Λύσεις από το μέλλον σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε αδιέξοδο

7 Νοεμβρίου 2017 / TAGS:

«Η χώρα θέλει ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Και αυτό δεν μπορεί να είναι έργο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά μιας κυβέρνησης με σταθερό τιμόνι που θα αποφύγει τις ξέρες των λαϊκιστών και τους υφάλους των συντηρητικών». Αυτό τόνισε ο Σταύρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της δεύτερης τηλεμαχίας μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου κόμματος.

Ο Σταύρος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι «έχουν στοχοποιήσει τη μεσαία τάξη και την εξαντλούν». Όπως είπε το σχέδιο είναι ότι «στο μέλλον θα υπάρχει μόνο ο φτωχός και ο προνομιούχος»  με τον προνομιούχο να βρίσκεται «σε μια συναλλαγή με το κράτος και τον φτωχό να περιμένει πότε-πότε ένα επίδομα από τους κυβερνώντες».

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα παρουσίασε το όραμά του για ένα κόμμα-κίνημα  «που θα κοιτάξει τολμηρά τους πολίτες και θα δώσει λύσεις από το μέλλον σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε αδιέξοδο».

Υπογράμμισε ότι θέλουμε ένα κόμμα ενωμένο στην πράξη και όχι με μηχανιστικές αποφάσεις. «Θα πρέπει να ενοποιήσουμε τον χώρο μας, να πάμε σε ένα κόμμα με πολιτικές τάσεις, αλλά να μην έχει ο καθένας ένα κομμάτι του κόμματος. Όχι λοιπόν στα δοβλέτια μέσα στο κόμμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το debate συντόνισε η Δώρα Αναγνωστοπούλου και ο Παύλος Τσίμας ενώ τις ερωτήσεις έθεσαν οι: Στεφανία Μουρελάτου (Ant1), Ιορδάνης Χασαπόπουλος (Mega), Αμαλία Κάτζου (Epsilon), Κάτια Μακρή (Star), Ράνια Τζίμα (Alpha).

Διαβάστε αναλυτικά τις απαντήσεις του Σταύρου:

Για το αν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της ενότητας της νέας παράταξης με  και τι θα συμβεί την επόμενη μέρα αν υπάρξουν διαφωνίες;

«Η ενότητα είναι μία πάρα πολύ ωραία λέξη όπως περίπου και η παγκόσμια ειρήνη. Tο θέμα όμως είναι τι κάνεις εσύ για την ενότητα και όχι τι κάνει η ενότητα για σένα. Θέλω να πω κάτι για τους συνυποψηφίους μου που θέτουν ανύπαρκτα θέματα. Για να είμαστε σήμερα εδώ έπρεπε να ληφθούν δύο κρίσιμες αποφάσεις και αυτές ήταν  οι εξής. Πρώτον ότι αυτός που θα εκλεγεί θα είναι ο καθοδηγητής, ο αρχηγός των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων. Δεύτερον ότι όποιος εκλεγεί θα οδηγήσει τα δύο κόμματα και όλους τους άλλους , όλη την άλλη δύναμη του χώρου μας,  στις εκλογές. Ένας θα είναι ο αρχηγός, όχι δύο και ένας . Αυτές τις δύο κρίσιμες αποφάσεις τις πήραμε και εγώ και η κυρία Γεννηματά  και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να αναγνωριστεί από τους υποψήφιους χωρίς μεμψιμοιρίες. Σε ό,τι αφορά εμένα προσωπικά τώρα, για το μέλλον έχω πει ότι μπορώ να είμαι και στρατηγός,  και θα προσπαθήσω να κερδίσω, και στρατιώτης. Αυτό πρέπει να απαντηθεί από όλους και από την κυρία Γεννηματά. Αναφέρομαι ειδικά στην κυρία Γεννηματά επειδή είναι αρχηγός του άλλου κοινοβουλευτικού κόμματος. Τώρα αν αποτύχω δεν θα διεκδικήσω ρόλο ex officio στο πλευρό του αρχηγού. Δεν θα προσπαθήσω να εκλεγώ π.χ. βουλευτής επικρατείας. Θα μείνω στη μάχη ως μάχιμος πολιτικός για την ενότητα».

Για το αν ο νέος φορέας θα εκπροσωπεί την κεντροαριστερά ή αν ο κ. Τσίπρας εκπροσωπεί το χώρο αυτό ήδη:

«Δεν είμαστε απλώς η κεντροαριστερά. Εγώ προσδιορίζω το χώρο λίγο ευρύτερα. Είμαστε φιλελεύθεροι, προοδευτικοί, κεντρώοι, οικολόγοι, σοσιαλδημοκράτες, κεντροαριστεροί. Είμαστε η παλιά μεγάλη παράταξη που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Άρα το ερώτημα θα πρέπει να είναι λίγο ευρύτερο. Ο κ. Τσίπρας σε ένα αδιέξοδο πολιτικής, με τα μικρά προβλήματα που έχει με τον κ.Καμμένο, θέλει να κλέψει τον  κόσμο της κεντροαριστεράς. Το προσπαθεί και προφανώς θα το κάνει και το επόμενο διάστημα με μεγαλύτερη συνέπεια. Νομίζω όμως ότι αυτό δεν αφορά  τους επαναστάτες του κέντρου, τους ανθρώπους της λογικής. Ο δικός μας χώρος – αυτός που οραματίζομαι –  είναι ένας χώρος με εντελώς νέο όνομα που να μην θυμίζει κάτι από το παρελθόν -για να σηματοδοτήσουμε δηλαδή  το καινούργιο και στον τίτλο. Είναι ένα κίνημακόμμα με νέα ηγετική ομάδα που θα έχει στελέχη και από το παρελθόν, αλλά όχι μόνο από το παρελθόν, γιατί θα πρέπει να υπάρχει και νέα δημιουργικά στελέχη της κοινωνίας. Και το τρίτο και πιο βασικό είναι ένα κόμμα που θα κοιτάξει τολμηρά τους πολίτες και θα δώσει λύσεις από το μέλλον. Έχουν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν. Υπάρχουν προφανώς και σωστά πράγματα που έγιναν αλλά αυτό που αφορά εμάς είναι να δώσουμε λύσεις από το μέλλον σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε αδιέξοδο».

Για το πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις στο νέο φορέα και την θέση του ότι «ο αρχηγός πρέπει να εγγυάται τα χρέη του κόμματος»:

«Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι το Ποτάμι είναι μάλλον το πιο δημοκρατικό κόμμα. Σας θυμίζω ότι στα τρία χρόνια λειτουργίας του έχει κάνει δύο συνέδρια, ενώ άλλα κόμματα για να κάνουν ένα συνέδριο παιδεύονται τουλάχιστον μία δεκαετία και πολλές φορές μία 15ετία. Αλλά ας μη μιλάμε για το παρελθόν, ας μιλήσουμε για το μέλλον. Εγώ παρουσίασα ένα συνολικό σχέδιο λειτουργίας του νέου κόμματος – κινήματος. Θα πρέπει να φτιάξουμε ένα καινούργιο κόμμα, με ένα καινούργιο όνομα και στο συνέδριο που θα γίνει την Άνοιξη και που θα υπάρχει εκπροσώπηση όλων των πολιτικών τάσεων του χώρου, φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες, κεντροαριστεροί, οικολόγοι, κεντρώοι, όλο θα αποφασίσουμε για το πώς θα είναι το κόμμα μας. Πιστεύω σε μία συλλογικότητα, αλλά δεν πιστεύω στην αδυναμία του κόμματος να πάρει αποφάσεις. Δεν θα πρέπει δηλαδή οι διαδικασίες να είναι τόσο πλαδαρές ώστε να μην λαμβάνονται αποφάσεις προς όφελος των πολλών. Επίσης, πιστεύω στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Μπορεί να μην κατάφερα να την πετύχω σε αυτή τη διαδικασία, αλλά έχω πει ότι ως αρχηγός θα επιτρέψω τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για όλα τα μέλη και τους φίλους του κινήματος, ακόμα και σε συμβουλευτικό ρόλο στις αποφάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας. Τώρα ως προς τα οικονομικά. Όπως έχω πει δεν μπορεί να υπάρχουν χρεοκοπημένα κόμματα και πλούσιοι πολιτικοί. Το Ποτάμι είναι ίσως το μόνο κόμμα αυτή τη στιγμή που έχει ένα μικρό πλεόνασμα στα ταμεία του. Γιατί δαπανάμε πολύ λιγότερα από αυτά που εισπράττουμε. Και έτσι πρέπει να γίνεται. Δεν μπορούμε να δημιουργούμε νέα χρέη. Και αν τα δημιουργεί ο αρχηγός, πρέπει να τα πληρώνει».

Για το ποιες δαπάνες θα έκοβε:

«Έχω κατά καιρούς υποδείξει διάφορα σημεία που σπαταλάμε πάρα πολλά χρήματα. Για παράδειγμα η χώρα έχει 156 γενικές γραμματείες. Μάλιστα τη μέρα που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψήφιζαν τον «κόφτη» ψήφισαν και τη δημιουργία 77 γενικών γραμματειών.  Εμείς λοιπόν προτείνουμε να πάμε στο μοντέλο της Κύπρου όπου υπάρχει ένας γενικός διευθυντής σε κάθε υπουργείο, ο οποίος είναι ανώτατος δημόσιος υπάλληλος. Πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτό το μοντέλο. Στοιχίζει πολλά στον ελληνικό λαό το πολιτικό σύστημα, πι πάνω όροφοι των υπουργείων. Στην Ελλάδα έρχεται ο υπουργός φέρνει τους κολλητούς του, έρχεται ο γενικός γραμματέας φέρνει τους κολλητούς του και αυτό το αποκαλούν σύστημα διακυβέρνησης. Όχι. Είναι σύστημα κομματικής νομής της εξουσίας.  Αυτό πρέπει να κοπεί. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να μειώσουμε τις σπατάλες, αλλά σε κάθε περίπτωση τα πλεονάσματα είναι θηριώδη. Η φορολογία δεν είναι η λύση. Πιστεύω όμως ότι είναι μια στόχευση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Έχουν στοχοποιήσει τη μεσαία τάξη, την εξαντλούν κι έτσι στο μέλλον θα υπάρχει μόνο ο φτωχός και ο προνομιούχος. Ο προνομιούχος σε συναλλαγή με το κράτος και ο φτωχός θα περιμένει πότε-πότε ένα επίδομα από τους κυβερνώντες. Αυτό είναι το σχέδιο».

Για το τι συμφωνία πρέπει να υπάρξει για τη χώρα:

«Θα σας πάω πίσω στο 1972. Ο νεαρός τότε Ρόμπερτ Ρέντφορντ πρωταγωνιστεί σε μια ταινία με τίτλο “ο Υποψηφίος”. Ο χαρακτήρας του θέλει να κατακτήσει την έδρα του κυβερνήτη, έχει ένα καλό διαφημιστή, μια ωραία ομάδα, δίνει τον αγώνα του και τελικά κερδίζει. Στο τέλος περίπου της ταινίας, μαζεύεται το επιτελείο σε ένα γραφείο, με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ παρών και γυρνάει και λέει «και τώρα τι κάνουμε;» Και ήταν ένα ερώτημα απόγνωσης. Αυτό είναι πολλές φορές που ζούμε σε αυτή τη χώρα με τους πολιτικούς που έχουμε. Και τώρα τι κάνουμε; Και σας θυμίζω και το ξέρετε ότι κάναμε πολλά σε σχέση με τα τρία μνημόνια –το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο. Ένα πράγμα αρνηθήκαμε να κάνουμε, και το έλεγε και το πρώτο και το δεύτερο και το τρίτο μνημόνιο: ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Ξέρετε ότι η τελευταία προθεσμία ήταν το Μάιο του 2016. Δεν καταφέραμε να το κάνουμε. Αυτό χρειάζεται η χώρα. Θα με ρωτήσετε τώρα: «μπορούν να το κάνουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;». Σας απαντώ ευθαρσώς όχι. Το απέδειξαν. Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση με σταθερό τιμόνι, αλλά μια κυβέρνηση που θα μπορεί να αποφύγει τις ξέρες των λαϊκιστών και τους ύφαλους των συντηρητικών, μια κυβέρνηση που θα πάει μπροστά και δεν θα κοιτάει πίσω».

Για τη διατήρηση των 2 κοινοβουλευτικών ομάδων και πώς ο νέος φορέας θα υπερασπιστεί το καινούργιο:

Όλα αυτά ήταν γνωστά από τις αρχές του Σεπτέμβρη. Τόσο εγώ, όσο και η κυρία Γεννηματά είχαμε δώσει πολλές συνεντεύξεις και ο κύριος Αλιβιζάτος το είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι υπάρχει «μια τολμηρή απόφαση». Ο νέος αρχηγός θα καθοδηγεί τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, ο νέος αρχηγός θα οδηγήσει το κόμμα ενιαία -και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι και όλους όσους προσέλθουν στο μεταξύ- στις ερχόμενες εκλογές.  Λέω, λοιπόν, ξανά ότι αυτή ήταν μια τολμηρή απόφαση και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Τώρα υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα δημοκρατίας: τα δύο κόμματα τα ψήφισαν 600.000 άνθρωποι. Θα πρέπει λοιπόν να ρωτήσουμε τον κάθε υποψήφιο ποια γνώμη έχει για τη συνέχιση αυτών των κομμάτων; Δηλαδή ένας υποψήφιος που έχει την Α άποψη και ένας άλλος υποψήφιος που έχει την Β άποψη θα μας οδηγήσουν σε μια απόφαση – κατάργηση των δύο κομμάτων άρα και των 600.000 ψήφων που πήρανε στις εκλογές;  Εμείς λέμε πολύ απλά ότι τα δύο κόμματα θα συνεργάζονται μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτή είναι η δημοκρατική απαίτηση, αυτό είναι το συνταγματικό σωστό, αυτό προβλέπει και ο κανονισμός της Βουλής. Το συνέδριο θα γίνει και τότε θα ληφθούν οι μεγάλες αποφάσεις.  Θα πρέπει να ενοποιήσουμε τον χώρο μας, να πάμε σε ένα κόμμα με πολιτικές τάσεις, να μην έχει ο καθένας ένα κομμάτι του κόμματος. Όχι λοιπόν στα δοβλέτια μέσα στο κόμμα. Θέλουμε ένα κόμμα, όμως, ενοποιημένο στην πράξη και όχι με αποφάσεις των μηχανισμών.

Για την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είναι  η πολλοστή φορά και δεν θα είναι και η τελευταία.  Ζητώ την απομάκρυνση του κ. Τόσκα σήμερα το βράδυ.  Πρέπει να ληφθεί τώρα η απόφαση να φύγει ο κ. Τόσκας από το υπουργείο. Είναι επικίνδυνα ανίκανος. Το έχει αποδείξει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν.  Θα με ρωτήσετε « έχεις εμπιστοσύνη σε κάποιον άλλο από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για το θέμα της ασφάλειας;» Ελπίζω ότι θα υπάρξει ένας τουλάχιστον υπεύθυνος άνθρωπος να κάνει στοιχειωδώς την δουλειά του και να αφήσει τους αξιωματικούς της αστυνομίας, που είναι χρήσιμοι και ικανοί, να «καθαρίσουν» αυτές τις περιοχές από τις τρομοκρατικές – εγκληματικές οργανώσεις.  Δεν μιλάμε για κάποια παιδιά που παίζουν -αυτό αφορούσε στο παρελθόν. Τώρα μιλάμε για εγκληματικές – τρομοκρατικές οργανώσεις που ο νόμος Παρασκευόπουλου τις διευκόλυνε, καθώς αποφυλάκισε κόσμο που εμπλέκεται σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Πρέπει ο κ. Τσίπρας, εάν αντιλαμβάνεται την ευθύνη που έχει ως Πρωθυπουργός, να απομακρύνει σήμερα τον κ. Τόσκα και να βρει έναν άλλο άνθρωπο να αναλάβει το υπουργείο προστασίας του πολίτη».

Τέλος ο Σταύρος απηύθυνε την ακόλουθη ερώτηση στην κυρία Γεννηματά:

Ξεκινήσαμε,πρέπει όμως να περιγράψουμε και την επόμενη ημέρα. Πρέπει να πούμε στους πολίτες, στους φιλελεύθερους ,προοδευτικούς ,στους κεντρώους στους οικολόγους, στους σοσιαλδημοκράτες τι είναι αυτό που τους ετοιμάζουμε. Εγώ τόλμησα και παρουσίασα ένα πλήρες σχέδιο για το νέο κόμμα. Το θεωρώ αναγκαίο, ένα κόμμα ενιαίο, αλλά  πολυτασικό όχι ένα κόμμα ομοσπονδία με παύλα δηλαδή Δημοκρατική Συμπαράταξη-Ποτάμι. Είμαστε πολλοί ,είμαστε ενωμένοι και έχουμε πολιτικές τάσεις. Θέλω και εσείς να μου παρουσιάσετε κ. Γεννηματά λίγο από το όραμά σας για το νέο κόμμα.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από το debate εδώ:

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Επιστροφή