5+1 λόγοι γιατί στηρίζουμε Σταύρο και γιατί τώρα

11 Σεπτεμβρίου 2017

του Γιάννη Καλαντζάκη

Η τελευταία ευκαιρία της ανασύστασης ενός ανοικτού στην κοινωνία, μεταρρυθμιστικού και προοδευτικού κέντρου δίνεται τώρα με την εκλογή ηγέτη απ’ ευθείας από ενεργούς πολίτες. Ένας φιλελεύθερος δεν μπορεί να χαρεί με τις “αντίστροφες” διαδικασίες, με πελατειακού τύπου προσπάθειες αποκλεισμού μέρος των πολιτών (η πολύ κουβέντα για ηλεκτρονική ψηφοφορία) και για ταμπέλες (“κεντροαριστερά”). Χρειάζεται να αποδείξει τι δουλειά έχει να συνδιαλέγεται με υποστηρικτές κρατικίστικων αντιλήψεων που ευννοούν το πελατειακό κράτος. Πρέπει να μιλάει για το δάσος και να αποφύγει τα δένδρα που προβάλλουν το θυμικό και κρύβουν τη λογική.

Έγραφα παλιότερα ότι το πρόβλημα της χώρας είναι τόσο μεγάλο σήμερα και οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει ακόμα να γίνουν τόσο ριζικές, που δεν υπάρχει ελπίδα να επιτευχθούν χωρίς μια στρατηγική συνεργασία των διαφορετικών πολιτικών και ιδεολογικών παραδόσεων. Η σύνθεση, η συμμαχία  αυτή θα πρέπει να βασιστεί στα ακόλουθα 3 βασικά χαρακτηριστικά:

1. Να είναι απέναντι. Να είναι δηλαδή καθαρά και χωρίς συμβιβασμούς τοποθετημένη ενάντια στο σύστημα εξουσίας που μας οδήγησε εδώ (αυτό το σύστημα δεν ήταν μόνο τα πολιτικά κόμματα).

2. Να είναι αντι-ιδεοληπτική. Αντί να τσακωνόμαστε ο ένας με τον άλλο (η συνήθης ελληνική πολιτική πραγματικότητα) να επιχειρήσουμε να συνθέσουμε τις διαφορετικές μας πολιτικές παραδόσεις. Τελικό κριτήριο η πολιτική και μεταρρυθμιστική αποτελεσματικότητα.

3. Να είναι ειλικρινής και κοντά στον κόσμο. Προπαντός κοντά στους παραγωγικούς Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται, στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα, ή ακόμα και στην ανεργία, ή στην κοινωνική οικονομία. Πολίτες που κατεξοχήν δεν εκπροσωπούνται από το σημερινό πολιτικό σύστημα.

Απ’ όλους τους υποψηφίους για την ηγεσία αυτού του νέου φορέα, ξεχωρίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης για τους ακόλουθους 5+1 λόγους:

1. Γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να αποτρέψει τον εκφυλισμό του εγχειρήματος σε ΠΑΣΟΚ – light: είναι η πιο ανταγωνιστική υποψηφιότητα σε αυτή της κας Γεννηματά, πιθανή εκλογή της οποίας ενδέχεται να δημιουργήσει κεντρόφυγες τάσεις και να υπονομεύσει εξ αρχής τη συγκρότηση του ενιαίου, περιεκτικού φορέα.

2. Γιατί θα δυναμώσει η ιδεολογική και πολιτική εκπροσώπηση του φιλελεύθερου, προοδευτικού κέντρου: η εν λόγω ιδεολογική τάση πρέπει να είναι ισχυρή και κυρίαρχη στο Νέο Φορέα γιατί μπορεί να εκφράσει ένα αξιόλογο, δυναμικό τμήμα της κοινωνίας («μεσαίος χώρος»;) το οποίο σήμερα δεν ικανοποιείται από τις υπάρχουσες επιλογές ή/και απέχει από τις εθνικές εκλογές.

3.  Γιατί δε θέλουμε να πριμοδοτήσουμε τον ανταγωνισμό ή να αποθαρρύνουμε τη συμμετοχή: μια αδιάφορη στάση ή έστω χαλαρή στήριξη προς τον Σταύρο είτε θα στρέψει ψηφοφόρους προς «συμβατές» εναλλακτικές επιλογές προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ (πρωτίστως Καμίνη και δευτερευόντως Ραγκούση), είτε θα αποτρέψει άλλους από τη συμμετοχή στη διαδικασία εκλογής.

4. Γιατί προβάλλονται φιλελεύθερες λύσεις σε εθνικό ακροατήριο: μια πανελλαδικής κλίμακας και κάλυψης καμπάνια δίνει την ευκαιρία προβολής πολιτικά και οικονομικά φιλελεύθερων λύσεων, προσφέροντας ικανά σημεία διαφοροποίησης έναντι των ανταγωνιστικών υποψηφιοτήτων αλλά και αμβλύνοντας τη διάχυτη εντύπωση περί «θολού» πολιτικού στίγματος του Ποταμιού και του αρχηγού του κι ενδυνάμει ηγέτη του νέου φορέα του ανοικτού Κέντρου.

5.  Γιατί μια θετική επίδοση μπορεί να δώσει το «φιλί της ζωής» και στο Ποτάμι: ακόμα και αν δεν εκλεγεί, ένα πλασάρισμα στην πρώτη τριάδα των υποψηφιοτήτων θα συνεπάγεται διψήφιο ποσοστό ψήφων, το οποίο αντανακλά και στον πολιτικό φορέα και μπορεί να αποτελέσει αφετηρία ανάταξης του Ποταμιού.

+1   Και γιατί εν τέλει, δεν πρέπει να πέσουμε θύματα των κομματικών ομαδοποιήσεων (φραξιονισμού), της εσωστρέφειας και του πολιτικού τακτικισμού, τα οποία ήλθαμε με το Ποτάμι για να ανατρέψουμε.

Η πρόκληση της ανάπτυξης της χώρας απαιτεί συμμετοχή, τόλμη, νέες ιδέες, όπου οι παλιές απέτυχαν. Η κρίση μας έμαθε ότι χρειάζεται να παραμερίσουμε κομματικές διαφορές και αντιπαλότητες. Να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ενώσουμε χέρια, ιδέες και δυνάμεις. Να ονειρευτούμε και να δουλέψουμε όλοι μαζί για να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας!

*Ο Γιάννης Σ. Καλαντζάκης είναι entrepreneur υπηρεσιών υγείας, μέλος της ΜΕΣΥΑ (κεντρικής επιτροπής) στο ΠΟΤΑΜΙ.

Επιστροφή