Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή χωρίς σημαδεμένα χαρτιά και μόνιμους πολιτικούς

23 Οκτωβρίου 2017 / TAGS:

Συνέντευξη στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στο δημοσιογράφο Παρασκευά Περάκη. 

 

Σε τρεις μόλις εβδομάδες, στις 12 Νοεμβρίου, έχουμε τις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού στο νέο κόμμα του κέντρου. Ποια είναι η αίσθησή σας για την ανταπόκριση του κόσμου; 
Τώρα ο κόσμος αρχίζει να συνειδητοποιεί τη σπουδαιότητα αλλά και τη μοναδικότητα αυτής της αναμέτρησης. Δεν είναι ένα κόμμα που στήνει κάλπες. Δεν είναι μόνο το Ποτάμι. Δεν είναι μόνο η ΔΗΣΥ ή το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε όλοι μαζί. Η κοινωνία θα επιλέξει τον αρχηγό και μετά θα δημιουργηθεί το νέο κόμμα. Και μπορούν να ψηφίσουν βέβαια όλοι οι προοδευτικοί πολίτες πέρα από κομματικά σύνορα.

Πιστεύετε ότι όντως θα ψηφίσουν οι πολίτες έξω από τα κομματικά σύνορα;
Ναι, αυτό θέλουμε. Εγώ κάλεσα να έρθουν στις κάλπες οι πολίτες που φλερτάρουν με την ΝΔ, οι πολίτες που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες, κεντροαριστεροί, κεντρώοι, οικολόγοι. Όλοι μπορούν να γίνουν με την ψήφο τους συνδημιουργοί του καινούργιου. Αν ψηφίσουν μόνο οι κομματικοί, τότε θα έχουμε αποτύχει και το νέο κόμμα θα είναι ένα μικρό κόμμα.

Όσοι ψηφίζουν θα πρέπει να γράφονται μέλη στο νέο κόμμα;
Όχι. Ο κ.Αλιβιζάτος έχει ξεκαθαρίσει ότι οι πολίτες μπορούν να ψηφίζουν χωρίς να έχουν την υποχρέωση να δηλώσουν μέλη. Με την ταυτότητά τους και τρία ευρώ στις κάλπες που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα. Εγώ έχω ζητήσει οι νέοι να ψηφίζουν με ένα ευρώ. Ελπίζω ότι θα γίνει δεκτό γιατί θέλουμε τους νέους παρόντες.

Και γιατί εσείς και όχι κάποιος άλλος;
Γιατί πρέπει να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα. Η χώρα έχει ανάγκη από πολιτικούς που έχουν δουλέψει στη ζωή τους. Και ανθρώπους που έχουν τόλμη και σχέδιο και το έχουν αποδείξει. Ανθρώπους που δεν μπήκαν στην πολιτική για να καλυτερεύσουν τη ζωή τους, αλλά για να καλυτερεύσουν τη ζωή της κοινωνίας.

Έχουμε δει και στο παρελθόν προσπάθειες για ένα ευρύτερο σχήμα στον χώρο του κέντρου, οι οποίες δεν είχαν – σε ποσοστά τουλάχιστον – θετικά αποτελέσματα. Τι διαφορετικό υπάρχει τώρα ώστε να ανταποκριθούν οι πολίτες-ψηφοφόροι σε αυτό το κάλεσμα;
Γιατί τώρα είναι η στιγμή. Γιατί τώρα είναι δύο κοινοβουλευτικά κόμματα που μετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Και το Ποτάμι και η ΔΗΣΥ. Τα προβλήματα της χώρας είναι μεγάλα. Θέλουμε γερές προτάσεις και γερά κόμματα. Θέλουμε συνεννόηση. Σκεφθείτε τι σημαντικό θα είναι την επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών να υπάρχει ένα δυνατό κόμμα της λογικής και της τόλμης. Αυτό που ήταν η προοδευτική παράταξη όταν γεννήθηκε από τον μεγάλο Χανιώτη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Σας έχουμε ακούσει ξανά να αναφέρεστε στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ταυτόχρονα όμως λέτε ότι θέλουμε σύγχρονες λύσεις και όχι λύσεις από τα παλιά βιβλία. 
Ναι αναφέρομαι συχνά και στον Βενιζέλο και στον Καζαντζάκη. Τους μελετώ και τους θαυμάζω. Ο πατριώτης μας, ο Καζαμιάκης, ένας σπουδαίος ιστορικός και αρχαιολόγος, όταν είπα ότι μπαίνω στην πολιτική ήρθε και μου είπε «εκεί θα βρεις τις απαντήσεις».

Και τις βρήκατε;
Βρήκα περισσότερες από όσες περίμενα. Θα μου επιτρέψετε να σας διαβάσω ένα απόσπασμα που έχω συνεχώς στις σημειώσεις μου: «Ο κυριώτερος παράγων, εις ον έχω πλήρη εμπιστοσύνην, είνε η ακάθεκτος κίνησις της δημοσίας γνώμης η αξιούσα επιτακτικώς ριζικήν μεταβολήν των κυβερνητικών μεθόδων και συνηθειών, μεταβολήν ην απηλπίσθη ότι ηδύνατο να επιτύχη από των παλαιών κομμάτων, των προσκεκολλημένων εις τας έξεις του παρελθόντος». Ελευθέριος Βενιζέλος από το μακρινό 1910 :

Πάντως και εσείς αν εκλεγείτε αρχηγός του νέου σχήματος θα έχετε να διαχειριστείτε και παλιούς τίτλους. Στα Ιωάννινα είπατε ότι «δεν μπορούμε να βρούμε απαντήσεις για το αύριο με λύσεις του χθες». Ποιοι λοιπόν από την κεντροαριστερά θεωρείτε ότι έχουν κλείσει τον κύκλο τους στην πολιτική ζωή;
Το παρελθόν έχει και φλόγες και στάχτες. Το νέο κόμμα πρέπει να κινηθεί με ορμή προς τα μπροστά, αξιοποιώντας και την εμπειρία των παλιών. Όχι όμως όλων των παλιών. Αλίμονο αν μιλάμε για ανανέωση και δεν αφήνουμε καμία κενή θέση στην πρώτη σειρά. Έχουμε ανάγκη για νέο αίμα. Όχι μόνο ηλικιακά. Αλλά και από ανθρώπους που έχουν πετύχει στη ζωή τους και θέλουν να προσφέρουν στη χώρα. Ξέρω κάποιους αλλά όταν τους λες «μπες βοήθα», σου λένε «με ποιους μαζί». Χρειαζόμαστε λοιπόν μια νέα αρχή, χωρίς σημαδεμένα χαρτιά και μόνιμους πολιτικούς.

Εσείς είχατε πει ότι μπαίνετε στην πολιτική για δέκα χρόνια. Αν κερδίσετε την αρχηγία το κοντέρ μηδενίζεται; 
Όχι. Στην πολιτική δεν μπαίνεις για να γίνεις μόνιμος. Δεν πρέπει να παίρνεις σύνταξη από την πολιτική. Μπαίνεις, προσφέρεις και πριν γίνεις κατεστημένο πρέπει να φεύγεις. Και να έχεις δημιουργήσει τις συνθήκες οι επόμενοι να είναι καλύτεροι από εσένα. Αυτό είναι το μέλημα ενός αρχηγού.

Ο νέος πολιτικός φορέας τι στόχο θα πρέπει να έχει; Την αυτόνομη πορεία ή θα πρέπει να είναι ένας «μπαλαντέρ» για κυβερνήσεις συνασπισμού; Είστε ανοικτός σε μετεκλογικές συνεργασίες και με ποιους όρους;
Ένας πολιτικός και ένα κόμμα δεν μπορεί να βγάζει την ουρά του απέξω. Δεν μπορεί να λέει «βρείτε τα εσείς», εγώ δεν θα αναλάβω ευθύνες γιατί θα έχω πολιτικό κόστος. Δεν κατεβαίνουμε στην πολιτική για το χόμπι μας. Κατεβαίνουμε στην πολιτική για να αλλάξουμε τα πράγματα. Κατεβαίνουμε στην πολιτική για να δώσουμε κυβερνητικές λύσεις. Η χώρα μετά τις εθνικές εκλογές δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη. Και δεν πρέπει να πάμε στην απλή αναλογική που θα τεμαχίσει το πολιτικό σύστημα. Δεν είμαστε Βέλγιο που έκαναν τρία χρόνια χωρίς κυβέρνηση και κανείς δεν κατάλαβε τίποτα. Εδώ αν δεν έχουμε κυβέρνηση σε ένα μήνα δεν θα δουλεύουν ούτε τα φανάρια.

Να υποθέσουμε λοιπόν ότι με εσάς αρχηγό θα δοθεί στήριξη στο πρώτο κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση;
Με εμένα αρχηγό – όπως λέτε – η προοδευτική παράταξη θα θέσει ξεκάθαρα τις προτεραιότητες για μια κυβέρνηση που θα μας βγάλει οριστικά από την κρίση. Δεν θα παζαρέψουμε καρέκλες όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν. Θα αγωνισθούμε για συγκεκριμένες λύσεις.

Μπορείτε να μας πείτε επιγραμματικά τις λύσεις που εσείς προτείνετε και που σας διαφοροποιούν πιθανόν από τις προτάσεις των άλλων υποψηφίων;
Θα απελευθερώσουμε το δημόσιο από τον κομματικό βραχνά και τη γραφειοκρατία. Θα διεθνοποιήσουμε τα πανεπιστήμιά μας ώστε να δέχονται αγγλόφωνους φοιτητές, μαζί θα επιτρέψουμε και τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Θα δώσουμε έναντι οποιουδήποτε κόστους κίνητρα στη νέα γενιά να μείνει και να παράγει εδώ. Είναι ένας μακρύς κατάλογος από σημαντικές αλλαγές τις οποίες ήδη έχω προτείνει υπό τον τίτλο «21 αλλαγές που θα αλλάξουν γρήγορα τη χώρα».

Αυτές τις ημέρες βρίσκεστε στα Χανιά. Τι μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας φαίνεται να μην φτάνουν στη Βουλή λόγω και της απουσίας βουλευτών της αντιπολίτευσης στον νομό; 
Ναι είναι πολύ άσχημο που τα Χανιά έχουν βουλευτές μόνο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν θυμάμαι άλλη φορά, και δεν πρέπει να υπήρξε ποτέ, που, στα Χανιά, όλοι οι βουλευτές ήταν της κυβέρνησης. Και αυτό το λάθος πρέπει να το καταλάβουν οι Χανιώτες. Τα μηνύματα πάντως είναι πολύ καλά. Δεν λέω για την ζεστασιά που μου δείχνουν. Αυτό πάντα υπήρχε. Λέω ότι όλο και περισσότεροι Χανιώτες και Χανιώτισσες φαίνονται αποφασισμένοι να στηρίξουν μια άλλη πολιτική. Χωρίς παραμύθια και χωρίς ψεύτικες προσωπικές υποσχέσεις.

Πώς είδατε την επίσκεψη του κ.Τσίπρα στις ΗΠΑ και τις συμφωνίες που έκλεισε;
Δεν θα πω τίποτε για τα F16. Δεν βοηθάει μια δημόσια αντιπαράθεση για τα όπλα που έχει ανάγκη η άμυνα της χώρας. Όμως ζητάω από τον κ.Τσίπρα να μας πει τι ακριβώς συμφώνησε. Μάθαμε μόνο για τα χρήματα που ο ελληνικός λαός θα δώσει. Οι ΗΠΑ όμως ζητούν αναβάθμιση της βάσης της Σούδας. Δεν είμαι αντίθετος. Τι συμφωνία όμως προτείνουν οι Αμερικανοί; Ποια θα είναι τα ανταλλάγματα για τους Έλληνες; Οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι παρασκηνιακές. Αντιθέτως πρέπει να συζητηθούν στην Βουλή. Και αυτό θα ζητήσω.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα 

Επιστροφή