«Ιδού η Ρόδος και ιδού και το πήδημα» για τη σύσταση συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

28 Απριλίου 2018 / TAGS:

Για την αναγκαιότητα της άμεσης συγκρότησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας μίλησε ο Σταύρος σε κάμερα της ΕΡΤ στο περιθώριο της ημερίδας με θέμα: «Εθνική συνεννόηση: παρόν και μέλλον στο Κολυμπάρι Χανίων, όπου βρίσκεται. Μάλιστα, προκάλεσε τόσο την κυβέρνηση, όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση να συμβάλουν στην υλοποίηση αυτής της τόσο σημαντικής πρότασης που έχει καταθέσει το Ποτάμι.

Αναλυτικά η δήλωση του στην κάμερα της ΕΡΤ έχει ως εξής:

Το «εθνική συνεννόηση» έχει καταντήσει να είναι η καραμέλα στο στόμα των πολιτικών. Το θέμα είναι τι πραγματικά κάνουμε για την εθνική συνεννόηση. Το Ποτάμι έχει καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση σε ότι αφορά τουλάχιστον το πολύ μεγάλο πρόβλημα που είναι τα μεγάλα εθνικά -πατριωτικά ζητήματα. Η δημιουργία ενός συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, όπου θα συμμετέχουν όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, η ηγεσία του στρατεύματος και θα λαμβάνονται οι μεγάλες αποφάσεις για τα πατριωτικά θέματα. Ιδού η Ρόδος και ιδού το πήδημα για τιςάλλες πολιτικές δυνάμεις, κυρίως για την κυβέρνηση, αλλά και για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση της «Νέας Κρήτης» έκανε λόγο για την επιθετική στάση που έχει υιοθετήσει ο Ερντογάν και κάλεσε την Τουρκία να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια για αυτά που θεωρεί εκκρεμότητες, καθώς «το δίκαιο και το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος των ελλήνων», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σταύρου:

Για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Η εθνική συνεννόηση είναι η αγαπημένη καραμέλα των πολιτικών, αλλά λίγοι είναι αποφασισμένοι να το κάνουν πράξη. Το Ποτάμι πολύ νωρίς διαβάζοντας τα μηνύματα των καιρών κατέθεσε μια πρόταση για ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Ννα συζητούνται όλα τα μεγάλα και να μην μπορεί κανείς να βγάζει την ουρά του απέξω στις μεγάλες αποφάσεις. Δυστυχώς τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Νέα Δημοκρατία παρότι υποτίθεται συμφωνούν με την πρόταση δεν κάνουν τίποτε για να την προωθήσουν. Εμείς πάντως θα επιμείνουμε. Το έχω συζητήσει με τον πρωθυπουργό, παλαιότερα και με τον κ.Μητσοτάκη, και επίζω ότι κάποια στιγμή θα μας ακούσουν και θα προχωρήσουμε σε ένα Εθνικό Συμβούλιο Συνεννόησης, Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Για την προκλητική στάση της Τουρκίας και την επιθετικότητα Ερντογάν

Η συμπεριφορά του Ερντογάν τους τελευταίους μήνες δημιουργεί αρκετά προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Θέλω να θυμίσω ότι ο Ερντογάν στην αρχή της πολιτικής του καριέρας είχε μιλήσει για την ελληνοτουρκική φιλία και είχε πει ότι θα κάνει προσπάθειες, έτσι ώστε να γκρεμιστούν τα τείχη και να έχουμε μια σχέση, η οποία θα μας επιτρέψει όλοι μας Έλληνες και Τούρκοι να ζούμε ειρηνικά σε αυτή τη μεριά του πλανήτη. Δυστυχώς, μάλλον από εσωτερικές ανάγκες ο Ερντογάν κατρακυλάει σε έναν αδιέξοδο εθνικισμό. Εμείς θα πρέπει από τη μια να είμαστε αυστηροί στην τήρηση των κανόνων διεθνούς δικαίου για τη θάλασσά μας, για τα νησιά μας. Από την άλλη να προσπαθούμε συνέχεια, έτσι ώστε ο στρατός μας να είναι αξιόμαχος , ετοιμοπόλεμος, να μπορεί να απαντήσει σε μια απρόβλεπτη κίνηση. Όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε να τείνουμε χέρι φιλίας προς τους Τούρκους. Είμαστε καταδικασμένοι, Έλληνες και Τούρκοι, να ζούμε μαζί σε αυτή την περιοχή του πλανήτη. Άρα θα πρέπει και ενισχύουμε σε ότι μας αφορά τις προσπάθειες των δημάρχων μας στα ακριτικά νησιά για συνεννόηση με τους δημάρχους των μικρασιατικών παραλιών έτσι ώστε να υπάρχει και ένα κλίμα εμπιστοσύνης τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η Τουρκία αν είναι αποφασισμένη να αμφισβητεί τα θαλάσσια σύνορα, την κυριότητα στις μικρές και μεγάλες νησίδες του Αιγαίου, έχει ένα δρόμο. Να πάει στα δικαστήρια της Χάγης. Εμείς λέμε ότι οι διαφορές μπορούν να λυθούν στα διεθνή δικαστήρια. Αναγνωρίζουμε τις αντίθετες απόψεις που έχουμε στο θέμα της υφαλοκριπίδας. Αλλά αν θέλει η Τουρκία μπορεί να πάει στο δικαστήριο της Χάγης και για την κυριότητα των Ιμίων. Το δίκαιο και το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος των ελλήνων. Άρα πιστεύουμε ότι σε μια νέα εποχή το πρώτο μεγάλο βήμα θα είναι αυτά που η Τουρκία θεωρεί εκκρεμότητες να τα διεκδικήσει στα διεθνή δικαστήρια. Αυτό θα πρέπει να αποφασίσει και ένα ελληνικό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, γιατί βέβαια η προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια δεν μπορεί να είναι απόφαση μια κυβέρνησης και με την αντιπολίτευση απέναντι να μιλά για προδοσία, θα πρέπει όλο το πολιτικό σύστημα να αποφασίσει ότι συζητάμε σε διεθνή δικαστήρια για τα δίκαια της χώρας. Για να να βεβαιωθεί ότι, το δίκαιο της χώρας είναι και το επιβεβαιώνει, το διεθνές δίκαιο.

Επιστροφή