Χρειαζόμαστε μια θετική έκρηξη, μια επανάσταση, που πρέπει να είναι και πολιτιστική

16 Οκτωβρίου 2017 / TAGS:

Ραντεβού σε έναν ακάλυπτο πολυκατοικίας έδωσε ο ηθοποιός Χρήστος Λούλης στον Σταύρο για να συζητήσουν για τον πολιτισμό αλλά τελικά και για όλα τα σημαντικά θέματα που μας απασχολούν. Συχνά η κουβέντα πήγε στην ατομική ευθύνη για το κοινό με τον Σταύρο να καταλήγει λέγοντας: «Χρειαζόμαστε μια θετική έκρηξη, μια επανάσταση, που πρέπει να είναι και πολιτιστική».

Μιλώντας για το όραμά του για μια διαφορετική αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων μας ο Σταύρος στην ερώτηση του Χρήστου Λούλη «τι θα έκανες αν είχες κυβερνητική εξουσία;», απάντησε: «Θα καταργούσα το Υπουργείο Πολιτισμού» και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει κάποιος στην Αθήνα που να ξέρει τι γίνεται στους Δελφούς. Στους Δελφούς όμως ξέρουν. Πρέπει να περάσουμε σε ένα μοντέλο λειτουργίας με αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων. Να δώσουμε κίνητρα, να έχουν εξουσία, να υπάρχει αυτορρύθμιση».

Με τον Χρήστο Λούλη μίλησαν ακόμη για την αγάπη των Ελλήνων στον προσωπικό τους χώρο και την αδιαφορία για τον δημόσιο χώρο, κάτι που πρέπει να αλλάξει ως αντίληψη και νοοτροπία.

Ο Σταύρος τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης στο Δημόσιο και της ανάγκης να δείξει το κράτος εμπιστοσύνη στους εργατικούς και συνεπείς λειτουργούς του, ώστε εκείνοι να διοικήσουν και να αξιολογήσουν. «Πιστεύω στους ανθρώπους, αυτοί είναι οι φορείς των ιδεών», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, εξέφρασε την αγωνία του για «τα τραίνα» που χάνονται, όπως ο εκσυγχρονισμός των δομών μέσω της τεχνολογίας. «Το “ηλεκτρονικό” στην Ελλάδα είναι “του διαβόλου”. Η χώρα μας είναι πάντα στο τελευταίο βαγόνι. Έχουμε χάσει πολλούς πολέμους και δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την ειρήνη. Οταν κερδίζεις τους πολέμους ή εισαι με το μέρος των νικητών παίρνεις έναν αέρα και δεν ασχολείσαι πολύ με τα της ειρήνης. Όταν ηττάσαι μπαίνεις σε περίσκεψη και λες μήπως πρέπει να φτιάξω αλλιώς τα πράγματα; Θέλω να πω ότι φερόμαστε λίγο αφ’ υψηλού στην ειρήνη, κι έχουμε τα Βατερλώ μας».

Ερωτηθείς σχετικά με την αξιολόγηση και το δημόσιο ο Σταύρος τόνισε πως «αν τα αφήσουμε τα πράγματα ακίνητα και ο καθένας ζει μια βεβαιότητα σε σχέση με τη ζωή του αδιατάρακτα χωρίς κρίση δεν θα κάνουμε τίποτα. Έχω γνωρίσει πολλούς 55αρηδες που έχουν μεγάλη διάθεση να κάνουν και καινούργια πράγματα όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η καχυποψία, για την κυβέρνηση τους κομματικά εγκάθετους , τις αποφάσεις… ενώ αν το σύστημα φανεί ότι είναι δίκαιο, δε σου στήνει “παιγνίδια” νομίζω ότι οι άνθρωποί μας στις δουλειές μπορούν να προσαρμοστούν. Όταν, όμως νιώθουν ότι “εγώ θα πληρώσω το μάρμαρο”, γιατι ο άλλος θα βοηθηθεί από το κόμμα του, τότε κι εγώ στηλώνω τα πόδια και λέω “δεν θα κάνω τίποτα”».

Συνοψίζοντας, ο Σταύρος κατάφερε μέσα σε μια φράση να περιγράψει την πρόθεσή του. «Πρέπει να δημιουργήσω το πλαίσιο, ώστε η ατομική ευθύνη να παράγει το συνολικό καλό, αλλά να έχω και τα κότσια να ελέγχω τη δράση της ατομικής ευθύνης. Να ξέρω εάν παράγει το συνολικό καλό ή, απλώς, την ατομική βόλεψη».

Την επιμέλεια της συνέντευξης είχε η δημοσιογράφος Πέπη Ραγκούση. Το βίντεο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Γρυπάρη.

Δείτε τι είπαν εδώ:

Πηγή: in.gr

 

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Επιστροφή