«Η μεγαλύτερη επανάσταση είναι η αλήθεια»

8 Νοεμβρίου 2017

Άρθρο του Νίκου Μηλαπίδη

Σπάνιο προσόν να είσαι «μπαλκονάτος». Μεγάλο ατού να μαγεύεις τα πλήθη. Μόνο που αυτή η εποχή πέρασε ανεπιστρεπτί και μας άφησε, πέρα από τα καλά, και χρυσόσκονη, χρέη και περισσότερους πελάτες από πολίτες.

Σπάνιο προσόν να κατάγεσαι από πολιτική οικογένεια ή να μεγαλώνεις μέσα σε μια τέτοια. Σου «ανοίγει όλες τις πόρτες». Μόνο που το να είσαι αυτοδημιούργητος σε αναγκάζει να στηρίζεσαι στα χέρια σου και στο μυαλό σου.

Σπάνιο προσόν να «ανοίγεις δρόμους». Μόνο που ελάχιστοι θυσίασαν την προσωπική τους βολή για να παλέψουν για ένα καλύτερο εθνικό μέλλον.

Σπάνιο προσόν να είσαι ανοιχτός στο «νέο». Μόνο που όταν είσαι φοβικός στο καινούργιο, σε ξεπερνάει η ίδια η ζωή. Ο κοσμοπολιτισμός σήμερα είναι μονόδρομος επιβίωσης.

Σπάνιο προσόν να υποστηρίζεις ότι η χώρα θα βγει από την κρίση μόνο με μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία. Και ας μην είσαι καθηγητής Πανεπιστημίου. Να πιστεύεις ότι το χρέος στα παιδιά και στον τόπο μας είναι η εξωστρέφεια, η αριστεία, η καινοτομία και η δικαιοσύνη.

Σπάνιο προσόν να σχεδιάζεις με τα «κορυφαία μυαλά», έξω από το «καβούκι της πολιτικής», την επόμενη μέρα χωρίς μνημόνια. Μόνο που ελάχιστοι σχεδιάζουν για το μέλλον. Μόνο αναπολούν το ένδοξο παρελθόν. Να πασχίζεις για το «πώς θα γίνει» και όχι για το «τότε που…».

Σπάνιο προσόν να πιστεύεις στην αξιοκρατία και στην αξιολόγηση της εργασίας, ως προϋπόθεση για μια ριζοσπαστική φυγή προς τα μπροστά. Μόνο που πολύ λίγοι δεν χάιδεψαν τις συντεχνίες, που συγκυβέρνησαν και συγκυβερνούν ακόμη.

Σπάνιο προσόν να μην κλείνεις τα μάτια στην πραγματικότητα, στην εξέλιξη, στη λογική, στα δικαιώματα. Μόνο που οι περισσότεροι πάντα βρίσκουν έναν τρόπο να ξεγλιστρούν από μια επιλογή που έχει κόστος.

Σπάνιο προσόν να παίρνεις ρίσκα και να ιδρύεις κόμμα, που έσπασε τον παραδοσιακό πολιτικό καθωσπρεπισμό. Να εμπιστευτείς άπειρους στην πολιτική, αλλά πρωτοπόρους στην κοινωνία. Μόνο που οι περισσότεροι προτιμούν τις εύκολες και ανώδυνες λύσεις για να επιβιώνουν πολιτικά.

Σπάνιο προσόν να υπηρετείς τη δημοκρατία της διαφάνειας, του «ανοιχτού» παιχνιδιού και όχι των κομματικών παζαριών. Μόνο που οι περισσότεροι βάζουν το κόμμα πάνω από τη χώρα.

Σπάνιο προσόν να τα βάζεις με τη Λερναία Υδρα του χυδαίου λαϊκισμού. Να μην καλλιεργείς ψευδαισθήσεις για να σε ψηφίσουν. Μόνο που οι περισσότεροι έκαναν την ιδεολογία και τον πολιτικό καιροσκοπισμό επάγγελμα, προξενώντας τεράστια βλάβη στη χώρα.

Σπάνιο προσόν να κάνεις την αυτοκριτική σου όταν υποπίπτεις σε λάθη. Μόνο που οι περισσότεροι -τι τύχη- είναι σχεδόν πάντα αλάνθαστοι.

Σπάνιο προσόν να λες αλήθειες και να υπηρετείς την αλήθεια. Μόνο που οι περισσότεροι έχουν εθιστεί στο ψέμα.

Η μεγαλύτερη επανάσταση σήμερα είναι η αλήθεια. Δεν είναι η μοίρα του τόπου αυτή.

Αξίζουμε μια σύγχρονη κανονική Πολιτεία, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα.

Υπάρχουν κάποιες στιγμές, που αποφασίζουν οι εξελίξεις για σένα. Υπάρχουν και άλλες, που αποφασίζεις εσύ για τις εξελίξεις. Στις 12 και 19 του Νοέμβρη.

Σπάνιο προσόν η ανάληψη της ευθύνης. Να συμμετέχεις, να διεκδικείς, να ελπίζεις. Για να μπορείς να κρίνεις. Τα δικαιώματα καλό είναι να συνοδεύονται και από υποχρεώσεις.

Πηγή: Εφημερίδα Συντακτών

Επιστροφή