Η ιστορία των podcast σε 16 απαντήσεις

23 Σεπτεμβρίου 2021 / TAGS:

Πότε ξεκίνησε η περιπέτεια;

Το συζητούσαμε με φίλους αρκετούς μήνες. Τον Μάρτιο του 2020 είμασταν έτοιμοι. Τελικά ξεκινήσαμε στις 9 του μήνα και λίγες μέρες μετά ξέσπασε η πανδημία!

Εσύ γιατί podcast και όχι τηλεόραση;

Με έλκουν οι περιπέτειες και μετά την πολιτική δεν ήθελα να επιστρέψω αμέσως στην τηλεόραση. Οι καινούργιοι δρόμοι και όχι τα παλιά χωράφια, ξυπνάνε τις αισθήσεις σου και σου δίνουν ζωή. Τα podcast ήταν κάτι εντελώς καινούργιο στην Ελλάδα. Μαζευτήκαμε λοιπόν και άλλοι που έχουμε το ίδιο πάθος για περιπέτεια και φτιάξαμε την πρώτη πλατφόρμα podcast στην Ελλάδα, το pod.gr.

Θα επιμείνω. Γιατί μια πλατφόρμα podcast και όχι ένα σάιτ ας πούμε;

Μα σάιτ υπήρχαν πολλά. Και υπάρχει και μία κούραση του κόσμου στην πρόχειρη εικόνα που κυριαρχεί παντού. Υπάρχει τρόπος να πεις σημαντικά πράγματα, μελετημένα και ενδιαφέροντα, χωρίς την παρεμβολή της εικόνας; Εδώ έρχεται το podcast.

Εφεύρεση και αυτή την Αμερικανών.

Ναι γιατί στην Αμερική υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις, πολύ αεροπλάνο, πολύ τρένο, πολύ αυτοκίνητο και τα podcast σου δίνουν την δυνατότητα να ακούς αυτό ακριβώς που θέλεις χωρίς καν να είσαι σε σύνδεση. Τα κατεβάζεις στο κινητό σου, είναι ελαφριά αρχεία, και τα ακούς όποτε θέλεις.

Ποιοι είναι στο pod.gr

Όλοι οι καλοί! (Γέλια) Παύλος Τσίμας, Νίκη Λυμπεράκη, Χρήστος Χωμενίδης, Λευτέρης Χαρίτος, Μάγια Τσόκλη, Δημήτρης Καμπουράκης… Αλλά όχι μόνο δημοσιογράφοι. Ο ιστορικός Γιώργος Μαυρογορδάτος. Ο αρχαιολόγος Θοδωρής Παπακώστας… Οι ηθοποιοί Γωγώ Μπρέμπου, Στέλιος Μάινας, Ρένος Χαραλαμπίδης… Από τους πρώτους συνεργάτες μας ήταν η Μαρία Σολωμού, ο Στέλιος Παρλιάρος, ο Αλέξανδρος Παπανδρέου, ο Λάκης Γαβαλάς… Μην με βάλετε να σας πω όλο το… ρεπερτόριο. Για όλα τα θέματα πάντως έχουμε μία απάντηση σε podcast

Ποια είναι τα ατού των podcast;

Είναι το αιώνιο προϊόν. Αν μιλήσεις σε ένα ραδιόφωνο μετά από μια μέρα δεν θα μπορείς να βρεις τι έχεις πει. Τα podcast όμως υπάρχουν στις διεθνείς πλατφόρμες, spotify, apple podcast, google podcast και άλλες 15 πλατφόρμες και μπορεί κανείς να τα ακούσει μετά από 10 μέρες ή 10 μήνες. Η παγκόσμια βιβλιοθήκη των podcast. Και το άλλο ατού είναι ότι επιλέγω εγώ τι θα ακούσω και πότε θα το ακούσω. Όπως συμβαίνει και με το netflix και τα άλλα συνδρομητικά κανάλια. Μόνο που εδώ δεν έχεις συνδρομή. Αλλά μπορείς να αποφασίσεις σήμερα να ακούσεις ιστορικά podcast και αύριο χιουμοριστικά. Και την ώρα που επιλέγεις εσύ. Μπορεί να ξενυχτάς και να τα ακούς μεσάνυχτα ή να τα ακούς το ξημέρωμα. Σαν τις παλιές κασέτες. Τραβούσες μια και έλεγες «αυτήν θα ακούσω», χωρίς να συγχρονίζεις τις επιθυμίες σου με τους ρυθμούς του ραδιοφώνου.

Μήπως είναι μια περαστική συνήθεια, η οποία θα νικηθεί από το ραδιόφωνο;

Τα podcast ήρθαν και θα μείνουν. Ήδη τα καινούργια αυτοκίνητα έχουνε μόνιμη εφαρμογή podcast. Υπάρχει όντως πεδίο ανταγωνισμού με το ραδιόφωνο. Στον διαχρονικό λόγο τα podcast έχουν το προβάδισμα. Στην καταγραφή απλώς της επικαιρότητας προφανώς το ραδιόφωνο έχει μία προτεραιότητα. Είναι απευθείας και «ζωντανό». Αν και εκείνες τις απαίσιες μέρες που ο Τράμπ απειλούσε την Αμερική και οι άγριοι του είχαν εισβάλει στο Καπιτώλιο, τα ειδησεογραφικά podcast εκτινάχθηκαν. Βγαίνανε οι δημοσιογράφοι των μεγάλων μέσων και αντί να μοντάρουν βίντεο, μαγνητοφωνούσαν το ρεπορτάζ τους και σε λίγα λεπτά ήταν αναρτημένα σε όλες τις πλατφόρμες.

Πως φτιάχνεται ένα podcast;

Το podcast φτιάχνεται σχετικά εύκολα σε σχέση με ένα βίντεο, αλλά δεν θα πρέπει να φτιάχνετε πρόχειρα. Γιατί πάντα συμβαίνει και αυτό. Όταν υπάρχει κάτι καινούργιο υπάρχουν και αυτοί που τσαλαβουτάνε. Και ακούμε κάποια podcast που είναι απλώς μία φωνή χωρίς στάθμη, χωρίς ήχους, χωρίς μουσικές, χωρίς τίποτα. Ή κόβουν ένα απόσπασμα από μία ραδιοφωνική εκπομπή και το αναρτούν ως podcast. Και το ονομάζουν podcast. Δεν είναι podcast. Το podcast είναι ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ. Έχει ήχους, έχει μουσικές, έχει ανάσες. Δεν είναι απλώς ένα μπλα μπλα.

Τι podcast παράγετε;

Τα podcast που μας αρέσουν να ακούμε. Αλλά και podcast που μας παραγγέλνουν. Καλά podcast, δουλεμένα και πλήρη. Ήρθε μία εταιρεία τηλεφωνίας και μας ζήτησε ένα podcast για τις νέες δυνατότητες των δικτύων. Το κάναμε. Και ένα Ίδρυμα ήθελε ένα podcast για την προστασία του περιβάλλοντος. Το κάναμε. Δηλαδή δημιουργούμε τα podcast που θέλουμε παράλληλα με τα podcast που μας αναθέτουν οι χορηγοί.

Ποιοι είναι οι χορηγοί των podcast;

Οι άνθρωποι που βλέπουν το νέο στην επικοινωνία. Που δεν αρκούνται στις παλιές συνταγές. Και ευτυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν πιο μπροστά και έχουν τα χρήματα να ενισχύσουν αυτό που έρχεται.

Τι χρειάζεται για να φτιάξεις μια πλατφόρμα podcast;

Μία ομάδα που θα μπορεί να χτυπά σε πολλά μέτωπα. Το ένα είναι προφανώς οι ιδέες. Ας θεωρήσουμε ότι, επειδή είμαστε και στην Ελλάδα, όλοι έχουμε από μία ιδέα για το πιο ωραίο podcast. Πρέπει να έχεις και ένα καλό ηχολήπτη και ένα στέλεχος που να γνωρίζει από παραγωγή. Από ήχους και μουσικές και να ξέρουν πως δένονται όλα αυτά. Η Έλενα Δημητράκη που έχει την διεύθυνση της παραγωγής έχει υπάρξει για δεκαετίες μουσικός παραγωγός στα μεγαλύτερα ραδιόφωνα της χώρας. Και έτσι ακούς ένα podcast και το ευχαριστιέσαι.

Ναι, αλλά πως τα μαθαίνει ο κόσμος;

Κυρίως από τα social media, τα δικά μας και των φίλων μας. Γιατί μπορεί τα podcast να είναι πολύ περιζήτητα στην Αμερική, στην Κίνα, στην Νότια Κορέα, στην Ελλάδα όμως η αγορά τους είναι υπό δημιουργία. Οι συνεχείς μας επιτυχίες πάντως βοηθούν στην ανάπτυξη της. Πριν λίγους μήνες ξεκίνησε ο Θωμάς Ζάμπρας «Άλλο ένα podcast» και γρήγορα βρέθηκε πρώτο σε όλες τις πλατφόρμες. Άλλες εποχές ήταν πρώτο το podcast της Σολωμού ή των Πρωταγωνιστών. Οσμίζεσαι την διάθεση της κοινωνίας και παράγεις νέα προϊόντα, ανανεώνοντας συνεχώς την πρόταση σου. Αυτός είναι ο δρόμος.

Διαφήμιση δεν κάνετε ως pod.gr;

Δεν έχουμε οικονομικές δυνατότητες να κάνουμε διαφήμιση. Έχουμε φίλους όμως οι οποίοι τα αναπαράγουν. Σε site αλλά και τα social media. Δίνουμε σε όλους την δυνατότητα να βάλουν ένα player για να ακούσουν οι επισκέπτες της σελίδας τους κάποιο podcast μας. Είναι η συνωμοσία του καλού και του καινούργιου.

Τα podcast έχουν και video που τα συνοδεύει;

Κάποια podcast έχουν και video ή story στα social media. Αλλά δεν είναι υποχρεωτικό κάθε podcast να έχει και video.

Οι περισσότεροι πού ακούνε podcast;

Κυρίως στο τζόκινγκ και τις πεζοπορίες. Παλιότερα δεν θα τολμούσα να ρωτήσω κάποιον άνθρωπο με ακουστικά, τι ακούς; Ήξερα ότι ακούει μουσική. Τώρα πολλοί στους δρόμους και τα βουνά ακούνε podcast. Κάποιοι ακούν και στο γυμναστήριο ή το ποδήλατο. Και πολλοί φαντάζομαι όταν σιδερώνουν στο σπίτι. Και πολλές μανάδες ακούνε το νέο podcast της Μυρτώς Κάζη και οι νέοι το sex podcast της Άντρης Κωνσταντίνου, άλλη μεγάλη επιτυχία.

Εσείς προσωπικά που ακούτε podcast;

Στις πρωινές μου βόλτες με τον σκύλο μου και στο αεροπλάνο. Ειδικά στο αεροπλάνο δεν νομίζω ότι υπάρχει καλύτερος φίλος. Κι αν έχεις καλά ακουστικά δεν περνάνε ούτε τα ουρλιαχτά του μπέμπη από το μπροστινό κάθισμα.

Επιστροφή