Οι γυναίκες να ορίζουν την κυβέρνηση

17 Μαρτίου 2018 / TAGS:

Πρέπει να φθάσουμε σε μια στιγμή που οι γυναίκες θα είναι σε θέση να ορίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Να είναι 151 γυναίκες στη Βουλή, και να κατέχουν θέσεις πολιτικής ευθύνης, ανέφερε στη διάρκεια της ομιλίας του ο Σταύρος στην εκδήλωση με θέμα «Ισότητα στην πράξη». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΦ στο πλαίσιο του Ιδρυτικού Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, παρουσία των πρεσβειρών της Μ. Βρετανίας Kate Smith και της Σουηδίας Charlotte Sammelin, στελεχών και φίλων του Κινήματος Αλλαγής.

Μιλώντας για τη θέση της γυναίκας στις ευρωπαϊκές χώρες, τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τί πρέπει να αλλάξει στη χώρα μας ο Σταύρος αναφέρθηκε στην Ισλανδία, τη χώρα που θα μπορούσε όπως είπε να αποτελεί «φάρο» για τις υπόλοιπες χώρες σε ότι αφορά στις πολιτικές για την ισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

Όπως τόνισε ο Σταύρος «με νόμο που ισχύει από την 1.1.2018, οι επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 25 άτομα θα είναι υποχρεωμένες να αποδεικνύουν οι ίδιες ότι γυναίκες και άνδρες εργαζόμενοι έχουν ίσο μισθό. Αν δεν το αποδεικνύουν με στοιχεία, θα τιμωρούνται με πρόστιμο. Είναι η πρώτη χώρα που το κάνει, για να εξασφαλίσει ισότητα στην πράξη και όχι στα χαρτιά». Και συμπλήρωσε «αυτός είναι ο δρόμος και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των τολμηρών Ισλανδών»

Ο Σταύρος καυτηρίασε δύο μεγάλα θέματα που ισχύουν στην Ελλάδα και όπως είπε, προσβάλλουν τις γυναίκες.

Το πρώτο είναι το θέμα των παιδικών σταθμών. Δεν γίνεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα να μην υπάρχει στέγη για όλα τα παιδιά, είπε χαρακτηριστικά καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους. Πρόσθεσε επίσης πως «από διάφορους κωδικούς που υπάρχουν στον προϋπολογισμό η κυβέρνηση να βρει τα χρήματα, έτσι ώστε να μην υπάρχει ούτε ενας μπαμπάς, ούτε μία μαμά,που τα παιδιά τους θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών. Να σεβαστούμε και να προστατεύσουμε τις μανάδες» Είπε ακόμη πως αυτό το στοιχείο ισότητας δεν είναι μόνο για τις γυναίκες, αλλά και για την οικογένεια και κυρίως για να διεκδικήσει αυτό το παιδί στη ζωή του ισότημα αυτά που του αξίζουν. Πρότεινε επίσης αντί να δημιουργηθεί το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, που είχε μεγάλο κόστος, να δοθούν τα χρήματα για να δημιουργηθούν κάποιοι ακόμα παιδικοί σταθμοί στη χώρα.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε είναι αυτό «της κακοποίησης των γυναικών στα μαιευτήρια» κάνοντας λόγο για τον μεγάλο αριθμό καισαρικών τομών. Όπως τόνισε, τα ποσοστά των γεννήσεων με καισαρική είναι εξωφρενικά, σχεδόν τριπλάσια από ότι στις άλλες χώρες. Ο Σταύρος το χαρακτήρισε ως «έγκλημα» για το οποίο πρέπει να υπάρξουν αυστηρές ρυθμίσεις «που να επιβάλουν στους γιατρούς να σέβονται αυτή τη στιγμή της γυναίκας και το παιδί που φέρνει στον κόσμο» κατέληξε.

Επιστροφή