Να αλλάξουμε τον ποινικό κώδικα χωρίς κομματικά φίλτρα

13 Μαρτίου 2019 / TAGS:

Πρέπει να γίνει ουσιαστικός διάλογος για την αλλαγή του ποινικού κώδικα, χωρίς κομματικά φίλτρα και αφορισμούς από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς τον νομικό λαϊκισμό στελεχών της ΝΔ, υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Μιλώντας στον Βασίλη Χιώτη και τον Νότη Παπαδόπουλο, ο επικεφαλής του Ποταμιού εστίασε σε τρία σημεία που πρέπει να συζητηθούν: το πώς αποδίδεται ο όρος του βιασμού, το θέμα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και το θέμα της κατοχής και χρήσης εκρηκτικών που σύμφωνα με την πρόταση νόμου μετατρέπεται σε πλημμέλημα. «Ο εμπρησμός της Marfin είναι ένα έγκλημα που δεν έχει διερευνηθεί και αυτό είναι ντροπή για τη Δημοκρατία μας», τόνισε.

Επιπλέον, με αφορμή την αλλαγή της ποινικής δικονομίας, ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέφερε το θέμα της κατάργησης του Νόμου Παρασκευόπουλου, ο οποίος, όπως είπε, έχει δημιουργήσει μόνο δεινά στο όνομα της αποσυμφόρησης των φυλακών.

Σχολιάζοντας την αυριανή δεύτερη ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε στη βουλή αποδεικνύει πως η Ελλάδα, έχει χάσει την επαφή της με τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. «Κανείς δεν ακούει τίποτα μέσα στη Βουλή. Όλα μπαίνουν στη μεζούρα του κομματικού υπολογισμού», σημείωσε και έφερε ως παραδείγματα την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκεί φαίνεται στην πράξη ο λαϊκισμός των κομμάτων, είπε.

Σε ερώτηση για το εάν συμφωνεί τα κόμματα να δεσμευτούν από τώρα ότι επόμενος Πρόεδρος θα είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε ότι σημασία έχει να ακολουθούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες. Όταν φτάσει εκείνη η στιγμή, όλοι θα πάρουμε τις αποφάσεις μας σε σχέση με τα πρόσωπα, είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι ο κόσμος έχει αναγνωρίσει τον ευρωπαϊκό ρόλο που μπορεί να παίξει το Ποτάμι και τόνισε ότι η «φόρα» από τις ευρωεκλογές θα δώσει ώθηση στην αναμέτρηση των εθνικών εκλογών, ώστε να είναι το Ποτάμι στην επόμενη Βουλή «για να καθορίσουμε κάποια πράγματα προς όφελος των πολλών και όχι προς όφελος των κομμάτων», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε, δε, για άλλη μια φορά πως το Ποτάμι θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία. «Το Ποτάμι θα παραμείνει μια ανόθευτη κεντρώα προοδευτική τολμηρή φωνή στη χώρα», σημείωσε και πρόσθεσε πως οποιαδήποτε προεκλογική συνεργασία θα ήταν «προδοτική» απέναντι σε όσους το στηρίζουν.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την ένταξη του Δημήτρη Τσιόδρα στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι αυτό αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι το Ποτάμι είναι αστείρευτο και έχει κόσμο που αιμοδοτεί τα κόμματα εξουσίας. Με τον Δημήτρη συνεργαστήκαμε αρκετά χρόνια και πολύ καλά, είπε, αλλά θεωρώ ότι η επιλογή του δεν είναι η σωστή, διότι πάει στη ΝΔ σε μια εποχή που η ΝΔ γέρνει επικίνδυνα δεξιά.

Ακούστε τη συνέντευξη:

Επιστροφή