Η αναδοχή και η υιοθεσία είναι η λύση

25 Νοεμβρίου 2022 / TAGS:

«Να ετοιμαστούμε να αποχαιρετήσουμε τις δομές» είπε ο Σταύρος ερωτώμενος από τον Αντώνη Σρόιτερ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha Tv για την επόμενη μέρα στο θέμα της παιδικής προστασίας.

Όπως εξήγησε οι δομές -και μάλιστα οι τεράστιες δομές- είναι ένα παρωχημένο μοντέλο που δε το συναντάμε στην Ευρώπη. «Η νέα προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ενίσχυση της αναδοχής και της υιοθεσίας» πρόσθεσε.

Σε αυτό το σημείο, αποκάλυψε ότι από τις 184 υιοθεσίες ανηλίκων που έγιναν το 2021 στη χώρα μας, μόνο τα 20 παιδιά προέρχονταν από ιδιωτικές δομές, γεγονός που φανερώνει ότι οι συγκεκριμένες δομές είναι απρόθυμες να επιτρέψουν την αναδοχή και την υιοθεσία, καθότι ο αριθμός των παιδιών που «προστατεύουν» τους εξασφαλίζει και αντίστοιχα μεγάλες δωρεές.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Κυβέρνησης για Εθνικό Συντονιστή, υποστήριξε ότι πρέπει να ενισχυθεί με ψυχολόγους, ψυχίατρους και ιατροδικαστές, έτσι ώστε να πραγματοποιούνται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στις δομές. Ο Σταύρος υποστήριξε επίσης ότι ο θεσμός του υπεύθυνου παιδικής προστασίας σε κάθε δομή, δε μπορεί να μας προφυλάξει από φαινόμενα κακοποίησης, καθώς θα πρόκειται ουσιαστικά για έναν υπάλληλο της δομής.

Τέλος, ανέφερε ότι οι κακοποιήσεις στις δομές, σύμφωνα με τις στατιστικές, αγγίζουν το 80%, αφού σε πολλές περιπτώσεις τα μεγαλύτερα παιδιά στις πολυπληθείς δομές μετατρέπονται σε κακοποιητές των μικρότερων παιδιών. Αντιστοίχως, οι κακοποιήσεις παιδιών στις ανάδοχες οικογένειες είναι πολύ μικρότερες.

Δείτε το βίντεο:

Επιστροφή