Δεν αρκεί να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Χωρίς ένα δυνατό Ποτάμι οι λύσεις κινδυνεύουν να είναι ξανά συντηρητικές

2 Σεπτεμβρίου 2018 / TAGS:

«Tο πολιτικό πρότυπο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πρέπει να ηττηθεί. Συναιρεί τις περισσότερες από τις παθογένειες της μεταπολίτευσηςΑλαζονεία, αυταρχισμός, ιδεοληψίες, κομματισμός, «δικά μας παιδιά» και τελικά ανικανότητα», τονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Σταύρο Παπαντωνίου. Σχολιάζοντας γιατί απαντά για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όταν τον ρωτούν για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του Ποταμιού επισημαίνει ότι «δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ από τους ΑΝΕΛ. Μαζί κυβερνούν. Και μαζί θα πρέπει να τιμωρηθούν».

Αναφερόμενος στον ρόλο που μπορεί να παίξει το Ποτάμι την επόμενη μέρα των εκλογών και για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το πρώτο κόμμα ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνει ότι «θέλουμε να είμαστε ο κρίσιμος καταλύτης για να αλλάξει πραγματικά η ζωή στη χώρα. Να φύγουμε μπροστά. Αν αυτό είναι το σχέδιο, εμείς έχουμε μελετημένες λύσεις. Άλλωστε οι ωφέλιμες εμπνεύσεις καρποφορούν πιο εύκολα σε μικρότερα κόμματα. Στα μεγάλα κυριαρχούν τα υποκριτικά πάθη. Δεν αρκεί να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πρέπει να δούμε όλη τη σκακιέρα και όχι μόνο τις εύκολες κλασικές κινήσεις. Χωρίς ένα δυνατό Ποτάμι οι λύσεις κινδυνεύουν να είναι ξανά συντηρητικές».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για προεκλογική συνεργασία ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «το Ποτάμι είναι ένα αυτόνομο Κίνημα. Διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών με τολμηρές προτάσεις και σχέδιο. Δεν εξέλαβα το κάλεσμα της κυρίας Μπακογιάννη ως πρόσκληση να κατέβουμε μαζί στις ίδιες λίστες. Έχουμε ένα αξιόλογο δυναμικό, άπειρο ίσως στα κομματικά, αλλά έμπειρο και πετυχημένο στην πραγματική ζωή. Αυτά προφανώς εξετίμησε η κυρία Μπακογιάννη και μας κάλεσε να συνεργασθούμε».

Ερωτηθείς σχετικά με την απήχηση της «πρότασης» του Ποταμιού προς τους πολίτες, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνει πως «οι περισσότεροι θέλουν να ακούν τους λαϊκιστές με τις πομπώδεις προτάσεις. Έτσι το μεγάλο ψέμα του κ.Τσίπρα το ’14 έγινε η ακριβότερη αυταπάτη των Ελλήνων. Η πραγματικότητα όμως δεν αλλάζει με ταχυδακτυλουργούς», σημείωσε ενώ αναφερόμενος σε κάποιες αναλύσεις περι σοσιαλδημοκρατικής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «ο κ. Τσίπρας ειδικά μετά το Μάτι και υπό τον φόβο της κατάρρευσης θυμήθηκε ξανά τον Τσίπρα πριν από το δημοψήφισμα. Η επίθεση στον κ. Παπαδήμο μαρτυρά ότι ξύπνησε μέσα του ο αριστεριστής και όχι ο σοσιαλδημοκράτης».

Σχολιάζοντας τον πρόσφατο ανασχηματισμό λέει με δόση χιούμορ: «Mόνο το Ποτάμι απουσιάζει από τον ανασχηματισμό». Και συνεχίζει επισημαίνοντας: «Πολύ ΠΑΣΟΚ, πολύ ΝΔ έως και ακροδεξιά, και βέβαια πληθώρα στελεχών του κομματικού σωλήνα που μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει τίποτε στα πόστα που έχουν αναλάβει».

Στην ερώτηση σχετικά με το αίτημα της κυβέρνησης προς τους δανειστές να μην κοπούν οι συντάξεις, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογραμμίζει πως «στη Βουλή όλοι μιλούν λες και είμαστε ένα κράτος μόνο συνταξιούχων. Δεν είναι όμως μόνο οι συνταξιούχοι, είναι και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους». Κάνει λόγο για τη σημασία της ενίσχυσης των νέων παιδιών, αναφέροντας το παράδειγμα του Μακρόν που χορηγεί σε κάθε νέο, κουπόνια 500 ευρώ τον χρόνο για βιβλία, πολιτισμό, μόρφωση.

Μιλώντας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που κόστισε τη ζωή μέχρι στιγμής σε 98 ανθρώπους, σημειώνει πως «κανείς δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Ούτε οι υπουργοί, ούτε η πυροσβεστική. Ας μην χαϊδεύει ο ένας τον άλλο».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού θέτει ως προτεραιότητα κυβερνητικής πολιτικής ένα νέο Δημόσιο, με επανασχεδιασμό των υπηρεσιών και απομάκρυνση όσων συστηματικά δεν δουλεύουν. «Οι υπάλληλοι που συστηματικά λουφάρουν μετά από δύο αρνητικές αξιολογήσεις από το ΑΣΕΠ πρέπει να φεύγουν. Έχουμε προτείνει να ενισχυθεί το ΑΣΕΠ με προσωπικό και να κάνει αυτό την αξιολόγηση των υπαλλήλων», λέει χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

Πως είδατε τον πρόσφατο ανασχηματισμό;
– Πολύ ΠΑΣΟΚ, πολύ ΝΔ έως και ακροδεξιά, μόνο το Ποτάμι απουσιάζει. (γέλια). Και βέβαια πληθώρα στελεχών του κομματικού σωλήνα που μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει τίποτε στα πόστα που έχουν αναλάβει.

Δεν υπάρχει δηλαδή κανείς που να κρίνεται ικανός από εσάς;
– Όταν έχεις ένα υπουργικό σχήμα με πάνω από 50 ανθρώπους, τότε θα βρεθούν και 2-3 ικανοί, αυτό όμως δεν αλλάζει το αποτέλεσμα.

Βλέπετε ο κ.Τσίπρας να απομακρύνεται και από την λεγόμενη «σοσιαλδημοκρατική στροφή;»
– Τι σημασία έχουν τα ωραία λόγια, οι στροφές, οι τούμπες; Σημασία έχουν οι πράξεις σου. Και ο κ.Τσίπρας ειδικά μετά το Μάτι και υπό τον φόβο της κατάρρευσης θυμήθηκε ξανά τον Τσίπρα πριν από το δημοψήφισμα. Η επίθεση στον κ. Παπαδήμο μαρτυρά ότι ξύπνησε μέσα του ο αριστεριστής και όχι ο σοσιαλδημοκράτης. Πριν από ένα χρόνο ο κ. Παπαδήμος έγινε στόχος μιας δολοφονικής επίθεσης με σχεδόν τα ίδια επιχειρήματα με αυτά που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός της χώρας. Και αυτό είναι ντροπή για την δημοκρατία μας.

Άρα να υποθέσω θα συνεχίσετε να απορρίπτετε τις εκκλήσεις ορισμένων για προοδευτικό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Το πολιτικό πρότυπο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πρέπει να ηττηθεί. Συναιρεί τις περισσότερες από τις παθογένειες της μεταπολίτευσης. Αλαζονεία, αυταρχισμός, ιδεοληψίες, κομματισμός, «δικά μας παιδιά» και τελικά ανικανότητα.

Εγώ σας ρώτησα για τον ΣΥΡΙΖΑ και εσείς μου απαντάτε για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Ναι. Γιατί η διακυβέρνηση είναι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Παρωχημένη αριστερά και ακραία δεξιά μαζί. Κάποιοι φίλοι αριστεροί μας ζητούν να διαχωρίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ από τους ΑΝΕΛ. Πώς να διαχωριστούν; Αφού μαζί κυβερνούν. Και μαζί θα πρέπει να τιμωρηθούν.

Πάντως είχατε πει ότι στηρίζετε την συμφωνία για το Μακεδονικό. Ισχύει ακόμη η δήλωσή σας;
Δεν αλλάζω απόψεις επειδή φυσάει αντίθετος άνεμος. Η συμφωνία δεν είναι η καλύτερη – το είπα και στη Βουλή – αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι αετός και όχι στρουθοκάμηλος. Πρέπει να ηγηθούμε της ευρωπαϊκής πορείας όλης της βόρειας γειτονιάς μας. Και να στρέψουμε όλη την προσοχή μας στα ανατολικά. Ο απρόβλεπτος Ερντογάν είναι ικανός για όλα, ειδικά τώρα που είναι πληγωμένος. Οι τούρκοι ψαράδες έφτασαν τον Αύγουστο μέχρι τις παραλίες στο Αγαθονήσι. Και το Λιμενικό πήρε εντολή απλώς να παρακολουθεί.

Πάντως, αν μου επιτρέπετε, έχετε κάποιες εμμονές ως πολιτικός. Πιο πολλές περιοδείες κάνετε σε ακριτικά νησιά και ορεινά απομακρυσμένα μέρη της χώρας, παρά σε αστικά κέντρα.
Ναι, ακολουθώ την συμβουλή του Μάο και προσπαθώ να αλώσω το κέντρο από την περιφέρεια. Δεν ξέρω γιατί ενώ πέτυχε στην Κίνα δεν πετυχαίνει στην Ελλάδα. (γέλια)
Πάντως έχουμε μεγαλύτερο χρέος στους ανθρώπους που επιμένουν και δημιουργούν στους μικρούς απομακρυσμένους τόπους. Πρέπει να τους ελαφρύνουμε φορολογικά και να τους δώσουμε προορισμό σε ένα σχέδιο ανάπτυξης. Το τουριστικό μας πρότυπο δεν μπορεί να είναι μόνο Μύκονος, αλλά και Λέρος. Όχι για λόγους αισθητικής, αλλά γιατί εκεί υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση ζητά από τους δανειστές μας να μην κοπούν οι συντάξεις. Πιστεύετε ότι αν τα καταφέρει θα ανακόψει το αρνητικό ρεύμα που υπάρχει για αυτήν;
Η κυβέρνηση έχει τραυματίσει και συνεχίζει να χτυπά την πραγματική οικονομία. Τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες που παράγουν. Και αυτό δεν βλέπω να έχει διάθεση να το διορθώσει. Βέβαια, στη χώρα υπάρχει μια συνταξιουχολαγνεία. Στη Βουλή όλοι μιλούν λες και είμαστε ένα κράτος μόνο συνταξιούχων. Δεν είναι όμως μόνο οι συνταξιούχοι, είναι και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

Πού θα δίνατε λοιπόν εσείς χρήματα;
Στη νέα γενιά, την έρευνα, την τεχνολογία. Θέλει και ερώτημα; Η μαύρη εργασία των νέων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ζουν με τριακοσάρια. Βγαίνουν από τα πανεπιστήμια με κομμένα φτερά. Μεταναστεύουν ενώ θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν στην χώρα τους. Αλλά το κομματικό σύστημα δεν έχει μυαλό για όλα αυτά. Κοιτάει το πολύ μέχρι το Δημόσιο και αδιαφορεί για την γενιά που μπορεί να δημιουργήσει νέο πλούτο.

Πάντα κάνετε και μια επίθεση στο κομματικό σύστημα. Αλλά και το Ποτάμι κόμμα είναι.
Κόμμα, που δεν αναπαράγει όμως όλα τα στρεβλά του κομματικού μας συστήματος. Κόμμα που δεν έχει την αυτοσυντήρησή του ως μοναδικό σκοπό. Καλέσαμε τα κόμματα να καταργήσουν τις οργανώσεις τους στα πανεπιστήμια. Ο Μακρόν θα δώσει κουπόνια 500 ευρώ τον χρόνο σε κάθε μαθητή για βιβλία, πολιτισμό, μόρφωση. Αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς, να ενθαρρύνουμε την καλλιέργεια τους και όχι να σκεφτόμαστε πώς θα τους στρατολογήσουμε στα κόμματά μας.

Και πού θα βρεθούν τα λεφτά για να ενισχύσουμε τους νέους ή για να μειώσουμε τους φόρους στα μικρά νησιά, όπως λέτε;
Το θέμα είναι οι προτεραιότητές σου. Στην Ελλάδα παίξαμε πέρυσι κάποια δισεκατομμύρια στον διαδικτυακό τζόγο. Με ποια φορολογία; Από την άλλη, αν δώσεις κουπόνια 500 ευρώ σε ένα εκατομμύριο μαθητές θα έχεις ένα κόστος περίπου 500 εκατομμύρια. Επιλέγεις λοιπόν. Μαθητές δημοτικού που θα μπορούν να γραφτούν σε αθλητικά σωματεία; Μαθητές Λυκείου που θα μπορούν να πάνε σε θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες; Κίνητρα και ελαφρύνσεις στους Λειψούς; Ή δέκα ακόμη πιο ευτυχισμένοι επιχειρηματίες του τζόγου που δεν φορολογούνται όσο θα έπρεπε να φορολογούνται;

Αρκετοί νομίζω θα παραδεχθούν ότι στις μικρές προτάσεις το Ποτάμι τα καταφέρνει, η συνολική σας πρόταση όμως δεν έχει μεγάλη απήχηση στην κοινωνία.
Ίσως γιατί οι περισσότεροι θέλουν να ακούν τους λαϊκιστές με τις πομπώδεις προτάσεις. Έτσι, το μεγάλο ψέμα του κ.Τσίπρα το ’14 έγινε η ακριβότερη αυταπάτη των Ελλήνων. Η πραγματικότητα όμως δεν αλλάζει με ταχυδακτυλουργούς. Η Ελλάδα θέλει πολλές μικρές σωστές προτάσεις στα πλαίσια ενός σχεδίου μεγάλων τομών.

Έχει γραφτεί ότι θα εκπροσωπήσετε στην Ελλάδα την ευρωπαϊκή «λίστα Μακρόν». Συγκαταλέγετε τον εαυτό σας σε αυτό το «ρεύμα»; Με αυτή τη σημαία θα κατέβετε στις ευρωεκλογές;
Από τους ευρωπαίους ηγέτες, ο Μακρόν έχει αυτή τη στιγμή τις πιο προωθημένες θέσεις. Στην Πνύκα αλλά και στην Σορβόνη παρουσίασε ένα σχέδιο που οδηγεί σε μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη με υπουργό οικονομικών και ενιαία αμυντική πολιτική. Και αυτή η πρόταση είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Η ερώτησή μου είχε και ένα άλλο σκέλος. Θα κατέβετε σαν Ποτάμι στις ευρωεκλογές – άρα και στις εθνικές εκλογές – ή θα συνεργασθείτε προεκλογικά με την ΝΔ όπως σας κάλεσε η κυρία Μπακογιάννη;
Το Ποτάμι είναι ένα αυτόνομο Κίνημα. Διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών με τολμηρές προτάσεις και σχέδιο. Δεν εξέλαβα το κάλεσμα της κυρίας Μπακογιάννη ως πρόσκληση να κατέβουμε μαζί στις ίδιες λίστες. Έχουμε ένα αξιόλογο δυναμικό, άπειρο ίσως στα κομματικά, αλλά έμπειρο και πετυχημένο στην πραγματική ζωή. Αυτά προφανώς εξετίμησε η κυρία Μπακογιάννη και μας κάλεσε να συνεργασθούμε.

Μετεκλογικά λοιπόν θα συμμετείχατε σε μία κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη;
Νομίζω ότι βιάζεστε πολύ. Δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη εκλογές και εσείς θέλετε να βγάλετε φωτογραφία από την ορκωμοσία. Η σκέψη η δική μας δεν είναι στο μοίρασμα των υπουργείων. Ποτέ δεν ήταν. Άλλα είναι αυτά που προέχουν.

Δηλαδή;
Να πείσουμε τους πολίτες να σκεφθούν σοβαρά την επόμενη διακυβέρνηση. Δεν αρκεί να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πρέπει να δούμε όλη την σκακιέρα και όχι μόνο τις εύκολες κλασικές κινήσεις. Χωρίς ένα δυνατό Ποτάμι οι λύσεις κινδυνεύουν να είναι ξανά συντηρητικές. Πρέπει λοιπόν οι πολίτες με την ψήφο τους να ανοίξουν τα φράγματα στο Ποτάμι.

Είσαστε λοιπόν διατεθειμένοι να συμβάλετε σε κυβερνητικές λύσεις;
Μα δεν είμαστε χομπίστες της πολιτικής. Θέλουμε να είμαστε ο κρίσιμος καταλύτης για να αλλάξει πραγματικά η ζωή στην χώρα. Να φύγουμε μπροστά. Αν αυτό είναι το σχέδιο, εμείς έχουμε μελετημένες λύσεις. Άλλωστε οι ωφέλιμες εμπνεύσεις καρποφορούν πιο εύκολα σε μικρότερα κόμματα. Στα μεγάλα κυριαρχούν τα υποκριτικά πάθη.

Υπάρχουν βουλευτές σας πάντως που στο θέμα των συνεργασιών εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Ο ένας κοιτάει προς τη ΝΔ, ο άλλος προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Για πόσο θα συνεχιστεί αυτό;
Είμαστε στο κέντρο και είναι φυσιολογικό κάποιοι να έχουν συμπάθειες προς τη μία πλευρά ή προς την άλλη. Αυτό σημαίνει κέντρο.

Πώς θα συνεχίσετε όμως να συνυπάρχετε; Ποια είναι η συγκολλητική ουσία;
Η κοινή μας απόφαση είναι το αυτόνομο Ποτάμι. Σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Για τις διαφωνίες, που μερικές φορές είναι έντονες, υπάρχουν τα όργανα και τελικά το συνέδριο. Εκεί τον Νοέμβριο κάθε στέλεχος και κάθε βουλευτής θα υπερασπιστεί τις απόψεις του και οι πολλοί θα αποφασίσουν.

Πριν τελειώσει το τριήμερο πένθος για τους νεκρούς στο Μάτι ζητήσατε παραιτήσεις υπουργών και κρατικών αξιωματούχων. Πραγματικά πιστεύετε ότι ορισμένοι πολιτικοί έχουν και προσωπική ευθύνη για την τραγωδία που ζήσαμε;
Όσα αποκαλύπτονται, ναι, μαρτυρούν ότι κανείς δεν έκανε σωστά τη δουλειά του στο Μάτι. Ούτε οι υπουργοί, ούτε η πυροσβεστική. Ας μην χαϊδεύει ο ένας τον άλλο. Όταν συντηρείς ένα αργοκίνητο κομματικό κράτος, με πολλές αναποτελεσματικές ηγεσίες, τότε κάποια στιγμή θα πληρώσεις τον λογαριασμό. Και βέβαια η διαχείριση της επόμενης μέρας ήταν και αυτή τραγική. Δεν ειπώθηκε ούτε καν μια ολόκληρη συγνώμη, κάποιοι δεν συναισθάνθηκαν καν την τραγωδία. Θα επιμείνω λοιπόν. Αυτοί που δεν είχαν σχέδιο, αυτοί που είχαν την ευθύνη της πυρόσβεσης, έχουν μεγάλη ευθύνη για τα 98 θύματα.

Ποια θα ήταν η πρώτη προτεραιότητα σας αν αύριο σχεδιάζατε εσείς την κυβερνητική πολιτική;
Ένα νέο Δημόσιο. Αυτό επιβάλλεται, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Το Δημόσιο σήμερα δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Εξυπηρετεί τις συντεχνίες. Παντού θα βρεις συναρμοδιότητες. Είναι ένα μοναδικό φαινόμενο, ώστε να μην υπάρχει τελικά προσωποποιημένη ευθύνη.

Ποια είναι όμως η λύση;
Ο συνολικός επανασχεδιασμός των υπηρεσιών. Και η απομάκρυνση αυτών που συστηματικά δεν δουλεύουν. Αυτό είναι και το αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων που ιδρώνουν στους γκισέδες. Ξέρουν ότι αυτοί που λουφάρουν, ω του θαύματος, είναι οι περισσότεροι στελέχη κομματικών συνδικαλιστικών φορέων. Έχουν την κάλυψη και δεν δουλεύουν. Παντού συνυπάρχουν οι φιλότιμοι και οι αφιλότιμοι.

Όταν λέτε απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων τι ακριβώς εννοείτε;
Αυτό που λέει η λέξη. Μετά από δύο αρνητικές αξιολογήσεις φεύγεις. Η αξιολόγηση βέβαια δεν πρέπει να γίνει από τα γραφεία των υπουργών, γιατί εκεί κυριαρχούν οι μονόφθαλμοι. Έχουμε προτείνει να ενισχυθεί το ΑΣΕΠ με προσωπικό και να κάνει αυτό την αξιολόγηση των υπαλλήλων. Μπορούν να το κάνουν. Το έχω συζητήσει με το ΑΣΕΠ.

Πιστεύετε ότι τα κόμματα εξουσίας μπορούν να προχωρήσουν σε τόσο ριζικές λύσεις που θα δυσαρεστήσουν δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους;
Εδώ είναι η χρησιμότητα του Ποταμιού. Έχει επιδείξει τόλμη και ευθύνη και μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής. Είμαστε στο 2018 και όχι στο ’80 ή το ’90, εκεί που έχουν μείνει κάποια άλλα κόμματα. Και δεν έχουμε γραμμάτια να ξεπληρώσουμε, ούτε λερωμένη τη φωλιά μας. Δείτε την περίπτωση της αποφυλάκισης Φλώρου. Αντέδρασε το Ποτάμι και μετά από μια μέρα και αφού είχε αρχίσει η κατακραυγή στην κοινωνία αντέδρασαν τα άλλα κόμματα και η κυβέρνηση.

Τελικά ήταν λάθος η συμμετοχή σας στο ΚΙΝΑΛ;
Δεν ήταν λάθος η ιδέα, ήταν λάθος η εκτίμησή μου. Πίστεψα ότι όλοι όσοι δηλώναμε αντίπαλοι του συντηρητισμού και του λαϊκισμού μπορούσαμε να συνυπάρξουμε. Όμως κάποιοι είχαν κρυφές ατζέντες και μια συνεχή νοσταλγία του παρελθόντος. Όταν το συνειδητοποιήσαμε, αποχωρήσαμε έντιμα και επιστρέψαμε στον δικό μας δρόμο. Τον μοναχικό, αξιοπρεπή και χρήσιμο πιστεύω στην κοινωνία.

Επιστροφή