Η κοινωνία δεν προχωράει όταν πολλαπλασιάζονται αυτοί που μένουν πίσω

13 Οκτωβρίου 2017 / TAGS:

Συνέντευξη του Σταύρου στην Εφημερίδα των Συντακτών και στον δημοσιογράφο Χάρη Ιωάννου.

 

Γιατί τόση επιμονή με τα διαδικαστικά και όχι με την ουσία; Γιατί να μην γίνουν εκλογές την ημέρα που διεξάγεται ένας αγώνας δρόμου στην Αθήνα;

Θα αστειεύεστε βέβαια. Από πότε το θέμα της συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική είναι θέμα διαδικαστικό και όχι ουσίας; Όσον αφορά τον αγώνα δρόμου που αναφέρετε, μιλάμε για τον μεγάλο μαραθώνιο της Αθήνας, δηλαδή για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που είναι στους δρόμους. Είναι προφανές ότι κάποιοι δεν θέλουν όλοι αυτοί οι ενεργοί πολίτες να ενδιαφερθούν και για την πολιτική. Αλλά, όλα αυτά είναι πλέον πίσω μας. Οι εκλογές θα γίνουν και αυτοί που μηχανεύονται αποκλεισμούς θα τις χάσουν.

Σε παλαιότερη συνέντευξη στην ΕφΣυν δεν είχατε αποκλείσει μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία του Ποταμιού με τη ΝΔ. Ισχύει η θέση σας αυτή και ως εν δυνάμει επικεφαλής του νέου φορέα του κέντρου;

Οι συνεντεύξεις δίνονται σε συγκεκριμένες συγκυρίες και απαντούν σε συγκεκριμένα προβλήματα. Δεν μπορώ να ξέρω σε ποια συνέντευξη αναφέρεστε. Ως επικεφαλής του νέου προοδευτικού κινήματος πάντως να είστε σίγουρος ότι θα έχω την δύναμη να αντισταθώ στις πιέσεις και να αποφύγω και τους συντηρητικούς υφάλους και τις λαϊκίστικες ξέρες.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, αν είστε πρόεδρος του νέου κόμματος και η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία, θα συνεργαστείτε μαζί της;

Στην Ελλάδα λόγω του εκλογικού νόμου δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Όμως για μένα οι συνεργασίες δεν είναι ζήτημα αριθμητικής. Ούτε «τι μου δίνεις – τι σου δίνω». Γίνονται στη βάση προγραμματικών συμφωνιών και πάντα με γνώμονα το καλό του τόπου. Αυτό πιστεύω. Δείτε τι κάνουν τα κόμματα στην Γερμανία, στην Ολλανδία. Τρεις μήνες ετοιμάζουν την χάρτα της συνεργασίας τους, ιεραρχώντας προτεραιότητες και ανάγκες. Εμείς δεν έχουμε αυτή τη χρονική άνεση. Γι’ αυτό και πριν από τις εκλογές θα είμαστε ξεκάθαροι για τους όρους και τα σημεία που θα μας επιτρέψουν ή όχι μια κυβερνητική συνεργασία.

Είναι οι ανισότητες φυσικό φαινόμενο, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ;

Εγώ θα σας μιλήσω επί της αρχής. Το καθήκον του πολιτικού δεν είναι να κάνει διαπιστώσεις. Το καθήκον είναι να μάχεσαι τις ανισότητες. Γιατί η κοινωνία δεν προχωράει όταν πολλαπλασιάζονται αυτοί που μένουν πίσω. Η λύση βέβαια δεν είναι να γίνουν όλοι φτωχοί, όπως προσπαθούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η λύση είναι η δίκαιη ανάπτυξη, η δίκαιη μοιρασιά.

Θα συμφωνούσατε σε επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 2020;

Θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο για να μην σας πω ύποπτο να είχαμε αποφασίσει σήμερα τι θα ψηφίσουμε στην προεδρική εκλογήτου 2020. Μόνο για το Μουντιάλ και τους Ολυμπιακούς αγώνες αποφασίζουμε χρόνια πριν.

Γιατί αυτή η «βεντέτα» με τη Φώφη Γεννηματά; Ποιες είναι πραγματικά οι πολιτικές σας διαφορές;

Δεν έχω καμιά βεντέτα με την Φώφη. Υπάρχουν πολιτικές διαφορές, να σας πω την τελευταία. Εμείς στη Βουλή ψηφίσαμε για τα δικαιώματα μιας μειονότητας, η κα Γεννηματά δεν ήταν εκεί, όπως δεν ήταν και την προηγούμενη φορά, όταν συζητούσαμε για το σύμφωνο συμβίωσης. Το ΠΑΣΟΚ έχει υπάρξει και πιο τολμηρό. Ο Ανδρέας με το νέο οικογενειακό δίκαιο. Ο Σημίτης με τις ταυτότητες. Ο Γιώργος με την καύση των νεκρών. Κανείς τους δεν υποχώρησε στις πιέσεις ακραίων ιεραρχών.

Τι θέλετε όμως εσείς ένας πολέμιος του παλιού πολιτικού συστήματος – όπως λέγατε – να διεκδικείτε την αρχηγία ενός νέου φορέα που τμήμα του θα είναι και το ΠΑΣΟΚ;

Θέλω αυτό που θέλει και η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ. Ανανέωση και αναγέννηση της προοδευτικής παράταξης. Ένα νέο δυνατό Κίνημα που θα καθορίζει τις εξελίξεις και θα κυβερνήσει! Με τόλμη και όχι με φόβο. Με λύσεις και όχι με ευχολόγια. Και με ενότητα. Κεντροαριστερών, σοσιαλδημοκρατών, κεντρώων, φιλελεύθερων, οικολόγων, αλλά και αυτών που φλερτάρουν με τη ΝΔ ή εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλων όσοι δηλαδή πιστεύουν ότι δεν έχουμε άλλο χρόνο να χάσουμε.

Ορισμένες από τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί δείχνουν ντέρμπυ για την είσοδο στον β΄ γύρο. Φοβάστε ότι μπορεί να σας περάσει ο Γιώργος Καμίνης;

Δεν ξέρω ποιος από τους συνυποψηφίους μου θα είναι μαζί μου στον β’ γύρο. Μπορώ να αξιολογήσω την απήχηση μόνο της δικής μου υποψηφιότητας. Μου σφίγγουν συνεχώς το χέρι άνθρωποι που δεν ήταν με το Ποτάμι. Αυτό έγινε στην Πάτρα, αυτό έγινε στην Βουλιαγμένη, στην Θεσσαλονίκη, όπου πηγαίνω. Ο κόσμος της παράταξης έχει αρχίσει πάλι να χαμογελά. Και νομίζω ότι θα έχουμε μια θετική έκρηξη. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα κάνουν το big bang στο πολιτικό σκηνικό.

Ποιον θα προτιμούσατε για αντίπαλό σας στον β’ γύρο;

Μην μου ζητάτε να προσβάλω κάποιες από τις προσπάθειες των συνυποψηφίων μου. Όποιος και να βρεθεί στον β’ γύρο, θα έχουμε μια ευπρεπή αντιπαράθεση για τα προβλήματα της χώρας και για τις λύσεις που ο καθένας μας προτείνει. Όπως γνωρίζετε, έχω δημοσιοποιήσει 21 θέσεις και 15 πιστεύω. Όχι ωραία λόγια, αλλά λιτές και σαφείς προτάσεις που απαντούν στα επείγοντα προβλήματα της κοινωνίας μας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Γιατί δεν ακολουθήσατε το «δόγμα» ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που λέει «όχι σε όλα αν δεν ψηφίσουν και οι ΑΝΕΛ» σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου που ψηφίσατε την περασμένη Τρίτη;

Εμείς, όσο κι αν παραξενεύει κάποιους, έχουμε αρχές που δεν αλλάζουν και δεν τις παζαρεύουμε με κανένα. Πατριωτισμός και ανθρωπισμός! Το καλοκαίρι του ‘15 ψηφίσαμε για να σώσουμε τη χώρα. Και υποστηρίζουμε πάντα χωρίς αστερίσκους τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως των πολιτών που έχουν βρεθεί στο περιθώριο. Δεν πιστεύουμε στη δευτέρα πολιτική παρουσία. Δεν θα έρθει ο σωτήρας πρωθυπουργός που θα διαγράψει τη δυστυχία όλων των προηγούμενων ετών. Ό,τι λοιπόν μπορώ να βελτιώσω σήμερα, θα το κάνω χωρίς να λογαριάζω το πολιτικό κόστος.

Επιστροφή