Η νέα πορεία του Ποταμιού θα είναι νικηφόρα

19 Ιουλίου 2018 / TAGS:

Το Ποτάμι θα είναι υπερήφανα στην επόμενη Βουλή, δυναμικά, τόνισε ο Σταύρος στα Parapolitika fm 90.1 και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη και πρόσθεσε ότι τον Σεπτέμβριο θα παρουσιάσει την πρότασή του, η οποία θα βρει ανταπόκριση σε ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και αυτή θα αποτελέσει τη βάση για ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες.

Αναφερόμενος στις φήμες που τη μία μιλούν για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, την άλλη με τη ΝΔ , τόνισε ότι «δεν θα γίνουμε ιπποκόμοι κανενός» και πρόσθεσε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του Ποταμιού αποφάσισε ότι πρέπει να προχωρήσουμε αυτόνομα. Κάποιοι θέλουν να μας σύρουν ντε και καλά δεξιά και κάποιοι άλλοι ντε και καλά αριστερά. Δεν θα μας σύρουν. Δεν θα γίνουμε ιπποκόμοι κανενός».

Ερωτηθείς για το tweet του Γρηγόρη Ψαριανού εναντίον του, είπε ότι δεν θα απαντήσει σε ένα tweet που έγινε στις 4 και μισή το πρωί προσθέτοντας τη λαϊκή ρήση «της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά». Στα επίμονα ερωτήματα για την «αγωνία» που ενδεχομένως έχουν βουλευτές του Ποταμιού για το κοινοβουλευτικό τους μέλλον είπε: «Προφανώς οι άνθρωποι έχουμε αδυναμίες και προφανώς κάποιοι σκέφτονται συνεχώς το μέλλον τους. Δεν είμαι από αυτούς. To πιό εύκολο και ξεκούραστο είναι να προσδένεται κανείς σε ένα μεγάλο καράβι αντί να θαλασσοδέρνεται και να προσπαθεί με μια μικρή βάρκα. Εμείς δεν θα το κάνουμε αυτό. Δεν θα εξαγοραστώ με μια κοινοβουλευτική έδρα δεξιά ή αριστερά, επειδή ο αγώνας με το Ποτάμι είναι δύσκολος. Άλλωστε η εκτίμησή μου είναι ότι ο αγώνας θα είναι νικηφόρος».

Επέμεινε πως το Ποτάμι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση, καθώς δεν έχει κυβερνητικές ευθύνες, έχει ξεκάθαρες θέσεις και δεν πηγαίνει όπου φυσάει ο άνεμος, όπως μεγάλο μέρος των πολιτικών. «Υπάρχει χώρος για ένα φιλελεύθερο, κεντρώο , προοδευτικό, λογικό, μεταρρυθμιστικό κίνημα. Που δεν κάνει εκπτώσεις. Ούτε προς τα συμφέροντα, ούτε προς τις συντεχνίες. Γιατί το πρόβλημα της ελληνικής πολιτικής είναι ότι κάποιοι τραβούν τους πολιτικούς από τη μύτη και κάποιες συντεχνίες τους τραβούν από τα μανίκια». είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην περικοπή των συντάξεων με τροπολογία του Γ.Χουλιαράκη, ο Σταύρος επεσήμανε ότι «το μεγάλο θέμα για τη χώρα δεν είναι να μαλώνουμε συνέχεια για το ύψος των συντάξεων, αλλά είναι να βρίσκουμε λύσεις για τα παιδιά μας, για την ανεργία, για την ανάπτυξη, καθότι εκεί θα βρεθούν τα λεφτά και για τις συντάξεις».

Ερωτηθείς σχετικά με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών εξέφρασε την ενόχλησή του για τις πρόσφατες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, τονίζοντας πως η φιλία των δύο λαών, της Ελλάδας και της Ρωσίας, είναι μεγάλη, αλλά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό η Ρωσία να κάνει υποδείξεις στην Ελλάδα. «Τα δυτικά Βαλκάνια, η Αλβανία, τα Σκόπια, πρέπει να μπουν κάτω από την ευρωπαϊκή ομπρέλα», τόνισε «και να μη βρεθούν στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας και της Ρωσίας».

Ολόκληρη η τοποθέτησή του

Για τις εξελίξεις στις ελληνορωσικές διπλωματικές σχέσεις

Δεν θέλουμε να έχουμε κακές σχέσεις με τη Ρωσία. Αλλά η Ρωσία θα πρέπει να καταλάβει ότι η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική χώρα που μπορεί να είναι μικρή χώρα, αλλά δεν δέχεται υποδείξεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας. Γιατί είναι σαφές ότι η Ρωσία προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να κάνει κάποιες υποδείξεις στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ξέρετε ότι ο ελληνικός λαός είναι φίλα προσκείμενος προς το ρωσικό λαό. Αυτό φαίνεται και από τις έρευνες. Δεν νιώθουμε κάποια εχθρότητα και δεν έχουμε ποτέ πολεμήσει ο ένας απέναντι από τον άλλο. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θα πρέπει αυτή η φιλία του ελληνικού λαού να παρερμηνεύεται. Οι δηλώσεις των Ρώσων αξιωματούχων με έχουν ενοχλήσει. Έχω μία αίσθηση ότι μιλούν ως η άλλη υπερδύναμη. Όπως θα με ενοχλούσε και με ενοχλεί κατά περιόδους το ύφος του Τραμπ. Με ενοχλεί αυτή η υπεροψία των παλιών υπερδυνάμεων.

Για τις απελάσεις των δύο Ρώσων διπλωματών

Είναι σαφές – το ‘χα πει στις συνεντεύξεις μου, το ‘χα πει στη Βουλή – ότι υπάρχουν παράγοντες που δεν θέλουν να υπάρξει ευρωπαϊκή προοπτική στα Βαλκάνια. Είχα υποδείξει ότι υπάρχουν οι Τούρκοι, υπάρχουν ρωσικά συμφέροντα. Θεωρούν ότι αυτή η περιοχή είναι καλύτερο να είναι έξω από την ευρωπαϊκή ομπρέλα – έξω από τη νατοϊκή ομπρέλα – για να μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιεί αυτές τις περιοχές όπως θέλει. Γι’ αυτό υποστήριξα ότι πρέπει να έχουμε λύση στο πρόβλημα. Πιστεύω ότι το μέλλον των δυτικών Βαλκανίων, το μέλλον των γειτόνων μας, της Αλβανίας και των Σκοπίων, θα πρέπει να είναι η Ευρώπη. Και γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουμε επίμονες προσπάθειες. Γιατί το άλλο σενάριο, αυτές οι χώρες να γίνουν δορυφόροι, είτε της Τουρκίας, είτε της Ρωσίας, θα είναι πολύ αρνητικό για τη χώρα μας.

Για την περικοπή συντάξεων με τροπολογία Χουλιαράκη

Δεν είναι καινούργιο αυτό. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσπαθούν να παζαρέψουν με τους σταθερούς τους ψηφοφόρους. Θεωρούν ότι οι συνταξιούχοι είναι προνομιακό τους πεδίο και κάθε τόσο εμφανίζονται ως οι «ρομπέν» που θα σώσουν τις συντάξεις, ενώ έχουν ήδη αποφασίσει ότι πρέπει να κοπούν. Να σας πω όμως τι με ενοχλεί – και με ενοχλεί σχεδόν απέναντι σε όλα τα κόμματα – για μένα δεν είναι κυρίαρχο θέμα της οικονομίας και της ανάπτυξης το θέμα των συντάξεων. Θα έπρεπε να ασχολούμαστε αυτήν τη στιγμή με τα λεφτά που πρέπει να βγάλουμε για να πληρώσουμε αυτές τις συντάξεις. Αυτή είναι η συζήτηση που δεν γίνεται στη χώρα. Οι διάφορες, δηλαδή, συζητήσεις στη Βουλή «κόβω τις συντάξεις», «μην τις κόψεις τις συντάξεις», «δώσε αύξηση στις συντάξεις», είναι μία υποενότητα του προβλήματος της οικονομίας της χώρας. Πρόβλημα της χώρας είναι η ανεργία και η μικρή ανάπτυξη και οι μικρές εξαγωγές σε σύγκριση, παραδείγματος χάρη, με την Πορτογαλία. Αυτό με απασχολεί εμένα. Το ερώτημα είναι ένα: απο πού θα προκύψουν τα λεφτά για τις συντάξεις; Και σε αυτήν την κουβέντα είμαστε ελλειμματικοί.

Προφανώς γίνονται αδικίες με τις συντάξεις αλλά η μεγαλύτερη αδικία είναι τα 400 ευρώ που παίρνει ένα παιδί και εμείς λέμε ότι έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα των νέων, δίνοντας μισθούς 300 και 400 ευρώ. Δεν το έχουμε αντιμετωπίσει. Αν μπορούσαμε να κάνουμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο είμαι σίγουρος ότι οι πατεράδες μας, οι παππούδες μας θα συμφωνούσαν να δώσουμε βάση στην ανάπτυξη και στην δουλειά των παιδιών τους. Αλλά προφανώς επειδή οι συνταξιούχοι νιώθουν ότι υπάρχει ένα κράτος που πλιατσικολογεί πότε από εδώ, πότε από εκεί, προσπαθούν κι αυτοί να περισώσουν ό,τι μπορούν.

Για το tweet του Γρηγόρη Ψαριανού

Δεν θα απαντήσω σε ένα tweet που έγινε στις 4 και μισή το πρωί. Είναι αστείο η κουβέντα να ξεκινάει από ένα tweet που έγινε 4 και μισή το πρωί. Ο λαός μας λέει «της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά».

Για την πίεση κάποιων στελεχών να πάμε προς ΝΔ ή προς ΣΥΡΙΖΑ

Παρ’ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του Ποταμιού αποφάσισε ότι πρέπει να προχωρήσουμε αυτόνομα, κάποιοι μας λένε «πηγαίνετε πιο αριστερά» και κάποιοι μας λένε «πηγαίνετε πιο δεξιά». Θέλουν δηλαδή να μας σύρουν ντε και καλά δεξιά και κάποιοι άλλοι ντε και καλά αριστερά. Δεν θα μας σύρουν. Δεν θα γίνουμε ιπποκόμοι κανενός. Είναι απόφαση μας, είναι απόφαση μου. Νομίζω ότι με στηρίζουν όλα τα στελέχη σε όλη τη χώρα. Άλλη εντολή έχουμε από τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους του Ποταμιού. Προφανώς θα πάμε σε συνεργασίες  με βάση τις θέσεις μας, να λύσουμε ένα πρόβλημα σήμερα εδώ, ένα πρόβλημα αύριο εκεί. Αυτός είναι ο ρόλος ενός πολιτικού κόμματος. Αλλά να γίνουμε υποτακτικοί είτε του ενός είτε του άλλου μονομάχου δεν υπάρχει περίπτωση, όσο τουλάχιστον εγώ είμαι στην ηγεσία του Ποταμιού.

Για το Συνέδριο Ποταμιού

Το Συνέδριο είναι πάνω απ όλα και προφανώς είναι πάνω από τον Θεοδωράκη αλλά μέχρι τότε,  η εντολή που έχω από τα στελέχη μου είναι η αυτόνομη πορεία του Ποταμιού. Στο Συνέδριο μπορεί να ειπωθούν τα πάντα. Από το να βγάλουμε άλλο αρχηγό μέχρι να πούμε ότι θα πάμε με τη ΝΔ ή θα πάμε να φτιάξουμε ένα καινούργιο κόμμα.

Για την αυτόνομη πορεία Ποταμιού

Το Ποτάμι – και νομίζω ότι το χουν καταλάβει αρκετοί πολίτες ακόμα κι αυτοί που έχουν κριτική τοποθέτηση απέναντι μας – είναι ένα κόμμα χωρίς κυβερνητικές ευθύνες, με καθαρές θέσεις. Ένα κόμμα που δεν κάνει εκπτώσεις – «φυσάει ο άνεμος ανατολικά πάμε κι εμείς προς τα κει». Αυτό δεν το έχουμε κάνει ποτέ και νομίζω ότι τελικά θα εκτιμηθεί από τον κόσμο. Υπάρχουν οι απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, υπάρχουν αυτοί που δεν πείθονται από την ΝΔ, υπάρχουν αυτοί που δεν θέλουν να γυρίσουν σε παλιές πολιτικές ή δεν θέλουν να πάνε στα άκρα. Αυτοί είναι οι συνομιλητές του Ποταμιού, αυτοί θέλουν να υπάρχει το Ποτάμι και ελπίζω ότι θα το εκφράσουν και πιο δυναμικά τους επόμενους μήνες στις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Πρέπει να φανεί ότι η χώρα έχει χώρο για ένα φιλελεύθερο, κεντρώο , προοδευτικό, λογικό κίνημα. Που δεν κάνει εκπτώσεις ούτε προς τα συμφέροντα, ούτε προς τις συντεχνίες. Γιατί το πρόβλημα της ελληνικής πολιτικής είναι ότι κάποιοι τραβούν τους πολιτικούς  από την μύτη -εννοώ κάποια συμφέροντα- και κάποιες συντεχνίες τραβούν τους πολιτικούς από το μανίκι και τους οδηγούν σε συντεχνιακές πολιτικές. Εμείς λοιπόν ίσως και επειδή είμαστε πολύ καινούργιοι, δεν έχουμε διαφθαρεί από αυτά τα προβλήματα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Πιθανόν αν μείνουμε μετά από 10 χρόνια να έχουμε και εμείς τα ίδια προβλήματα αλλά τώρα δεν το έχουμε.

Για την αγωνία βουλευτών να μην ειναι βουλευτές την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Το πιο εύκολο πάντα – ισχύει και για μερικούς βουλευτές αυτό – το πιο εύκολο είναι να προσδένεσαι σε ένα μεγάλο καράβι. Είναι εύκολο. Είναι ξεκούραστο. Είσαι σε μια ταραγμένη θάλασσα. Το πιο βολικό είναι να μην είσαι σε ένα μικρό σκάφος. Το πιο εύκολο είναι να πεις να δεθώ πίσω από ένα μεγάλο σκάφος. Δεν θα γίνει αυτό. Προφανώς οι άνθρωποι έχουμε αδυναμίες και προφανώς πάρα πολλοί σκέφτονται συνεχώς και μονίμως το μέλλον τους. Δεν είμαι από αυτούς. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε χρήσιμοι. Και δεν θα εξαγοραστώ με μια κοινοβουλευτική έδρα από εδώ ή από εκεί επειδή νοιώθω ότι ο αγώνας με το Ποτάμι είναι δύσκολος. Η εκτίμησή μου είναι ότι ο αγώνας θα είναι νικηφόρος. Πιστεύω δηλαδή ότι το Ποτάμι θα ξεπεράσει τα ποσοστά που πήρε τον περασμένο Σεπτέμβριο και θα είναι υπερήφανα στην επόμενη Βουλή, δυναμικά. Δεν το πιστεύω και κάθομαι στον καναπέ. Δουλεύω γι’ αυτό. Και μαζί μου δουλεύουν βουλευτές, ευρωβουλευτές, στελέχη από ολόκληρη τη χώρα. Το καλοκαίρι δουλεύουμε πολύ και τον Σεπτέμβριο θα έχουμε μια πρόταση, η οποία νομίζω θα βρει ανταπόκριση σε ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

Ακούστε το απόσπασμα: 

Ακολουθούν οι σχετικές αναρτήσεις στο Twitter:

Επιστροφή