Μετά τις εκλογές πρέπει να περάσουμε από τους αρχηγούς στην παράταξη

28 Οκτωβρίου 2017 / TAGS:

Συνέντευξη του Σταύρου στην εφημερίδα Νέα Σελίδα και στη δημοσιογράφο Αγγελική Σπανού

 

Σας ενόχλησε το σχόλιο του κ. Καμίνη ότι είστε μόνο εικόνα και lifestyle;
Με ενόχλησε όσο με ενοχλούν τα ψέματα στην πολιτική. Οι βουλευτές και οι άνθρωποι του Ποταμιού είχαμε στηρίξει τον κ.Καμίνη στα δύσκολα… Η προεκλογική μάχη θα έχει, βέβαια, και αντιπαραθέσεις. Αλλά αντιπαραθέσεις με πολιτικά επιχειρήματα. Όχι με ατάκες δανεισμένες από τη λασπαποθήκη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ του 2014. Έπειτα από τρια χρόνια, όλοι, ακόμη και οι αντίπαλοι μας, αναγνωρίζουν ότι το Ποτάμι, έχει ολοκληρωμένες θέσεις, ασχέτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς, έχει δώσει μεγάλες κοινοβουλευτικές μάχες, δεν έχει κρυφτεί στα δύσκολα, δεν έχει υπολογίσει το πολιτικό κόστος. Είναι λυπηρό που ο Γιώργος κάνει πως τα παραβλέπει όλα αυτά.

Αν κερδίσετε τη μάχη για την ηγεσία του νέου φορέα, ποιες θα είναι οι πρώτες σας κινήσεις-πρωτοβουλίες;
Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα. Από την πρώτη ημέρα θα υπάρξει ένα συλλογικό όργανο με όλες τις πολιτικές απόψεις. Ταυτόχρονα, και μια οργανωτική επιτροπή για το συνέδριο της άνοιξης. Στόχος είναι ένα ισχυρό Κέντρο, που θα εκφράζει την πολυμορφία του χώρου και θα μιλά στους ανήσυχους προοδευτικούς πολίτες που μας στηρίζουν: κεντρώους, κεντροαριστερούς, φιλελεύθερους, οικολόγους, σοσιαλδημοκράτες. Σε λίγες εβδομάδες θα έχουν ενταχθεί στο νέο κόμμα – κίνημα εκατοντάδες στελέχη της κοινωνίας που θα επεξεργαστούν μαζί μας τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Θα σας ανεχόταν, λέτε, το ΠΑΣΟΚ ως αρχηγό;
Όπως γνωρίζετε κάθε μέρα είμαι και σε άλλη πόλη. Η υποδοχή των τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα, στα Γιάννενα, στο Ρέθυμνο, είναι πολύ θερμή. Δεν θα με ψηφίσουν βέβαια, τουλάχιστον οι περισσότεροι, αλλά είναι φανερό ότι θα δεχτούν το αποτέλεσμα και θα δουλέψουν για το νέο κόμμα – Κίνημα. Συζητάμε, διαφωνούμε, συμφωνούμε, δίνουμε τα χέρια. Και σε επίπεδο ηγεσίας δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις. Άλλωστε η συμφωνία με την κυρία Γεννηματά δεν είναι «πάμε σε μια εκλογή και βλέπουμε» αλλά «πάμε σε μια εκλογή και σεβόμαστε όλοι το αποτέλεσμα».

Πώς να πιστέψει κανείς ότι θα ενοποιηθεί ο χώρος, όταν στη Βουλή αλλού τραβάει η ΔΗΣΥ και αλλού το Ποτάμι; Παράδειγμα, η ψηφοφορία για την ταυτότητα φύλου.
Λέτε να μας ενώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι και να μας χωρίσει η ταυτότητα φύλου; Σε μια σύγχρονη κοινοβουλευτική πολιτεία οι διαφορές είναι ζωογόνες. Και εμείς δεν τις έχουμε κρύψει. Άλλα λέω εγώ, άλλα η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, άλλα οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Και οι πολίτες που θα έρθουν στην κάλπη θα επιλέξουν ποιος υποψήφιος είναι πιο κοντά σε αυτά που πιστεύουν. Δεν κάνουμε καλλιστεία. Για τις απόψεις μας διαγωνιζόμαστε και κρινόμαστε. Και ο νέος αρχηγός θα έχει το πρώτο λόγο για τη χάραξη μιας νέας πολιτικής πρότασης.

Έχουμε καταλάβει ότι είστε ανοιχτός σε κυβερνητικές συνεργασίες, αρκεί να υπάρχει συμφωνία σε προγραμματικό πλαίσιο. Σωστά;
Πώς θα γινόταν διαφορετικά; Μπορεί ένα κόμμα να αδιαφορεί για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα; Να καθόμαστε, δηλαδή, στη γωνία για να μείνουμε αμόλυντοι, περιμένοντας να εισπράξουμε από τη φθορά των άλλων; Το εκλογικό σύστημα δίνει δυσανάλογη προίκα στο πρώτο κόμμα. Χωρίς αυτό δεν σχηματίζεται κυβέρνηση, αλλά και η αυτοδυναμία πλέον είναι πολύ δύσκολη. Άρα χρέος όλων μας είναι να σκεφτόμαστε με ποιον τρόπο θα κυβερνηθεί η χώρα.

Ποια είναι, λοιπόν, η δική σας πρόταση;
Πείτε μου τις συνθήκες που θα γίνουν οι εκλογές, τα ποσοστά των κομμάτων και θα σας πω τι θα κάνουμε. Στην πολιτική, κυρία Σπανού, δεν υπάρχουν λύσεις-καρμπόν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συμμετοχή μας σε μια κυβέρνηση δεν είναι συμφωνία για τις καρέκλες – όπως γίνεται μέχρι σήμερα – αλλά συμφωνία για τις λύσεις.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι το ίδιο για εσάς; Μπορείτε να συνεννοηθείτε εξίσου καλά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον Αλέξη Τσίπρα;
Μάλλον βιάζεστε πολύ. Σε ποιο θέμα να συνεννοηθούμε και σε ποια χρονική στιγμή; Πάντως ο κ. Τσίπρας πολλές φορές έχει προσπαθήσει να ξεγελάσει τους πολίτες, αλλά και τους πολιτικούς αντιπάλους. Δεν είναι εύκολο, λοιπόν, να του έχει κανείς εμπιστοσύνη. Ρωτήστε και όσους τον πίστεψαν. Ως προς τα κόμματα τώρα… Δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και έχω ξεκαθαρίσει ότι αυτό το μίγμα αριστερισμού και ακροδεξιάς κρατάει τη χώρα πίσω. Η ελπίδα, βέβαια, δεν είναι η συντηρητική ΝΔ. Για να πάει η χώρα μπροστά πρέπει να αποφύγουμε και τους λαϊκίστικους υφάλους και τους συντηρητικούς σκοπέλους.

Πόσο νερό θα βάλετε στο κρασί σας για να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές και να μη γίνουν δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική;
Θα είναι καταστροφικό να μείνει η χώρα ακυβέρνητη. Από την άλλη, αν είναι να έχεις μια κυβέρνηση που αναπαράγει πάλι όλες τις παθογένειες του παρελθόντος, δεν έχεις λόγο να τη στηρίξεις. Δεν λεμε, λοιπόν, «κυβέρνηση να ΄ναι κι ότι να ΄ναι». Σε ό,τι αφορά στην απλή αναλογική, ναι, πρέπει να την αποφύγουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει πέντε κομμάτια, η ΝΔ άλλα πέντε και όλα θα μυρίζουν διάλυση. Δεν θα το αντέξει η εύθραυστη έτσι και αλλιώς οικονομία.

Σας έχει πείσει ο Κ. Μητσοτάκης ότι είναι φιλελεύθερος και μεταρρυθμιστής;
Νομίζω ότι η προτεραιότητά του είναι να πείσει τους ψηφοφόρους του, όχι εμένα. Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης διαχρονικά δηλώνει φιλελεύθερος και όχι μόνο σήμερα. Όμως την ίδια στιγμή δίνει διαπιστευτήρια στην Εκκλησία και στη λαϊκή Δεξιά. Ο πολιτικός φιλελευθερισμός είναι ασύμβατος με τη διατήρηση του κομματικού κράτους και δεν βάζει αστερίσκους σε θέματα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η διεθνής υποστήριξη στον Α. Τσίπρα και την κυβέρνησή του είναι εντυπωσιακή. Σας λέει κάτι αυτό;
Μα είναι αναμενόμενο. Όταν χθες έλεγες «go back madame Merkel» και τώρα λες «η κυρία Μέρκελ είναι καλή και ανοιχτόμυαλη», γιατί να μην είναι ευχαριστημένοι στην Γερμανία; Το ίδιο και στην Αμερική. Ειδικά τον κ. Τραμπ τον ενδιέφερε το συμβόλαιο για την αναβάθμιση των F16 και η συμφωνία για τη βάση της Σούδας. Tα κέρδισε και τα δύο πολύ εύκολα ο κ. Τραμπ. Όταν ξέρουν οι ξένοι ηγέτες ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει τους λεονταρισμούς του, αλλά στο τέλος θα συναινέσει στα πάντα, το βρίσκουν και διασκεδαστικό. Έλεγε «όχι στις αποκρατικοποιήσεις» και δέσμευσε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια! Τι άλλο να ζητήσουν;

Πόσοι πιστεύετε ότι θα ψηφίσουν στις κάλπες της 12ης Νοεμβρίου και τι ποσοστό θα πετύχει ο νέος φορέας στις επόμενες εκλογές; Με τι νούμερα, δηλαδή, θα είστε ευχαριστημένος;
Κάθε μέρα σχεδόν είμαι και σε διαφορετική πόλη. Καλώ τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά στις εκλογές για τον αρχηγό της νέας προοδευτικής παράταξης. Πρέπει να ψηφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες. Όχι μόνο οι συνδεδεμένοι με τους υπάρχοντες κομματικούς μηχανισμούς. Το νέο κόμμα – Κίνημα δεν πρέπει να περιχαρακωθεί σε στενά κομματικά όρια. Όσον αφορά στο ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές, είμαι πολύ αισιόδοξος. Αν δείξουμε ένα νέο πρόσωπο στην κοινωνία, συνδεθούμε στενότερα μαζί της και δεν κλειστούμε στα γραφεία, τότε θα φτάσουμε ψηλά.

Να είμαστε σίγουροι ότι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η συνοχή του φορέα θα είναι δεδομένη την επόμενη μέρα;
Την ενότητα και τη συνοχή θα την εγγυηθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες στις 12 Νοεμβρίου. Και κανείς δεν θα τολμήσει να αμφισβητήσει έναν αρχηγό που έχει νωπή λαϊκή εντολή από εκατοντάδες χιλιάδες. Εγώ έχω πει πολλές φορές καθαρά ότι σε αυτή την προσπάθεια μπορώ να είμαι και στρατηγός, μπορώ να είμαι και στρατιώτης. Γι΄ αυτό πρέπει να το πουν και οι άλλοι διεκδικητές της ηγεσίας και κυρίως η κυρία Γεννηματά, που είναι η αρχηγός του άλλου κοινοβουλευτικού κόμματος. Μετά τις εκλογές όμως πρέπει να περάσουμε από τους αρχηγούς στην παράταξη. Χρέος, βέβαια, του νέου αρχηγού θα είναι να ενώνει και να μην λειτουργεί ως ομαδάρχης. Να δημιουργήσει ένα ζωντανό, σύγχρονο κόμμα με σεβασμό στη διαφορετική άποψη αλλά και με γερό τιμόνι.

Τι εκτιμάτε για τις πολιτικές εξελίξεις;
Είμαστε σε μια εποχή στασιμότητας. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και σταθερότητα. Γιατί ξέρετε ότι η εμπιστοσύνη φεύγει τρέχοντας και επιστρέφει -αν επιστρέψει- με ρυθμούς χελώνας. Έχουμε μια εντελώς αναιμική ανάπτυξη. Ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα δουλεύει με μερική απασχόληση και με μέσο μισθό 394 ευρώ! Πόσο θα αντέξουν οι πολίτες; Για να μην σας πω για τους νέους, που έχουν γίνει σκλάβοι της μαύρης εργασίας. Ή για τους ελεύθερους επαγγελματίες που αδειάζουν τις τσέπες τους στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν με ρωτάτε πάντως για εκλογές, πιστεύω ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα προσπαθήσουν να το τερματίσουν. Έχει γλύκα η εξουσία γι΄αυτούς που την ασκούν.

Πηγή: Νέα Σελίδα (έντυπη έκδοση)

Επιστροφή