: Και παίρνεις από κάποια άλλα κόμματα κάποιους βουλευτές και σου λένε ότι θα ψηφίσουν προκαταβολικά όποιο νομοσχέδιο σκέφτεσαι να φέρεις; Λευκή επιταγή σε οποιοδήποτε χρόνο, για οποιοδήποτε νομοσχέδιο.

Είναι φανερό λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας πορεύεται λάθος. Αλλά όχι μόνο ο κ. Τσίπρας; Το ίδιο έχουν κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά. Έχει πάρει ο κ. Μητσοτάκης, 6, 5- έχω χάσει και τον λογαριασμό- βουλευτές από άλλα κόμματα, έχει πάρει η κ. Γεννηματά 3 βουλευτές από άλλα κόμματα. Εάν είναι κακό αυτό που έχει κάνει ο Τσίπρας, τότε είναι κακό και αυτό που έχει κάνει και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ο πολίτης πρέπει να το ξέρει και να τιμωρήσει με την ψήφο του αυτή τη λογική της διάλυσης των κοινοβουλευτικών ομάδων και την υποβάθμιση του έργου του βουλευτή.

Βέβαια αυτοί οι έξι προσχωρούν στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και όχι…

Ξέρετε γιατί το κάνουν αυτό; Ας φέρω ένα τυχαίο παράδειγμα. Ο κ. Δανέλλης είχε πει ότι θα παρέδιδε την έδρα του στο Ποτάμι εάν προσχωρούσε σε ένα άλλο κόμμα. Και τώρα, για να μην χάσει την έδρα του, λέει ‘’ψηφίζω ό,τι μου φέρετε, δηλαδή μετέχω ουσιαστικά στην κυβερνητική πλειοψηφία’’. Χωρίς κανέναν αστερίσκο. Λέει «μετέχω από εδώ και πέρα μαζί με τους ΣΥΡΙΖαίους σε οποιαδήποτε ψήφιση νομοσχεδίου, αλλά δεν λέω ότι πάω στον ΣΥΡΙΖΑ για να μην υποχρεωθώ μετά να παραδώσω την έδρα μου με βάση τις παλιές μου δεσμεύσεις.

Βέβαια, όπως είπε και ο κ. Κόκκαλης, χθες στον Νίκο Χατζηνικολάου όταν τον ρώτησε ‘’πας προς ΣΥΡΙΖΑ’’, το ερώτημα θα απαντηθεί «εν ευθέτω χρόνο».

Αυτές οι μεταγραφές είναι ντροπή. Θυμάστε τι είχε γίνει παλιότερα με τον Συμπιλίδη; Είχε χαθεί για ένα μήνα. Δεν μπορούσε να τον βρει κανένας δημοσιογράφος. Τώρα το έχουν καμάρι. Ότι εγκαταλείπουν το κόμμα τους και τις αρχές τους και πηγαίνουν με τον ένα ή με τον άλλο κόμμα. Λένε ότι επαναστατεί η συνείδηση τους, αλλά επαναστατεί πηγαίνοντας σε μεγαλύτερες καρέκλες. Γιατί δεν επαναστατεί κάποιος λέγοντας φεύγω από την πολιτική; Επαναστατούν και φεύγουν από τα μικρά κόμματα και πηγαίνουν στα μεγαλύτερα κόμματα.

Δεν ξέρουμε τι θα αποφανθεί η επιστημονική επιτροπή της Βουλής.

Είμαι ξεκάθαρος. Έχω πει ότι τα καλά και συμφέροντα δεν είναι για μένα. Δεν μπορεί να υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα κόμματος με τρεις βουλευτές. Το όριο που θέτει ο κανονισμός για πέντε βουλευτές, είναι ένα λογικό όριο για να έχει ένα κόμμα αγορητή, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, βουλευτή που πηγαίνει στην επιτροπή, τον πρόεδρο… Για άλλη μία φορά δεν με συμφέρει αυτό που λέω, αλλά δεν μπορεί να υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα με τρεις βουλευτές.

Δεν θα το δεχτείτε εάν το αποφασίσει η επιστημονική επιτροπή;

Δεν μπορεί η επιστημονική επιτροπή να κάνει αυτό το πραξικόπημα. Αυτό που έχει μία βάση είναι ότι δεν μπορεί ένα άνθρωπος που έχει εκλεγεί με 300.000 ψήφους να έχει τα ίδια δικαιώματα στη Βουλή με κάποιον που έχει 2.000 ψήφους. Εδώ ο εκλογικός νόμος έχει μια διάσταση σε σχέση με τον κανονισμό της Βουλής. Αν αύριο προκηρυχθούν εκλογές, το Ποτάμι θα είναι στα debate ως τέταρτο κόμμα με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών.

Και η επιχορήγηση που παίρνει είναι με βάση τα αποτελέσματα.

Η ΕΡΤ έχει υποχρέωση να καλύπτει τον Θεοδωράκη, ανεξαρτήτως αν έχει πέντε ή εφτά βουλευτές. Άρα δεν μπορεί να μη δίνεται ο λόγος σε έναν αρχηγό να μιλήσει στη Βουλή. Υπάρχει ένα ζήτημα δημοκρατίας. Αλλά δεν δέχομαι την αλλαγή του κανονισμού. Δεν δέχομαι να γίνουν κοινοβουλευτικές ομάδες με δανεικούς βουλευτές ή με λιγότερους βουλευτές.

Άρα, δεν θα το δεχτείς, έστω κι αν σου δοθούν τα προνόμια αυτά, να μιλάς ως πρόεδρος κόμματος;

Έκοψα από νωρίς αυτή την κουβέντα για να μην μπορεί να πει κάποιος ότι “σπρώχνω” μια καινούρια ρύθμιση. Βγήκα παντού και είπα ότι δεν θεωρούμε ότι είναι δημοκρατικό και πρέπον να αλλάξει ο κανονισμός την ώρα του παιγνιδιού. Έχω όμως προτείνει μία άλλη αλλαγή του κανονισμού και στον κ. Τσίπρα και στον κ. Μητσοτάκη και στην κ. Γεννηματά. Αλλά ήταν σκυμμένοι στα χαρτιά τους… Τι τους πρότεινα; Να δεσμευτούμε – και να το περάσουμε και στον κανονισμό – ότι δεν μπορούν βουλευτές να μετακομίσουν από μία κοινοβουλευτική ομάδα σε μία άλλη στην ίδια κοινοβουλευτική περίοδο. Οι έξι βουλευτές που είπαν ότι θα στηρίζουν από εδώ και εξής όποιο νομοσχέδιο έρθει, όποτε κι αν έρθει, ό,τι και να αναφέρει, είναι «στρατιωτάκια». Στην ουσία κατέθεσαν στον ΣΥΡΙΖΑ την εντολή που τους έδωσε ο κόσμος.

Χθες μιλώντας εδώ μαζί του είπε ότι αν υπάρχει συναίνεση από όλα τα κόμματα να αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής «αλλά θα θεωρήσω ότι εκβιαστήκαμε και υποκύψαμε στον Καμμένο εάν δεν συναινέσουν και τα υπόλοιπα κόμματα». Λέω «αν έρθει το θέμα στη Βουλή θα το ψηφίσετε»; «Θα το ψηφίσουμε, την αλλαγή». «Γιατί;» «Γιατί είναι εντολή του κόμματός μου». Και του είπα, «επειδή έχετε και την ιδιότητα γιατρού, οι γιατροί μερικές φορές είναι και υπέρ της ενορθόδοξης αγωγής». Μου λέει «δηλαδή τι εννοείτε;».Λέω «την γαργάρα». Έρχομαι τώρα σε σας. Να ξεκινήσουμε μάλλον με το κακό όπως ξεκίνησε για το θέμα να αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής. Υπέκυψε σε εκβιασμό ο Τσίπρας του Καμμένου;

Όχι. Όλα έδειχναν ότι πήγαινε να υποκύψει, αλλά χθες με την επιστολή του ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να γίνει καμία συζήτηση για την αλλαγή του κανονισμού της βουλής. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει κάτι άλλο που θα μας ξαφνιάσει…

Είναι παρέμβαση του πρωθυπουργού σε ένα άλλο θεσμικό πρόσωπο που είναι ο πρόεδρος της Βουλής ο οποίος εκφράζει το σύνολο των βουλευτών και όχι μόνο των βουλευτών του κόμματός του για το τι θα κάνει; Όπως επίσης και η παρότρυνση του προέδρου της Βουλής στον κ.Παπαχριστόπουλο «μην παραιτηθείς ακόμα πριν έρθει η κύρωση της Συμφωνίας εισδοχής στο ΝΑΤΟ»;

Είναι παρέμβαση, αλλά προσπαθώ να είμαι δίκαιος και με τους αντιπάλους μου. Ο κ.Τσίπρας έκανε αυτό που έκαναν και οι υπόλοιποι αρχηγοί. Γιατί και ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά ζήτησαν να μην συζητηθεί το θέμα στην επιτροπή κανονισμού. . Ο κ. Τσίπρας το διατύπωσε και γραπτώς. Δηλαδή όλοι τελικά συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός. Δεν μπορεί να παίζονται οι πλειοψηφίες στη Βουλή με τα «μου πες, σου πε, του πες», «χάλασε το αμάξι μου», «δεν είμαι σήμερα, θα είμαι αύριο», κλπ. Όλα αυτά είναι ένας ευτελισμός της πολιτικής. Για αυτό και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 40% του κόσμου γυρνάει την πλάτη του και λέει «δεν με ενδιαφέρει αυτό το παιχνίδι».

Και ο Κανένας για καταλληλότερος.

Ναι. Το πρόβλημα δημοκρατίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι μεγάλο. Και φοβάμαι ότι στο δωμάτιο υπάρχουν πολλοί ένοχοι που διαπράττουν μικρά ή μεγάλα εγκλήματα. Το μεγαλύτερο έγκλημα είναι ότι συνηγόρησαν εδώ και δύο χρόνια να παίρνουν βουλευτές άλλων κομμάτων και να τους εντάσσουν στην κοινοβουλευτική τους ομάδα και μάλιστα ως εισηγητές. Δηλαδή έχει μία θέση στο Ποτάμι, τη θέση Α και φεύγει και πάει στο άλλο κόμμα και υποστηρίζει τη θέση Β. Δεν είναι αυτό ευτελισμός της πολιτικής;

Και ο Χριστοδουλόπουλος όταν έπαιζε με την ΑΕΚ ας πούμε εναντίον του Ολυμπιακού

Κάνετε λάθος. Στο ποδόσφαιρο τα πράγματα είναι πιο τίμια διότι υπάρχει μεταγραφική περίοδος.

Έχουμε υποσχετικές, αν δεις την ποδοσφαιρική… Ξέρεις από ποδόσφαιρο.

Ο Χριστοδουλόπουλος δεν μπορεί να πάει την μία Κυριακή στο ένα γήπεδο και την άλλη σε άλλο. Είναι παράνομο. Εδώ έχουμε το πρωί έναν βουλευτή να πίνει καφέ στα γραφεία ενός κόμματος και το μεσημέρι να πηγαίνει με γλυκά στα γραφεία ενός άλλου κόμματος.

Έχει έρθει ανεξάρτητος βουλευτής να ενταχθεί στο Ποτάμι;

Ποτέ. Αρχικά έχει γίνει αυτή η κουβέντα με κάποιους ανεξάρτητους που φύγανε κι απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ και είπαμε ότι εμείς δεν θα δεχτούμε ποτέ βουλευτή από άλλο κόμμα.

Για να έρθουμε τώρα και στα δικά σου σφάλματα. Την πάτησες Σταύρο, γιατί οι περισσότεροι που φύγανε, έφυγαν από το κόμμα το δικό σου. Ή εσύ λοιπόν δεν έκανες καλό υπολογισμό με ποιους ανθρώπους κάνεις ένα πείραμα στην πολιτική, γιατί πείραμα ήταν. Ξαφνικά βλέπαμε τους Πρωταγωνιστές και τους λιγουρευόμασταν όλοι. Ήσουν έτοιμος να έρθεις στον ΑΝΤ1 και μίλαγα με τον Θοδωρή Κυριακού – Θα το αποκαλύψω – έχουν ραντεβού για να γίνει η μεταγραφή του Θεοδωράκη στον ΑΝΤ1 και όλοι είναι καταχαρούμενοι. Του λέει θα έρθω στο γραφείο να τα συζητήσουμε. Λέω λεφτά θα θέλει αυτός. Πάει στο γραφείο και τι του λέει! “Κάνω κόμμα”. Μείναμε όλοι κάγκελο. Κάνεις κόμμα λοιπόν, κάνεις αυτό το πείραμα. Έρχονται δίπλα σου άνθρωποι, οι οποίοι ένας-ένας και με ελαφρά πηδηματάκια την κάνουν. Άλλος από δεξιά και άλλος από αριστερά. Έχεις ευθύνες κι εσύ;

Πολλά είναι τα σφάλματά μου. Πρώτον και ίσως είναι το σημαντικότερο, εγώ δεν είχα ποτέ την έγνοια να στήσω τους παίκτες στη σκακιέρα για να προστατεύσουν τον αρχηγό ή το κόμμα. Έστηνα τους παίκτες στη σκακιέρα για να διεκδικήσουμε κάποια πράγματα για την κοινωνία. Η μάχη μας, λοιπόν, ήταν πάντα τι θα λύσουμε, τι θα στηρίξουμε, τι θα πολεμήσουμε. Πρεσβεύω ένα διαφορετικό είδος πολιτικής. Απέτυχε στην Ελλάδα; Να μοιραστούμε την ευθύνη όμως. Το τι πρότεινα στην κοινωνία, το τι περνάει στην κοινωνία δεν είναι πρόβλημα μόνο δικό μου, είναι και της κοινωνίας. Πιθανόν, αν κάνω τον υπολογισμό να βρω πολλά μικρά λάθη γιατί ήμουν ερασιτέχνης, δεν πήρα κανένα manual παλιού κόμματος να πω θα αντιγράψω αυτό, θα κάνω αυτό. Έκανα ένα ανοιχτό κόμμα. Με κατηγορούν πολλοί ότι δεν οργάνωσα το κόμμα μου, δεν έκανα οργανώσεις. Γιατί δεν είχα οργανώσεις; Γιατί δεν ήθελα να κάνω οργανώσεις παλαιού τύπου. Πως πιστεύετε ότι δουλεύουν τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σήμερα στην περιφέρεια; Πιστεύετε ότι κάποιος αφήνει τη δουλειά του 5 ώρες και πηγαίνει και ανοίγει τα γραφεία και κάθεται εκεί; Όχι. Είναι ένας αποσπασμένος δημόσιος υπάλληλος. Το Ποτάμι, λοιπόν, είναι το μόνο ελληνικό κόμμα που δεν δέχθηκε να αποσπάσει δημόσιους υπαλλήλους. Ποιος τον πληρώνει αυτόν τον υπάλληλο; Εσύ. Είναι αποσπασμένοι δάσκαλοι, αποσπασμένοι νοσοκομειακοί υπάλληλοι, αποσπασμένοι από την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι και εξέχοντες δημοσιογράφοι εδώ, να έρθουν να δουν τα χαρτιά μας. Δεν πήραμε τους δημόσιους υπαλλήλους που μας αναλογούν. Λέτε να μην μπορούσε το Ποτάμι να βρει στο Αγρίνιο, στη Λάρισα έναν άνθρωπο που θα έλεγε ‘’ναι εγώ εδώ είμαι, στήνω τη σημαία’’;. Η οργάνωση των γραφείων όλων των μεγάλων κομμάτων γίνεται με αποσπασμένους υπαλλήλους.

Που μπορεί να είναι ένας δάσκαλος που λείπει από ένα σχολείο, ένας υπάλληλος που λείπει από μια υπηρεσία;

Προφανώς. Ζητήστε λοιπόν από τα κόμματα να σας πουν πόσους έχουν κι εγώ θα σας στείλω αύριο την αναφορά να δείτε ότι δεν έχω καλύψει τους αριθμούς ούτε στην Αθήνα. Μπορούμε να πάρουμε 40 και πήραμε 15.

Ήθελες να κάνεις άλλου τύπου οργάνωση.

Δεν θέλω να ανοίξω παραπάνω την κουβέντα, αλλά ο ένας βοηθάει τον άλλον στο στήσιμο του κομματικού του μηχανισμού. Εγώ λοιπόν, δεν θέλω κομματικούς μηχανισμούς. Έλεγα ότι εμείς έχουμε εθελοντές. Δεν έχουμε μέλη, έχουμε εθελοντές. Ανθρώπους που αφήνουν τη δουλειά τους κι έρχονται και βοηθούν.

Βαριές κουβέντες με ανθρώπους που μέχρι πρότινος ήσασταν μαζί. Γρηγόρης Ψαριανός για παράδειγμα.

Δεν θα μιλήσω για κανέναν. Αποφάσισα, επειδή τα σωματοποιώ όλα αυτά και στενοχωριέμαι και δεν πρέπει, αλλά και για το καλό της κοινωνίας, που δεν είναι ανάγκη να τα ακούει όλα αυτά, να μη μιλάω γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Έκαναν την επιλογή τους, πήραν εντολή από τη ΝΔ να φύγουν κι έφυγαν, ο άλλος πήρε εντολή από τον ΣΥΡΙΖΑ να φύγει, έφυγε. Αυτούς τους ανθρώπους θα τους κρίνει η κοινωνία. Δεν θα ασχοληθώ πλέον μαζί τους.

Είσαι σίγουρος ότι παιχνίδι ήταν στημένο από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για να διαλυθεί το Ποτάμι.

Προφανώς. Και γιατί να διαλυθεί το Ποτάμι; Θα αναφέρω ως παράδειγμα το εξής: Υπάρχουν δυο, τρία σούπερ μάρκετ στη γειτονιά και υπάρχει και ένα καλό μπακάλικο, που εντάξει δεν έχει πολύ κόσμο, αλλά δίνει τον τόνο. Έχει και δυο, τρεις προτάσεις διαφορετικές. Μας συμφέρει να το ισοπεδώσουμε, να μην έχει κανείς άλλη επιλογή, και τώρα να πάνε όλοι να ψωνίσουν, αναγκαστικά από τα σούπερ μάρκετ.

Εσύ αφουγκράζεσαι και ως δημοσιογράφος και ως πολιτικός τα τελευταία χρόνια, αλλά περισσότερο ως δημοσιογράφος γιατί έχεις διαγράψει μια λαμπρή πορεία στη δημοσιογραφία και οι φίλοι σου που σε αγαπάνε, όπως εγώ λέμε ‘’ρε παιδί μου εγκατέλειψες μια εκπληκτική καριέρα για ένα πείραμα. Σφαζόντουσαν παλικάρια στην ποδιά σου για το σε ποιο κανάλι θα πας. Δεν θα σε ρωτήσω αν το μετάνιωσες. Ρώτησα τη γυναίκα σου και μου είπε «όχι» . Εκείνο το οποίο αναρωτιέται κανείς είναι ότι η θέση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ξεκάθαρη από την αρχή; Αλλά κόντρα στην πλειοψηφία των Ελλήνων έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται δημοσκοπικά. Είναι ένα λάθος δικό σου; Ή είπες αυτή είναι η άποψή μου, αυτή παλεύω και αυτή θα υποστηρίξω χωρίς να λάβω υπόψη μου ότι το 60-70% του ελληνικού λαού διαφωνεί.

Οι πολιτικοί κάνουν χιούμορ με τους δημοσιογράφους. Λένε, αυτή είναι η άποψή μου, αλλά αν δεν σου αρέσει έχω και κάποια άλλη. Για μένα δεν ισχύει αυτό. Εγώ έχω μια άποψη. Είναι καταστροφική αυτή η συμφωνία; Δεν σε ρωτώ, ξέρω ότι έχεις επιφυλάξεις. Αλλά, ας πούμε η ΝΔ δεν λέει ότι είναι καταστροφική αυτή η συμφωνία; Γιατί, λοιπόν, δεν κάνει το επόμενο βήμα; Να πει σήμερα στον ελληνικό λαό, από τη στιγμή που αυτή η συμφωνία είναι καταστροφική, εγώ δεν θα συμφωνήσω στη διαδικασία που ξεκινάει για να μπουν οι γείτονές μας στην Ε.Ε. Γιατί δεν το λέει αυτό; Γιατί δεν λέει σήμερα η ΝΔ στους ανθρώπους που διαδηλώνουν, που είναι στις πλατείες, που λένε ότι αυτή η συμφωνία είναι προδοσία ότι εγώ κόβω τον δρόμο της γειτονικής μας χώρας στην Ε.Ε. Βάζω από τώρα βέτο. Όλοι λένε, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, έτσι δεν είναι;. Ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας λοιπόν να βγει σήμερα και να δεσμευτεί απέναντι στους αγανακτισμένους πολίτες και να πουν ξεκάθαρα οι άνθρωποι της ΝΔ ότι ‘’εμείς δεν θα επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη αυτής της χώρας στην Ε.Ε’’. Γιατί δεν το κάνουν; Να σας πω γιατί δεν το κάνουν. Γιατί υποκρίνονται. Ή γιατί ξέρουν ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι καταστροφική.

Προφανώς έχει προβλήματα, αλλά είναι καλύτερη από το να λέγεται αυτή η χώρα σκέτο ‘’Μακεδονία’’.

Σήμερα σιγά -σιγά η έκπληξη των ξένων χωρών είναι ότι άλλαξε όνομα η «Μακεδονία» και πλέον λέγεται «Βόρεια Μακεδονία». Όταν αυτό το λες στην Αμερική, το λες στην Αυστραλία, λέει ο άλλος ‘’α, Βόρεια Μακεδονία’’;, άρα υπάρχει και Κεντρική Μακεδονία, και Ανατολική και Δυτική. Γιατί όταν άκουγαν μόνο «Μακεδονία» και αυτό άκουγαν, 140 χώρες, με λάθη δικά μας, με λάθη των Ελλήνων πολιτικών, τους είχαν χαρίσει το όνομα «Μακεδονία» στη γειτονική μας χώρα. Εγώ δεν το χαρίζω. Εγώ δεν θεωρώ ότι αυτοί έχουν το δικαίωμα να εκπροσωπούν τον Μέγα Αλέξανδρο και την αρχαία μακεδονική ιστορία.

Η επιλογή του Ζάεφ να υπογράψει ότι ‘’δεν είμαστε απόγονοι αυτού του πολιτισμού, αυτής της ιστορίας’’ είναι ένα βήμα. Είναι αυτό που θα ήθελα; Όχι, προφανώς. Αλλά δεν ήμουν τότε στην πολιτική. Κάποιοι άλλοι χάρισαν λοιπόν τον τίτλο «Μακεδονία» στους γείτονές μας και τώρα πήραμε εμείς τουλάχιστον το μισό πίσω.

Μ.Πολλάτος: Μιας και είπατε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει πει ότι εφόσον θεωρήσει πως το εθνικό συμφέρον θίγεται από την πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ θα θέσει βέτο. Για την ακρίβεια, όχι τίποτα άλλο.

Αυτό μπορεί να το λέει κάποιος που ισχυρίζεται ότι η συμφωνία είναι καλή ή κακή. Αν έχεις πειστεί ότι η συμφωνία είναι κακή και καταστροφική για τα συμφέροντά σου, το αντρίκειο είναι να πεις ‘’δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει στην ΕΕ αυτή η χώρα’’. Να πιεστούν από τώρα λοιπόν οι του Ζάεφ και να πουν «α, τα βρήκαμε μπαστούνια, υπάρχει και ένας πρωθυπουργός που δεν κάνει πίσω».

Μ. Πολλάτος: Μου άρεσε πολύ η τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη που χαρακτήρισε ανήθικο το γεγονός ότι 6 βουλευτές από πριν λένε ότι θα ψηφίσουν ότι έρθει , ότι φέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ρωτάω λοιπόν σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Λέει ο Ζάεφ ότι 9 μήνες πριν είχατε δεσμευτεί ότι θα ψηφίσετε ό,τι συμφωνία έρθει. Δεν είχε οριστικοποιηθεί η Συμφωνία. Πώς λοιπόν εσείς πριν οριστικοποιηθεί η Συμφωνία λέτε αυτό; Αν θέλετε δεν το ρωτάω. Δεν ρωτάω επίσης γι’ αυτά που είπε ο Ψαριανός για τις περίεργες συναντήσεις και την εμπλοκή πρεσβειών. Δεν το ρωτάω ούτε αυτό. Ρωτάω όμως κάτι στο οποίο θέλω απάντηση γιατί είπατε κάτι που ήταν βαρύ. Λέτε λοιπόν για τον Δανέλλη ή τον Ψαριανό ότι ο ένας πήρε εντολή από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο άλλος από τη ΝΔ. Γιώργο, Ντίνο είναι βαρύ αυτό. Εδώ περιγράφει ο κ.Θεοδωράκης ένα νταραβέρι, κανονικό νταραβέρι. Τι σημαίνει πήραν εντολή. Και προφανώς έχει ένα τεράστιο δίκιο ότι οι βουλευτές δεν ξέρω αν μπορούν ή δεν μπορούν να αλλάζουν κόμμα, αλλά είναι βουλευτές που εξελέγησαν με λίστα, ας μην το ξεχνάμε αυτό. Δεν εξελέγησαν με σταυρό. Οι σημερινοί βουλευτές όλοι είναι με λίστα.

Είναι σωστή επισήμανση αυτή που κάνεις και είναι άλλο ένα στοιχείο που δείχνει τον ευτελισμό του πολιτικού συστήματος. Γιατί αυτοί οι βουλευτές που είναι σήμερα στη Βουλή, ναι, είναι με τις λίστες των προέδρων.

Γ.Παπαδάκης: Η εντολή όμως σημαίνει νταραβέρι; Σημαίνει δοσοληψία; Κάτι πήραμε, κάτι τους έδωσαν; Κάτι τους υποσχέθηκαν;

Προφανώς. Έδρες, μακροημέρευση.

Μ.Πολλάτος: Δηλαδή αντιμετωπίζουν την πολιτική σαν επαγγελματική αποκατάσταση;

Επιτρέψτε μου, είναι φανερό. Πρέπει να δώσω συνοπτικές απαντήσεις για να μη μείνουν ξεκρέμαστα. Πώς ήξερε ο Ζάεφ εννιά μήνες πριν; Κακώς ήξερε 9 μήνες πριν. Έπρεπε να ήξερε έναν χρόνο πριν. Το Ποτάμι από το 2014 είχε πει για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό της λέξης «Μακεδονία». Ένα το κρατούμενο. Τον Δεκέμβριο του ’17 όταν έσκασε το θέμα, όταν δεν είχε έρθει η συμφωνία, εγώ βγήκα πολύ θαρρετά και είπα ότι πάλι εγώ θα υποστηρίξω μια λύση αλλαγής του ονόματος να γίνει αυτό το κράτος από ‘’Μακεδονία’’, που το λέμε όλοι, ‘’Βόρεια Μακεδονία’’. Και επέμενα στο ‘’Βόρεια Μακεδονία’’. Είχα γράψει άρθρο στα «Νέα». Είχα δώσει συνεντεύξεις, στον ΑΝΤ1, στον ΣΚΑΪ και το έλεγα.

Πότε έρχεται η συμφωνία; Τον Ιούνιο. Εμείς κάναμε συνέδριο τον Νοέμβριο, πολύ πριν την ψήφιση στη Βουλή και ομόφωνα σχεδόν το 85% των στελεχών του Ποταμιού αποφάσισαν ότι αυτή η συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες -εάν αλλάξουν και το Σύνταγμα, αυτή ήταν η προϋπόθεση- εμείς θα την ψηφίσουμε.

Λένε κάποιοι, να μας εξηγήσει ο Θεοδωράκης γιατί δεν άλλαξε άποψη. Δεν άλλαξα άποψη, επέμεινα στην αρχική μου θέση.

Δεν πρέπει να εξηγήσουν κάποιοι που άλλαξαν άποψη; Εννοώ την κ.Γεννηματά. Στο Πολιτικό Συμβούλιο που έγινε στο ΚΙΝΑΛ-όλοι το ξέρετε- ήταν έξι στελέχη. Ο Παπανδρέου, ο Ανδρουλάκης , ο Καμίνης, ο Θεοχαρόπουλος, ο Θεοδωράκης και η Γεννηματά. Οι πέντε δεν ήμασταν υπέρ της Συμφωνίας και ο ένας εναντίον; Άρα, η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του ΚΙΝΑΛ ήταν υπέρ της Συμφωνίας. Ποιος είπε στην κ. Γεννηματά να αλλάξει άποψη; Μπορεί να το απαντήσει; Για να μην πω για τα στελέχη της ΝΔ. Ξέρεις και εσύ ότι πολλά στελέχη της ΝΔ λέγανε στους διαδρόμους ‘’ψηφίστε να τελειώνουμε, ψηφίστε να μην πάρουμε την καυτή πατάτα και ψηφίστε γιατί αυτή η Συμφωνία δεν είναι κακή’’.

Υπάρχουν στελέχη που σου λέγανε Σταύρο μην κάνεις πίσω;

Προφανώς. Εδώ υπάρχει μεγάλη υποκρισία σ’ αυτή την υπόθεση και αποδεικνύεται από τις σημερινές αντιδράσεις τους.

Σ. Γκουτζάνης: Όταν φτιάχτηκε το Ποτάμι υπήρχε πολιτικός χώρος για να καλύψει. Στην πορεία μήπως αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει χώρος. Στο συνέδριο του ’17 της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σας είχε απευθύνει πρόσκληση έλα Σταύρο να πάμε μαζί και ο Αλέξης είχε πει έλα να πάμε μαζί. Μήπως αυτό σημαίνει ότι το είχατε δίπορτο;

Το ότι κάποιον τον θέλουν πολύ δεν σημαίνει ότι το έχει δίπορτο. Σημαίνει ότι τον θεωρούν αναγκαίο για να αναμορφώσουν το προφίλ τους. Έχουμε και τον Θεοδωράκη που είναι εκσυγχρονιστής, γνήσιος προοδευτικός και πατριώτης. Βγάλτε το Ποτάμι από τον χάρτη, βγάλτε το από τη Βουλή, θα βγει κερδισμένη η ελληνική βουλή; Το Ποτάμι δεν έχει δώσει μάχες στη Βουλή για τα ατομικά δικαιώματα, για τις προμήθειες, για την φαρμακευτική κάνναβη ;

Οι βουλευτές σας και πολλοί ακόμη πιστεύουν ότι αυτές οι μάχες θα καλυφθούν από τη ΝΔ.

Η ΝΔ έχει συρθεί δεξιά. Δεν ψήφισε για την φαρμακευτική κάνναβη όταν, την ίδια στιγμή η Μέρκελ που είναι συντηρητική, ψήφισε και την ψυχαγωγική κάνναβη. Το προοδευτικό κρίνεται κάθε μέρα, όπως επίσης και το τι έχεις διάθεση να θυσιάσεις στην πολιτική κρίνεται κάθε μέρα. Εγώ λοιπόν προχωράω θυσιάζοντας κάποια πράγματα. Δεν επιλέγω τις εύκολες λύσεις.

Το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομο στις επόμενες εκλογές;

Αυτόνομο και θα εκπλαγείτε από τα ονόματα που θα ανακοινώσουμε για υποψηφίους.

Δείτε το βίντεο:

Επιστροφή