Αυτόνομο Ποτάμι και ξερό ψωμί

23 Σεπτεμβρίου 2018 / TAGS:

«Όσο πλησιάζουν οι εκλογές οι πολίτες θα εκτιμήσουν ποιοι από εμάς είναι χρήσιμοι την επόμενη μέρα, γιατί έχουν βαρεθεί τα μεγάλα ψέματα. Πρέπει να αναζητήσουν λύσεις και ανοιχτά μυαλά που μυρίζουν έμπνευση και όχι ναφθαλίνη» τονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» και τον Δημήτρη Χόνδρο, ενώ για το ενδεχόμενο προεκλογικών συνεργασιών απαντά με τη φράση «αυτόνομο Ποτάμι και ξερό ψωμί».

Στην ερώτηση γιατί να ψηφίσει κάποιος Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνει πως «αντιπροσωπεύει μια νέα, σημερινή νοοτροπία. Δεν τοποθετείται ούτε Αριστερά, ούτε Δεξιά, ούτε στη μέση. Τοποθετείται απλά Μπροστά. Όλοι οι άλλοι, λίγο ή πολύ, είναι σαν τους κατάδικους που σέρνουν μια σιδερένια μπάλα. Τα λάθη τους και το κυβερνητικό τους παρελθόν. Ειδικά για τους σημερινούς πάντως οι μπάλες είναι πολλές. Αριστερίστικες ιδεοληψίες, ΑΝΕΛ και ανικανότητα σε υπερθετικό βαθμό».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού δηλώνει ανοιχτός σε μετεκλογικές συνεργασίες. «Οι πολίτες θέλουν λύσεις χωρίς χάσιμο. Και δίχως το Ποτάμι οι λύσεις στην επόμενη Βουλή θα είναι συντηρητικές.Όσοι σκέφτονται «εκλογές και ξανά εκλογές με απλή αναλογική, μήπως αυξήσουμε τη δύναμη μας» σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους», αναφέρει.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών επισημαίνει ότι ναι μεν «δεν είναι η συμφωνία που θέλουμε, αλλά δεν έχουμε και άλλο δρόμο» και εκτιμά πως «η παράταση της διαμάχης θα κάνει μεγαλύτερο κακό στην χώρα». Υπογραμμίζει δε, πως στο Ποτάμι «δεν αλλάζουμε άποψη με βάση τις αλλαγές του καιρού. Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει λύση», καταλήγει σχετικά. Υπογραμμίζει πάντως ότι «το Ποτάμι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Και αυτή είναι μια απόφαση όλων των Βουλευτών. Οπότε χωρίς ψήφο των ΑΝΕΛ δεν υπάρχει κυβέρνηση», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, στη συνέντευξή του, αναλύει επίσης την καμπάνια που ξεκίνησε εδώ και μια βδομάδα το Ποτάμι με τον τίτλο #thelopotami καλώντας τους πολίτες να πουν τα «θέλω» τους και να ακούσουν τις τολμηρές και εφαρμόσιμες λύσεις που προτείνει το Ποτάμι για τη χώρα.«Είναι «θέλω» χωρίς φτιασιδώματα – πικρά, σκωπτικά, με χιούμορ- που καθρεφτίζουν τα αδιέξοδα μας» σημειώνει και συμπληρώνει «είναι αυτά που συζητά ο κόσμος, εμείς τα αναπαράγουμε, προσθέτοντας όμως – και εδώ φαίνεται η δύναμη του κόμματος μας – τις συγκεκριμένες λύσεις για να γίνουν τα «θέλω» πραγματικότητα».

Ολόκληρη η συνέντευξη

Βλέπετε εκλογές κ. Θεοδωράκη; Γιατί πολλές υποσχέσεις ακούμε και μοιάζουν όλες προεκλογικές.

– Δεν νομίζω ότι θα γίνουν εκλογές το 2018. Ο κ.Τσίπρας έχει αποφασίσει από καιρό ότι δεν θέλει να χάσει ούτε μια μέρα εξουσίας. Θέλει δηλαδή να ολοκληρώσει την τετραετία, μην σας πω να πάρει και τον επιπλέον μήνα που του επιτρέπει το άρθρο 53 του Συντάγματος. Εκτός αν εκτιμήσει ότι τον συμφέρει να κάνει εκλογές με αφορμή την συμφωνία με τα Σκόπια.

Για να παραπέμψει την ψήφιση της συμφωνίας στην επόμενη Βουλή;

– Αν δυσκολευτεί με τις συντάξεις και επιλέξει να παίξει το χαρτί της συμφωνίας των Πρεσπών, το επικρατέστερο σενάριο είναι να πει «πρόκειται για εθνικό θέμα, πάμε σε εκλογές και η νέα Βουλή αποφασίζει».

Τι έχει να κερδίσει όμως; Αφού σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι περισσότεροι πολίτες εμφανίζονται αντίθετοι με την συμφωνία.

– Στην ελληνική σκηνή η κυρίαρχη σκέψη είναι «τι κίνηση θα κάνω για να δυσκολέψω τον αντίπαλο μου». Και ο κ.Τσίπρας θεωρεί – και δεν το κρύβει, το υπαινίχθηκε και στην Θεσσαλονίκη – ότι θα δυσκολέψει πολύ την ΝΔ αν της δώσει την καυτή πατάτα της επικύρωσης της συμφωνίας.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως έχει πει ότι η κυβέρνηση του και οι βουλευτές του δεν θα επικυρώσουν αυτή τη συμφωνία.

– Καμία απόφαση δεν θα είναι εύκολη αν οι γείτονες μας ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα. Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ θέλουν να ασφαλίσουν αυτή την περιοχή. Θέλουν να ανακόψουν την προέλαση των Ρώσων στα Βαλκάνια, όπως λένε. Σε 20 μέρες πήγαν στα Σκόπια όσοι δεν είχαν πάει 20 χρόνια. Τι θα πούμε λοιπόν εμείς; Δεν συναινούμε στην ευρωπαϊκή τους προοπτική; Φοβάμαι ότι αυτό θα μας αφήσει χωρίς συμμάχους στο Αιγαίο, στην Κύπρο και κυρίως στα οικονομικά μας.

Πάντως ο κ. Τσίπρας έχει διαβεβαιώσει τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ότι θα ψηφίσει την συμφωνία από την παρούσα Βουλή.

– Και φοβάστε μην φανεί ανακόλουθος;

Εσείς έχετε αποφασίσει τι θα κάνετε με την συμφωνία;

– Είχα πει και στην Βουλή ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι η συμφωνία που θέλουμε αλλά δεν έχουμε και άλλο δρόμο. Η παράταση της διαμάχης θα κάνει μεγαλύτερο κακό στην χώρα. Πρέπει να πάψουμε να σπαταλάμε δυνάμεις – διπλωματικές, στρατιωτικές, εθνικές – για έναν υποθετικό κίνδυνο και να κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον εκεί που υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα. Στα ανατολικά μας σύνορα.

Άρα καταλαβαίνω ότι θα ψηφίσετε στην Βουλή την συμφωνία;

– Δεν αλλάζουμε άποψη με βάση τις αλλαγές του καιρού. Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του Ποταμιού με βάση και την εσωτερική δημοσκόπηση που κάναμε συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει λύση. Για να «κλέψω» από τον Τσόρτσιλ, εμείς δεν σκεφτόμαστε τις επόμενες εκλογές, αλλά τις επόμενες γενιές.

Στην Θεσσαλονίκη πάντως είπατε ότι αν ο κ.Καμμένος δεν ψηφίσει την συμφωνία τότε δεν υπάρχει κυβέρνηση και πρέπει να πάμε σε εκλογές.

– Ναι. Γιατί στη Βουλή δεν υπάρχουν δυνάμεις διατεθειμένες να στηρίξουν εκ νέου την κυβέρνηση. Και το Ποτάμι δεν δίνει προφανώς ψήφο εμπιστοσύνης. Και αυτή επίσης είναι μια απόφαση όλων των Βουλευτών. Οπότε χωρίς ψήφο των ΑΝΕΛ δεν υπάρχει κυβέρνηση.

Πάντως υπάρχουν Βουλευτές του Ποταμιού που μιλούν με καλά λόγια για τον ΣΥΡΙΖΑ.

– Το αν κάποιος βουλευτής θεωρεί πιο προοδευτικό τον ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ ή το αντίστροφο αυτό δεν αλλάζει τις αποφάσεις μας.

Τι άλλο είπαν τα στελέχη σας στην εσωτερική δημοσκόπηση που διεξαγάγατε;

– Θα μου επιτρέψετε να μην σας πω τώρα κάτι παραπάνω. Στην έρευνα απάντησαν περίπου 2.200 στελέχη και φίλοι από όλη την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν αφού πρώτα τα συζητήσουμε στο Πολιτικό Συμβούλιο με τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές.

Συζητάτε το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Θα συμμετέχουν τα στελέχη του Ποταμιού στα ψηφοδέλτια της ΝΔ όπως επιμένουν κάποιοι;

– Νομίζω ότι απάντησα στην Θεσσαλονίκη. Αυτόνομο Ποτάμι και ξερό ψωμί.

Δεν αποκλείσατε όμως τη μετεκλογική συνεργασία εάν και εφόσον ήσαστε στην επόμενη Βουλή.

– Προφανώς δεν αποκλείουμε μετεκλογικές συνεργασίες. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Οι πολίτες θέλουν λύσεις χωρίς χάσιμο. Και δίχως το Ποτάμι οι λύσεις στην επόμενη Βουλή θα είναι συντηρητικές. Όσοι σκέφτονται «εκλογές και ξανά εκλογές με απλή αναλογική, μήπως αυξήσουμε την δύναμη μας» σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους.

Γιατί όμως ο αναποφάσιστος ψηφοφόρος και οι κεντρώοι να επιλέξουν το Ποτάμι και όχι το ΚΙΝΑΛ ή ένα από τα κόμματα εξουσίας που κάνουν και αυτά άνοιγμα στο κέντρο;

– Το Ποτάμι αντιπροσωπεύει μια νέα, σημερινή νοοτροπία. Δεν τοποθετείται ούτε Αριστερά, ούτε Δεξιά, ούτε στη μέση. Τοποθετείται απλά Μπροστά. Όλοι οι άλλοι, λίγο ή πολύ, είναι σαν τους κατάδικους που σέρνουν μια σιδερένια μπάλα. Τα λάθη τους και το κυβερνητικό τους παρελθόν. Ειδικά για τους σημερινούς πάντως οι μπάλες είναι πολλές. Αριστερίστικες ιδεοληψίες, ΑΝΕΛ και ανικανότητα σε υπερθετικό βαθμό.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως μέχρι στιγμής δεν είναι καλές για σας.

– Ναι, εκτός από τις δημοσκοπήσεις που απαντούν οι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια. Εκεί είμαστε τρίτο κόμμα. (γέλια)

Αυτοί όμως ίσως και να μην ψηφίσουν στις εκλογές.

– Θα ψηφίσουν. Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Πάντως,και για να απαντήσω στην ουσία του ερωτήματος σας, όλοι, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, συμπιεζόμαστε. Όσο πλησιάζουν όμως οι εκλογές οι πολίτες θα εκτιμήσουν ποιοι από εμάς είναι χρήσιμοι την επόμενη μέρα. Γιατί πολλοί αναζητούν απλώς άφεση αμαρτιών. Οι πολίτες έχουν βαρεθεί τα μεγάλα ψέματα πρέπει λοιπόν να αποφασίσουν με ποιους ταιριάζουν. Και να αναζητήσουν λύσεις και ανοιχτά μυαλά που μυρίζουν έμπνευση και όχι ναφθαλίνη.

Αυτές τις ημέρες ξεκινήσατε μια διαφημιστική καμπάνια στο ίντερνετ υπό τον τίτλο #thelopotami.

– Ο όρος διαφημιστική καμπάνια είναι υπερβολικός. Εμείς δεν ζούμε με δάνεια οπότε είμαστε πολύ φειδωλοί στις δαπάνες μας. Καλούμε όμως τους φίλους μας – και είναι πολλοί εκεί έξω – να μας πουν τα «θέλω» τους και να ακούσουν τις δικές μας τολμηρές και εφαρμόσιμες λύσεις για την χώρα.

Το «Θέλω να μου μένουν λεφτά για να πληρώνω κανα φόρο» είναι ρεαλιστική πρόταση;

– Ναι όπως και το «Θέλω οι υπουργοί να ιδρώνουν δουλεύοντας και όχι τρολάροντας». Και «Θέλω να βρεθεί το χουλιγκανάκι που έστειλε την 19 χρονη στο νοσοκομείο». Είναι «θέλω» χωρίς φτιασιδώματα – πικρά, σκωπτικά, με χιούμορ – που καθρεφτίζουν τα αδιέξοδα μας. Είναι αυτά που συζητά ο κόσμος, εμείς τα αναπαράγουμε προσθέτοντας όμως – και εδώ φαίνεται η δύναμη του κόμματος μας – τις συγκεκριμένες λύσεις για να γίνουν τα «θέλω» πραγματικότητα.

Επιστροφή