Το νέο κόμμα δεν μπορεί να είναι μια ανακαίνιση του παλιού χώρου

27 Οκτωβρίου 2017 / TAGS:

«Πρέπει το καινούργιο κόμμα να είναι πραγματικά νέο. Δεν μπορεί να είναι μια συνέχιση των παλιών κομμάτων, ή μια αναπαλαίωση ή ανακαίνιση του παλιού χώρου. Πρέπει να είναι ένα κόμμα ευρύτερων συμμαχιών και σε αυτό θα μετέχουν φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες, παραδοσιακοί κεντρώοι, κεντροαριστεροί» τόνισε ο Σταύρος σε μια διαφορετική συνέντευξη-συζήτηση για το νέο προοδευτικό Κίνημα στο διαδικτυακό περιοδικό Μεταρρύθμιση. Τις ερωτήσεις έκαναν ο διευθυντής σύνταξης της Μεταρρύθμισης Μιχάλης Κυριακίδης και ο συνεργάτης του περιοδικού Αντώνης Τριφύλλης.

Ο Σταύρος μιλώντας για την επόμενη μέρα από την εκλογή αρχηγού του νέου φορέα σημείωσε ότι «ένα νέο κόμμα δεν μπορεί να δημιουργηθεί από τη μία μέρα στην άλλη καθώς θα χρειαστεί ένας χρόνος επώασης». Πρόσθεσε, όμως, καταθέτοντας τη δική του πρόταση , ότι την επόμενη μέρα της εκλογικής αναμέτρησης θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα προσωρινό όργανο –ένας είδος κεντρικής επιτροπής- που θα εκφράζει όλες τις πολιτικές τάσεις και απόψεις, το οποίο θα οδηγήσει το νέο φορέα στο δρόμο για το συνέδριο την άνοιξη.

Ως προς το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών ο Σταύρος επεσήμανε ότι ο νέος φορέας θα πρέπει πολύ πριν τις βουλευτικές εκλογές να καταλήξει στις 3 απόλυτες προτεραιότητές του. Όπως είπε για τον ίδιο οι τρεις αυτές προτεραιότητες είναι ξεκάθαρες: κατάργηση του κομματικού κράτους, να σταματήσει η υπερφορολόγηση και να δοθεί προτεραιότητα σε πολιτικές που στηρίζουν τη νέα γενιά. Ο Σταύρος στάθηκε ιδιαίτερα και στην ανάγκη να αλλάξει ο εκλογικός νόμος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καθότι, όπως είπε «η εφαρμογή της απλής αναλογικής αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα θα είναι μια βόμβα στα θεμέλια της» καθώς θα οδηγήσει στην ακυβερνησία της χώρας επί μήνες, ίσως και επί έτη.

Αναφερόμενος στις λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα, υπογράμμισε χρειαζόμαστε λύσεις Μακρόν. Όπως είπε: «Το θέμα δεν είναι θέμα να αντιγράψουμε κάποιες λύσεις, αλλά την πολιτική. Οι άνθρωποι που έχουν ασκήσει εξουσία στην Ελλάδα και που είναι γέννημα – θρέμμα του παλιού πολιτικού συστήματος, δύσκολα μπορούν να κάνουν αυτόν το σάλτο και να βρεθούν στη νέα εποχή». Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την ανάγκη συνεννόησης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, τόνισε ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπορούν να είναι μέρος αυτής της προσπάθειας. «Έχουν πει τόσα ψέματα στον ελληνικό λαό, έχουν κάνει τόσο κακό στην ουσία της πολιτικής, αρνούμενοι ακόμα και τη θέση της χώρας στην Ευρώπη που δεν νομίζω ότι μπορούν να είναι σύμμαχοι σε αυτήν την προσπάθεια για ευρύτερη συνεννόηση».

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: Μεταρρύθμιση

Επιστροφή