Με τον Σταύρο

11 Νοεμβρίου 2017

Από το 1961 που δημιουργήθηκε η Ένωση Κέντρου έως το 2012 πάντα υπήρχε στον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο μεταξύ της συντηρητικής παράταξης και της αριστεράς, ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας που είτε κυβερνούσε είτε είχε τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η μεγάλη εκλογική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ λόγω του πρώτου Μνημονίου και το γεγονός ότι το Ποτάμι παρά την εντυπωσιακή του αρχική παρουσία, για λόγους που δεν είναι της παρούσης, δεν μπόρεσε να τον καλύψει αποτελεσματικά, σε συνδυασμό με την ακραία πόλωση που επιδίωξαν και επέτυχαν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν αυτόν τον ενδιάμεσο χώρο σε πρωτοφανή ιστορικά πολυκερματισμό και αποδυνάμωση.

Σήμερα χάρις στην υπέρβαση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη υπάρχει μια μεγάλη, μια ιστορική ευκαιρία για την δημιουργία ενός νέου κόμματος αρχών, χωρίς βαρόνους και προνομιακούς κληρονόμους.

Η επιτυχία του εγχειρήματος ξεπερνά τα στενά πλαίσια μιας παράταξης. Λόγω της πρωτοφανούς σε έκταση, ένταση και διάρκεια κρίσης που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και των συσσωρευμένων προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπισθούν, η παρουσία στην πολιτική σκηνή και η πιθανή συμμετοχή στην επόμενη κυβέρνηση ενός γνήσια φιλοευρωπαϊκού, μεταρρυθμιστικού και προοδευτικού κόμματος έχει εθνική σημασία.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.

*Ο Γιάννης Παπανικολάου είναι μέλος της Επιτροπής Διαλόγου

Επιστροφή