Εμείς δεν θα υπογράψουμε τις ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

31 Οκτωβρίου 2018 / TAGS:

«Δεν μπορεί το μέλλον να αφήνεται συνεχώς σε παλιούς υπουργούς και επαγγελματίες λαϊκιστές. Εμείς δεν κολακεύσαμε και δεν επιχειρήσαμε να αποπλανήσουμε ποτέ τους ψηφοφόρους. Λέμε αλήθειες και προτείνουμε μελετημένες λύσεις» επισημαίνει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στο NEWS247   μιλώντας στον Βασίλη Σκουρή για την αυτόνομη κάθοδο του Ποταμιού, λίγα εικοσιτετράωρα πριν το Συνέδριο του Ποταμιού, που ξεκινά το Σάββατο, στο Cine Κεραμεικός. Προσθέτει επίσης πως «η χώρα έχει ανάγκη από πολιτικούς χωρίς βαρίδια» Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο βουλευτές του κόμματος να αποχωρήσουν, είτε με προορισμό τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε τη ΝΔ, ο επικεφαλής του Ποταμιού επισημαίνει ότι «δε νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Όλοι θα σεβαστούν τις αποφάσεις των συνέδρων. Κάθε στέλεχος και κάθε βουλευτής θα υπερασπιστεί τις απόψεις του και οι πολλοί θα αποφασίσουν».

Σε ότι αφορά στην πρόσκληση του κ. Τσίπρα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνει ότι «δεν θα μπούμε σε ένα διάλογο αν ο τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι απλώς να συνυπογράψουμε τις ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» και αναφέρεται στις 7 προτεραιότητες που θέτει το Ποτάμι .«Να μην έχουν κομματική ασυλία οι υπουργοί και οι βουλευτές. Να μπουν εγγυήσεις αμεροληψίας στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Να μη συγκυβερνούν στην Παιδεία οι ιεράρχες. Να αποκτήσουμε επιτέλους και μη κρατικά πανεπιστήμια. Να γίνει δεσμευτική για την εκάστοτε κυβέρνηση η δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν» τονίζει.

Αναφερόμενος σε μετεκλογικές συνεργασίες τονίζει ότι το Ποτάμι θα συνεργαστεί «με αυτούς που έχουν κοινές επιδιώξεις με εμάς. Οι συνεργασίες πρέπει να γίνονται στη βάση συγκεκριμένων σχεδίων. Όχι γενικών αρχών, αλλά σχεδίων. Παίρνεις τις ανάγκες της πατρίδας και λες «αυτές είναι οι δικές μου προτεραιότητες» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν το Ποτάμι στο Συνέδριό του θα αποκτήσει αντιπρόεδρο και αν αυτός θα είναι ο Γιώργος Μαυρωτάς, σημειώνει ότι αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί στο Συνέδριο. «Ο Γιώργος πάντως κάνει εξαιρετική δουλειά στη Βουλή. Το αναγνωρίζουν ακόμη και αντίπαλοι. Κοσμεί θα έλεγα την πολιτική. Οπότε δεν θα ξαφνιαστώ αν όλοι – παλιοί και νέοι φίλοι – τον επιλέξουν για έναν ακόμη σημαντικό ρόλο» λέει.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη: 

Τι αναμένετε από το Συνέδριο του Ποταμιού κ. Θεοδωράκη; Τι επιδιώκετε;

– Μια εποικοδομητική συνάντηση χωρίς κομματικά τείχη. Το 30% των συνέδρων θα είναι νέοι φίλοι και εκπρόσωποι συνεργαζόμενων κινήσεων. Η Κοινωνία Αξιών, Οικολόγοι, Φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες. Έχουμε καλέσει και θα μιλήσουν σημαντικές προσωπικότητες με X 3ο ΣυνέδριοX Γιώργος ΜαυρωτάςX δημοσκοπήσειςX Σταύρος ΘεοδωράκηςX συνταγματική αναθεώτολμηρό λόγο. Ανάμεσα τους ο Νίκος Δήμου, η Ελένη Αρβελέρ, ο Αρίστος Δοξιάδης, η Σώτη Τριανταφύλλου, ο Ματθαίος Γιωσαφάτ ο ψυχίατρος γιατί και τα Κινήματα θέλουν τους ψυχαναλυτές τους. (γέλια).

Το Ποτάμι βρίσκει πάντα τον τρόπο να συνδέεται με σημαντικές προσωπικότητες, οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν ότι οι πολίτες συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί μαζί σας.

– Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν κυρίως την αδιαφορία των πολιτών. Αρνούνται να πουν τι θα ψηφίσουν ή λένε ότι δεν έχουν αποφασίσει. Η εκτίμηση μου είναι όμως ότι όταν βρεθούν μπροστά στην κάλπη θα σκεφθούν ότι το Ποτάμι ήταν η χρήσιμη νεωτεριστική δύναμη της Βουλής. Και θα μας ξαναψηφίσουν. Αυτοί κυρίως που ποτέ δεν τους χαρίστηκε τίποτα θα αναζητήσουν στην πολιτική αυτούς που τους ταιριάζουν.

Ακούγεται ότι το Ποτάμι θα αποκτήσει αντιπρόεδρο και αυτός θα είναι ο Γιώργος Μαυρωτάς. Αληθεύει;

– Αυτό θα αποφασιστεί από το συνέδριο. Ο Γιώργος πάντως κάνει εξαιρετική δουλειά στη Βουλή. Το αναγνωρίζουν ακόμη και αντίπαλοι. Κοσμεί θα έλεγα την πολιτική. Οπότε δεν θα ξαφνιαστώ αν όλοι – παλιοί και νέοι φίλοι – τον επιλέξουν για έναν ακόμη σημαντικό ρόλο.

Θα επιμείνετε στην αυτόνομη κάθοδο;

– Προφανώς. Η χώρα έχει ανάγκη από πολιτικούς χωρίς βαρίδια. Δεν μπορεί το μέλλον να αφήνεται συνεχώς σε παλιούς υπουργούς και επαγγελματίες λαϊκιστές. Εμείς δεν κολακεύσαμε και δεν επιχειρήσαμε να αποπλανήσουμε ποτέ τους ψηφοφόρους. Λέμε αλήθειες και προτείνουμε μελετημένες λύσεις.

Πάντως οι βουλευτές σας δεν έχουν ενιαίο βηματισμό. Άλλος γέρνει δεξιά και άλλος αριστερά.

– Δε νομίζω ότι το Ποτάμι γέρνει δεξιά ή αριστερά. Έχουμε ξεκάθαρο σύγχρονο ευρωπαϊκό βηματισμό. Και σε κάθε περίπτωση αν κάποιος βουλευτής ή στέλεχος μας επιλέγει να αυτοπροσδιοριστεί με βάση τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ αυτό δεν αλλάζει τη ροή του Ποταμιού.

Δεν ανησυχείτε κ. Πρόεδρε για απώλειες στο Συνέδριο; Π.χ. από την Κοινοβουλευτική Ομάδα;

– Δε νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Όλοι θα σεβαστούν τις αποφάσεις των συνέδρων. Κάθε στέλεχος και κάθε βουλευτής θα υπερασπιστεί τις απόψεις του και οι πολλοί θα αποφασίσουν.

Και μετεκλογικά; Τι θα πράξει το Ποτάμι σε μια επόμενη Βουλή με ποιους θα συνεργασθεί;

– Με αυτούς που έχουν κοινές επιδιώξεις με εμάς. Οι συνεργασίες πρέπει να γίνονται στη βάση συγκεκριμένων σχεδίων. Όχι γενικών αρχών, αλλά σχεδίων. Παίρνεις τις ανάγκες της πατρίδας και λες ‘’αυτές είναι οι δικές μου προτεραιότητες’’.

Ας πάρουμε την υπόθεση της αναθεώρησης του Συντάγματος. Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες;

– Να μην έχουν κομματική ασυλία οι υπουργοί και οι βουλευτές. Να μπουν εγγυήσεις αμεροληψίας στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Να μη συγκυβερνούν στην Παιδεία οι ιεράρχες. Να αποκτήσουμε επιτέλους και μη κρατικά πανεπιστήμια. Να γίνει δεσμευτική για την εκάστοτε κυβέρνηση η δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν.

Δηλαδή θα μετάσχετε στον θεσμικό διάλογο για την αλλαγή του Συντάγματος;

– Εξαρτάται τι περιθώρια θα έχουμε για να αλλάξουμε όντως το Σύνταγμα προς το καλύτερο. Δεν θα μπούμε πάντως σε ένα διάλογο αν ο τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι απλώς να συνυπογράψουμε τις ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ .

Αν έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών κ. Πρόεδρε και η ΝΔ καταθέσει πρόταση δυσπιστίας τι θα πράξετε;

– Το Ποτάμι,σας θυμίζω, είχε ψηφίσει και την προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας. Είμαστε στην αντιπολίτευση και εκεί θα μείνουμε. Το καλό του τόπου και των ανθρώπων, μας επιβάλλει να βρίσκουμε λύσεις σε επιμέρους θέματα και να απαντάμε υπεύθυνα σε εξελίξεις που ανακύπτουν – αυτός είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος του πολιτεύεσθαι- αλλά συνολική στήριξη στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν δίνουμε. Αυτή είναι η ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος μας.

Αλήθεια, ήταν σωστή η απόφαση και να συμμετέχετε στη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής και να αποχωρήσετε από αυτό; Μήπως κάνατε κάπου λάθος;

– Είναι παλιά αυτή η συζήτηση. Προφανώς κάνουμε και λάθη. Δεν είμαστε προγραμματισμένα ρομπότ. Πάντως η ιδέα δεν ήταν λάθος. Η εκτίμηση μας ήταν λάθος. Πιστέψαμε ότι όλοι όσοι δηλώναμε αντίπαλοι του συντηρητισμού και του λαϊκισμού μπορούσαμε να συνυπάρξουμε. Όμως δεν είχαμε τελικά τους ίδιους στόχους. Έπρεπε να συμβιβασθούμε με τη συνεχή νοσταλγία του παρελθόντος και δεν μπορούσαμε. Αποχωρήσαμε έντιμα και επιστρέψαμε στον δικό μας δρόμο. Τον μοναχικό, λιγότερο ασφαλή, αλλά αξιοπρεπή.

Η θέση που εκφράσατε για την προφυλάκιση Παπαντωνίου προκάλεσε και πολλές αντιδράσεις, κυρίως από παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τελικά του Κινήματος Αλλαγής, τι τους απαντάτε;

– Εμείς τη διαφθορά, τις μίζες, το μαύρο χρήμα, τον εξόφθαλμο αδικαιολόγητο πλουτισμό, όπου τον βρούμε θα τον πολεμάμε. Δεν κοιτάμε από ποιο στρατόπεδο προέρχεται. Από τον Μάρτιο του ‘17 είχα μιλήσει στη Βουλή για τους λογαριασμούς στην Ελβετία και κάποιοι μουρμούραγαν στους διαδρόμους «τι τα σκαλίζει τώρα αυτά». Για κανείς μας δεν έχει ασυλία. Και δεν θα την τρελάνουμε την κοινωνία… να μιλάει ο καθένας μόνο για τα σκάνδαλα των αντιπάλων του και τα υπόλοιπα να μην τον ενοχλούν. Η κοινωνία θέλει να μάθει την αλήθεια για όλα τα σκάνδαλα. Ανεξαρτήτως χρώματος και οσμής.

Επιστροφή