Δεν μπορούμε να αρκούμαστε σε αυτά που κληρονομήσαμε

17 Ιουλίου 2018 / TAGS:

Να σας συστηθώ ξανά.

Είμαι 55 χρονών και 20 χρονών Κρητικός. Άμα μετρήσω τα καλοκαίρια και τις μέρες που έχω ζήσει στο χωριό μου στα Χανιά, είμαι 20 χρονών Κρητικός.

Έχω ζήσει τις ομορφιές του τόπου. Δεν τις έχω απλώς δει, τις έχω ζήσει. Θέλω, λοιπόν, να σας πω δυο πράγματα λίγο διαφορετικά.

Προφανώς το μεγάλο χαρτί των Χανίων, της Κρήτης, το μεγάλο χαρτί της χώρας είναι ο τουρισμός. Πολιτισμός – Άνθρωποι – Γεύσεις – Όσφρηση, αυτά είναι Τουρισμός.
Για κάθε ένα από αυτά θα μπορούσα να μιλήσω πολύ και να συμφωνήσουμε ότι είμαστε ακαταμάχητοι για τους τουρίστες. Όμως οι πολιτικοί πρέπει να μην είμαστε μόνο ευχάριστοι αλλά και χρήσιμοι. Η συζήτηση για τις ομορφιές θα πρέπει να συνεχίζεται πάντα με την σκέψη στα προβλήματα. Μόλις χθες διάβαζα ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη με εκατοντάδες ανοικτές χωματερές. Και είναι – μαζί, ίσως, με την Ιταλία – οι μόνες χώρες, που πολλές αποχετεύσεις, ακόμη και πόλεων, καταλήγουν στις θάλασσες. Και με εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα στα βουνά και τις παραλίες.

Σκουπίδια – αποχέτευση – αυθαίρετα.
Σε αυτά τα τρία μεγάλα προβλήματα πρέπει να δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Βιολογικοί καθαρισμοί – ανακύκλωση – χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων – νομιμοποιήσεις αλλά και κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Αυτές είναι οι υποχρεώσεις μας απέναντι στα παιδιά μας.

Δεν μπορούμε να αρκούμαστε σε αυτά που κληρονομήσαμε.
Μιλάμε συνέχεια για την κρίση. Η κρίση δημιουργήθηκε, επειδή κυριάρχησε το μοντέλο “προσφέρω στην κοινωνία λιγότερα από αυτά που παίρνω”. Αυτή την ανατροπή πρέπει να κάνουμε. Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να το κάνουν όλοι. Μπορεί να το κάνει όμως η συνωμοσία του καλού. Η συνωμοσία αυτών που θέλουν να προφέρουν περισσότερα από αυτά που λαμβάνουν.
Αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε.
Να συγκρουστούμε για να δημιουργήσουμε.

Μερικά από τα πράγματα που είπα στην παρουσίαση τους λευκώματος «Χανιά – ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ» που έγινε στα Χανιά, μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Τάσου Βάμβουκα.

Δείτε την ανάρτηση:

https://www.facebook.com/TheodorakisStavros/posts/1982748991789898

Επιστροφή