Δεν νοείται Ελλάδα χωρίς τους Έλληνες του εξωτερικού

28 Ιουνίου 2018 / TAGS:

Για μεγάλες ευθύνες των κομμάτων εξουσίας έκανε λόγο ο Σταύρος, στην εκδήλωση για το «Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Αίθουσα Altiero Spinelli, την Τρίτη 26 Ιουνίου. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, σε συνεργασία με την Ομάδα «Μεταρρυθμίσεις για Ανάπτυξη για την Ελλάδα» και τον Ευρωπαϊκό Δήμο.

Όπως ανέφερε ο Σταύρος κατά την τοποθέτησή του, «είναι πραγματικά αστείο να γίνεται σήμερα κουβέντα για την ψήφο των απόδημων. Θα έπρεπε να είχε λυθεί και να μας απασχολούσαν άλλα θέματα». Όπως τόνισε, είναι τεράστια η ευθύνη των κομμάτων εξουσίας και θα έπρεπε «να μας γεμίζει ντροπή και να κόβει τα φτερά των πρωθυπουργών που έρχονται στο εξωτερικό».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι το Ποτάμι έχει καταθέσει δημόσια την πρότασή του για το ζήτημα από τον Δεκέμβριο του 2015 και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είτε με κάλπες, είτε με επιστολική ψήφο, είτε ηλεκτρονικά θα πρέπει να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, δηλαδή το ποσοστό του κόμματος. Να μην μπορεί η Αστόρια, για παράδειγμα, να εκλέξει βουλευτή στη Χίο».

Ο Σταύρος είπε ότι «η τελευταία ακατανόητη άρνηση είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιούλιο του 2016 για να τους διευκολύνουμε κάναμε μία συγκεκριμένη τροπολογία, την δώσαμε έτοιμη και εκείνοι την απέρριψαν, παρότι τους θυμίσαμε ότι η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί πολύ από τα πλούτη και τα μεγαλεία που επέτρεπαν στα κυβερνητικά κόμματα να φεσώνουν την Ολυμπιακή με τις πτήσεις Airbus από όλο τον κόσμο για να φέρνουν ψηφοφόρους. Δεν έχουμε άλλη λύση από μία ηλεκτρονική ψηφοφορία ή από κάλπες στα κατά τόπους προξενεία. Παρ’ όλα αυτά επέμειναν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε μία άρνηση και το λέω γιατί ήταν η τελευταία αδικαιολόγητη άρνηση. Υπάρχει μία σκέψη να το ξαναφέρουν το θέμα στο πλαίσιο της διόρθωσης των περιφερειών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Νομίζω ότι όλα τα δημοκρατικά κόμματα είμαστε θετικοί στο να δούμε αυτές τις διορθώσεις, αν υπάρχει, όμως και η ψήφος των ανθρώπων που ζουν στο εξωτερικό».

Ο Σταύρος υποστήριξε ότι ο κύριος λόγος που δεν έχει λυθεί το ζήτημα μέχρι σήμερα είναι ότι την κρίσιμη στιγμή «πρυτανεύει το στενό μικροκομματικό καθήκον» και τόνισε ότι «αυτήν ειδικά την εποχή δεν νοείται Ελλάδα χωρίς τους Έλληνες που έφυγαν».

Ο Μίλτος Κύρκος από την πλευρά του επεσήμανε ότι στη συζήτηση έγινε φανερό ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά επιχειρήματα εναντίον της ψήφου των κατοίκων εξωτερικού. Όπως είπε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, «είναι καιρός να αφήσουμε πίσω την αδράνεια και τις φοβίες και να υλοποιηθεί ένα τέτοιο ώριμο μέτρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει μια γενικότερη αλλαγή του εκλογικού νόμου όπως προτείνει το Ποτάμι προς το “γερμανικό” μοντέλο αλλά δεν πρέπει να συνδέουμε διαφορετικά θέματα. Η επιτροπή που θα συστήσει η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της το συντομότερο και η προσπάθεια να στηριχθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

Τη συζήτηση συντόνισε η Ελένη Βαρβιτσιώτη, δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής στις Βρυξέλλες.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

:

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Επιστροφή