Η επιστολή του Παναγιώτη Βλάχου στον Καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο

4 Οκτωβρίου 2017

Προς: Καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, επικεφαλής Ανεξάρτητης Επιτροπής για το Νέο Πολιτικό Φορέα

 

Αξιότιμε κ. Καθηγητά,

Με βάση το εξαιρετικό κλίμα της συνάντησής μας πριν από ένα μήνα περίπου και εκφράζοντας τις απορίες αρκετών συμπολιτών μας, επιτρέψτε μας να θέσουμε τρία ζητήματα ενόψει της επόμενης συνεδρίασης της Επιτροπής:

  1. Γνωρίζετε ότι η εξ αποστάσεως ψηφοφορία με τη χρήση νέων τεχνολογιών αποτελεί δίκαιο αίτημα και προϋπόθεση ‘ανοίγματος’ της πολιτικής διαδικασίας στη νέα γενιά, σε όσους διαμένουν στο εξωτερικό και στην ευρύτερη κοινωνία. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν τεχνικά και οικονομικά ενδεχομένως εμπόδια παρότι υπάρχει αντίθετη άποψη (σύστημα ΖΕΥΣ). Εντούτοις μέχρι πρόσφατα, δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας ότι υπήρχε κάποια “κόκκινη γραμμή” ως προς τη διαδικασία προηγούμενης ταυτοποίησης του ψηφοφόρου προκειμένου να ψηφίσει εξ αποστάσεως. Από τα δημοσιεύματα του Τύπου, πληροφορούμαστε ότι ακόμη και αυτή η επιλογή παρακάμπτεται, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση και οδηγούμαστε στο ύστατο σενάριο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων.
  2. Για λόγους διαφάνειας και λογοδοσίας, καθώς οι ανάδοχες εταιρίες που θα φέρουν εις πέρας τη διαδικασία θα χρηματοδοτηθούν είτε από κρατική χρηματοδότηση είτε από τις εισφορές των ψηφοφόρων, θα ήταν σκόπιμο η Επιτροπή να εκθέσει τα κριτήρια επιλογής τους.
  3. Εφόσον η Επιτροπή καταλήξει ότι χρειάζεται Εκπρόσωπος Τύπου για την καλύτερη επικοινωνία του έργου της και επειδή το πρόσωπο αυτό θα εκπροσωπεί μια σημαντική διαδικασία για την παράταξη, προτείνουμε να είναι μην είναι μέλος κόμματος, συνεργάτης ή προσκείμενος σε κάποιον υποψήφιο. Θα μπορούσε να είναι δημοσιογράφος, κατά προτίμηση της νεότερης γενιάς, χωρίς προηγούμενη συμμετοχή στο διάλογο ή τις διαδικασίες του χώρου, ώστε να συμβολίσει το ‘άνοιγμα’ σε περισσότερες κοινωνικές και πληθυσμιακές ομάδες.

Επιτρέψτε μου τέλος, να εκφράσω εκ μέρος των μελών μας την αμέριστη στήριξη και την εμπιστοσύνη μας στο σπουδαίο και δύσκολο έργο που καλείστε να φέρετε εις πέρας.

Παναγιώτης Βλάχος

Πρόεδρος Δ.Σ. Πολιτικής Κίνησης “ΜΠΡΟΣΤΑ”

Επιστροφή