Με εθνικιστικές κορώνες ο κ. Τσίπρας κάλυψε το κενό του κ. Καμμένου

8 Μαρτίου 2018 / TAGS:

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκει τρόπους να μας εκπλήσσει. Σήμερα προσπάθησε να καλύψει με κάποιες κορώνες το κενό που αφήνει η απουσία του κ. Καμμένου από την αίθουσα. Και με καθυστέρηση μάθαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ενδοτική τη συμπεριφορά της Ελλάδας το 1996. Είναι η ατζέντα των εθνικιστών σε μια καινούργια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εκδοχή. Και πραγματικά θα ‘θελα να ρωτήσω, τι είναι χειρότερο το «ευχαριστώ» του Σημίτη στους συμμάχους ή είναι χειρότερο το «ευχαριστώ» του Ντόναλντ Τραμπ στον Έλληνα πρωθυπουργό για την απλοχεριά στις αμυντικές δαπάνες; 2,4 δισ δολάρια σας θυμίζω η μία μόνο επίσκεψη.

Θα ξεκινήσω αναγκαστικά με τα μεγάλα εξωτερικά θέματα.

Ζήτησα και χθες να κάνουμε ΟΛΟΙ μία προσπάθεια να διαχωρίσουμε τα μείζονα εξωτερικά θέματα από τις εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις. Οι ώριμοι αντίπαλοι αντιπαρατίθενται και συνυπάρχουν. Και ειδικά στα εθνικά θέματα, στα πατριωτικά θέματα, λέμε εμείς, αντιπαρατίθενται, αλλά τελικά συνεννοούνται.

Γι’ αυτό ζητήσαμε από τον πρόεδρο της Βουλής να φέρει κατά προτεραιότητα στο σώμα την πρόταση νόμου που έχουμε κάνει από τον Δεκέμβριο του ’16 για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Πρωτοβουλία την οποία υποδέχθηκαν θετικά οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις.

Το Συμβούλιο θα πρέπει να συνεπικουρείται από ένα μόνιμο επιτελικό όργανο, στο οποίο θα συμμετέχουν διπλωμάτες, στρατιωτικοί και εμπειρογνώμονες, επιλεγμένοι απολύτως αξιοκρατικά. Και κάνει λάθος ο κ.Τσίπρας να λέει ότι θα θεωρηθεί επικοινωνιακό τέχνασμα. Νομίζω ότι είναι ώριμη στιγμή και επιβάλλεται να προχωρήσουμε τώρα στη σύσταση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Η χώρα έχει ανάγκη από ενιαία στρατηγική, η οποία θα προσαρμόζεται όποτε το απαιτούν οι συνθήκες. Και στρατηγική στα εθνικά θέματα η χώρα δεν έχει, γιατί και εδώ η κυβέρνηση είναι διχασμένη. Εκτός αν εννοείτε ότι τα ίδια πιστεύουν οι αρμόδιοι για την εξωτερική πολιική στον ΣΥΡΙΖΑ, με τους αρμόδιους για την εξωτερική πολιτική στους ΑΝΕΛ. Δεν υπάρχει σχέδιο. Οι αποσπασματικές κινήσεις στη σκακιέρα των εθνικών θεμάτων μπορεί να φτιάχνουν καριέρες και να εξυπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες, αλλά δεν βοηθούν τον τόπο.

Δεν θα πω περισσότερα σήμερα. Δεν θα μιλήσω για τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης στον Έβρο. Γιατί ΟΛΟΙ μας θέλουμε πρωτίστως να γυρίσουν οι δύο στρατιωτικοί στις οικογένειες τους.

Η ένταση που δημιουργεί ο Ερντογάν στον Έβρο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο απαιτεί ψύχραιμη πατριωτική απάντηση- και η χώρα δεν είναι προετοιμασμένη γι’αυτό- με στόχο να υπάρξει συνεννόηση και καλή γειτονία.

Και από τα εθνικά θέματα πάμε τώρα στην πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής Επιτροπής για τους κ.κ Ξανθό, Πολάκη και Κουρουμπλή. Για τον κ. Κουρουμπλή τα είπαμε και στη συζήτηση για τη Novartis. Τον εξαιρέσατε από τον έλεγχο και προσπαθείτε με κάθε τρόπο να τον προστατεύσετε.

Και ξαναρωτώ. Γιατί τα ραντεβού του κ. Φρουζή με κάποιους πολιτικούς-πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης- είναι ενδείξεις ενοχής, ενώ το ραντεβού του κ.Κουρουμπλή σε ξενοδοχείο του Συντάγματος είναι αθώο και πέραν πάσης υποψίας; Γιατί κ. Κουρουπλή δεν βγάλατε δεύτερο δελτίο τιμών το 2015; Τι απαντήσεις έχετε; Εκτός αν θεωρήσουμε ότι ο κ. Κουρουμπλής είναι αθώος επειδή το λένε τα tweet του Λιμενικού. Άλλη μια επίδοση του κομματικού κράτους. Βάζουμε το Λιμενικό να παίρνει θέση σε μια πολιτική διαμάχη.

Για τη σπατάλη στη φαρμακευτική δαπάνη τα είπαμε αναλυτικά πριν 20 μέρες. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντισταθήκατε ποτέ στα σκάνδαλα στον χώρο του φαρμάκου και της υγείας. Δεν υποστηρίξατε ποτέ, έστω και φραστικά τη μείωση της σπατάλης και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Αντιθέτως κλείνατε συνεχώς το μάτι σε συντεχνίες σε όλους αυτούς που μετείχαν στο πάρτι στον χώρο της υγείας σε γιατρούς – στελέχη νοσοκομείων – εταιρίες, λέγοντας: «κανένας έλεγχος πουθενά», «καμία περικοπή πουθενά», δηλαδή: ζήτω η σπατάλη! Βρείτε μου μία πρόταση – έστω μία πρόταση – για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που έχετε κάνει από τη θέση της αντιπολίτευσης. Θυμάμαι τον κ. Τσίπρα στην πρώτη γραμμή να δηλώνει τον Νοέμβριο του ‘13, ότι τα γενόσημα είναι φάρμακα αμφίβολης ποιότητας. Όπως θυμάμαι ότι δεν στηρίξατε καν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ένα μέτρο απαραίτητο σε κάθε σύγχρονο κράτος.

Δεν είστε, λοιπόν, αθώοι του αίματος. Σας βόλευε το καθεστώς, γιατί όλοι κέρδιζαν, κάποιοι χρήματα, κάποιοι ψήφους και κάποιοι και τα δύο. Μόνος χαμένος η δημόσια υγεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τελικά οι επόμενες γενιές που φορτώθηκαν τα χρέη μας και τις σπατάλες μας. Και σήμερα συνεχίζουμε να αιμορραγούμε. Κάθε χρόνο πληρώνουμε για εισαγωγές φαρμάκων περισσότερα από 2 δισ, όταν για εισαγωγές αυτοκινήτων πληρώνουμε λιγότερα από ένα δισ.

Αυτοκινητοβιομηχανίες όμως δεν έχουμε. Ενώ έχουμε 28 ελληνικές εταιρίες που παράγουν φάρμακα, που επενδύουν στην Ελλάδα. Και είναι χρέος μας να προσφέρουμε, ένα καθαρό τοπίο ανταγωνισμού προσδοκώντας στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής και τη μείωση των εισαγωγών. Για όλα αυτά όμως δεν γίνεται καμία συζήτηση. Η Βουλή γεμίζει μόνο όταν υπάρχει σύγκρουση.

Και θέλω εδώ να κάνω μια γενικότερη παρατήρηση. Οι αντίπαλοι στην πολιτική, όπως και στα αθλήματα πρέπει να ακολουθούν κανόνες αντιπαράθεσης. Η μπαχαλοποίηση της πολιτικής ζωής τρελαίνει τους πολίτες και τους οδηγεί στους ψεκασμένους και τους ακροδεξιούς.

Δείτε τι έγινε και στην Ιταλία. Κύριο μέλημα μας και πρώτη μας σκέψη δεν μπορεί να είναι η προστασία των κομμάτων μας, δεν μπορεί να είναι η προστασία των δικών μας ανθρώπων, αλλά το δημόσιο συμφέρον. Η κυβέρνηση, δεν μπορεί να προσπερνά τη Δικαιοσύνη, να δείχνει ενόχους (αποκλειστικά και επιλεκτικά) από τις τάξεις των αντιπάλων της. Αλλά και η αντιπολίτευση ως αντίπραξη να μιλάει για μια συμμορία Μαξίμου – Δικαστών που κυβερνά τη χώρα. Το διχαστικό «αυτοί οι προδότες» ή το διχαστικό που έλεγε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» που έλεγαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το ’14 και το ‘15 βρίσκει μιμητές σήμερα ανάμεσα στους αντιπάλους της κυβέρνησης.

Αυτό οδηγεί σε ένα νέο φαύλο κύκλο μίσους.

Οι Δικαστές -ανάμεσα σε αυτή την άμετρη κομματική σύγκρουση-απαξιώνονται. Και όταν όλοι είναι «πουλημένοι» και «συμμορίτες» – όπως ακούμε και σε αυτή την αίθουσα-γιατί κάποιος πολίτης να σεβαστεί τη Δικαιοσύνη, αφήστε την πολιτική.

Ο διχαστικός-συγκρουσιακός πολιτικός λόγος απειλεί τη χώρα, απειλεί την οικονομία. Και το λέω εγώ που για 3 χρόνια εισέπραττα όλη την βρωμιά των τρολ και των fake news των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Και τότε όμως, όπως και τώρα, λέω ότι: «Δεν θα μοιάσω στο τέρας που πολεμάω». Η πολιτική αντιπαράθεση ζωντανεύει και βελτιώνει τη δημοκρατία.

Οι καθημερινοί εμφύλιοι όμως τη μαραζώνουν.

Σε ότι αφορά στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας λέω: Πάμε να τα διερευνήσουμε όλα. Γιατί όσοι άσκησαν ή ασκούν εξουσία δεν είναι υπεράνω ελέγχου.

Εσείς όμως, όπως φαινόταν από την αρχή, και το είχαμε καταγγείλλει, δεν έχετε καμία διάθεση διερεύνησης και θα κρυφτείτε πίσω από την παραγραφή. Πάτε να κλείσετε την υπόθεση άρον άρον σε δυο τρεις συνεδριάσεις. Ούτε μάρτυρες, ούτε καταθέσεις, ούτε αποδεικτικά στοιχεία, μόνο σκιές. Ελπίζω ο κ. Τσίπρας να μην εννοούσε αυτό που είπε. Είπε δηλαδή ότι οι 3 μάρτυρες, οι 3 προστατευόμενοι μάρτυρες είναι στα χέρια μόνο της δικαιοσύνης και οι δικαστές να τους καλέσουν αν χρειαστεί. Δεν είναι έτσι.

Οι 3 μάρτυρες είναι και στα χέρια της ελληνικής Βουλής, της προανακριτικής. Και θα πρέπει να έρθουν εδώ με τον τρόπο που θα επιλεγεί από την προανακριτική επιτροπή, πιθανώς να γίνει σεβαστή η ανωνυμία τους, αν το θεωρήσουν οι συνάδελφοι βουλευτές, αλλά θα έρθουν εδώ να καταγγείλουν, θα έρθουν εδώ να παρουσιάσουν τα στοιχεία, θα έρθουν εδώ να απαντήσουν σε ερωτήσεις που έπρεπε να είχαν απαντήσει και στα γραφεία του ανακριτή.

Περιμένουμε λοιπόν απαντήσεις γιατί το χειρότερο όλων στην πολιτική είναι να υπάρχουν μόνο σκιές. Πλήρη έρευνα για όλους και για όλα. Και για τους πρώην και για τους νυν. Γατί σε λίγο και αυτό είναι ένας μεγάλος κίνδυνος, αν συνεχίσουμε τον χορό των παραγραφών, αν συνεχίσουμε να πετάμε βαρελότα για προανακριτικές χωρίς να κάνουμε τίποτε, ο κόσμος θα ακούει προανακριτική και θα ξεσπάει σε γέλια.

Ευχαριστώ

Δείτε φωτογραφίες:

 

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

 

Δείτε το βίντεο της ομιλίας στη Βουλή:

Επιστροφή