Δεν θέλουμε έναν περιχαρακωμένο φορέα, αλλά ένα μεγάλο προοδευτικό κόμμα

1 Νοεμβρίου 2017 / TAGS:

«Απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες που ασφυκτιούν από το σύστημα της κομματοκρατίας, του παρασιτισμού και της αναξιοκρατίας, σε αυτούς που δημιουργούν, σε εκείνους που η χώρα τους διώχνει ή τους αφήνει στο περιθώριο, σε αυτούς που βλέπουν τους αβάσταχτους φόρους τους να θρέφουν κομματικούς στρατούς» τόνισε ο Σταύρος σε συνέντευξή του στο insider.gr και στη δημοσιογράφο Ελένη Μπότα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στόχος δεν είναι ένας πολιτικός φορέας που θα είναι περιχαρακωμένος ιδεολογικά, αλλά ένα μεγάλο προοδευτικό κόμμα. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι απαραίτητη, όπως είπε, η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία καθώς η μαζική κινητοποίηση «θα δείξει πως ο χώρος δεν είναι κλειστός, μίζερος και φοβικός αλλά ανοικτός και έτοιμος να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό».

Ως προς τα μηνύματα που λαμβάνει από τους πολίτες στις περιοδείες του, υπογράμμισε ότι αυτό που απασχολεί τον κόσμο δεν είναι η ιδεολογία αλλά τα προβλήματα και οι λύσεις που έχει να προτείνει ο κάθε υποψήφιος. «Λαμβάνουμε το μήνυμα ότι η ιδεολογία δεν μπορεί να προηγείται της πραγματικότητας. Τα σημερινά προβλήματα δεν έχουν πρόσημο. Να σας υπενθυμίσω ότι ένας στους δύο νέους είναι άνεργος ή σε μαύρη εργασία. Το να θέλεις λοιπόν δουλειές, επενδύσεις, ανάπτυξη δεν είναι αριστερό ή δεξιό. Πρέπει να χτίσουμε από την αρχή μια γερή Ελλάδα, όρθια στα πόδια της, που θα παράγει, θα δημιουργεί, θα καινοτομεί. Με δουλειές και ίσες ευκαιρίες για όλους».

Τέλος, ερωτώμενος για το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών, επεσήμανε ότι «είμαστε στην πολιτική για να αλλάξουμε τα πράγματα, για να κυβερνήσουμε, για να κάνουμε αλλαγές και όχι για να μοιράσουμε καρέκλες». Σημείωσε πάντως ότι θα έπρεπε να αφήσουμε στην άκρη προβλέψεις για το 2019, καθώς κανείς δεν ξέρει πώς θα έχει διαμορφωθεί τότε το πολιτικό σκηνικό. Διαβεβαίωσε πάντως ότι ο νέος φορέας θα έχει έτοιμο το δικό του πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει τη χώρα στη νέα εποχή.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Ποιο θα είναι το στίγμα του νέου φορέα που θα δημιουργηθεί; Σε ποιους θα απευθύνεται;

Θα απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες που ασφυκτιούν από το σύστημα της κομματοκρατίας, του παρασιτισμού και της αναξιοκρατίας. Σε αυτούς που δημιουργούν, σε εκείνους που η χώρα τους διώχνει ή τους αφήνει στο περιθώριο, σε αυτούς που βλέπουν τους αβάσταχτους φόρους τους να θρέφουν κομματικούς στρατούς. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα νέο προοδευτικό κίνημα, που θα περιλαμβάνει κεντροαριστερούς, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθερους, κεντρώους, οικολόγους. Δεν θα είναι ένα μικρό κόμμα της κεντροαριστέρας και ένα ιδεολογικά περιχαρακωμένο κόμμα, θα είναι ένα μεγάλο προοδευτικό κίνημα. Οι εξελίξεις στην Ευρώπη δείχνουν ότι αυτά τα κόμματα έχουν μέλλον. Αν ήταν να μείνει ο καθένας σε ένα στενό ιδεολογικό κουστούμι, θα έμενα εγώ στο Ποτάμι, θα έμενε η κ. Γεννηματά στο ΠΑΣΟΚ, θα έμενε ο καθένας στην δική του κομματική «φωλιά». Μας ενδιαφέρει όμως να κάνουμε κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Ποιος είναι ο πήχης συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία; Με πόσους πολίτες θα μιλάμε για επιτυχία;

Η εκλογή του νέου αρχηγού από 50.000 ψηφοφόρους θα δείξει ότι ο νέος φορέας δεν ενδιαφέρει την κοινωνία. Αν ψηφίσουν όμως 200.000, τότε θα αλλάξουν οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού. Πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να αντιληφθούν πως η μεγάλη συμμετοχή θα είναι προς όφελος όλων. Θα δείξει πως ο χώρος δεν είναι κλειστός, μίζερος και φοβικός αλλά ανοικτός και έτοιμος να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.

Πρέπει ο νέος φορέας να τοποθετηθεί εκ προοιμίου για τις μετεκλογικές συνεργασίες; Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε αν θα συνεργαστείτε με το ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ;

Πώς θα τοποθετηθεί κάποιος εκ προοιμίου όταν δεν γνωρίζει πώς θα έχει διαμορφωθεί το σκηνικό και ποιό θα είναι το αποτέλεσμα; Αυτό που μπορώ να πω από θέση αρχής είναι ότι είμαστε στην πολιτική για να αλλάξουμε τα πράγματα. Είμαστε στην πολιτική για να κυβερνήσουμε. Όχι για να μοιράσουμε καρέκλες, αλλά για να κάνουμε αλλαγές. Γι΄αυτό χρειάζεται ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει τη χώρα στη νέα εποχή. Πιστεύει κανένας Έλληνας ότι πρέπει η χώρα να περάσει μια περιπέτεια, ένα-δυο χρόνια, μέχρι να φτιάξει η κυβέρνηση; Εγώ λέω ότι δεν αντέχουμε. Αλλά ας αφήσουμε τις προβλέψεις για το 2019. Είναι πολύ μακριά και δεν ξέρουμε πώς θα έχει διαμορφωθεί το σκηνικό. Θα έχουμε τις δικές μας προτάσεις, τις δικές μας προτεραιότητες και με βάση αυτές θα συζητήσουμε. Καμία συμφωνία δεν είναι δεδομένη, αλλά αλίμονο αν ξεκινάς από το «όχι σε όλα». Το έχουμε πληρώσει ακριβά στη χώρα και εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής.

Γυρίζετε με περιοδείες όλη την Ελλάδα. Τι ακούτε από τους πολίτες; Τι ζητάνε από τον νέο φορέα για να τον στηρίξουν;

Λαμβάνουμε το μήνυμα ότι η ιδεολογία δεν μπορεί να προηγείται της πραγματικότητας. Τα σημερινά προβλήματα δεν έχουν πρόσημο.

Να σας υπενθυμίσω ότι ένας στους δύο νέους είναι άνεργος ή σε μαύρη εργασία. Το να θέλεις λοιπόν δουλειές, επενδύσεις, ανάπτυξη δεν είναι αριστερό ή δεξιό. Οι εξαγωγές δηλαδή είναι κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή πολιτική; Ο αγώνας εναντίον της μαύρης εργασίας; Η δικαιοσύνη; Πρέπει να χτίσουμε από την αρχή μια γερή Ελλάδα, όρθια στα πόδια της, που θα παράγει, θα δημιουργεί, θα καινοτομεί. Με δουλειές και ίσες ευκαιρίες για όλους. Ειδικά για τους νέους που σήμερα αναγκάζονται ή να δουλέψουν με μαύρα και ανασφάλιστοι ή να φύγουν έξω. Οι εργαζόμενοι πρέπει να δουν επιτέλους ανταπόδοση για τους μεγάλους φόρους που πληρώνουν.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος φορέας;

Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η νεανική ανεργία και φτώχεια. Αν κοιτάξει κανείς τα στοιχεία που αφορούν τη νεανική φτώχεια, είναι τα χειρότερα στην Ευρώπη. Ένας στους τέσσερις Έλληνες νέους είναι στα όρια της απόλυτης φτώχειας. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι αναζητούν την τύχη τους εκτός Ελλάδας. Άλλοι παλεύουν εδώ αλλά η κυβέρνηση κοιτάζει πώς θα διατηρήσει την πελατεία της κι όχι πώς θα ανοίξουν δουλειές.

Tι προτείνετε ότι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων;

Είναι πολλά αυτά που πρέπει και μπορούμε να κάνουμε για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Το πρώτο είναι να διευκολύνουμε αντί να βάζουμε εμπόδια στις επενδύσεις. Στο Ελληνικό θα δουλέψουν όταν τελειώσει το έργο, 70.000 άνθρωποι. Κι όμως! Δεν έχουν μπει ακόμη οι μπουλντόζες, επειδή καποιοι θυμήθηκαν τώρα, ύστερα από δεκαετίες, ότι σε μεγάλο μέρος του χώρου, υπάρχουν αρχαία. Επίσης στις 21 θέσεις που παρουσιάζουμε αυτό τον καιρό δίνουμε κάποιες λύσεις. Μια από τις προτάσεις μας είναι να δώσουμε κίνητρα για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Να μην υπάρχει ταμείο ανεργίας αλλά ένα «ταμείο εργασίας». Να δώσουμε ένα κίνητρο στις 600.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσλάβουν από έναν άνθρωπο. Αν το πετύχουμε, εάν οι μισές πάρουν έναν άνθρωπο με ελάφρυνση της επιχείρησης στις εισφορές προς το κράτος, τότε θα μειωθεί και η ανεργία.

Πολλοί ξένοι επενδυτές δηλώνουν το τελευταίο διάστημα την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν την χώρα. Τι πρέπει να γίνει προκειμένου να διευκολυνθούν οι ξένες επενδύσεις στη χώρα μας;

Οι επενδυτές δεν μένουν στις δηλώσεις του κ.Τσίπρα και των υπουργών του. Βλέπουν τι αντιμετωπίζουν όσοι προσπαθούν να επενδύσουν στη χώρα. Η σημερινή κυβέρνηση το πρωί υπογράφει τις συμβάσεις παραχώρησης και το βράδυ βάζει εμπόδια στους επενδυτές. Αυτό πρέπει να σταματήσει, πρέπει να χτίσουμε, σθεναρά και μεθοδικά, σχέσεις εμπιστοσύνης της χώρας με την επενδυτική κοινότητα. Για να γίνει η χώρα ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, χρειάζεται να γίνουν πολλά. Χρειάζεται απλοποίηση στη διαδικασία της αδειοδότησης, μείωση της γραφειοκρατίας, λειτουργική δημόσια διοίκηση, επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Πολλά από αυτά θέλουν χρόνο. Εγώ θα ξεκινούσα αμέσως από την αδειοδότηση και το φορολογικό.

Πηγή: Insider.gr

Επιστροφή