Είτε 12, είτε 19 γίνουν οι εκλογές εμείς θα κερδίσουμε

10 Οκτωβρίου 2017 / TAGS:
Μπορεί να μην κατέληξαν στο ποιος είναι ο καλός, ο κακός και ο άσχημος, αλλά ο Σταύρος, ο Χρήστος Χωμενίδης και ο Μάκης Προβατάς συζήτησαν εφ΄όλης της… πολιτικής ύλης, σε μια ζωντανή, διαδραστική εκδήλωση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των 300 περίπου παρευρισκομένων στο κατάμεστο Public Συντάγματος. Ο Σταύρος έκανε έναν ουσιαστικό απολογισμό της πορείας του στην πολιτική μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε διεξοδικά στην ταραχώδη περίοδο του δημοψηφίσματος και στο τι συνέβη τις μέρες πριν και μετά τη διεξαγωγή του, στην πορεία του Ποταμιού μέχρι σήμερα, στην απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα, στις προσδοκίες του από αυτήν την εκλογική διαδικασία, αλλά και στο μεγάλο στοίχημά του, αυτήν την περίοδο, που είναι να κερδηθεί η μάχη της συμμετοχής.

Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητά του ότι στις εκλογές για την ανάδειξη ηγέτη στο προοδευτικό Κέντρο θα ψηφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Και αυτό, όπως είπε, θα συμβεί ανεξαρτήτως των εμποδίων που βάζουν κάποιοι στη συμμετοχή των πολιτών. «Αν ψηφίσουν κάτω από 100.000 θα χάσουμε πανηγυρικά, γιατί δεν θα έχουν ψηφίσει οι ανεξάρτητοι αλλά οι κομματικοί μηχανισμοί. Αν ψηφίσουν 150.000 θα είναι ντέρμπι. Αν ψηφίσουν πάνω από 200.000 θα το πάρουμε από την πρώτη Κυριακή» ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Προσθέτοντας ότι «είτε 12, είτε 19 γίνουν οι εκλογές εμείς θα κερδίσουμε».

Η απάντησή του αυτή όπως και πολλές άλλες, έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τους 300 περίπου πολίτες που είχαν κατακλύσει κάθε γωνιά του 5ου ορόφου του βιβλιοπωλείου. Ανάμεσα σε αυτούς ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός, ο οικονομολόγος Μάνος Ματσαγγάνης,  οι καθηγητές Θεοφάνης Τάσης και Αντώνης Παπαρίζος, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Βασίλης Μαρκής, ο πρέσβης ε.τ. Γιώργος Κακλίκης,η πρώην ευρωβουλευτής Άννα Καραμάνου,  η συγγραφέας Μπέττυ Βακαλίδου, ο εκδότης Τάκης Φραγκούλης, επιχειρηματίας Μάκης Παπούλιας, ο Διευθύνων Σύμβουλος  της Τεχνόπολις Κώστας Μπιτζάνης, οι διακεκριμένοι γιατροί Γιώργος Αθανασόπουλος και Άννα Εφραιμίδου, οι ηθοποιοί Αγγελος Παπαδημητρίου, Γιώργος Μάινας ,Γωγώ Μπρέμπου, οι καλλιτέχνες Κωστής Καζαμιάκης, Γιώργος Χουλιάρας ,Γιάννης Αδαμάκης, Γιώργος Δεπόλλας, Γιώργος Χαδούλης, οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης,  Γιώργος Μαυρωτάς, Γρηγόρης Ψαριανός, καθώς αρκετοί δημοσιογράφοι.

Διαβάστε αναλυτικά τις απαντήσεις του Σταύρου:

Για το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα των εκλογών:

«‘Εχουμε συμφωνήσει ότι αυτή η διαδικασία δε γίνεται για να ξεγελάσει ο ένας τον άλλο και να μαλώνουμε την επόμενη μέρα –δεσμευόμαστε ότι το νέο κόμμα θα κατέβει στις εκλογές υπό την ηγεσία αυτού που θα νικήσει. Είναι σαφές , ότι εάν δεν κερδίσουμε, με τον ίδιο τρόπο που διεκδικούμε να είμαστε στρατηγοί, θα είμαστε στρατιώτες. Αν ο νέος φορέας που δημιουργηθεί είναι κόντρα στις αρχές μας, κόντρα σε αυτά που λέμε –αυτό θα φανεί στη πράξη».Για τις ημερομηνίες διεξαγωγής της ψηφοφορίας:

«Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του κόσμου –των φίλων μας, των ανθρώπων που φλερτάρουν με τη Νέα Δημοκρατία, των ανθρώπων που χθες ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και το έχουν μετανιώσει . Εμείς λέμε ότι όλοι αυτοί πρέπει να ψηφίσουν. Κάποιοι βέβαια βολεύονται με το να ψηφίσουν οι γνωστοί –άγνωστοι των κομματικών μηχανισμών. Η απόφαση να γίνουν εκλογές τη μέρα του μαραθώνιου είναι ακατανόητη. Όπως είναι μνημείο ανορθολογισμού η ανακοίνωση του γραφείου της κυρίας Γεννηματά που λέει ότι ο Μαραθώνιος κρατά μόνο τρεις ώρες. Γι αυτό και με ανάρτησή του αναρωτήθηκε ο Γιώργος Αμυράς πόσο σχέση έχουμε εμείς οι πολιτικοί με την πραγματικότητα. Υπάρχει μια αυταρχική συμπεριφορά που λέει ότι 12 Νοεμβρίου θα γίνουν εκλογές. Είτε γίνουν 12, είτε 19 όμως εμείς θα κερδίσουμε».Για το τι πρέπει να λάβουν υπόψιν τους οι πολίτες όταν αποφασίζουν ποιον θα ψηφίσουν για αρχηγό του νέου φορέα:

«Ο κόσμος πρέπει να σκεφτεί 3 πράγματα όσον αφορά τους υποψηφίους. Πρώτον με ποιον θα συνεργαστούν, δεύτερον τι συγκεκριμένο υποστηρίζουν για τη χώρα αυτή τη στιγμή και τρίτον ποια είναι η περπατησιά τους μέχρι σήμερα. Δηλαδή  αν έχουν αποδείξει ότι είναι αταλάντευτοι απέναντι στις σειρήνες της Aριστεράς ή της Dεξιάς.Για το αν έχει κάποια συγγένεια που με αυτό που κάποιοι ονομάζουν το «κακό ΠΑΣΟΚ»:

«Σε κάθε χώρο υπάρχουν και φλόγες και στάχτες. Μια σειρά από πράγματα που έγιναν και επαινούμε σήμερα, έγιναν στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ . Εγώ δεν τα εκμηδενίζω. Και η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη και η απόφαση η Ελλάδα να βρει τρόπο να χρηματοδοτηθεί για να μην καταρρεύσει –μιλώ για την απόφαση Παπανδρέου ήταν αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν. Άρα κρατάμε τις φλόγες από το παρελθόν και δεν κρατάμε τις στάχτες.   Δεν κάνουμε όμως καμία υποχώρηση σε σχέση με τις στάχτες. Εμείς αποκαλύπταμε στη Βουλή τους λογαριασμούς Παπαντωνίου. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτούς που στο όνομα μιας ιδέας έκλεψαν ή παραγόντισαν άγρια».

Για τον Γιώργο Καμίνη:

«Ο Γιώργος κάνει μια προσπάθεια που βοηθάει το χώρο. Χαίρομαι που ο Δήμαρχος της Αθήνας αποφάσισε να μπει σε αυτή την περιπέτεια. Το τι διαφορές έχουμε, αυτό θα φανεί στα ντιμπέιτ. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δε θέλουμε γενικόλογες τοποθετήσεις αλλά να μιλάμε όλοι για συγκεκριμένα θέματα. Από εκεί και πέρα με έχει ενοχλήσει ένα πράγμα: Τον άκουσα να λέει ότι θα παραμείνει δήμαρχος και θα είναι και πρόεδρος της παράταξης. Πιστεύει κανείς ότι είναι απογευματινή εργασία η παράταξης; Η ζωή μας όλη, αυτό τον καιρό, είναι η πολιτική, η Βουλή, οι συγκρούσεις, ο Τσίπρας. Πιστεύει κανείς ότι μπορεί να διαχειρίζεται τον Δήμο Αθηναίων και ένα νέο φορέα; Να έχουμε επίγνωση του τι ζητάμε από τον κόσμο και ποιες δυνατότητες έχουμε.  Υπάρχει και κάτι άλλο ενοχλητικό. Δήλωσε ότι δεν θα είναι στη Βουλή, αλλά έχει πολλά στελέχη η ΔΗΣΥ να εκπροσωπήσουν το νέο κόμμα για τα επόμενα 2 χρόνια. Σε αυτή την παράταξη έχουμε βάλει τα ίδια ΔΗΣΥ και Ποτάμι. Απαιτώ από όλους τους υποψηφίους να νοιάζονται για αυτή την ενότητα. Όσοι δεν είναι στη Βουλή θα πρέπει να πούνε ποιος θα είναι αντ’ αυτού».Για τη δράση της Χρυσής Αυγής:
«Οι Χρυσαυγίτες, αυτές οι μικρές εγκληματικές συμμορίες, δρούσαν στο εσωτερικό της χώρας πολύ πριν το πάρει χαμπάρι ο πολιτικός κόσμος. Δεν ήταν ποτέ σιωπηλοί. Πολύ νωρίς στους «Πρωταγωνιστές» είχαμε κάνει εκπομπή για τις συμμορίες της Χρυσής Αυγής με μαρτυρίες, με αποκαλύψεις. Είχαμε κάνει μυστικές, δύσκολες και επικίνδυνες μαγνητοσκοπήσεις σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Το δώσαμε στη δημοσιότητα αλλά δεν φαινόταν να απασχολεί κανέναν το θέμα. Το πολιτικό σύστημα άρχισε να ανησυχεί με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Τώρα έχουν αποθρασυνθεί από την καθυστέρηση της δίκης Φύσσα, που είναι άλλη μία ανικανότητα με υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Υπήρχε όργιο καθυστερήσεων για τη δίκη Φύσσα. Υπάρχει μία αίσθηση ότι δεν θα τιμωρηθεί κανείς».Γιατί αποφάσισε να μπει στην πολιτική:

«Μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία γιατί αντιλαμβάνεσαι ότι πρέπει να χαλάσεις τον ύπνο σου για να φτιάξεις κάποια πράγματα.  Πήρα αυτή την απόφαση την περίοδο που ανέβαινε ο κ. Τσίπρας και θεωρούσα ότι ήταν «μια πολύ επικίνδυνη στιγμή για την χώρα», γιατί είχα διακρίνει ότι ήταν ένας αμοραλιστής, ένας λαοπλάνος, ένας λαϊκιστής.  Ένιωσα ότι έπρεπε να πω εγώ στον κόσμο, γιατί τους παλιούς δεν τους άκουγε κανείς καθώς είχαν λερωμένες τις φωλιές τους, ότι πρέπει να προσέχει και ότι κινδυνεύει και ότι ήρθε η ώρα να πάρει μια σοβαρή απόφαση».Για το αν είχε ψευδαισθήσεις που διαλύθηκαν όταν μπήκε στην πολιτική:

«Ίσως δεν πρέπει να το ονομάσουμε ψευδαίσθηση αλλά η συνωμοσία του καλού που προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ήταν μικρότερη τελικά από αυτή που περιμέναμε. Και αυτό δεν έχει να κάνει με το επίπεδο των ψήφων του Ποταμιού, αλλά με το γεγονός ότι πίστεψα πως πολλοί άνθρωποι που με παρακινούσαν να ξεκινήσω αυτή την ιστορία, που συμφωνούσαν με αυτά που λέγαμε, που μιλούσαν για τον λαϊκισμό και την βρωμιά της πολιτικής, θα συντάσσονταν μαζί μας και θα έβρισκαν μια ευκαιρία να επαναστατήσουν απέναντι στην παλιά πολιτική.  Αλλά αυτό δεν έγινε.  Και δεν έγινε γιατί κρατήθηκαν πολλές ισορροπίες και γιατί τόσο τα media αλλά και ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα δεν είναι άνευ εξαρτήσεων».

Για τις κινήσεις του Ποταμιού την περίοδο του δημοψηφίσματος:

«Η προσπάθεια μας τότε, και όχι μόνο η δική μας, ήταν ναι μεν να είμαστε αταλάντευτοι υπέρ της Ευρωπαϊκής πορείας, αλλά να προσπαθήσουμε να δώσουμε να καταλάβουν ότι αυτό που επιχειρούν να κάνουν είναι το απόλυτο λάθος. Και αυτό δεν μπορεί να γίνεται μόνο με φωνές μέσα στη Βουλή, πρέπει να γίνεται και με ζύμωση. Δεν έχει νόημα να κάνει κάποιος το βήμα και μετά να φωνάζουμε όλοι ότι κακώς το έκανε. Το θέμα είναι να το αποτρέψουμε. Δεν με ενδιαφέρει να κουνάω το δάχτυλο. Δεν με αφορά αυτή η πολιτική, όπως και οι δίκες μετά τους πολέμους δεν με αφορούν».

Δείτε εδώ τη συνέντευξη:

 

Επιστροφή