Να μην πάμε σε ένα συμβατικό συνέδριο αλλά σε ένα συνέδριο ανανέωσης 

26 Ιανουαρίου 2018 / TAGS:

Την πρότασή του για την καλύτερη εκπροσώπηση όλων των δυνάμεων στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, ανέλυσε ο Σταύρος στην συνέντευξή του στο iefimerida έτσι ώστε “να μην στήσει ο καθένας το δικό του μαγαζάκι”.

 

Έχετε προτείνει οι σύνεδροι στο συνέδριο του Μαρτίου να μην εκλεγούν αλλά να κληρωθούν. Πόσο δημοκρατικό είναι αυτό;

«Η κλήρωση είναι μια σύγχρονη εκδοχή της συμμετοχής. Είναι ένα δίκαιο σύστημα, αντιπροσωπευτικό που αναγνωρίζει ότι όλοι οι πολίτες – στην περίπτωση μας όλα τα μέλη- έχουν τα ίδια δικαιώματα ανεξαρτήτως αν είναι αρεστοί στην ηγεσία ή μετέχουν σε κάποιο μηχανισμό. Οι Αρχαίοι Έλληνες έχουν υμνηθεί γιαυτή την επιλογή. Ο Μακρόν με κλήρωση συγκρότησε το συνέδριο του αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου το είχε περάσει στο ΠΑΣΟΚ αλλά δεν πρόλαβε να το εφαρμόσει.

 

Θα επιμείνετε δηλαδή;

«Ναι θα επιμείνω. Ειδικά σε ένα Κίνημα που τα μέλη του προέρχονται από διαφορετικά κόμματα η κλήρωση θα αποτρέψει να στήσει ο καθένας το δικό του μαγαζάκι. Τα μέλη του Κινήματος δεν γνωρίζονται ακόμη μεταξύ τους. Πώς θα επιλέξουν λοιπόν τον καλύτερο; Ο καθένας θα ψηφίσει τον εκπρόσωπο του κόμματος του και έτσι θα αναπαραχθούν τα στεγανά. Ένα άλλο καλό με την κλήρωση είναι ότι μπορούν να εκπροσωπηθούν με καθαρό τρόπο οι γυναίκες, οι νέοι και όλοι αυτοί που δεν μετέχουν στις κομματικές διαδικασίες».

 

Το συνέδριο αν δεν πάει καλά, μπορεί να σημάνει και τη διάλυση του Κινήματος;

«Τη διάλυση όχι. Τη δυναμική του όμως, ναι, θα την καθορίσει. Αν πάμε σε ένα συμβατικό συνέδριο και δεν γίνει γόνιμη αντιπαράθεση, αν δεν μπουν καινούργιοι άνθρωποι ή δεν ανανεωθεί ένα τμήμα της ηγεσίας, τότε αυτό το νέο εγχείρημα θα έχει τραυματιστεί».

 

Το Ποτάμι θα διαλυθεί;

«Όχι βέβαια. Ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το ΚΙΔΗΣΟ, ούτε η ΔΗΜΑΡ θα διαλυθούν. Έχουμε υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες αλλά και την πολιτεία. Αυτή η κουβέντα θα μας απασχολήσει μετά τις ερχόμενες εθνικές εκλογές. Μέχρι τότε το Ποτάμι θα είναι ένα ισχυρό ρεύμα στην κοινωνία και στο Κίνημα Αλλαγής».

 

Αλήθεια πως είναι ο Γιώργος Παπανδρέου στις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου;

«Νεωτεριστής, όπως ήταν πάντα. Ακόμη και αυτοί που μιλούν για τα λάθη του, παραδέχονται ότι ο Γιώργος ήταν πάντα πιο μπροστά από το κόμμα του. Γνωριστήκαμε την δεκαετία του 80. Τον είχα καλέσει να μιλήσει για την ελεύθερη ραδιοφωνία όταν οι υπόλοιποι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έλεγαν τότε ότι θα ρίξουν με πολυβόλα τους ελεύθερους σταθμούς. Ήρθε και είπε ότι το ραδιόφωνο δεν μπορεί να είναι κρατικό μονοπώλιο. Έγινε χαμός και έτσι ξεκίνησε η απελευθέρωση της ραδιοφωνίας και στη συνέχεια της τηλεόρασης από τα κρατικά δεσμά».

 

Καλύτερα Ποτάμι μόνο του και 3% ή Ποτάμι μέσα στο Κίνημα Αλλαγής και 10%;

«Είναι πολύ δύσκολο αυτό το ερώτημα. Πότε βοηθάει κάποιος τη χώρα του; Όταν επιμένει σε ένα καθαρό 3% ή όταν επηρεάζει το 10% ή το 15%; Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 ο Σημίτης πιέστηκε πολύ να φύγει από το ΠΑΣΟΚ, με όλες αυτές τις συγκρούσεις και τις διαγραφές που υπήρξαν τότε. Έμεινε. Βγήκε ζημιωμένη η χώρα που ο Σημίτης έμεινε τότε στο ΠΑΣΟΚ; Ο εκσυγχρονισμός και η ευρωπαϊκή προοπτική θα είχαν εξυπηρετηθεί καλύτερα αν είχε φύγει και είχε κάνει ένα μικρότερο κόμμα; Δεν είναι εύκολη απάντηση».

 

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Σταύρου στο iefimerida.gr

Επιστροφή