Start Up με Σταύρο Θεοδωράκη

11 Νοεμβρίου 2017

Ζούμε στην εποχή των Start Up: νέοι άνθρωποι, καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, δημιουργικός πειραματισμός. Ο κόσμος διψάει για περισσότερη αλληλεγγύη συνδυασμένη με λιγότερη επιθετικότητα και πασχίζει να απελευθερωθεί από τους μεσάζοντες και το παραδοσιακό σύστημα ομηρείας των ψηφοφόρων-πελατών. Όσοι επέλεξαν να μείνουν Ελλάδα και να την ζήσουν ενόσω παλεύει να ξανασταθεί στα πόδια της, αναζητούν πρακτικές λύσεις χωρίς ανήθικο υπόβαθρο, κάπου εκεί στο ισχνό υπόλοιπο του δημοσίου χώρου, όπου δεν τους φτάνουν τα εκπαιδευμένα αρπακτικά των κομματικών μηχανισμών: σκοτεινοί άνθρωποι με ιδιαίτερη ανθεκτικότητα και τον χαρακτηριστικό χρονοδιακόπτη της χειμέριας νάρκης, που θα τους ξαναξυπνήσει όταν ξαναβρεθούν τα χρήματα.

Η κοινωνία των νοικοκυραίων στέκεται με το ύφος του συνταξιούχου, αποσβολωμένη μπροστά από τις ξεθωριασμένες οθόνες των τηλεοπτικών καναλιών, που λες και λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Δεν ξέρουν πώς φτάσαν ως εδώ. Και είναι ανίδεοι για το πώς θα βγούμε στο ξέφωτο.

Η γηράσκουσα ελλαδική κοινωνία διαθέτει ισχνές αλλά υποσχόμενες αρτηρίες νέων στα μυαλά και στο ήθος: είναι αυτοί που δεν πρόλαβαν να χαλάσουν. Οι πιο ενεργητικοί μεταξύ τους είναι διατεθιμένοι να εργαστούν, φτιάχνουν το δικό τους κοινωνικό δίκτυο και δημιουργούν τα ταπεινά παλάτια τους μακριά από την άμμο των διορισμών και του αυτο-εξευτελισμού στα πολιτικά γραφεία.

Παρακαλουθώντας τον τρόπο που δούλεψε ο κύριος Σταύρος Θεοδωράκης, βλέπει κανείς αυτό που φοβάται περισσότερο το σοβιετικό κομματικό κατάλοιπο των ανθρώπων του κράτους: επιτελική δουλειά μέσα κι έξω από την Ελλάδα, επικοινωνιακή άνεση, μηνύματα με νέα υλικά και μια πολιτική θεματολογία αρκούντως ακομπλεξάριστη και έξω από την σκονισμένη κομματική καμαρίλα. Η σχεδόν βέβαιη πρόβλεψη που τον ξεχωρίζει από τους αρχηγούς των άλλων μικρών κομμάτων είναι πως αυτός μάλλον θα παραμείνει στην πολιτική σκηνή. Και το κουβάρι με δύσκολη λύση που δεν μπορεί να αποφύγει: κατάφερε να μαζέψει δίπλα του μια μικρογραφία κυβέρνησης με αξιόλογους επιστήμονες και επαγγελματίες – αλλά ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό και με ευρεία βάση είναι κάτι απείρως δυσκολότερο.

Στον χώρο του Κέντρου συναντιώνται άνθρωποι της λογικής και της δημιουργίας. Επίσης, λιγότερο εμπαθείς και περισσότερο πρακτικοί. Όμως το Κέντρο έδωσε επίσης τα χειρότερα δείγματα διαφθοράς, λαϊκισμού, αμοραλισμού και ακραίας ανευθυνότητας στα ζητήματα της κρατικής διαχείρισης. Κάθε πολιτικός χώρος έχει τους ακραίους του. Στην περίπτωση του μαύρου ΠΑΣΟΚ, οι ενοχλημένες και οι ενοχλημένοι θυμίζουν τον παππού από την διαφήμιση που γαυγίζει: «να φύγετε, να πάτε αλλού»! Όμως, πολλοί νέοι άνθρωποι θα ήθελαν μια εναλλακτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Οργανώνοντας τη νέα παράταξη του Κέντρου που διψάει για Start Up, ο κύριος Σταύρος Θεοδωράκης ίσως θα μπορούσε να ανταποκριθεί με την δοκιμασμένη εργατικότητά του.

 

Πηγή: Αριστεία

Επιστροφή