Η αντίδραση του Νίκου και του Γιώργου είναι το καλύτερο δώρο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Ποιο είναι το κόμμα που θέλουμε; Και ποιο είναι το κόμμα που δεν θέλουμε; Πώς θα βαδίσουμε μετά τις 20 Νοεμβρίου; Ποιες θα είναι οι αρχές του νέου φορέα; Πώς θα λειτουργεί; Με τι δομές; Πώς θα πάει στις επόμενες εκλογές;
Ξεκινώντας με τη βασική αρχή ότι τις αλλαγές που θέλουμε για το κράτος, για την κοινωνία, την οικονομία θα πρέπει πρώτα από όλα να τις κάνουμε πράξη στο νέο Κόμμα- Κίνημα, ο Σταύρος έδωσε τις δικές του απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα σε μια ανοιχτή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, όπου παρουσίασε αναλυτικά την πρότασή του και το όραμά του για τον νέο ενιαίο προοδευτικό φορέα.
Ο Σταύρος ξεκαθάρισε ότι το νέο κόμμα θα είναι πολυτασικό και δημοκρατικό, ένα εργαστήριο παραγωγής πολιτικών και όχι μηχανισμός νομής εξουσίας. Αναφερόμενος στο «τι δεν θέλουμε να είναι ο καινούργιος προοδευτικός φορέας υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι προθάλαμος για κρατικές θέσεις, ούτε εξυπηρετήσεων ημετέρων, ούτε να έχει φατρίες, αποκλεισμούς και κλειστές πόρτες. Επιπλέον μίλησε και για τους τέσσερις πυλώνες που θα το διέπουν για να διασφαλιστούν οι στέρεες βάσεις του. Όπως είπε, το νέο Κίνημα θα πρέπει να είναι ανοιχτό, σύγχρονο, διαφανές, συμμετοχικό, με εσωκομματικές διαδικασίες
Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το γεγονός ότι οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες -Ποταμιού και ΔΗΣΥ- θα διατηρηθούν και μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, ο Σταύρος επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει ξεκαθαριστεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου και ο ίδιος έχει επανειλημμένα αναφερθεί σε συνεντεύξεις του στο γεγονός ότι μέχρι τις επόμενες εκλογές «θα υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικές ομάδες υπό την καθοδήγηση της νέας ηγεσίας». Όπως είπε, «Φοβάμαι ότι η αντίδραση του Νίκου και του Γιώργου είναι το καλύτερο δώρο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Γιατί αυτό που θέλει μια κυβέρνηση είναι λιγότερη αντιπολίτευση, λιγότερες φωνές, λιγότερο έλεγχο, λιγότερα στελέχη στις επιτροπές κι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Θα είμαστε εκεί, όπως σας είπα, με μία φωνή επί δύο και νομίζω ότι αυτό θα είναι προς όφελος της παράταξης και τελικά της πατρίδας».
Ερωτώμενος για τη δήλωση Καμίνη, ο οποίος υποστηρίζει, ότι η διατήρηση των 2 κοινοβουλευτικών ομάδων αποσκοπεί στη διατήρηση μικρών και ελεγχόμενων σχημάτων και μηχανισμών ήταν ξεκάθαρος. «Ο κ. Καμίνης μέσα στη φούρια του να τα πετύχει όλα, είναι λίγο αδιάβαστος. Σας είπα από την πρώτη στιγμή, ότι από τον Σεπτέμβριο έχει ανακοινωθεί τι έχουμε συμφωνήσει. Αυτή η υπόθεση για το νέο κόμμα, όπως ξέρετε, δεν ξεκίνησε επειδή κάποιος σκέφθηκε να βάλει μία υποψηφιότητα. Υπάρχουν δύο κόμματα με εκλεγμένους βουλευτές που πήραν εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους και βρέθηκαν στη Βουλή. Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, πήραν το θάρρος να πάρουν μία μεγάλη απόφαση και να πάμε σε αυτή διαδικασία. Την απόφαση την πήρε η ηγεσία του Ποταμιού και η ηγεσία της ΔΗΣΥ. Με αντιθέσεις; Με αντιθέσεις. Με διαφωνίες; Προφανώς, αλλά εμείς πήραμε αυτήν την κίνηση. Αλίμονο εάν κάποιος που έρχεται εκ του ασφαλούς να διεκδικήσει ένα στρωμένο προεκλογικό έδαφος, μας κατηγορεί ότι δεν είχαμε το θάρρος να πάρουμε την απόφαση».
Απαντώντας σε όσα δήλωσαν οι συνυποψήφιοί του κ. Καμίνης και Ανδρουλάκης ο Σταύρος τόνισε: «υπάρχει το εξής ουσιαστικό, όταν ο κ. Ανδρουλάκης, όταν ο κ. Καμίνης λένε, ότι εμείς εκλεγήκαμε και πρέπει να φέρουμε εις πέρας την εντολή που μας έχει δώσει ο κόσμος, τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα που έχουν εκλεγεί μπορούν να διαλυθούν την επόμενη ημέρα της εκλογής του νέου αρχηγού; Δεν έχουν εντολή; Φύτρωσαν αυτά τα δύο κόμματα; Πραγματικά είναι προσβλητικό να χρησιμοποιεί κάποιος ένα επιχείρημα δημοκρατίας για τον εαυτό του και να το αφαιρεί από τα κόμματα αυτό το επιχείρημα της δημοκρατίας».
Δείτε τις βασικές αρχές που παρουσίασε ο Σταύρος εδώ.
Δείτε φωτογραφίες:
Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος