Εμείς θέλουμε τοπικές ηγεσίες ακομμάτιστες

3 Δεκεμβρίου 2018 / TAGS:

«Θα αντιταχθούμε στην προσπάθεια κομματικών μηχανισμών να κυριαρχήσουν σε Δήμους και Περιφέρειες. Θα στηρίξουμε αυτούς που θεωρούμε καλύτερους, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον χαιρετισμό του στην έναρξη του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής. «Το Ποτάμι θα υποστηρίξει ανεξάρτητες υποψηφιότητες, που υπακούουν σε ένα μόνο κανόνα: Χρήσιμοι άνθρωποι – Αποτελεσματικές και έξυπνες διοικήσεις» τόνισε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε την πρόταση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία, όπως είπε, ήταν πρόταση δέκα δημάρχων που προέρχονταν από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

· Να παραμείνει η θητεία των Δημάρχων και των περιφερειαρχών στα πέντε χρόνια και οι εκλογές να συμπίπτουν πάντα με τις ευρωεκλογές.

· Να τεθεί όριο 3% για εκπροσώπηση στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια

· Δήμαρχος να εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώνει 42% στον α’ γύρο

· Να καθιερωθεί σύστημα «σταθμισμένης αναλογικής», ώστε όποιος εκλέγεται δήμαρχος να παίρνει bonus 1% των εδρών για κάθε 2% των ψήφων

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι στο Ποτάμι «θέλουμε τοπικές ηγεσίες Πράσινες – Έξυπνες – Διαφανείς – Αποτελεσματικές και κυρίως Ακομμάτιστες. Γιατί πραγματικά πρέπει η Ελλάδα να πάει ψηλά. Και θέλουμε την Ελλάδα αλλιώς. Την Αυτοδιοίκηση αλλιώς. Τη ζωή μας αλλιώς» κατέληξε.

Τον Σταύρο Θεοδωράκη συνόδευαν η Ολυμπία Αναστασοπούλου, πολιτική υπεύθυνη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και η Φωτεινή Λεομπίλλα, πολιτική υπεύθυνη του τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.

Ο χαιρετισμός του Σταύρου Θεοδωράκη στην έναρξη του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ:

Πρόσφατα παρακολούθησα στο Θέατρο Τέχνης την παράσταση του Βασίλη Παπαβασιλείου. Μιλάει για μια χώρα που είναι γνωστή ως το Κακομιράτο του Αιγαίου. Μια χώρα που τα πράγματα εξελίσσονται πολύ αργά, μια χώρα που δεν αλλάζει, μια χώρα που δεν προσαρμόζεται στο καινούργιο. Μια χώρα συνεχώς στο κούτσα- κούτσα.

Και αυτό νομίζω είναι το ερώτημα όλων, ανεξαρτήτως αν συμφωνούμε αν θα πρέπει να την ονομάσουμε “Κακομιράτο του Αιγαίου” ή κάπως αλλιώς. Τι θα ωθήσει την Ελλάδα ψηλά; Τι θα κινήσει την ιστορία μπροστά;

Η άποψή μας στο Ποτάμι είναι γνωστή. Χρειαζόμαστε πρώτα από όλα ένα νέο κράτος και μια διοίκηση xωρίς κόμματα και xωρίς γραφειοκρατία. Με αποκέντρωση. Με δυνατούς δήμους. Με συντονιστικά κέντρα τις περιφέρειες.

Φοβάμαι ότι η πολιτική πόλωση που κυριαρχεί θα μας πάει πίσω.

Κάθε μέρα, ακούμε για κομματικές λίστες στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Το Ποτάμι εμπιστεύεται τους ικανούς, ακομμάτιστους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που δεν θα υπακούν σε μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Ο νέος νόμος για την Αυτοδιοίκηση δεν βοηθάει για ακομμάτιστες διοικήσεις.

Η δική μας πρόταση- που ήταν πρόταση και δέκα δημάρχων από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους είχε κάποιες επισημάνσεις που θα αναφέρω:

· Να παραμείνει η θητεία των Δημάρχων και των περιφερειαρχών στα πέντε χρόνια και οι εκλογές να συμπίπτουν πάντα με τις ευρωεκλογές.

· Να τεθεί όριο 3% για εκπροσώπηση στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια

· Δήμαρχος να εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώνει 42% στον α’ γύρο

· Να καθιερωθεί σύστημα «σταθμισμένης αναλογικής», ώστε όποιος εκλέγεται δήμαρχος να παίρνει bonus 1% των εδρών για κάθε 2% των ψήφων

Δεν μας άκουσαν, αν και εισπράξαμε ως συνήθως πολλά επαινετικά σχόλια. Και τώρα φοβόμαστε ότι οι λειτουργίες των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων θα σαμποταριστούν!

Οι αργόσυρτες διαδικασίες στα δημοτικά και περιφερειακά Συμβούλια θα γίνουν ακόμη πιο αργές. Και αυτό που λένε στην κυβέρνηση, που λένε οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι θα έχουμε συγκλίσεις δεν φαίνεται από πουθενά. Γιατί υπάρχει η πολύ απλή σκέψη: «Αφού με 1% θα έχω εκπροσώπηση γιατί να βρω σημεία επαφής με άλλους;»

Από τον δήμαρχο παντοκράτορα, που έχουμε σήμερα, πάμε στον δήμαρχο επαίτη… Επαίτη ψήφων στο δημοτικό συμβούλιο.

Το Ποτάμι θα υποστηρίξει ανεξάρτητες υποψηφιότητες, υποψηφιότητες που υπακούουν σε ένα μόνο κανόνα:

Χρήσιμοι άνθρωποι – Αποτελεσματικές και έξυπνες διοικήσεις.

Θα αντιταχθούμε στην προσπάθεια κομματικών μηχανισμών να κυριαρχήσουν σε Δήμους και Περιφέρειες.

Θα στηρίξουμε αυτούς που θεωρούμε καλύτερους, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας.

«Όλα τα κόμματα αυτό λένε ότι θα κάνουν», θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος. Είναι ψέμα! Τα άλλα κόμματα θα στηρίξουν μόνο τους κομματικούς τους υποψηφίους.

Εμείς όμως, στο Ποτάμι, σε ολόκληρη την Ελλάδα υποστηρίζουμε υποψηφιότητες διαφορετικής κομματικής προέλευσης. Στηρίζουμε συνδυασμούς που μπορεί να προέρχονται από τη ΝΔ, από το ΠΑΣΟΚ, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι και δημάρχους του ΚΚΕ στηρίζουμε σε κάποιες περιπτώσεις. Αρκεί να είναι συνδυασμοί που βάζουν μπροστά το συμφέρον του πολίτη και μετά το κομματικό συμφέρον.

Και πραγματικά αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν το 2018 τα άλλα κόμματα να λένε: «Οι καλοί δήμαρχοι είναι μόνο οι δικοί μας δήμαρχοι».

Αυτή λοιπόν είναι η διαφορά μας. Εμείς θέλουμε τοπικές ηγεσίες Πράσινες – Έξυπνες – Διαφανείς – Αποτελεσματικές και κυρίως Ακομμάτιστες διοικήσεις.

Γιατί πραγματικά πρέπει η Ελλάδα να πάει ψηλά.

Και θέλουμε την Ελλάδα αλλιώς.

Την Αυτοδιοίκηση αλλιώς.

Τη ζωή μας αλλιώς.

Δείτε φωτογραφίες:

 

 

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Επιστροφή