Αλιβιζάτος – Τσακυράκης στο πλευρό των Οκτώ

29 Ιανουαρίου 2018

Οι δύο κορυφαίοι συνταγματολόγοι καθηγητές Σταύρος Τσακυράκης και Νίκος Αλιβιζάτος θα δώσουν μία ακόμη μάχη υπέρ του κράτους δικαίου στη χώρα μας αναλαμβάνοντας την υπόθεση του τούρκου Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί. Ήταν ο πρώτος από τους οκτώ Tούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.

Ο Οζκαϊνακτζί είχε πάρει άσυλο με απόφαση της 3ης ανεξάρτητης δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου. Η κυβέρνηση όμως αποφάσισε μετά τις πιέσεις που δέχτηκε από την Άγκυρα να κάνει αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης παροχής ασύλου.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Σταύρος Τσακυράκης αυτήν ακριβώς την πρωτοφανή αίτηση ακύρωσης του ασύλου θα πολεμήσουν στα διοικητικά δικαστήρια, υπερασπιζόμενοι όχι μόνο τον τούρκο αξιωματικό αλλά το κράτος και τις αρχές δικαίου μιας ευρωπαϊκής φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Διαβάστε τη σχετική ανάρτηση του Απόστολου Δοξιάδη:

Ανακοινώνω με ιδιαίτερη χαρά και ευγνωμοσύνη ότι την υπόθεση του τούρκου ικέτη Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί, του πρώτου από τους Οκτώ που πήρε άσυλο, αναλαμβάνουν να υποστηρίξουν αμισθί οι συνταγματολόγοι καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Τσακυράκης.

Μαζί με τους εξαίρετους δικηγόρους της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, που έχουν από την αρχή την υπόθεση, ο Αλιβιζάτος και ο Τσακυράκης θα πολεμήσουν στα διοικητικά δικαστήρια κατά της πρωτοφανούς και απαράδεκτης αίτησης ακύρωσης του ασύλου του Σ.Ο. από την κυβέρνηση, δια χειρός Γιάννη Μουζάλα. (Το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, και το νέο αίτημα έκδοσης της Τουρκίας, μάχονται πάντα, και πάντα αμισθί, οι νικητές στον Άρειο Πάγο, ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου Χρίστος Μυλωνόπουλος και ο Όμηρος Ζέλιος).

Μαζί με τα άλλα αισθήματα, εδώ λειτουργεί και μια συγκίνηση προσωπική. Το ποιοι είναι ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Σταύρος Τσακυράκης, το πόσο άριστοι νομικοί, εξαίρετοι δάσκαλοι, και αταλάντευτοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το ξέρουν όλοι. Για μένα όμως, είναι ταυτόχρονα δυο παλιοί καλοί φίλοι, με τους οποίους πολεμήσαμε μαζί τη δικτατορία. Με συγκινεί λοιπόν ιδιαίτερα ότι σήμερα, πάλι μαζί, εκείνοι ως νομικοί, και εγώ ως απλός πολίτης, αγωνιζόμαστε για να υπερασπίσουμε κάποιους ανθρώπους που έχει βάλει στο μάτι μια στυγνή τυραννία.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα, ο αγώνας είναι υπέρ της δημοκρατίας, υπέρ της ελευθερίας, υπέρ του νόμου.

Νίκο και Σταύρο, όλοι όσοι αγωνιζόμαστε για το δίκιο των Οκτώ σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας.

Δείτε την σχετική ανάρτηση εδώ:

https://www.facebook.com/apostolos.doxiadis/posts/10155241069838848

Επιστροφή