Από τον προϋπολογισμό λείπουν οι φόροι από τις επενδύσεις που πολεμήσατε

18 Δεκεμβρίου 2018

«Το κοινωνικό κράτος, είναι κοινωνικό όταν στηρίζεται στην ανάπτυξη και στο μεγάλωμα της πίτας. Και όχι σε «μια ταξικά μεροληπτική πολιτική», όπως ονομάζετε τη δική σας πολιτική» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Βουλή στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

«Από τον προϋπολογισμό, αν και είναι γεμάτος φόρους, λείπουν φόροι και εισφορές από τις επενδύσεις που πολεμήσατε. Λείπουν οι φόροι από τα εργοτάξια του Ελληνικού. Λείπουν οι φόροι από τα έργα στο Αφάντου και την Οξυά. Λείπουν οι φόροι από τα επενδυτικά σχέδια που τσακίστηκαν στα βράχια της γραφειοκρατίας. Λείπουν οι φόροι από μικρές και μεγάλες επενδύσεις που δεν χρηματοδοτήθηκαν ποτέ – από τράπεζες – κουτσές μετά τα capital control. Λείπουν οι φόροι από τους νέους που μετανάστευσαν. Λείπουν οι φόροι από όλους αυτούς που έφυγαν στο εξωτερικό, αδυνατώντας να τα βγάλουν πέρα με την αναξιοκρατία και το πελατειακό και κομματικό κράτος».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διόγκωση του πελατειακού κράτους. «Οι μετακλητοί υπάλληλοι αυξήθηκαν όπως και οι φορείς του Δημοσίου, διπλασιάστηκε το έκτακτο προσωπικό στα ΝΠΙΔ και αυξήθηκε κατά 10% και το τακτικό προσωπικό, αλλά και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου» τόνισε. Και συμπλήρωσε: «Υπερηφανεύεστε ότι είστε η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση. Και σας ερωτώ τόσα χρόνια δεν βρήκατε μια – έστω μια! – άχρηστη υπηρεσία, έναν άχρηστο οργανισμό, ένα άχρηστο Νομικό πρόσωπο να συγχωνεύσετε ή να καταργήσετε; Τόσο τακτοποιημένα και νοικοκυρεμένα τα είχαν όλα οι προηγούμενοι;». «Επαναλαμβάνουμε το λάθος που έφερε την κρίση. Φουσκώνουμε την κατανάλωση και αυξάνουμε τους φόρους. Μεταρρυθμίσεις θα κάνουμε;» αναρωτήθηκε επίσης και σημείωσε πως «κανένα από τα 16 προαπαιτούμενα που έπρεπε να είχατε ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του ’18 δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής. Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν στην ατζέντα σας αναπτυξιακά μέτρα, τα οποία οδηγούν σε αύξηση των θέσεων εργασίας».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε τους κινδύνους για την οικονομία, η οποία, όπως είπε «έχει αντοχές μέχρι την άνοιξη του 2019», καθώς τότε «το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να προχωρήσει σε έκδοση 10ετούς ομολόγου. Εάν δεν γίνει αυτό, και η κυβέρνηση βάλει χέρι στο μαξιλάρι των 24 δισ. ευρώ, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση. Και δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, θα υπάρξει χρεοκοπία» είπε.

Καταλήγοντας, είπε πως «το 2019 η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει σελίδα. Πρέπει να δούμε την Ελλάδα αλλιώς και για να γίνει αυτό δεν αρκεί να χάσετε τις εκλογές. Πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις που ποτέ δεν λαΐκισαν, οι δυνάμεις που ποτέ δεν κορόιδεψαν. Οι δυνάμεις που εξαντλούν όλη τη δύναμή τους, όχι στην εξαπάτηση των πολιτών, αλλά στην εξεύρεση λύσεων. Νεωτερικών, εμπνευσμένων, αποτελεσματικών, δοκιμασμένων, ευρωπαϊκών και τελικά πατριωτικών». Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα στην ελληνική κοινωνία. «Αν θέλει να δει την Ελλάδα αλλιώς πρέπει να επιβραβεύσει τις δυνάμεις που ποτέ δεν την κορόιδεψαν. Τις δυνάμεις που ταιριάζουν στον Έλληνα που δοκιμάζεται» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην έξαρση της ανομίας και στην τρομοκρατική επίθεση στο κτήριο του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε λόγο για «συμπτώματα της ίδιας θρησκείας». «Μια θρησκεία που θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε «Βαρβαρολαγνεία». Η Θεά είναι η βαρβαρότητα και όλα πρέπει να θυσιάζονται στους βωμούς της» είπε χαρακτηριστικά και απέδωσε ευθύνες στα κυβερνητικά στελέχη, καθώς «η ασυλία πάντα και παντού, των συμμοριών που καταστρέφουν, απειλούν και καίνε δεν είναι κοινωνική πολιτική. Είναι εγκληματική πολιτική». Παράλληλα, έκανε λόγο και για τις συλλογικότερες ευθύνες. «Η ρητορική της μισαλλοδοξίας, η ρητορική του διχασμού και τελικά η ρητορική της βίας δεν μπορεί να είναι η γλώσσα της σύγχρονης πολιτικής. Όλοι μας να μετράμε τα λόγια μας. Να μην στοχοποιούμε πολίτες, δημοσιογράφους, πολιτικούς αντιπάλους» είπε.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία:

Να ξεκινήσω με ένα επίκαιρο ερώτημα.

Τι συνδέει τις βαριοπούλες, τις μολότοφ, τα σφυριά – εφεύρεση του 2008 για να σπας τα μάρμαρα- τους βανδαλισμούς, τα καμένα παπάκια, τα καμένα περίπτερα, με τη βόμβα στον ΣΚΑΪ και στην Καθημερινή. Είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Της αλυσίδας της βίας που έχει αλυσοδέσει τους πολίτες και δεν τους αφήνει να αισθανθούν ελεύθεροι και να κινηθούν ελεύθερα.
Προφανώς δεν είναι ίδιος ο πιτσιρικάς που πετάει μια μολότοφ, με αυτόν που τοποθετεί εκρηκτικά σε ένα κτήριο. Είναι όμως τα συμπτώματα της ίδιας θρησκείας.
Μια θρησκεία που θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε «Βαρβαρολαγνεία». Η Θεά είναι η βαρβαρότητα! Και όλα πρέπει να θυσιάζονται στους βωμούς της.

Δεν θα κάνω τώρα κοινωνιολογική ανάλυση για το πώς και γιατί αυτή η βαρβαρότητα φουντώνει ακόμη και στο Παρίσι και ποτέ δεν σβήνει στην Αθήνα. Θα μιλήσω όμως για τις ευθύνες τις δικές μας. Των ανθρώπων που είναι μέσα σε αυτή την αίθουσα.

Πρώτη, η ευθύνη των κυβερνητικών:

Η ασυλία πάντα και παντού, των συμμοριών που καταστρέφουν, απειλούν και καίνε δεν είναι κοινωνική πολιτική. Είναι εγκληματική πολιτική.

Άκουσα τον κ.Τσίπρα στις αρχές του μήνα, όταν η Αθήνα καταστρεφόταν ξανά, να λέει: Ο Δεκέμβρης του ‘08 δεν είναι μόνο μολότοφ, «είναι και οι εκατοντάδες πολύμορφες συμμετοχικές δράσεις σε όλη τη χώρα».

Τον ρώτησα και τότε, τον προκαλώ και τώρα, να μας πει έστω και μια πολύμορφη συμμετοχική δράση που συνέβη τον Δεκέμβρη του ’08 όταν καιγόταν και λεηλατήθηκε η Αθήνα.

Εντάξει να πάσχουν από βαρβαρολαγνεία κάποιοι περιθωριακοί, κάποιοι εξωκοινοβουλευτικοί, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας;

Εκτός αν είναι συνθηματικό:
– Που βρίσκονται οι διμοιρίες στην Ηρώδου Αττικού;
-Είναι εκεί για να παρακολουθήσουν «πολύμορφες συμμετοχικές δράσεις».

Και μετά είναι η ευθύνη όλων των υπολοίπων.

Η ρητορική της μισαλλοδοξίας, η ρητορική του διχασμού και τελικά η ρητορική της βίας δεν μπορεί να είναι η γλώσσα της σύγχρονης πολιτικής. Αν ένας πολιτικός παρουσιάζει τον αντίπαλο του ως το απόλυτο κακό, τότε γιατί να μην πεταχτεί και μια μολότοφ; Γιατί να μην μπει και μια βόμβα; Τον εχθρό στοχεύει!

Όλοι μας, λοιπόν, να μετράμε τα λόγια μας. Να μην στοχοποιούμε πολίτες, δημοσιογράφους, πολιτικούς αντιπάλους.

Και σταματήστε και αυτή την κωμωδία με τα εμπάργκο. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΚΑΪ, η ΝΔ με την ΕΡΤ.

Πάμε τώρα και στον προϋπολογισμό.

Κύριοι υπουργοί των Οικονομικών και της Εθνικής Οικονομίας, από τον προϋπολογισμό που καταθέσατε, λείπουν φόροι και εισφορές!
Είναι γεμάτος φόρους ο προϋπολογισμός, αλλά εγώ θα σας μιλήσω για τους φόρους που λείπουν.

Λείπουν οι φόροι και οι εισφορές από τις επενδύσεις που πολεμήσατε.

Λείπουν οι φόροι και εισφορές από τα εργοτάξια του Ελληνικού.

Λείπουν οι φόροι και οι εισφορές από τα έργα στο Αφάντου και την Οξυά.

Λείπουν οι φόροι και οι εισφορές επενδυτικών σχεδίων που τσακίστηκαν στα βράχια της γραφειοκρατίας.

Λείπουν οι φόροι και οι εισφορές από μικρές και μεγάλες επενδύσεις που δεν χρηματοδοτήθηκαν ποτέ – από τράπεζες – κουτσές μετά τα capital control.

Λείπουν οι φόροι και οι εισφορές των νέων που μετανάστευσαν.

Λείπουν οι φόροι και οι εισφορές από όλους αυτούς που έφυγαν στο εξωτερικό, αδυνατώντας να τα βγάλουν πέρα με την αναξιοκρατία και το πελατειακό και κομματικό κράτος.

Συνεχίζετε να παίρνετε μετακλητούς παντού. Μόνο οι πρόεδροι και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων στο στενό δημόσιο από 1.003 το 2014 έγιναν 1.449 το 2018.

Οι φορείς του Δημοσίου (στενού και ευρύτερου) ήταν το 2015 – 227 και το 2017 έγιναν 374.

Και συνεχίζετε να αυξάνετε τα ΝΠ Ιδιωτικού Δικαίου. Το δε έκτακτο προσωπικό στα ΝΠΙΔ διπλασιάστηκε σε 2,5 χρόνια και ταυτόχρονα αυξήθηκε κατά 10% και το τακτικό προσωπικό.

Και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυξήθηκαν από 1.068 σε 1.211!

Υπερηφανεύεστε ότι είστε η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση.

Και σας ερωτώ. Τόσα χρόνια δεν βρήκατε μια – έστω μια! – άχρηστη υπηρεσία, έναν άχρηστο οργανισμό, ένα άχρηστο Νομικό πρόσωπο να συγχωνεύσετε ή να καταργήσετε; Τόσο τακτοποιημένα και νοικοκυρεμένα τα είχαν όλα οι προηγούμενοι;

Αλλά χάσαμε και άλλους φόρους και άλλες εισφορές.

– Των εταιρειών που μετανάστευσαν στη Βουλγαρία

– Των ελεύθερων επαγγελματιών που έκλεισαν τα βιβλία τους.

4,7 δισ. € εισοδήματα είχανε το 2015,

3,3 δισ. € το 2017!

Το 1/3 των φορολογητέων εισοδημάτων εξαφανίστηκε.

Τι άλλο να φορολογήσετε λοιπόν;

Από τη μεσαία τάξη τι άλλο να πάρετε;

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ δίνουν στο κράτος έως και το 60% του εισοδήματος τους.

Και εδώ έρχεται η ιδέα «να εκτινάξουμε τους έμμεσους φόρους»!

Και έτσι μπήκαν νέοι φόροι, στη θέρμανση, στο πετρέλαιο κίνησης, στο κρασί, στον καφέ, στην τηλεφωνία, στο Ίντερνετ.

Προσέξτε:

Από το 2014 τα έσοδα από ΑΜΕΣΟΥΣ φόρους έχουν αυξηθεί κατά 300 εκατ. € και τα έσοδα από ΕΜΜΕΣΟΥΣ φόρους αυξήθηκαν κατά 4,1 δισ. €! Είμαστε η χώρα με τους υψηλότερους έμμεσους φόρους στην Ευρωζώνη.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι τσακίζετε τα αδύναμα νοικοκυριά, τους μη προνομιούχους Έλληνες με τους πιο άδικους κοινωνικά φόρους, τους έμμεσους φόρους!

Γιατί ένα ψωμί και μια σύνδεση στο Ίντερνετ τα χρειάζεται και ο φτωχός και ο πλούσιος. Και θα πληρώσουν και οι δύο τους ίδιους αυξημένους έμμεσους φόρους.

Τα «δωράκια» που επιστρέφετε σε κάποιους με το κοινωνικό μέρισμα, τα έχετε εισπράξει πολλαπλά με τους έμμεσους φόρους.

Υπάρχει άλλη λύση; Υπάρχει άλλος δρόμος, για μια κυβέρνηση που θέλει να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος;

Ναι υπάρχει!

Στα 415 εκατ.€, ανέρχονται οι επενδύσεις της Fraport στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Εκσυγχρονίζονται οι υποδομές, ρετουσάρεται η εικόνα της χώρας, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, μπαίνουν λεφτά στα ταμεία του κράτους.

Η επένδυση αυτή συμφωνήθηκε το ‘13. Την σαμποτάρατε και τη συκοφαντήσατε τότε. Οι υπουργοί σας έλεγαν ότι θα ξαπλώσουν στους διαδρόμους των αεροδρομίων για να μην κατέβουν οι Γερμανοί!

Μπήκε όμως στα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου και αναγκαστήκατε να υποχωρήσετε.

Αυτή είναι η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, η ιστορία των επενδύσεων, στα χρόνια σας. Σύγκρουση, σαμποτάζ, καθυστερήσεις και τελικά συμβιβασμός, με ανυπολόγιστο κόστος για την οικονομία.

Αν πάμε στη σελίδα 137 της εισηγητικής έκθεσης, θα δούμε πως όλα τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων στα χρόνια που κυβερνάτε προέρχονται από αποφάσεις που ελήφθησαν πριν ακόμα αναλάβετε.

Βέβαια για να μη σας αδικώ κιόλας:

Πωλήσατε τον ΟΛΘ

Επεκτείνατε την παραχώρηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών σε «τιμές ξεπουλήματος» που θα έλεγε και ο κ. Τσίπρας.

«Θέλουν να ξεπουλήσουν ό,τι έχει απομείνει σε εθνικό πλούτο για να μην έχει στα χέρια της, η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, που θα αναλάβει πολύ σύντομα, τα εργαλεία για την παραγωγική ανασυγκρότηση».

Τσίπρας αντιπολιτευόμενος.

«Οι πιστωτές ζητούν να πάρουν και τα τιμαλφή, να πάρουν και τα ασημικά, να πάρουν ότι έχει απομείνει».

Τσίπρας επίσης.

Το κοινωνικό κράτος, είναι κοινωνικό όταν στηρίζεται στην ανάπτυξη και στο μεγάλωμα της πίτας. Και όχι σε «μια ταξικά μεροληπτική πολιτική», όπως ονομάζετε τη δική σας πολιτική. Σε ποιόν αιώνα ζείτε;

Το γενναιόδωρο ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος βασίστηκε στον πλούτο που δημιούργησε η νέα επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, η σύνδεση της γνώσης με την παραγωγή, η αριστεία, η συναίνεση, η κοινωνική ειρήνη, η συνεννόηση των κοινωνικών εταίρων.

Ο πρωθυπουργός λέει και ξαναλέει ότι η Ελλάδα έφτασε στη χρεοκοπία εξαιτίας της συστηματικής κλοπής πλούτου και αγαθών από μια ελίτ που έβγαζε τα λεφτά στο εξωτερικό.

Σωστό αλλά ελλιπές, μισή αλήθεια – άρα ψέμα.

Το κομματικό κράτος; Οι σπατάλες του Δημοσίου; Οι συντεχνίες;

Προσέξτε: η χώρα χρωστάει σήμερα 330 δισ. Ευρώ!

200 δισεκατομμύρια ευρώ, έδωσε το κράτος από το 2000 έως το 2015,

για την κάλυψη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων!

74 δισ. ήταν τα ελλείμματα του ΟΓΑ και 45 δισ. ευρώ του ΙΚΑ!

Τεράστιες συντάξεις και προνόμια στους «πελάτες-ψηφοφόρους» της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Αριστεράς. Γιατί μπορεί να μην κυβερνούσατε, αλλά και εσείς πιέζατε, απειλούσατε, κάνατε καταλήψεις και ενισχύατε κάθε παράλογη διεκδίκηση. Χέρι-χέρι, μαζί χτίσατε το πελατειακό κομματικό κράτος.

Και αν δεν αρκεί το επιχείρημα του Ασφαλιστικού, πάμε και στο Δημόσιο.

Σπατάλες στις προμήθειες

Σπατάλες στις προσλήψεις

• εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις συμβασιούχων

Σπατάλες σε ΔΕΚΟ

• με δισεκατομμύρια ευρώ ελλείμματα,

• πελώριες αμοιβές

• και συντάξεις στο 110% του καταληκτικού μισθού

Πείτε μου σε τι από όλα αυτά και πότε αντισταθήκατε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ;

Ήσασταν συνεργοί και εδώ λοιπόν. ΌΛΟΙ υπερασπιστές και στυλοβάτες του κομματικού κράτους! Των χαριστικών πράξεων και των ελλειμμάτων!

Θυμήθηκα προχθές, στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη την περίπτωση του ΟΣΕ. Τρισχειρότερα και από την Ολυμπιακή. Υπήρξε έτος με ένα δισ. έλλειμμα! Πήγε να πουληθεί 300 εκατομμύρια επί Νέας Δημοκρατίας βγήκατε στα κάγκελα και τελικά πουλήθηκε από εσάς 45 εκατομμύρια!

Το να λέει λοιπόν ο πρωθυπουργός, ότι η χρεοκοπία της χώρας οφείλεται μόνο στη διαφθορά των ελίτ, είναι ένα βολικό ψέμα, ένας λαϊκισμός.

Οι ασθενικοί ρυθμοί ανάπτυξης, το τεράστιο έλλειμμα επενδύσεων, η υπερφορολόγηση, ο πελατειασμός και τελικά η αναδιανομή της μιζέριας έχουν ρίζες στις ιδεοληψίες σας και στη διαχρονικά λαϊκίστικη κυβερνητική πολιτική.

Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν στην ατζέντα σας αναπτυξιακά μέτρα, τα οποία οδηγούν σε αύξηση των θέσεων εργασίας.

Τι κάνουμε λοιπόν; Ως χώρα τι κάνουμε;

Η οικονομία έχει αντοχές μέχρι την άνοιξη του 2019. Τότε το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να προχωρήσει σε έκδοση 10ετους ομολόγου. Εάν δεν γίνει αυτό, και η κυβέρνηση βάλει χέρι στο μαξιλάρι των 24 δισ. ευρώ, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση.

Και δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, θα υπάρξει χρεοκοπία. Τι κάνουμε λοιπόν; Ως χώρα τι κάνουμε;

Η οικονομία έχει αντοχές μέχρι την άνοιξη του 2019.Tότε το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να προχωρήσει σε έκδοση 10ετους ομολόγου. Εάν δεν γίνει αυτό, και η κυβέρνηση βάλει χέρι στο μαξιλάρι των 24 δισ ευρώ, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση. Και δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, Θα υπάρξει χρεοκοπία.

Τι κάνουμε; Ρωτώ ξανά. Είναι θετικό ότι η οικονομία καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα. Αλλά ο τρόπος είναι λάθος:

Υπερφορολόγηση

Μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων

Πάγωμα των πληρωμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου

Και μετά έχουμε το μοίρασμα του πλεονάσματος. Επιδόματα αντί για φορολογικές ελαφρύνσεις. Επαναλαμβάνουμε το λάθος που έφερε την κρίση. Φουσκώνουμε την κατανάλωση και αυξάνουμε τους φόρους. Μεταρρυθμίσεις θα κάνουμε;

Κανένα από τα 16 προαπαιτούμενα που έπρεπε να είχατε ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 18 δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής. Το αναφέρει η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.
Θα τις κάνετε;

Γιατί, έρχεται και η δεύτερη έκθεση αξιολόγησης τον Φεβρουάριο. Και περιμένουμε την θετική ψήφο πολλών Κοινοβουλίων για να πάρουμε 600 εκατ. που αναλογούν στα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών. Και πού παρατηρούνται καθυστερήσεις;

• στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής εσόδων,

• αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών,

• νομοθετικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια,

• ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

• Σταδιακή αποδέσμευση της ΔEH από τον λιγνίτη.

• Ηλεκτρονική αναβάθμιση των υποδομών της Δικαιοσύνης.

Τι γίνεται με όλα αυτά;

Τίποτε!

Αντίθετα, περικόπτεται 1,1 δισ. ευρώ από ανέργους, μαθητές, νέους ασφαλισμένους,

Ειδικότερα:

• μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα για τους ασφαλισμένους

240 εκατ. ευρώ.

• κόψιμο προγραμμάτων απασχόλησης για 30.000 ανέργους

260 εκατ. ευρώ.

• αναβολή της εφάπαξ μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%

• αναβολή του μέτρου που προέβλεπε την αύξηση του αριθμού θέσεων

σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για γονείς με παιδιά έως 4 ετών ύψους 140 εκατ. ευρώ.

• μείωση των δημόσιων επενδύσεων κατά 300 εκατ. ευρώ…

Οι μη μισθολογικές δαπάνες για την παιδεία, την υγεία, την άμυνα, τη Δικαιοσύνη, είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο.

Είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Αυτό που είναι σημαντικό για τους πολίτες είναι να σκεφτούν τα λάθη σας, αυτά που δεν παραδέχεστε. Να σκεφτούν αυτά που αρνείστε. Να σκεφτούν όλα αυτά που δεν κάνατε είτε γιατί σας εμπόδισαν οι ιδεοληψίες σας, είτε γιατί δεν είσαστε ικανοί να τα κάνετε. Με αποτέλεσμα η χώρα να μένει πίσω.

Για να χαράξουμε όμως μία νέα πορεία είναι καλό να ξέρουμε τα λάθη αυτών που κυβερνούν. Δεν αρκεί για να χαράξουμε μία νέα πορεία ως κοινωνία, ως χώρα, θα πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να αποφύγουμε όλα τα λάθη του παρελθόντος, και του πρόσφατου, και του μακρινού.

Το 2019 η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει σελίδα. Πρέπει να δούμε την Ελλάδα αλλιώς. Και για να γίνει αυτό δεν αρκεί να χάσετε τις εκλογές. Πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις που ποτέ δεν λαΐκισαν, οι δυνάμεις που ποτέ δεν κορόιδεψαν. Οι δυνάμεις που εξαντλούν όλη τη δύναμή τους όχι στην εξαπάτηση των πολιτών, αλλά στην εξεύρεση λύσεων. Νεωτερικών, εμπνευσμένων, αποτελεσματικών, δοκιμασμένων, ευρωπαϊκών και τελικά πατριωτικών.

Αυτό είναι το κάλεσμα του Κινήματός μας στην ελληνική κοινωνία. Αν θέλει να δει την Ελλάδα αλλιώς, πρέπει να επιβραβεύσει τις δυνάμεις που ποτέ δεν την κορόιδεψαν. Τις δυνάμεις που ταιριάζουν στον Έλληνα που δοκιμάζεται.

Δείτε φωτογραφίες:

 

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Επιστροφή