Να μη φοβηθούμε τους εθνικιστές, να αναλάβουμε εμείς την πατρότητα της Ευρώπης

13 Νοεμβρίου 2018 / TAGS:

Στον αριθμό 63 της οδού Saint Anne στο Παρίσι στο στρατηγείο του κόμματος EnMarche ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης συναντήθηκε με μία εμβληματική φυσιογνωμία της γαλλικής πολιτικής σκηνής, τον συνιδρυτή του En Marche και έναν από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου Μακρόν, τον Philippe Grangeon.

Οι δύο άντρες συζήτησαν για περίπου δύο ώρες για τους κινδύνους, αλλά και την προοπτική της Ευρώπης. Ξεκινώντας από την κοινή αντίληψη ότι η μόνη λύση είναι περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη, Θεοδωράκης και Grangeon, αντάλλαξαν απόψεις για το πως οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα πείσουν τους πολίτες και κυρίως τους νέους να εμπλακούν στην περιπέτεια της πολιτικής και να διασώσουν την Ευρώπη από την απειλή των λαϊκιστών και των εθνικιστών. Συμφώνησαν πως οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις δεν θα πρέπει να κρύβονται και να κάνουν εκπτώσεις στις ευρωπαϊκές τους αξίες, αλλά θα πρέπει να αναλάβουν δυναμικά την πατρότητα της Ευρώπης και να εξηγήσουν στον κόσμο τι έχει να χάσει αν επιστρέψουμε στα στενά σύνορα των κρατών – εθνών.

«Το συμφέρον των Ελλήνων, των Γάλλων, των Ισπανών, όλων μας είναι να δημιουργήσουμε της Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης και όχι να κλειστούμε φοβισμένοι πίσω από τα σύνορα μας», υποστήριξε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο Philippe Grangeon συμφώνησε, όμως παραδέχτηκε πως δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το γεγονός ότι οι λαϊκιστές κερδίζουν έδαφος, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο στη Γαλλία, στις ευρωεκλογές να έχει ένα καλό αποτέλεσμα– ακόμη και προβάδισμα – η Μαρίν Λεπέν.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έθεσε το ζήτημα των νέων και στη συντονισμένη προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να πειστούν να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές και να μη χαρίσουν την πλειοψηφία του ευρωκοινοβουλίου – και τελικά της Ευρώπης ολόκληρης- στους Όρμπαν, Σαλβίνι και Λεπέν.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού και ο προσωρινός πρόεδροςτου En Marche μίλησαν και για τον κίνδυνο που προέρχεται από το σκοτεινό τμήμα του διαδικτύου και τη βιομηχανία fake news που κατασκευάζουν οι εχθροί της συνύπαρξης και της Ευρώπης ανάμεσα τους και ρωσικοί παράγοντες, που, όπως έχει φανεί, προσπαθούν να ελέγξουν τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ευρώπη.

Ο Philippe Grangeon πριν ταχθεί στο πλευρό του Μακρόν ήταν επιφανές στέλεχος της Αριστεράς και είχε διατελέσει σύμβουλος του Φρανσουά Ολάντ.

Στη συνάντηση από την πλευρά του En Marche ήταν και η σύμβουλος ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων του κόμματος, Garance Pineau και από το Ποτάμι η καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Picardie Jules Verne και πολιτική υπεύθυνη Περιβάλλοντος στο Ποτάμι Χλόη Βλασσοπούλου και υπεύθυνη διεθνών σχέσεων Οντίν Λιναρδάτου.

Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση:

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Επιστροφή